Mama všetko kritizuje

3. apr 2023

Mám takú mamu, bohužiaľ, ktorá kritizuje všetko čo robím. Kritizuje aj môj vzhľad, ako vyzerám. Ku všetkému sa vyjadruje, všetko komentuje.
Veľmi rada kritizuje moje fotky, ktoré pridám na FB, vraj nie sú pekné a nech neverím komentárom pod fotkou. Že mi to ľudia píšu z ľútosti tie pozitívne komentáre. Zdieľam napríklad verš z Biblie, hneď mi píše, že či mi je*e.
S manželom sme boli u našich na návšteve, hneď hikala, že mi narástol zadok atď. Akú mám postavu.
Zmenila som prácu, nadávala, že predsa nemôžem meniť prácu ako sa mi zachce. To, že teraz robím to, čo som vždy chcela, že sa do práce teším ju nezaujíma.
Veľakrát mi príde od nej správa, ktorá je fakt odporná. Napríklad okomentuje moju fotku štýlom "Vyzeráš hrozne, daj si tú foto preč", "To čo zdieľaš za pič**ny" a tak podobne.

Čo mám robiť? Ona mi dokáže znepríjemniť celý deň. Už aj diéty som začala držať kvôli nej. Pritom viem, že nepotrebujem.

zuzkaa1991
3. apr 2023

Ignorovať moja matka bola taka uz 5r nie sme v kontakte 🤣🤣 svoju vnucku vidi cez plot od sestry kedze ani nemajú zaujem o ňu a mam svetyy pokoj nikto ma neponizuje uraza ;)

tiezjedna
3. apr 2023

a ty si si už všimla, že si dospelá? Matku hoď na sockách na black list, na veľkú prdel je odpovedz, že je ešte vždy menšia než tá jej a o zmene práce jej nevrav vôbec...

komplikovana
3. apr 2023

Musis sa naucit nastavit hranice. Si dospela. Nebudes predsa vsetko robit ako si mama zela nie? Uvedom si, kto vlastne si. Nemusis trpiet buranske spravanie od osoby len preto, ze je tvoja mama.

autor
3. apr 2023

@tiezjedna Už som ju zablokovala, urazila sa.

autor
3. apr 2023

@komplikovana Jasné, že nie. Aj viem, že je to choré. Ale proste ma to bolí. Lebo tak rozmýšľam, že prečo to robí a či je na tom niečo pravdy čo hovorí.

medyna
3. apr 2023

povedala si jej, že ti to vadí, že ti znižuje svojimi rečami sebavedomie? Nechopila? Tak ju nechaj urazenú.

tiezjedna
3. apr 2023

@autorka ako prišla na to, že si ju zablokovala?

autor
3. apr 2023

@medyna Ja hlavne nechápem ako môže toto mama povedať svojej dcére. V puberte som kvôli nej nejedla, strašne som bola vychudnutá, tak sa zľakla a bola normálna. Ale iba chvíľu a potom zase kritizovala.

autor
3. apr 2023

@tiezjedna Písala mi, že či som si zrušila FB, lebo ma tam už nevidí.

tiezjedna
3. apr 2023

@autorka tvoja mama je evidentne vadný kus. Buď rozumná a komunikáciu s ňou obmedz na nevyhnutné minimum a nepremýšľaj prečo je taká. Proste je. Pre teba toxický človek.

pribinak
3. apr 2023

Daj si s mamou pauzu, ale naozaj pauzu. Nepíšte netelefonujte a nenavstevujte sa. Budeš mat čas na premyslenie si ďalšieho vzťahu s mamou, ako jej nastaviť hranice a ako si chrániť seba

autor
3. apr 2023

Keď bol covid tak sme sa nevideli rok a pol, potom sme konečne mohli cestovať a teda išli sme domov na návštevu a hneď vo dverách, že ako mi zadok narástol.

autor
3. apr 2023

Alebo pred svadbou, že aká som obrovská baba. No fakt poteší pred svadbou.

evica17
3. apr 2023

Nemusíš ju bloknut na FB,len keď budeš pridávať niečo,alebo zdieľať vieš si nastaviť kto môže vidieť príspevok.
Ale osobne by som si dala pauzu od nej,od komunikácie s ňou. Proste vidíš sama že ti to nerobí dobre a nerobilo,aký vplyv to malo na teba v puberte. A pokil toto necháš ďalej ísť, a nenastavis hranice prípadne sa neodstrihnes ,tak toto budú zažívať aj tvoje deti,jej vnúčatá a to by som nedovolila,aby nebodaj zažili to isté a skončili napr s anorexiou niekde v nemocnici kvôli jej poznámkam.

liljana
3. apr 2023

Ona ta uraza a ty sa trapis, ze je urazena, lebo si ju blokla? 🙂 Ak ste sa iba kvoli covidu nevideli 1,5 roka, tak naozaj nemate velmi dobre rodinne vztahy.
Staci jedna odpoved. Nikto nie je zvedavy na tvoje kritiky a pozri sa rano v zrkadle na seba, aka si dokonala.

autor
3. apr 2023

@liljana Covid bola dobrá zámienka. Mne nechýba vôbec.

autor
3. apr 2023

@evica17 Neviem a nechcem si ani niečo také predstaviť, svoje deti budem pred ňou chrániť. Pred jej jedovatými rečami.

autor
3. apr 2023

Mňa by len zaujímalo, či je len taká prostoreka, že si neuvedomuje, že môže ublížiť alebo to robí schválne.

veronika_sk000
3. apr 2023

mozno to tvoju mamu bavi prave to, ako to tebou vie zamavat..ak sa scenar stale opakuje, skus zmenit reakcie..este by ma zaujimalo, ako vyzera tvoja mama vyzorovo?

autor
3. apr 2023

@veronika_sk000 To je hrozné. Mama je odo mňa nižšia a utlejsia.

komplikovana
3. apr 2023

Nesnaz sa pochopit preco sa ta sprava. Vies, ze bola taka stale, cize nic sa za ten cas nezmenilo. Ber ju aj s jej chybami, to vsak neznamena, ze ju musis pocuvat. Nauc sa, ze mileho slova sa od nej v zivote nedockas. Tym padom, by ta jej pripomienky nemali rozhadzat, lebo uz budes pripravena. Ty sa jej snazis niekedy vyhoviet, lebo cakas, ze ta bude mat radsej. No nestane sa tak.

evica17
3. apr 2023

Tak to začni teraz už ich chrániť aj keď nie sú. Ale máš zvládnutý prvý krok, priznať si že tvoja mama nie je ok a nie je ok ako sa správa. Môj muž si toto priznal o svojej mame až po 4 rokoch manželstva a dvoch deťoch, ale nevie zakrocit a zamedziť jej správaniu a deti to vidia a zažívajú to čo on (aj keď sa nestretávame často,teda skoro vôbec ale aj tá hodinky raz za čas stačí

autor
3. apr 2023

@komplikovana Ja ani neviem či ma vôbec má rada. Inak strašne kontroluje. Všetko chce vedieť, ale ja jej už od určitého času nič nehovorím. Teraz nedávno som zmenila prácu, tak to vie, hneď sa rozčúlila že ako si to predstavujem 🙈 zmeniť prácu, mám byť v tej kde som a dlhé roky. A nie vymýšľať.

autor
3. apr 2023

@evica17 Samozrejme, veď ja jej už nič nehovorím, kedysi som sa snažila s ňou zblížiť, chcela som vzťah taký aký by mal byť, ale ja viem, že ona nie je ok a jej správanie je toxické..

evica17
3. apr 2023

Inak nemôže mať ona nejakú poruchu osobnosti ? Ak sú tam aj iné črty správania ? Napr narcistickú porucha ?

autor
3. apr 2023

Ja som jej povedala narovinu, že mi vadí ako sa správa a že či si vôbec uvedomuje, že mi ubližuje. Že som už zvyknutá, ale že ja by som nikdy svojej dcére nepovedala to čo ona mne. A jej odpoveď, že sa mám dať liečiť, že som hus.

autor
3. apr 2023

@evica17 Vieš čo, ja vôbec neviem. Čítala som veľa o narcisme, ale neviem či je to moja matka. Každopádne nejaká porucha tam bude. Je mi odporná.

evica17
3. apr 2023

Inak keď toto píšeš, tak už by ma.nevidela taká žena a bolo by mi jedno že je to mama.
A prečítaj si nejaké články o rodičovi narcistovi,tam je to viac a lepšie popísané.

autor
3. apr 2023

@evica17 A to nepíšem všetko. Istého času som až zvracala keď mi písala alebo volala.

autor
3. apr 2023

Čítala som o narcistickych matkach, niečo na ňu sedí a niečo zas vôbec nie. Takže ťažko takto hodnotiť.