Ako určiť hranice budúcej svokre?

zuzyak7
17. jan 2015

Ešte nie som vydatá, ale plánujeme spolu budúcnosť. Prvý krok bol, že sme si spolu kúpili byt. Predtým sme spolu bývali cca 2 roky . Problém ktorým sa neviem prehrýzť je ten, že môjmu priateľovi volá mama každý deň a on v tom vôbec nevidí nič zlé. Mám pocit, že s ňou rozoberá také veci ktoré by mal riešiť so mnou ako s budúcou manželkou. Mám pocit, že mama je naňho strašne naviazaná. Ešteže bývame 200 km od nej 😀 Už dlhší čas naňho tlačím aby tie rozhovory obmedzil ale nič s tým nerobí a ja som z toho vytočená. Neviem ako ďaleko to až môže zájsť. Môj priateľ má ešte mladšieho brata ktorý býva doma s mamou a chodí na strednú školu. Takže nerozumiem prečo tak nutne potrebuje jeho mam vedieť všetko čo sa u nás doma deje. A pred Vianocami sa jeho mama rozplakala ,že sme ju k nám nepozvali na návštevu. Pritom jej priateľ povedal, že môžu prísť.

nikuska744
17. jan 2015

Polož si otázku, aká budeš matka ty, aká budeš svokra?...Obmedzíš stretnutie so svojim dieťaťom, lebo si to jeho manželka nepraje? Nebudeš mu volať, lebo to jeho manželka nechce? Stretneš sa so svofim dieťaťom iba 2x do roka? Mne by asi srdce puklo, keby toto robila moja nevesta.

janinah
17. jan 2015

k tej návšteve_ ty si u vás domáca pani,ty si ju mala pozvať...k telefonátom- ako si predstavuješ tú cenzúru v telefonovaní v praxi? už dlhšie na neho tlačíš? pozor,aby si to neprehnala....ani zďaleka to nemáš také ako nevesty,ktorým svokra lezie doslova až do splálne,tak nevyrábaj zbytočný problém...vykecá sa svokra i jej syn a sú spokojní,nerieš

mima4
17. jan 2015

no ty neurcujes hranice buducej svokre...toto je zalezitost medzi tebou a tvojim nastavajucim... On ked nebude chciet..mozes sa aj na hlavu postavit..nezmenis to, len to pokazi vas vztah.
Moj nazor:
komunikuj o tomto s priatelom, v prvom rade vy musite byt v tomto jednotni, mat tieto veci ujasnene. Na zaklade tohto sa aj ty mozes uz rozhodovat. Ak vsak v tomto nebudete mat jednotu, tak bud to budes akceptovat alebo zo vztahu odides...ine vychodisko nevidim.
Ja som v tomto smere ina, ja napr. prizvukujem manzelovi aby zavolal svojej mame... ale u nich je to tak 5-10 minutovy rozhovor.
No ty svojho priatela nemozes k nicomou donutit. A ak planujete sa vziat, t.j. spolocnu buducnsot, stale mas cas dobre si premysliet, ci ist do manzelstva aj za takych podmienok alebo nie.

stanislavao
17. jan 2015

@zuzyak7 toto su take veci, ze problemy si robite vy sama. preco "stvete" partnera, aby odmietal vlastnu matku? nepaci sa vam, ze problemy riesi s nou a nie s vami. vy ste len jeho partnerka a to je jeho mama, ktora ho porodila. a problem je niekde inde, kedze vas partner nema potrebu rozoberat s vami veci, ale radsej s vasou mamou. ked mu budete "zakazovat" volat s mamou, tak to skonci jedine tak, ze sa na vas vykasle. mama vasho partnera je zrejme najdolezitejsou osobou v jeho zivote a vy nemate ziadne pravo mu zakazovat sa s nou stykat. a to, ze ste nepozvali jeho mamu k vam pocas sviatkov je maximalne bezohladne. mate si vasit rodicov, lebo vam dali zivot a matka vasho partnera dala zivot jemu. neni to vasa svokra a vy uz teraz v sebe prechovavate voci nej nenavist. naco to je dobre?

cecil36
17. jan 2015

Nech ma Boh chrani od takej nevesty, ktora mi bude chciet urcovat hranice kolko mozem a nemozem telefonovat so svojim synom....Co telefonuje pocas toho ako spolu sexujete? Alebo preco ti to vadi? Keby moja mama este zije tiez s nou volam denne alebo aspon obden a nevidim na tom nic zle. A nech by mi v tom nejaky chlap skusil zabranit 😀

p_etrisha
17. jan 2015

V prvom rade-gratulujem k tym 200km 😉 Bud rada, ze su to len telefonaty. Skus ju pochopit, mala ho denne pri sebe a zrazu je prec, tak aapon takto si to vynahradza. Myslim,ze postupne bude telefonovat menej a menej, resp.rozlisi co s nou preberat a co nie.
U nas je ti rovnake, moj tiez furt vola, o vsetkom vedia, dokonca sa ja, ako matka jeho dietata, o niektorych veciach dozvedám len "vdaka" tym telefonatom.
Nebud vytocena, skus to nejako pochopit, nereaguj na to, hlavbe mu to nezakazuj...
Mozno sa svokra potrebuje uistiť, ze je onho dobre postarane. Rob tak, aby mohol len chvalit a aj ona potom nebude tolko vyzvedat 😉 Ale na volani typu - co nove - nevidim nic zle 🙂

mamainprogress
17. jan 2015

Na kazdodennom telefonate nevidim nic zle, obzvlast pri tej dialke.
Suhlas s janinah, co sa tyka pozvania. Je obrovsky rozdiel v pozvani a v povedani ze "mozu prist".

mircalla
17. jan 2015

@zuzyak7 Ja volam sama iniciativne mojej matke kazdy den, a niekedy aj dva krat. Vidame sa asi raz za 6 tyzdnov.....
Predstav si, ze raz budes v jej situacii a buduca manzelka tvojho syna bude mat problem, ze s tebou vlastny syn denne telefonicky komunikuje....prijemny pocit?

henikav
17. jan 2015

Keby mna partner tlacil k obmedzeniu telefonatov s mojou matkou, asi by bol rychlo ex partnerom. Som dospela osoba, mam vlastny rozum, volam tolko kolko uznam za vhodne. Moj ma po 50tke a tiez si volava s mamou, ja ju osobne nemusim (moju svokru) ale nebranim mu v tom, je to jeho matka, patri to k zivotu. Ako si to predstavujes ty s vasimi detmi, ked vyrastu, vydaju sa ci ozenia a v tej chvili prestanete jeden pre druheho existovat??

maslenka47
17. jan 2015

@zuzyak7 chudak tvoj chlap, ze si narazil taku netolerantnu do seba zahladenu "partnerku". To, ze chlap riesi veci s mamou a nie s "partnerkou", tiez svedci o niecom. A rozhodne nebude na pricine to, ze si s mamou telefonuje denne. Robil to predtym, nez ste sa dali dokopy, tak preco by s tym mal zrazu prestat. Nie je to tvoja opicka na hranie 😠

jasminet
17. jan 2015

ale ti baby dali, co? opravnene😀 sama si nicis vztah nie len so svokrou nadejnou, ale aj priatelom

by ma zaujimalo, kolko krat sa ty vidis so svojimi rodicmi, alebo kolko krat si s nimi telefonujes...

zinica
17. jan 2015

...dúfam, že odpoveď nebudem mať 2 krát, lebo som to nejak zle odklikla a písala nanovo :/ ..tak ak áno, ospravedlňujem sa.

Fuuuha,,.. ked som zbadala túto otázku, hneď som na ňu klikla, že mám dosť skúseností, tak poradím. Ale keď som si prečítala tvoj príspevok, tak ma skoro porazilo. Ty si absolútne neuvedomuješ, čo robíš. Mám za sebou také peklo so svokrou, že si to nevieš ani predstaviť. Je to ten najzákernejší človek na svete. Mám pocit, že buď pozerala všetky filmy o svokrách a aplikovala to v realite, alebo potrebuje liečenie. To čo mi robila jej nikdy nezabudnem, chvalabohu stál môj manžel vždy na mojej strane a preto sa nám podarilo "určiť hranice", ale tak to bolo fakt o trochu inom. A aj teraz keď manžel jej 3 dni nezavolá, už mu podávam telefón aby to napravil. Ja s mojou mamou volám každý jeden deň a človeka čo by mi v tom bránil by som tak akurát vysmiala. Sme rodina, či už svokra, alebo moja mama, ale aj keď žijeme ďaleko od seba, žijeme životy ktoré sa prelínajú a je dobré, keď spolu komunikujeme tak intenzívne, lebo aspoň takto môžeme udržať vzťahy medzi sebou a máme pocit, že sme súčasťou života toho druhého. Aby si raz neľutovala, keď už bude nebohá a manžel si začne spätne uvedomovať o čo si ho pripravila - pre teba banalita pozrieť sa ako telefonuje a pre neho kontakt s MAMOU. Každú minútu ti potom môže vyhodiť na oči a potom to pochopíš, že nie svokra, ale Ty si zničila váš a aj ich vzťah. Takže moja odpoveď je, musíš sa spamätať nech to znie ako drsne chce!

frotta
17. jan 2015

ahoj ty si mu este nic moze to byt vztah nadlho alebo to moze este skoncit.Byvate mile od seba a ty urcujes podmienky uz teraz ,Mama je zatial pre neho ta prva,,. ktora si zasluzi pocut svojho syna ako sa ma ,ci sa mu dari,Ona nema nic proti tebe a ty este niesi ani nevesta a takto....ubijes lasku aj vztah ,Zamysli sa nad svojim pocinanim a budete vsetci stastni

stangb
17. jan 2015

ja ta aj celkom chapem..nam volaju svokrovci denne, niekedy aj ciackrat za den a obidvom-mne aj manzelovi,snazim sa ich chapat,su sami,uz na dochodku,je im smutno,nemaju sa velmi s kym porozpravat a tak volaju nam...ale obcas to naozaj vie liezt na nervy,clovek obcas nema naladu ma to iste dookola.takze aj ta chapem,ale tiez si myslim ze zakazovat by si nemala,su to rodicia a staraju sa...mozno by si vsak mohla partnera poprosit aby s nimi nehovoril o nejakych sukromnych veciach,ktore sa tykaju vylucne vas dvoch.moj muz je strasna rapotacka,vyrovnal by sa pokojne dedinskej klebetnici,a naozaj obcas vyzvonil aj co nemusel,takze tiez sme si doma urobili trosku poriadok a dohodli sme sa ze ktore veci nebudeme s rodicmi rozoberat.bol by to taky vas maly kompromis

miadi
17. jan 2015

No a co ze si volaju kazdy den?kto vie cim si ako rodina presli mozno su si blizsi ako ine rodiny mozno to mali tazke mozno tam chybal otec. A tak si viac rozumeju.Nenamietala by som voci telefonatom ak tak skor si vyries to ze preco menej riesi s tebou-malo by to byt aspon rovnake.Ze to co riesi s mamou by mal aj stebou aby bral do uvahy oba nazory ako rovnocenne.
Alebo mu mozes povedat ze veci co sa tykaju len vas nech snou neriesi na to mas narok..
a ked snou riesi veci co sa teba netykaju tak ozaj nemas problem.
Nemozes ziarlit na jeho mamu.Ona ho vychovala a vacsina vlastnosti ktore na nom zboznujes ma pravdepodobne vdaka nej.
skus sa vzit do jeho situacie ako by sa tebe pacilo keby ti priatel zakazoval volat s mamou ze to mas obmedzit?Asi to ma tak ako ja -mama nie je len mama ale aj naj kamaratka.Su chlapi co sa s mamou nedokazu skoro o nicom porozpravat lebo nemaju taku blizkost a nechcu aby matka riesila co nemusi...a tak ta mama trpi.Lebo mamou si do konca zivota ten vztah s dietatom nekonci ked pride dospelost priatelka manzelka neda sa povedat dik za vsetko dovi dopo...

charlie1980
17. jan 2015

Mam pocit, ze povacsine tie zeny pridu zakladat temy na MK, ktore hladaju problemy tam kde nie su. Ved sa vsetci navzajom nenavidme, netolerujme, nerespektujme, nezaujimajme sa jeden o druheho a urcite nam to vsetkym pomoze v budovani medziludskych vztahov.

hori
17. jan 2015

ja ta zase chapem, ze volat mame kazdy den je podla mna az prilis... osobne si neviem predstavit, co by som jej na druhy den asi tak noveho povedala... ale tak uvedomujem si, ze su ludia aj viac vztahovo komunikativni nez ja... 😉 ja by som tiez neriesila, tych 200 km je pomerne dobrou zarukou, ze sa vam svokra do zivota prilis pliest nebude...

terezka1947
17. jan 2015

domov ti nechodi....buduci manzel si s tebou planuje zivot,kedze aj byt ste poriesili,svokra dost daleko,ze by ti mohla vadit...a ze maju dobry vztah???no a co?ja som si manzela vyberala podla toho ako sa k rodicom spraval...teda uz svokru nemam,ale tak bola by podstatne blizsie-aj ked vraj bola super 😉
vzdy je lepsie,ked sa partner vyrozprava mame alebo rodine a nehlada si butlavu vrbu niekde inde
aaa,dalsia vec...musi veci,kt.sa tykaju vasho spolocneho zivote riesit aj s tebou,neverim,ze ich riesi s mamou...ved ste daleko...a urcite ked aj nieco poviemco mate nove,atd...ved komu by sa pochvalil,ked nie mame
ja mam o chvilu uz dvoch synov a uprimne poviem,ze sa desim uz teraz toho,co za nevesta ma v zivote stretne ☹
urcite sa pchat do zivota neplanujem...ale ze by som sa mala bat zavolat vlastnemu synovi....tak to akoze preco????
keby som ja rodicov mala,tiez im volam kazdy den-aspon ako sa maju
stacilo by mi ich iba pocut
a co je na tom?ved som ich mala rada...a preco by som sa mala odrazu manzelom odstrihnut?
a zase...manzel je manzel...rodicia su rodicia....daju sa mat rovnako(a zaroven inym spososbom) veeeelmi radi...dost je zivot tazky,naco si este nicit vztahy,kt.ako tak funguju

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kaktusik007
17. jan 2015

Dievcata, je telefonat a TELEFONAT.
Ja som si tymto presla - denne aj 4 hovory mal s mamickou.... Samozrejme nie minutove. A same hmmm, a co este by som ti povedala.... A to je vsetko.... Aj 20 minut v podobnom duchu. A vazene, toto proste fakt bol problem.

Ja som za konstruktivne hovory, ale volat preto ze dnes som s nou volal iba 5 minut - to je chore a sialene.

nair
17. jan 2015

U nás je to opačne, môj nevie pochopiť, že ja takmer denne volám s mamou a so segrami, lebo podľa neho sa bavíme o ničom.. Každý je zvyknutý na iný spôsob a frekvenciu komunikácie, neviem, čo je na tom zvláštne..

mala_hobitka
17. jan 2015

Osobne by ma zaujimalo kolko je to denne. Lebo raz denne je ok, na tom nie je nic zle pokial ten hovor nema hodinu a viac :D kazdy kazducky den. Pokial je to vsak na urovni 3 a viac hovorov denne, a fakt ze dlhsich tak to by som chapala ze ti to vadi.

Horsie je to ze s matkou rozobera veci ktore sa tebe nepacia. Ale to moze byt tiez rozne. Je rozdiel ked sa s nou chce poradit o niecom ale potom sa poradite vy dvaja a konecne rozhodnutie je vase spolocne. A samozrejme je to ine pokial by sa radil s nou a s tebou nie alebo len okrajovo s tym ze co povie mama je to najdolezitejsie na svete.

Myslim ze tato otazka bola velmi strucna a chyba tu konkretizacia na posudenie situacie.

oli18
17. jan 2015

Zase umelo založená téma , autorka ani raz nezareagovala. 😒

sissmiss
17. jan 2015

@oli18 robis si prdel 😀 ako moze autorka zareagovat? Toto je otazka, nie tema, da sa reagovat len raz 😅

vinuslava
18. jan 2015

Ja uz tomu naozaj nerozumiem. To naozaj ma vacsina zien take na figu svokry? Alebo len chcu, aby take boli a umelo si vyrabaju a hladaju problemy tam, kde nie su? Moji svokrovci byvaju od nas 10 km a neznamena to, ze by u nas dennodenne sedeli, skor naopak, my s detmi tam chodime podstatne castjesie (niekedy to vyjde aj 3krat do tyzdna) az hovorim muzovi, ze mi to je trapne, ze na nas budu mat nervy, ze obsmrdame a tak. A tak casto tam nechodime preto, ze by sme museli, jednoducho chceme a ma to viac dovodov: 1. byvaju v dome s velkou zahradou a dvorom (my byvame v bytovke), kde maju deti volny vybeh na akodlho chcu. 2. obcas potrebujeme z domu vypadnut a zmenit prostredie (travenie volneho casu v nakupnych centrach je pre nas zbytocne mrhanie zivotom). 3. deti su so starymi rodicmi, co je na nezaplatenie jednak pre nas (oddychneme si od nic), jednak pre deti (babka s dedkom ich mozu naucit take veci, ake ich mama a tato mozno nenaucia) a v neposlednom rade je to dobre pre tych starych rodicov (na chvilku zabudnu na starosti, ci choroby a venuju sa deckam). Osobne si myslim, ze je obrovskou chybou, ak ktorakolvek strana zakazuje sa stykat s tymi druhymi. Ved kazde dieta si buduje predstavy o rodine len na zaklade toho, co preziva a co mu je najblizsie, a teda ak mama nechce dovolit, aby jej svokra napr. postrazila deti, alebo ich vzali s dedom dakde na prechadzku bez rodicov, je dieta z toho trosku zmatene. Nemyslite? Deti nezaujimaju zabomysie vojny dospelych. Viete si predstavit, ze vasa nevesta vam bude zakazovat sa stykat napr. s vnucatami. Ako vam bude? Ja som mojim svokrovcom velmi vdacna za vsetko, co pre nas robia, aj ked sa obcas kvoli generacnym rozdielom nezhodneme. Taktiez ani moj manzel nikdy nemal problem s mojimi rodicmi, jeho svokrovcami, A ak nejaky problem je, tak si to jednoducho vydiskutujeme a je po probleme. So svokrovcami netreba bojovat, treba najst nejaku cestickuvo vztahoch pomedzi to vsetko a robit tak, aby boli obe strany viac ci menej spokojne. Ako vravi moj manzel, stareho kona tahat nikto nenauci a tak je to aj s nami ludmi. Raz som bola na jednom seminari o biofeedbacku a prednasajuci vysvetloval, preco zeny vsetko tak strasne riesia. Muzom sa totiz pri probleme zaaktivizuje totiz len jedno centrum, on to nazval "otevrel se jeden suplicek" a zene sa "tych suplickov" pootvara viac, no a trosku to trva, kym sa pozatvaraju. Preto muzi uz polhodinu po hadke nevedia, kvoli comu hadka bola a zeny to riesia esta dva dni potom. Je jednoduchsie zavriet jeden "suplicek" ako viac. Tak teda snazme sa pri roznych situaciach vytiahnut co najmenej tych suplickov. Zivot je prilis kratky na to, aby sme ho premrhali vecnymi uvahami typu: Preco ten moj muz furt telefonuje s mamou. Zite si svoj zivot a nepodstatne veci pustajte z hlavy, nech tam nezavadzaju. 😎

amyamyamy
18. jan 2015

Podla mna telefonovat dospelemu dietatu kazdy den nie je ok. Povazujem to za emocionalnu zavislost, minimalne zo strany matky. V horsom pripade z oboch stran. A zavislost v akejkolvek forme je skodliva. A ty to citis, preto sa tym zaoberas. Neni to ziadne bolo koze dobre, isla sa na lad smykat. Muzi, co sa nevedia oddelit od matky, su podla mojich skusenosti nesamostatni a kym sa neoddelia, nedospeju. Tu je to vysvetlene lepsie, preco je to neprirodzene: http://dusedomu.blogspot.sk/2013/07/matka-versu...

pepca28
18. jan 2015

ahoj,ja som mala podobny problem s mm...neskutocne mi islo na nervy ked kazdy den telefonoval mame(tiez byva 250km)..ale tak ja som mu to nezakazovala,obcas dal hlasity,kecali sme o somarinach,ale ked debata naberala na teme o nicom,kto kedy umrel a podobne,nenapadne som sa v zdialila...sak som ani nevedela o kom kecaju..obcas mu dobre padlo porozpravat sa s rodicmi...teraz to robi tak,ze sa nenapadne odtrepe niekam do kuta domu a keca,kym ja si robim svoje...a hotovo...svokrovci nechodia casto,iba raz za rok...☹...az mi je to luto...lenze v ich dome zostala byvat svagrina s muzom,maju aj maleho,svokra ma vnuca priamo doma...my nemame deti..tak skor si myslim ze ak budeme mat dieta,mohli by chodit castejsie...druhy problem je ze od nas to priam niekedy vyzaduju,aby sme prisli castejsie,lebo treba im ja pomoct pri prerabke a tak...no skratka prist robit,nie na navstevu...darmo vysvetlovat, ze sme stavali DOM...to sa nerata...a ked im poviem ze preco nechodia,tak lebo je to daleko a nemaju vela penazi a podobne...ved hej,nase auto chodi na vzduch...ono neviem povedat,ci su lepsie caste navstevy,alebo ked chodia raz za rok...muza neobmedzuj,otoci sa to neskor proti tebe a to by si nechcela,a nemusi byt ani mamin cecok....neviem ci dieta mas,ale tiez by si nebola spokojna keby ti niekto o par rokov obmedzoval pristup k nemu..:-P............

cecilia68
18. jan 2015

len zakazuj....aby ti potom "svokrička" nevytrela zrak tým, že synáčik dá prednosť "mamičke" pred tebou ☹ je to kruté, ale aj dosť pravdepodobné....a ak je to ešte jedináčik, tak pravdepodobnosť tohto scenára je 100%-ná 🙂

mdsk
18. jan 2015

no ja si ta zastanem, ja ta ciastocne chapem a odsudzovat ta nebudem a viem, co ti presne vadi.. nie to, ze spolu denne telefonuju (ako pisu hore, su rodina, nevieme ake budeme), ale to, ze ti partner nepovie aspon okrajovo o com sa stale rozpravaju.. No niekedy podstatne, niekedy o blbostiach. Jednoducho mas pocit, ze ta neberie ako rovocennu partnerku s ktorou by sa mohol porozpravat aj o hlupostiach pripdane veciach ktore trapia jeho rodinu. no, ono sa to asi nezmeni, teda urcite sa to nezmeni. On je tak nauceny. Bud sa jeho mamina o neho naozaj boji a je rada, ze ho pocuje, ako sa ma a pod alebo tam moze byt aj opicia laska, alebo ona nema pevny vztah so svojim manzelom tak uteka ku svojim detom. On ti to mozno nechce povedat, ze jeho otec nie je jeho mame oporou alebo to nevie, ze to tak je.. Tiez by som sa zaujimala o com sa rozpravaju, lebo su a su rozhovory .. a niektore nevadia aj denne, ale niektore urazaju a bolia.. Takze z mojej strany ti len poviem, ze si zvaz, ci ti tento sposob komunikacie bude- nebude vadit v buducnosti a ci je/nie je partner vhodny k buducemu zivotu. Zdravy vztah je o vazeni si jeden druheho, aj o porozpravani sa o hlupostiach, aj o vymene nazorov, ale nie o tom, aby si natahovala ucho, alebo sa dozvedala veci z poza chrbta..