Kedysi sa ľudia toľko nerozvádzali

16. apr 2024

Od pár ľudí zo staršej generácie som počula že sa kedysi ľudia toľko nerozvádzali ako dnes , čo myslíte mali lepšie vzťahy alebo išlo o niečo iné ? Napríklad poznám jeden starší pár , tí dvaja sú už spolu 35 rokov a tá pani sa vyjadrovala že dnešné manželstvá ledva vydržia 10 rokov že za ich čias to nebolo , a s kľudom hovorila že aj jej muž v mladosti behal za inými a podvádzal ju ale ľudia sa nerozvádzali kvôli takým "hlúpostiam" lebo sa to nepatrí 😅

milanemila
16. apr 2024

No ako pises, zeny drzali hubu a krok poslusne doma za plotnou, lebo nemali velmi na vyber a boli tak zrejme vychovavane (skromnost, poslusnost a vlastne ani nic od zivota nechciet, hlavny ciel byt matka a dobre sa starat o muza).

nataly420
16. apr 2024

Sa nerozvádzali lebo však čo by na to povedali susedi… tam ticho trpeli cely život 🙂 nie ďakujem neprosím

denithestrange1993
17. apr 2024

Problem nie je rozvod,ale neuvazene sobase,neplanovane tehotenstva s nespolahlivymi partnermi, nasilie,alkoholizmus,chudoba,financna negramotnost atd atd. Ved to tu vidime na dennom poriadku. A takto sa zilo aj v minulosti,ludia sa zobrali max do 25ky,postavili barak,mali zo 3-5 deti a teraz co? Rozvadzat sa kvoli milenke? Dnes su ludia ini,flexibilnejsi. A viesco? Som rada,ze dnes to je tak ako to je. Ze je normalne ukoncit nefunkcny vztah,skoncovat vztah s nasilnikom,zavislakom,nevernikom. Opytajte sa deti co zili v rodinach kde sa rodicia 24/7 hadali,nerozpravali,bili,opijali...ci by brali radsej rozvod rodicov. Myslim,ze vacsina je za.

denithestrange1993
17. apr 2024

Este dodam taku pikošku,moja babka sa rozviedla v hlbokom socializme a urobila tu najlepsiu vec 👌

huxy
17. apr 2024

Tak aj ja som sa rozviedla kvôli takej "hluposti" ako je nevera. A rozvod neľutujem, ľutujem, že som si vôbec takého človeka zobrala. Nechcela by som žiť s človekom a ešte sa o neho aj starať, ktorý si ma absolútne neváži a ani neľúbi.

zuzinka888
17. apr 2024

Tak,zeny trpeli vo vztahoch kvoli, detom, peniazom, postaveniu. Rozvedena, ci slobodna matka to vala v minulosti ovela tazsie rovnako ako nemanzelske dieta ci milenka boli "spolocnostou zavrhnute". No mali to ine v ich dobe nebolo tolko pokusenia - hole baby na internetoch, ci onlyfans, hry, siete...

oli18
17. apr 2024

Niekedy sa bolo lahsie rozviest, ako dnes. Kazdy robil a firmy podporovali slobodne a rozvedene matky. Nebol problem po rozvode dostat od zamestnavatela stabilizacny byt, alebo si ho zaobstarat individualne z bytoveho druzstva. Preto neboli bezdomovci, lebo zeny zvycajne ostali v povodnom byte a muzi dostali 1izbovy, alebo garsonku. Rozvodov bolo menej mozni kvoli tomu, ze sa viac dbalo na verejnu mienku. Dnes sa na to neprihliada, zato brzdou rozvodov je tazka dostupnost byvania.

bets
17. apr 2024

Ženy sa stavaju silnejšiemi, odolnejšimi, schopnejsimi sa aj finančne postarať o seba a deti, preto si môžu dovoliť zbaviť sa chlapa slabocha. Oveľa ľahšie ako v minulosti. Nasa spoločnosť to v podvedomí cíti aj keď to mnohí nevedia v sebe pomenovat. Preto toľko nenavistnych prejavov voči ženám, zvlast tym sikovnym a schopným vo verejnom priestore, toľko mizogynov mame na najvyšších pozíciách, ktorí to cítia a boja sa žien, že ich "slabšie" pohlavie schová do vrecka.
Odrazom vzťahov v súčasnosti sú vzťahy v minulosti, tie vzťahy po 2.sv.vojne z pochopiteľných pričiň neboli dobre, a deti narodené po vojne nemali čo dostať, a potom co odovzdať svojim deťom. Výsledok vidíme. Celý tento problém pomenovať je dosť komplexná vec, nie je to len jeden faktor.
A to píšem ako žena v spokojnom 20 ročnom manželstve, ale bola som veľmi náročná pri výbere partnera.

tetapetra
17. apr 2024

Tento týždeň som počula so psychologičkou a tá vravela, že sa jej stalo keď bola v električke a dve panie sa rozprávali. A jedna druhej,tí mladí sa len rozvádzajú, nič nevydržia. Ja som celý život trpela 😂

h2
17. apr 2024

Celkom určite to nie je tým, že by mali lepšie vzťahy. Len rozvádzať sa proste nepatrilo, navyše pre veriacich ľudí to už vôbec neprichádzalo do úvahy. Tak trpeli celý život v nešťastných manželstvách, kde bola nevera, alkoholizmus, domáce násilie, hádky... ale rozvod božechráň! ☹️

mandzula
17. apr 2024

@oli18 avsak to, co pises s tymi bytmi, mohlo platit len v urcitych pripadoch, netreba zabudat na fakt, ze to bolo obdobie x-generacnych domov, ked sa vacsinou zena stahovala do domu muzovych rodicov, takze stahovat by sa musela ona, co bolo v casoch, ked boli zeny podstatne menej financne samostatne a v priemere vychovali viac deti ako dnes, pre mnohe absolutne nerealne.

oli18
17. apr 2024

@tetapetra a ktora netrpi aj dnes? Len kazda ma iny prah utrpenia. Co je pre niektoru pohoda, ina uz trpi. Denne je tu x diskusii, ako zeny trpia, ako nemaju kde od manzelov odist. Vzdy to je, aj bolo, vysostne individualne. Dnes je to o to tazsie, ze je aj vela zien nezamestnanych, co v minulosti nebolo. Ak boli zeny doma a nepracovali, boli zvycajne na invalidnom dochodku. Len tak sa nezamestnanym byt nedalo. Ziadne manzelstvo nie je idealne, je len na nas, kolko toho dokazeme jeden druhemu tolerovat.

h2
17. apr 2024

@oli18 Dalo sa byť žena v domácnosti. Neviem presne, ako to fungovalo, ale moja mama tak bola niekoľko rokov, keď sme boli so sestrou malé (hlboký socializmus). A moja babka (mama môjho otca) nepracovala vôbec nikdy v živote. A určite nebola na invalidnom dôchodku, lebo bola zdravá.

lucimichi
17. apr 2024

@h2 aj moja babka v socializme nepracovala, len sem tam vypomáhala družstvu s nejakými zbermi na poliach. Tuším bola gazdiná v domácnosti, či ako sa im hovorilo.

oli18
17. apr 2024

@mandzula
Moja generacia si zakladala rodiny v druhej polovici 70tych rokov, je zaciatkom 80. Vtedy bol stavebny boom, vsetci z dedin utekali do miest do bytoviek. . A financne sme zabezpecene boli lepsie, ako vy dnes, pretoze bola nulova nezamestnanost. Suhlasim s tebou, co sa byvania s rodicmi tyka, lenze ako pisem vyssie. Roboty bolo aj na dedinach, boli JRD a k nim pridruzene vyroby. Ti do miest neodchadzali, ostali s rodicmi byvat a pracovat v dedine. Verejna mienka bola silna, ta branila rozvodom viac, ako financna situacia.

simca06022011
17. apr 2024

Kedy kedysi? 30rokov? 60? 100 dozadu?

oli18
17. apr 2024

@h2 a hlavne nevies, kedy to bolo. Lebo aj moji stari rodicia a tety nechodili do roboty, ale gazdovali z odvadzali kontigenty. Narodeni boli v 1897-8 roku, tety v 1920-24. Ja si to pamatam, som narodena v 50tych rokoch. A o mojej generacii pisem, ze sme zamestnani boli vsetci. Takze tie tety z autobusu boli moje rovesnicky.

syslik81
17. apr 2024

kedysi nebol internet a socialne siete ... nebolo tolko moznosti,zeny ci muzi sa nenukali z kazdej strany a nahota bola tabu-dnes mas vsade polonahe "modelky" a chlapov vyretusovane prefiltrovane fotky a hold pokusenie je vacsie ako kedysi ...

h2
17. apr 2024

@oli18 Čo myslíš tým, že neviem, kedy to bolo? Viem, kedy to bolo.

mandzula
17. apr 2024

@oli18 treba vsak brat do uvahy fakt, ze v priemere mali zeny viac deti a platy oproti muzom nizsie, co vtedy absolutne nikto neriesil. Zila som doteraz na dedine, navstevovala teda dedinsku skolu, kde sme mali 1 dieta z rozvedenej rodiny - bolo jedinacik a zilo v bytovke. Zvysne deti boli z viacerych surodencov, vacsinou zili v domoch so starymi rodicmi a co viem, vztahy v rodinach boli divoke, no zena, co pracovala v Jednote ci na druzstve by 3 deti utiahla len tazko. No ako pises, bol aj obrovsky tlak spolocnosti a na echt dedinach aj nabozenstva na to, aby ludia tvorili akoze plnohodnotne rodiny.

dankakuc
17. apr 2024

minule v telke uvádzali štatistiku, že práveže rozvodovosť klesá.

mandzula
17. apr 2024

@dankakuc tu vsak asi treba prihliadat aj na fakt, ze v statistike nie je zahrnuta "rozchodovost", kedze vela ludi zije bez papiera, a teda do statistiky nespada.

patus_2
17. apr 2024

Nerozvádzali sa síce, ale mnohí nežili šťastným životom, len sa o tom nehovorí. Úplne bežný bol alkoholizmus, týranie, nevera... Poznám manželský pár, sú spolu viac ako 50 rokov, ale keď ich počúvam smutno mi je, pretože ani jediné pekne slovo na seba nemajú.

dankakuc
17. apr 2024

@mandzula súhlasím, to zrejme neskúmali, Ale osobne si myslím, že v minulosti ľudia zostávali vo vzťahu, lebo sa "nepatrilo" rozvádzať alebo neurobili to kvôli viere. Ženy nemali možnosť odísť kvôli financiám a tak zostávali v manželstvách aj keď nefunkčných a mnohokrát s opilcom alebo tyranom.

dadka1997
17. apr 2024

Kedysi ? Možno na tom čosi bude, ale aké mali vzťahy? Ženy posluchali mužov, nepoznala sa rovnocennosť vo vzťahu, mali kopu detí boli iba doma a trpeli ... teraz sú ženy silnejšie, poučené.. nedokazala by som vydržať 50rokov vo vztahu s alkoholikom s nevernikom alebo s tyranom, ale vtedy to museli ženy tolerovat.. a poznam oba verzie, ked muž bol alkoholik a bil ženu, musela mu dat na povel a bolo mu jedno kolko deti z toho vznikne a ostala s nim... a poznam pripady kedy zena tyrala muza , a ostal s ňou ale to je iba jeden taky, kde žena mala vacsiu prevahu nad mužom

tetapetra
17. apr 2024

@oli18 ale no, moja babka pracovala, ta ale žila v meste. Ta z dediny robila na JRD. Taktiež dedove sestry robili. U nás každá žena žijúca v meste mala svoju prácu. Tie na dedinách väčšinou robili na JRD. Keď padol komunizmus nastal problem, družstva sa porušili,tak nejaké šli robiť upratovačky.

gabrm
17. apr 2024

Možno to bude aj tým,že vtedy sa viac veci opravovalo,nevyhadzovalo sa hneď všetko ako teraz.
A tiež by som nehádzal všetku vinu len na chlapov,chodilo sa po kadejakých brigádach a na tých majeroch sa tiež všeličo stalo. Keď mi starí chlapi rozprávali zážitky(kolegovia čo ich vozili na autobusoch),tak som len zíral a počúval s otvorenými ústami. A ideálne bolo keď bola vydatá,tam to aspoň bolo na koho zvaliť keď sa niečo stalo. 🤣

portret7
17. apr 2024

@dankakuc klesa rozvodovost, stupaju rodiny bez papiera.

babulkomale
17. apr 2024

Neboli lepsi ludia, neboli vernejsi, nepracovali viac na komunikacii, na sebarozvoji, len - ako pises- zatali zuby, hlavne zeny, lebo rozvadzat sa nepatrilo.
Poznam vela dlhorocnych manz.parov, aj takych co sa nehraju na chrumkavych a 90% zien z nich mi povedalo, ze keby (dosad si dovod), davno by sa rozviedli, ale uz to doklepu. Niektori aby susedia neohovarali, niektori kvoli krestanskej viere, niektori kvoli detom atd. Ale cukrikove a stastne to nie je skoro nikde po takych rokoch. Vsade je nieco.

babulkomale
17. apr 2024

@h2 nevies ako sa tym zenam v domacnosti ratal dochodok? Je to zaujimave.