Manžel mi spôsobuje zdravotné problémy

5. feb 2023

Zienky potrebujem vasu pomoc. Spravanie mojho manzela mi sposobuje psychicke problemy. Nie nejake vazne ale stazene dychanie alebo chvenie tela, potom to pretrvava dlhsie obdobie, napriklad celu noc ako dnes. Ide o to ze sa strasne uraza a nekomunikuje. Stale ked nieco poviem tak to obrati proti mne. Napriklad ked poviem aby sa teplo obliekol lebo je vonku strasna zima, zautoci na mna ze on vie a ci si myslim ze je hlupak…toto sa opakuje uz asi dva mesiace. Ja si myslim ze mi poradite aby som ho zacala ignorovat, prestala mu prat zehlit atd. Ale ja to nedokazem lebo ja potrebujem vediet ze je vsetko ok, vsetko vydiskutovane a nevydrzim byt urazena lebo potom mi je z toho tazko a citim napatie v tele, v hlave. Ked sa ho opytam ci ma ma rad tak povie ze ano. Ale zaroven z neho vyslo, ze on sa chcel davnejsie rozist. Mam 26 a spolu sme 9 rokov. Prosim o nejaku radu 🙏 ci sa oplati s tym vztahom este nieco robit a ako.
Dakujem.

gemerka17
5. feb 2023

Odpovedaj si zásadnú otázku: Si schopná s takýmto človekom mať deti a zostarnúť s ním (povedzme ďalších 50 rokov spolu). Ideálne vyhľadať psychológa pre Vás oboch. Ak jeho správanie trvá len chvíľku, asi sa niečo v jeho živote udialo a ty o tom nevieš. Treba čo najviac komunikovať, ideálne s odbornou pomocou, aby ste zistili čo to je. Ak to nepôjde (napr. on to odmietne) tak potom to bude ťažko zachraňovať. Sama si musíš odpovedať na prvú otázku a na základe nej zistíš či to za ten pokus vôbec stojí a koľko si ochotná čakať, aby sa zlepšil Váš vzťah (ak to vôbec bude možné).

jankajanka13
6. feb 2023

Prepac ale ked sa chcel davnejsie rozist tam uz cesta nevedie nsstracaj s nim dalsie roky len lebo ste spolu dlho, zvyk atd.. ked mas z tohto psychicke problemy.mala by si to ukoncit. Toto nieje sranda aby sa ti dialo ... Ked je takyto utocny len preto ako spominas ze mu povies aby sa teplo obliekol a uz po tebe huci tak k tebe nema ziadnu uctu..

viera
6. feb 2023

Myslim ze odpoved je tu: .””” Ale zaroven z neho vyslo, ze on sa chcel davnejsie rozist……”””Preco sa chcel rozist?..Aky bol dovod?..

autor
6. feb 2023

@viera Ja dovod dodnes nepoznam, ani mi ho nepovedal…nic zle som nespravila, nikdy som ho nepodviedla

viera
6. feb 2023

Cize on splechne do tvare ze sa chcel rozist ale ani nevie preco sa chcel s tebou rozist?🤣Uf…Tazka komunikacia..Vsetko je to prave o tom aby ste si to spolu vykomunikovali…Ale pokial mas chvenie a stazene dychanie…Tak to uz nie je ok..Asi by som rozmyslala ist dalej,pretoze nie si stastna a mas krasnych 26rokov…Zivot pred sebou…

simona20201309
6. feb 2023

To čo si opísala mi príde ako prirodzená reakcia. Asi sa naozaj cíti ako hlupák, keď mu frajerka pripomína, ako sa ma obliect. Nie si jeho matka a on nemá 5rokov. Z toho sa chvejes? Ťažko je súdiť z tých pár viet co si opisala, možno naozaj prehanas a možno je to naozaj zle. Boli ste veľmi mladí, keď ste spolu začali chodi, boli ste v podstate deti. Obaja ste sa zmenili, už je to možno len zvyk a zároveň ponorka. Možno by ste naozaj mali skúsiť byť chvíľu bez, seba, aby ste zistili, či si vôbec budete chýbať.

simona20201309
6. feb 2023

Myslím, že keby tvoj muž videl názov tejto témy, hneď by ti vedel povedať dôvod, prečo sa chce rozísť. Obvinujes ho z toho, že ti spôsobuje zdravotné problémy? Tak utekaj a zachran si život. Zrejme sa obaja navzájom v tom vztahu dusite. Bojíte sa to ukončiť, lebo nič iné nepoznáte, bojíte sa co bude, samoty, zmeny?

reanda
6. feb 2023

ste spolu 9 rokov a len dva mesiace je problem, ci sa to len teraz vyhrotilo?
na mna to z opisu posobi, ze nie si vyrovnana zena, nemas ok sebavedomie a pocit sebahodnoty.. tiez mi udrelo do oci, naco hovoris dospelemu muzovi, ze sa ma teplo obliect, hlavne, ked vidis, ze ho to hneva? a taktiez, aby si mala uzkost z toho, ze sa s tebou nechce bavit - ako, prijemne to nie je, ked je dake dusno a nevies, o co ide, ale aby si z toho mala take stavy - tam nie je chyba na strane partnera, ale na tvojej.. teba by problemy, zvlast taketo 'prkotiny', nemali tak rozhodit.. takze by som odporucala pozriet sa skor na seba, ci netreba so sebou nieco urobit.. prv, nez budes riesit vztah

reanda
6. feb 2023

ono vies, s clovekom, co schyti tras, lebo sa k nemu niekto nezachoval idealne, nie je uplne lahke zit.. takze sa ani nedivim, ze ma chut sa rozist, aj ked ta ma rad.. on ma mozno tiez z vasho vztahu zdravotne problemy

lindusss2016
6. feb 2023

Naozaj si niczle nespravila? Len z tohto kratkeho prispevku mam pocit, ze sa snazis mat vsetko az prilis pod kontrolou. Prepac, ale hovorit dospelemu muzovi, ze sa ma teplejsie obliect, naozaj nie je na mieste. Je to chlopotina, ale myslim, ze uz mu len pretiekol pohar, ked takychto hluposti s tebou musi riesit xy... On sa s tebou nerozprava a ty sa trases? Si na nom zavisla, to vobec nie je v poriadku. Navstiv psychologa, zdravotne problemy si sposobujes sama, on sa uz len mozno snazi nejak oslobodit. 🤷

miadi
6. feb 2023

No robis z neho dilinka mna by to tiez vytocilo Keby Mne dospelej osobe takto mamickovsky Niekto povedal ze teplo sa oblec. Ved to vie aj moj 3r syn. Ty si myslis ze aka si uzasna starostliva laskava no nie si . Si otravna. A ak mas prenho niekolko takychto perli denne tak sa necudujem ze sa stebou nechce bavit. Mozno ze ty si ta jednoduchsia a robis z neho jednoducheho, To vobec nie je atraktivne chovanie. A ze ty si nic zle neurobila? Nepodviedla ho ty nevies ze laska vo vztahu sa da ubit na x sposobov aj bez porusenia monogamie? Staci ked sa stebou nema o com porozpravat ze sa stebou neciti prijemne .ked ho len verbalne vytacas banalitami. A este ho obvinis ze moze za tvoju labilnu psychiku. Mozno on mà z teba vredy z toho ako ho iritujes. Ste spolu 9rokov no neviete uz spolu komunikovat . Skus sa chovat viac ako si sa k nemu chovala pred 9 rokmi ked sa do teba zalubil.

kitycat
6. feb 2023

Joj, akonahle niekzo pise, ze "nic zle nespravila", tak sa mi vo vrecku otvara nozik.

Ty ho dusis. Kazes co ma robit? Obletujes? Obetujes sa a jemu to "nestaci"?
Uber plyn, bech sa iblecie ako chce, obcas nestihnes uvarit, verim, ze to je na ukor tvojich aktivit.
A porozpravcaj sa s nim, co ho primalo ostat a ako sa vas vztah vyvinie. Nie si stara na novy stsrt, za 7r ste uz ini ludia

micusa2222
6. feb 2023

prepáč, ty by si potrebovala radu psychiatra pre seba, nie pre manžela...neuraz sa...

sheila121
6. feb 2023

Keby si mi povedala aby som sa teplo obliekla ako malému decku tiež by som ti odpapulovala, neznášam takéto poznámky k dospelému človeku.

mam1na
6. feb 2023

Spomeň si, ako to bolo niekedy otravné, keď ťa mama upozorňovala, ako a čo si máš obliecť, hoci ty si to videla inak. Partner/manžel tu nie je preto, aby si ho viedla, usmerňovala a radila mu, ako sa má obliekať, on nie je z tých prípadov, ako tu mamky na MK sa zvyknú opýtať, čo majú obliecť ráno do škôlky, či treba pančušky, resp fusak do kočiara a pod.

Evidentne mu tvoja prílišná starostlivosť prekáža.
Predsa sa dospelého muža nebudeš pýtať či má desiatu do práce, zakasané tielko a či zjedol obed a niečo v tomto duchu.
Ako, niektorým mužom to imponuje, prehnaná opatera, pomaly až nachystataný outfit do práce, z prechladnutia robiť smrteľnú chorobku, presladené chovanie a vodenie za ručičku, no niektorým je to protivné a otravuje ich to. Nie každý manžel potrebuje servis až pod nos, odpratanie papaníčka zo stola, podložiť nožičky pri pozeraní tv. Potom hľadá inde, čo nemá doma, čo chýba. Porovnáva. Buď sebaistá a neber to ani jemu.

Čo budeš robiť, keď nastanú vážne problémy, keď sa teraz trasieš pri banalitách, to potom čosi nebude v poriadku a potrebuješ pomoc. Priženieš si takto nastavenou psychikou, z nesplnenia tvojich očakávaní a že manžel neposlúchne tvoje "rady", vážne zdravotné problémy. Zvoľni. Neväzni a nedus ho prehnanou starostlivosťou. Ty to vidíš v tom dobrom ponímaní, míňa sa to účinku, v tebe sa hromadí sklamanie, v manželovi rastie žlč a antisympatie s tvojim počínaním. Ber ho ako dospelého a rovnocenného. Ako chlapa. Silného a že vie, čo robí. 😉
Zvoľni a bude vám obom fajn.

0silvia0
6. feb 2023

Bud manzelovi partnerkou, nie matkou, to je cele.

didi35
6. feb 2023

Nič si zlé nespravila… veď ani si nemusela, ale on cíti, že to s tebou nie je ono. S tým nič nenarobíš. Srdcu nerozkazes. Láska nie je o tom, že lubime toho, kto sa pekne správa. Je nutne aj cosi viac. Dúfam že rozumieš

didi35
6. feb 2023

Aha, vy ste už manželia??? Ja že ešte len priatelia, usúdila som podľa veku… tak to je smola, že to manzel zisti počas manželstva, že sa chcel vlastne už dávnejšie rozísť.

Myslím, že mu ideš na nervy svojou prehnanou starostlivosťou, aj svojimi orazkami, či ta ešte lubi.. zmeň svoj prístup. Ak budes v tomto pokračovať, tak sa to len zhorší. Už teraz je na tvoje hlášky alergický.

negymama
6. feb 2023

DUSIS HO.
on potrebuje partnerku, nie mamicku. Dokonca aj mamicka tohoto typu detom lezie na nervy, minimalne od 8 rokov vyssie. Ja ked synom pripomeniem ciapky ci rukavice, len ma sprazia pohladom. Takze uz ich nechavam vymrznut.
a muzovi? Toho nikdy nekontrolujem, ci je hladny smadny obleceny,, vycikany vykakany 😅

tiezjedna
6. feb 2023

nehraj sa na jeho matku a začni byť jeho partnerka... osobne z toho cítim prechodený vzťah, niečo vám vyhaslo a ty to zabíjaš úplne

domak2
6. feb 2023

Boze, teraz sa tu zas budete predbiehať ktorá muzovi menej leze na nervy a nič mu nepripomina 🤣 Autorka, ty sa s ním rozid. Nenapísala si jediný dôvod ostat. A áno, niektorým ľuďom starostlivosť lezie na nervy, iní ju ignorujú a sú aj takí co to vedia oceniť a povedia si, jej to je milé, že chce aby mi bolo teplo. Tak toho posledného si nájdi a tvoje stresy odidu. Toto bude len horšie, očividne ma na teba alergiu a ty sa zacni mat trochu rada.

autor
6. feb 2023

Vobec sa nehram na jeho matku…vy sa tu vsetky tvarite ze vas teda ani muz nezaujima a je vam uplne ukradnuty. To si mam ako davat pozor na kazde slovo? Aj on mi hocikedy povie ze som lahko oblecena..noa? sice to ide trochu na nervy ale nie som debil aby som toto hodnotila ako dovod na rozvod!

autor
6. feb 2023

@kitycat ja som az velmi sebakriticky clovek a nespravila som nic coho by som si bola vedoma…a kedze mi to nevie povedat ani on, zrejme je to aj pravda.

eplove633
6. feb 2023

Kludne mi napis do ss,ja to vidim uplne inak,ale nechcem to tu rozoberat

loginexistuje
6. feb 2023

autorka ak nechodis zacni chodit na psychoterapie v zivote ta postretnu horsie veci ako toto a treba sa naucit ich spracovavat
aj vasmu vztahu to pomoze pravdepodobne manzela dusis a on ti to dava najavo

miska_kal
6. feb 2023

je to podla mna jedno, on je uz ako keby zmiereny s tym, ze sa proste rozidete a mala by si sa na to pripravit. sama vidis, ze to nema zmysel a ublizujes tak len sama sebe. mala by si v sebe najst silu a zacat mysliet proste na seba

0silvia0
6. feb 2023

Tak s tym pripominanim obliekania to bol asi blby priklad, skus dat nejaky iny

goodidea
6. feb 2023

Presne tak, to s tým obliekaním si dala zlý príklad poď daj niečo lepšie aby si si naklonila tunajší súdny tribunál na svoju stranu :D

modrykonik33
6. feb 2023

Pošli ho na víkend za mnou, potom ti bude ruky nohy bozkávať za tvoju starostlivosť 😀

luccija
6. feb 2023

Ste spolu dlho, máte ponorku.Je to pekne mať dlhý vzťah, ale ja si myslím, že vzťah má mať dynamiku a jedného dňa dieta to by si mu nešla na nervy, ale kaslal naňho, že sa ma teplo obliect.Po toľkých rokoch už človek začne špekulovať ...Ries svoje prežívanie nie je bežné, aby mal človek neurózu možno si príliš citlivá, bojíš sa, že Ťa opustí, máš zlosť, že nerobí po tvojom..
Nemala si prísneho otca, matku?...mne, keby muž povedal, že nie je debil poviem ok tvoja vec a viac ma to nezaujíma.Nerob z neho tvoj stredobod záujmu a daj mu dýchať.Taki chlapi si potom nájdu zenu, ktorá sa o nich nestará a sú spokojní.niekedy je menej viac
.