Mám strach z budúcnosti

15. okt 2021

Posledné dni uvažujem kam toto ľudstvo speje. Prepadajú ma strašne myšlienky na budúcnosť čo čaká naše deti. Celá táto korona, zdražovanie a tiež ekologická kríza 😔plánovali sme druhé dieťa a neviem sa rozhodnúť či to je vôbec dobre rozhodnutie je na Tom niekto podobne? Kôli strachu z budúcnosti?

pupava_lucna
15. okt 2021

Ja má teraz mesačne babatko a keď na ňu pozeram tak tiež rozmýšľam, aká budúcnosť ju čaká. Je to hrozne čo sa deje, hlave čo sa týka globálneho otepľovania. Podľa mna to bude čím ďalej tým horšie. Tiež mám z toho strach ☹️

bbebe
15. okt 2021

tiez mam obavy, clovek aj lutuje ze priviedol ba tento hnusny svet dieta :(

marcellka32
15. okt 2021

@bbebe ale ak si myslíš, že svet je hnusný a ľutujes, že si priviedla na svet dieťa tak to je v nastavení v tvojej hlave..svet hnusný nie je, áno sú zle veci, ktoré sa dejú a nevieme ich ovplyvniť, ale neľutujem, že mám deti kvôli tomu

anonym0001
15. okt 2021

Ak ta to ukludni, vsetci raz umrieme. Ak by si vedela, ze mas smrtelnu chorobu a umries o mesiac, stale ten mesiac mozes prezit uplne naplno a v radosti, alebo v strachu s depkou. Je to na tebe. Vytvor si zivot aky chces bez ohladu na okolnosti.

ella_price
15. okt 2021

@marcellka32 Presne tak. Okrem iného, žijeme v dobe, kedy máme k dispozícii lieky, vieme bojovať s rôznymi chorobami, nie sme vystavení krutej diktatúre a masovému vyvražďovaniu atď atď. Ľudia mi prídu v tomto akýsi neustále zaseknutí

mon1806
15. okt 2021

Ako ja neviem nikdy som nemala takéto obavy však ľudia preboha žijete v prítomnosti nikto vám nezaručí co bude za pár rokov, myslite ze rodiacia tých detí ktorý žili v prvej a druhej svetovej vojne boli nadšení že majú deti a ze im zomierajú pred očami a strieľajú ich a zabíjajú v koncentraku? Deti ktoré zomierali na rôzne choroby pokiaľ neboli očkovania myslíte že rodiacia takých deti boli šťastní že sa to deje práve im?! No nie neboli ale myslím ze určite nikdy si mevycitali že mali deti taktiež aj teraz covid no bohužiaľ prišla taka doba aká prišla večne tu nebude prídu iné veci možno horšie veci bohužiaľ ale to je život ale teraz žiť taky život v strachu že sa bojím vôbec pozrieť do budúcnosti co bude a niečo plánovať a vlastne len prežívať lebo co keď príde apokalypsa a vy zabíja miliardu ľudí ako wtf ľudia 😃😃😃 co ma prísť príde, čo sa má stať sa stane podľa mňa každý má svoj osud napísaný tam hore a nič ho neovplyvní 🙂 nebojte sa mať deti

liljana
15. okt 2021

Normalne prived na svet dieta a urob ten svet pre neho znesitelnejsim. Zi ekologicky, tried, separuj, minimalizuj odpad, znecistenie, neplytvaj, neznecistuj,... a je to.

beatta7
15. okt 2021

ked sa budes takto utapat v strechu nezazijes ziadnu radost a po case ti z toho vsetkeho prepne. nemozes brat vsetko tak vazne

sari24
15. okt 2021

Nie nezamýšľam sa nad ničim takým. Stále žijeme v najlepšom období za celú históriu ľudstva si myslím. Ak sa nebáli ľudia mať deti počas vojen, nebudem sa báť mať dieťa ani teraz. Zbytočne žiť v strachu z niečoho keď ani nevieš čo presne nastane.

vanda323
15. okt 2021

@anonym0001 Dobre napisane

kvetinka75
15. okt 2021

a čo mali hovoriť ľudia počas vojny? Tiež nevedeli aká bude budúcnosť, kedy skončí. Keby kvôli tomu prestali rodiť deti, tak tu nie sme. Ako si to v hlave nastavíš, tak bude.

hellwant
15. okt 2021

Realne- v kazdej dobe to tak citia ludia. Bol mor, kriziacke vypravy, upalovanie carodejnic, Osmanska risa bola pri branach Viedne, myslis, ze sa nebali? Pocas 2 sv. vojny, plynove komory, atomove bomby, konkretne na Svk zabratie juhu, nasi ludia sa iste bali ci ich casom nezaberu Madari celych, kubanska kriza v 60 rokoch ked hrozila 3 sv. Pokial nepadne meteorit, ci nevybuchnu naraz supervulkany, vzdy nejako bude a ludia budu zit, rezimy sa menit, bude aj zle, iste , ale aj dobre. Hlavu hore usmej sa na dietatko, uzivaj si rodinu. Stale zijeme jedno z tych lepsich obdobi v dejinach ludstva aj napriek Covidu. 🙃

hebba25
15. okt 2021

Aj ja mam strach a často sa zamýšľam, čo bude s našimi deťmi, čo ich čaká. Vždy si ale poviem, že musíme žiť teraz a co príde príde, prispôsobíme sa tak ako generácie pred nami. O ďalšom dieťati by som ja ale neuvažovala

hopsadobrandejsa
15. okt 2021

To je vec perspektivy. Kym my sme si uzivali 20 rokov demokracie, taky Afganistan sa cely cas zmietal vo vojne a hoci ta teraz skoncila, vali sa na nich humanitarna kriza.

Netvrdim, ze tvoje obavy su neopodstatnene, ale vzhladom na ekonomicku situaciu v inych krajinach mas mozno prehnane obavy.

Ludstvo prezilo horsie veci nez to co mame teraz s neporovnatelne zastaralejsou technologiou cize treba mysliet pozitivne a divat sa dopredu 🙂

marca12
15. okt 2021

@ella_price vidime ako vieme bojovat s obycajnou koronou. Ja nevidim katastroficke scenare,ale tiez ma obcas prepadne pocit,ze sme akoby v moci niekoho ineho. Cela nasa buducnost sa odvija od svetovych velmoci a nevidim to ruzovo. Asi je najvyssi cas naucit sa zit skromne a vystacit si s minimom

gina17
15. okt 2021

Mám pre Teba jednu múdrosť z Božieho slova : Kto sleduje, či fúka vietor, nebude siať, a kto hľadí na oblaky, nebude žať.

monika191019
15. okt 2021

Ach veď deti sa rodili aj počas vojen nepokojov veľkých hospodárskych kríz a neviem čoho ešte.. keby mali mať všetci také obavy tak vymrieme..môj starý otec sa narodil v koncentračnom tábore .čo si musela jeho matka myslieť že do akého sveta sa to rodí a čo ho čaká..a starký hovorí že mal krásny život..

joannita
15. okt 2021

Dnesni ludia su velmi rozmaznani. Staci sa pozriet do minulosti ako sa mali ludia zle, teraz nam staci nejaka korona a ludia sa uz citia nekomfortne. Nezazili sme vojnu, chudobu. O polnoci si mozes ist kupit jahody v decembri, mas plnu skrinu handier, mas domov, mas pracu a mas co jest.
Nikdy sa ludstvo nemalo tak dobre ako teraz a aj tak sa ludia ztazuju!

hellwant
15. okt 2021

@joannita presne

greywolf
15. okt 2021

Ekologicka kriza? 😀 To mas odkial? Vypni TV, prestan citat Dennik N a zacni zit. A co myslis ze si mysleli zeny ktore rodili pocas prvej alebo druhej svetovej vojny. Hospodarske krizi tu boli su aj budu, a to do vtedy kym budu ž…ia ovladat banky a politikov. Venuj sa rodinke, prirode, manzelovi. Hlavu hore. Sme tu aby sme sa ucili a rastli.

78787878
16. okt 2021

Pozri, kazdy mame inu povahu a ine nastavenie. Niekto je optimista, niekto pesimista, niekto uzkostlivy, niekto hrdina, niekto naivny. Je uplne v poriadku, pokial mas obavy z buducnosti, aby si sa zariadila podla seba a nie podla toho, ako Ti povie inak nastaveny clovek, aj ked ich tu bude vacsina. Nikto nebude zit v Tvojej kozi. Za mna mas pravdu, svet sa meni k horsiemu a pre Teba bude ovela lahsie to znasat s jednym dietatom.

pr85
16. okt 2021

@greywolf Ja sa skor bojim sanitarneho teroru spojeneho s Covid-19 a zakazu aut a konzumacie masa, ktore planuju globalne elity.

mabenn
16. okt 2021

Boli svetove vojny, minulost bola dost kruta, zijeme v civilizovanom svete relativne civilizovanej krajine, kde sa daju zabezpecit si zakladne potreby aj tie nadstandardne. Nie vsetky krajiny na svete to tak maju. Pandemie boli, zdrazovanie je priebezne a bolo vzdy, prirodne katastrofy tiez. Skor mam pocit ze sa bojis niecoho v sebe a potrebujes najst dovod vonku. Ja vidim vyvoj, progres vo vsetkom, viac ako 1 dieta sa nechystam mat, ale nie kvoli "zlemu" svetu.

eva8
16. okt 2021

Vsetko zive je prisposobive. Clovek, aj priroda. Dame to .Ked sa v dalekej buducnosti uz priroda nedokaze regenerovat, prestahujeme sa na inu planetu a zacneme nicit tam... :( Je to kolobeh. Od narodenia je nas organizmus niceny vonkajskom (vzduch,voda, potraviny, chorby) tak ako nasa Zem (ludmi, vesmirnymi vplyvmi) Plus robotika ak zacne sama riadit, organizovat, uz to nebude len sci-fi.
A blizka buducnost? Dajiny su rozne, opakuju sa - po pandemii, vojne, katastrofach sa znizuje zivotna uroven, covid nezastavil ani vojny, teroristickeorhanizacie, preco by zastavil zivot? V Chorvatsku si aj cez Covid pomahali, ked prislo zemetrasenie. Ludia su dobri, rzumni. Treba si vazit, co mame, co do deti vlozime, take budu, nebudu sa trapit kvoli nizsiemu blahobytu, lebo vyssi poznat nebudu. Planovali ste druhe dieta, teda mate na to podmienky, tak preco nie? A deti sa rozhodnu dalej. Laska, porozumenie su dlezite. K ludom, aj k prirode. Kazda generacia na rozlicnych miestach ma ine "pravidla". A kazdu mamku premkne niekedystrach o svoje potomstvo, leo lube 🙂 ♥️

eva8
16. okt 2021

* lebo lubime
... a sme zodpovedne 🙂

gina17
16. okt 2021

@pr85 To máš prosím Ťa odkiaľ?