Darček pre krstnú dcéru. Ako sa mám zachovať?

kvjetok
9. dec 2020

Ahojte. Poprosila by som o názor. Mám 17 ročnú krstnú dcéru - jej mamina je moja priateľka. Približne 15 rokov žili v Anglicku, prednedávnom sa natrvalo vrátili späť. Počas tých rokov sme sa niekoľkokrát stretli (keď prišli na návštevu na SK), inak komunikujeme len telefonicky (žijú cca 200 km od nás). Krstnej dcérke som každoročne v tomto období posielala na účet 50 Eur, za ktoré jej mamina niečo kúpila pod stromček (k januárovým narodeninám jej už posielam len blahoprianie). Vždy sa poďakovali smskou. Úprimne, zakaždým ostávam z toho rozčarovaná, keďže si nedajú námahu poslať aspoň pohľadnicu, alebo za celé tie roky, aspoň nejakú malú pozornosť mojím trom deťom. Zdá sa mi ale zvláštne/trápne poslať menej peňazí, či dokonca, zrazu neposlať nič...Mamina mojej druhej krstnej dcérky (moja sestra) vždy mojim ďeťom daruje aspoň nejakú maličkosť. Ako by ste sa k tomu postavili vy? Ďakujem pekne ;)

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maria1678
9. dec 2020

no je to divné, ja by som poslala ešte raz - do 18-tky a potom, ked už bude dospelá, tak nie.

deti95060810
9. dec 2020

chápem ťa, ale asi moc neporadím ... tiež potrebujem seknúť s vianočnými darčekmi a vôbec sa mi to nedarí... už sa nám ťažko kupuje niečo pre krstné deti vo veku 20 +....😉

kvjetok
autor
9. dec 2020

@maria1678 Asi to tak urobím...Poslednýkrát...

vikusjk
9. dec 2020

@kvjetok ak mas ty tri deti a oni im ozaj nic nekupia, ani len drobnost, tak by som urcite tie peniaze neposielala. A necitila by som sa trapne. Obdivujem ta, ze si doteraz vzdy poslala tolko penazi, ked oni nic. Nie ste rodina, ak som to pochopila, to dievca zrejme ani nema nejaku silnejsiu vazbu k tebe, kedze zili prec, osobne by ma to ozaj netrapilo, co si pomyslia. Ak by pocas roka prejavovali zaujem vidiet vas, ak by sa zaujimali, ako sa mate, ci su deticky zdrave, ako to zvaldate teraz v dobe covidu, ale nemali by financnu moznost ozaj kupit detom ani kinderko, tak ok, ale inak by ma to absolutne netrapilo.

kvjetok
autor
9. dec 2020

@vikusjk S jej maminou sme bývali na VŠ intráku. Finančne sú na tom OK, nič im nechýba, žijú v usporiadanej rodine. Aj by som s tým "sekla", lebo sú to peniaze, ktoré si doslova odopieram, len na druhej strane, mám pocit, akoby sa tým "seknutím" zotrelo všetko minulé, akoby som jej doteraz nikdy nič na darček neposlala...Nebudú o tom uvažovať práve tak?

zuzanka.zuzu
9. dec 2020

@kvjetok asi budú. a? prečo ťa to trápi? neozývajú sa, to je len následok.... či bude ti chýbať tá 1 smska za 50 eur?

miiriaam
9. dec 2020

@kvjetok uz davno by som to sekla ak ona nema zaujem poslat nic tvojim detom.. Aj ked nie su krstne... Nebud tak dobra az hlupa, sorry za vyraz... Ale pozeraj aj na svoje deti a ich dobro😊radsej im za tie peniaze kup nieco navyse

kvjetok
autor
9. dec 2020

@zuzanka.zuzu Jej mamina sa ozýva, komunikujeme telefonicky...Ale to je všetko...

kvjetok
autor
9. dec 2020

@zuzanka.zuzu No...to je asi tá "holá pravda"...a smutná tiež...

ejbyk
9. dec 2020

No ja to zas vidim tak, ze ak je to tvoja krstna dcera taj je to tak nejak dane ze nieco jej darujes, posles peniaze. ak ta tvoja kamaratka nie je tvojim detom tiez krstna, tak v podstate, ja by som teda asi ani necakala a ona asi ani nevidi dovod obdarovavat vase deti....Neviem ja to len tak pragmaticky/prakticky vidim.... Mozno keby prisli na navstevu, asi by neprisli na prazdno, neviem.... Ale tak krstnej mame sa patri spomenut si na krsna...a cim uz iným ako peniazmi ked je uz skoro dospela....

majulino
9. dec 2020

U nas tento rok tiez prvýkrát nejdeme manzelovej krstnej dcere nič kúpiť. Sice ja s tym nie som stotožnená (dievca ma 13) ale manzel tvrdi, ze ked jej on nestoji ani za pozdrav tak ju kasle. Totizto, bola som v poradni, on ma cakal vonku pred budovou a isla ona, tak.hovori, ze odlozil som mobil usmievam sa na nu a ona otoci hlavu a ani sa neodzravi, najprv som sa mu snazila nahovorit, ze mozno ho nevidela, ale to iste urobila aj teraz cca pred 2 tyzdnami. (Cela rodina sú urazení lebo sme tohto roku neprisli k nim ani na jednu oslavu, ako bohuzial bola som tehotna a kmotor robí šoféra primestske autobudovej dopravy)

anjelicek26
9. dec 2020

Ked sa vratili spat, neposielaj peniaze - posli darcek. Kludne nejake pekne nausnice, posli rovno mladej a nie mame na ucet, podla mna ju to urcite potesi... A suhlasim, ze do 18ky a koniec, ked nie ste rodina, ale len dcera kamaratky.

kvjetok
autor
9. dec 2020

@ejbyk Práve takto som nad tým uvažovala doteraz, aj som sa k tomu náležite postavila..., no posledné dva roky som si tým nie istá...začala som to v sebe spochybňovať v zmysle, že robím niečo, z čoho vôbec nemám radosť, či aspoň dobrý pocit..., že je to len "niečo , čo sa robí len a len preto, že sa to patrí"...

kvjetok
autor
9. dec 2020

@majulino Môj muž sa tiež hnevá..., nepáči sa mu to..., keďže mi na narodeniny veľakrát ani smsku neposlali...

kvjetok
autor
9. dec 2020

@anjelicek26 K tomuto rozhodnutiu sa prikláňam asi najviac. Pošlem jej nejakú kvalitnú mikinu, keďže na bižu nie je ;)...Poslednýkrát...k Vianociam.

1angelika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jana_eyre_2
9. dec 2020

Keď už sú tu, tak by som jej ako posledny darček pred dospelostou dala nejakú maličkosť a potom ďalšie Vianoce by som to neriešila..

Ja mám dvoch "krstnych synov" a jednu "krstnu dcéru" (v úvodzovkách preto lebo som len krstný svedok, iba môj muž má všetky sviatosti) tým chlapcom prvý krát na Vianoce nič nekupujem.. ich mama - moja najlepsia kamarátka sa somnou tento rok prestala bezdôvodne bavit.. je mi to celkom ľúto, ale už sa nad tým netrapim.. nevadí, ľudia sú vseliaki a my ich môžeme vlastne len akceptovať..

1angelika
9. dec 2020

a prečo si ty krstila jej dcéru a ona žiadne z tvojich detí nekrstila ? to ma len tak čisto zaujíma...potom to prináša takéto situácie, že jeden len berie a druhý len dáva..

ja by som poslala poštou darček alebo poukaz, určite nie v hodnote 50€ a niečo by som doplnila v zmysle, že by som sa aj rada osobne stretla keď situácia dovolí..a podľa reakcie budeš vidieť či majú o teba a tvoju rodinu naozaj záujem alebo im len vyhovuje každý rok 50 tka na účte. ..ak by nejavili žiadny záujem tak by som už k ďalším Vianociam poslala len pohľadnicu - prianie. Byť krstným rodičom je najmä o tom, že sa podieľam na výchove toho krsňaťa..a nie že ho ani nevidím a posielam mu peniaze, či dary..

deti95060810
9. dec 2020

@1angelika dobrá otázka - tiež ma to tak napadlo... ja som krstná bratovým de´tom a oni zas našim.... len ten počet detí nehrá - oni majú 2 , my 4....😉

h2
9. dec 2020

@kvjetok Pošli im pohľadnicu k Vianociam. Keď oni Tebe za celý čas nedali nič, ani len esemesku na narodeniny neposlali, nespomenuli si, nezaujímajú sa, už by som im nedávala ani len tú drobnosť. Za 17 rokov si im už dokopy poslala 850,-€ ! ! ! Trápne by sa mal cítiť niekto iný, určite nie Ty.

1angelika
9. dec 2020

@deti95060810 tak úplne fifty-fifty sa to nedá naplánovať 🙂

kvjetok
autor
9. dec 2020

@1angelika V tých časoch, keď sme boli študentky, mali sme k sebe veľmi blízko, aj s jej vtedajšícm priateľom, s ktorým žije doteraz. Nepovedali, prečo si ma vybrali..., no bola som tým úprimne poctená. Navyše, mala som radosť, keď sa ju mamina snažila a verím, že ešte stále snaží vo viere viesť. U mňa to bolo z mnohých dôvodov odjakživa jasné, že si budeme so sestrou krstnými navzájom, neviem si predstaviť nikoho iného...

kvjetok
autor
9. dec 2020

@1angelika V poslednej vete máš úplnú pravdu,..., len...na takú diaľku a toľké roky sa výchovne spolupodieľať nedá...

1angelika
9. dec 2020

@kvjetok tak to uzavri, napíš na narodeniny, vianoce, spýtaj sa ako sa majú, ako sa darí a žiadne peniaze ani dary neposielaj pokiaľ je to ako popisuješ...

a čudujem sa, že im je to nie blbé prijať..ja by som na jej mieste už dávno povedala, že nech nič neposielaš, že dcéra je už veľká, že ty máš svoje výdavky atď..

nina255
9. dec 2020

@kvjetok fuh, ja sa cudujem,ze to sa robi ze ako krsni rodicia musia davat taky velky obnos penazi na vianoce/narodeniny ? My mame nasich krstnych rodicov v jednej dedine ako byvame, navstevujeme sa na sviatky narodeniny meniny chodime si navzajom vzdy gratulovat na oslavy a tak, ale nikdy som od nich nedostavala taketo peniaze aj ked su moji krstni ,ak nepocitam napriklad nejake svate prijimanie alebo birmovku... skor nejake vino cokolada drogeria, nejaka pekna dekoracia do bytu, ked sme boli mensi tak hracky... takze vy ked ste v takomto vztahu ze ste v kontakte len telefonicky daleko od seba nieste rodina a oni tebe alebo tvojim detom nikdy nic takto neposlali to uz vobec by som neriesila taku sumu posielat...

whatever1
9. dec 2020

@kvjetoka ja by som tento rok poslala darček namiesto penazi, aby sa "nenápadne" ukončila tradícia s davanim 50e. A ďalší rok už nič.

sidicek
10. dec 2020

@kvjetok keď ty im nestojís ani za podakovanie, lebo sms je tak pre človeka, ktorého moc nemusím a nechcem si s ním volať. A tvoje národky odignorujú, tak to posledné co by som robila je posielať jej dary/peniaze nna úkor vlastných detí ci rodiny.

reni666
17. dec 2020

@kvjetok darček sa má dávať s lásky, preto lebo chceš obdarovať niekoho, nie z povinnosti alebo preto aby si dostala aj ty. Moja švagriná naše dieťa ešte ani nenavštívila a nikdy nič nedarovala, my s manželom berieme jej dcéru každé leto k nám na 2t a s nami na výlety, posielame jej Mikuláša na vianoce na narodky a niekedy aj len tak, a nemysli si že sme bohatý lebo niesme. Ja som si nikdy ani nepomyslela, že dieťaťu nepošlem lebo ani oni mne, pretože ten dar dostane ona a nie jej mama.