Moje - tvoje peniaze v manželstve

26. dec 2023

Ahojte.
Už je tu toho toľko, že ani neviem, či máte chuť napísať názor.
Ide o to, že pred manželstvom, vlastne pred celým tým vzťahom som bola sebestačná, mala som prácu, príjem. Kúpila som si čo som chcela, išla kde som chcela.
Spoznala som sa s terajším manželom pred 7 rokmi. Zo začiatku sme mali každý svoj účet, prispievali sme rovným dielom do nájmu, stravy. On mal svoje prostriedky, ja svoje. A vždy sme mali.
Odkedy máme spoločný účet, ja neviem, kde sa kotúľajú peniaze. Posiela mi výplatu, všetky účty platím ja. Kupujem potraviny, deťom plienky, mlieko. Sebe nič nekúpim, nikde nechodíme. A peniaze nie sú. Žijeme od výplaty do výplaty.
Jemu vždy niečo treba čo auta, kúpi, stojí to príklad 150e, ale nepáči sa mu to. Tak predá za 60e. A kúpi druhé za 100e. Atď. Už som sa s ním hádala, že kvôli nemu nemáme ani my. On nerozmýšľa, on si myslí, že on zarába, môže a že účet nemá dno, alebo čo.
Uvažujem, že si zase podelíme účty, nech ma on svoj a nech do platí všetko čo je jeho a ja svoje.
Lebo o pár rokov nebudeme mať ani strechu nad hlavou kvôli jeho marnotratnosti.
Nechcem však prísť o manžela kvôli tomu, že neviem ustrážiť financie. 🙈
Čo mám robiť?

miadi
26. dec 2023

On nevie ustrazit financie. Nic sa nezmeni ani ked budes mat svoj ucet. Ty budes platit dalej vsetky ucty a on bude minat na blbosti. Jedine ze by vsetko islo na tvoj ucet a budes mu nadelovat ako malemu decku.

kristinapetronela
26. dec 2023

Dobre rozmýšľaš ...najprv dôležité veci a až potom sa častejšie kupujú doplnky do auta ak zostane alebo ak máte veľkú finančnú rezervu .
Poradila by som teda mu dohovoriť a vysvetliť situáciu

januska12323
26. dec 2023

Tak v prvom rade spravte tabuľku kde, kedy a koľko sa platí. Na povinné platby sa nesiaha a zvyšok bude mať každý ako vreckové. Na to je ale potrebné všetko ale úplne všetko zapisovať. Uvidíš kam idú peniaze čierne na bielom.

sima338
26. dec 2023

Keby mu diva tzv. ,,vreckové"? Akože áno, má svoje peniaze, ale keď s nimi nevie, potom ťažko...

zuzanockamt
26. dec 2023

A prečo ste išli do spoločného účtu? Veď to je najväčšia hlúposť. Rozdeliť financie a gazdovať tak ako predtým. Povinné platby a financovanie detí si rozdeliť.

zmrzlinka2021
26. dec 2023

Auto je žrút a to 150 eur je nič...
Veď spolu diskutuje o vašich peniazoch, potrebách.

janinah
26. dec 2023

Ty budeš platiť všetko zo svojho účtu a on tie blbosti tiež zo svojho...musí zmeniť svoje finančné zmýšľanie,inak je to o ničom.

0kristina0
26. dec 2023

Ty si musis uvedomit, ze uz nie ste dvaja ale styria (predpokladam). Spominas plienky, zrejme mate male dieti. Ono sa to nezda ale jedno dieta je zrut penazi nieto este dve. Je obrovsky rozdiel ak ste iba dvaja a minate pre seba. Jednoducho deti nie su zadarmo. Podla toho co pises, ze manzel minie, nie su to take velke polozky, aby ste boli na konci mesiaca na nule. Ved si sadni, zapni internet banking a spis si 2-3 mesiace dozadu, naco ste kolko minuli.

nikpa
26. dec 2023

Určite by som rozdelila účty tak ako ste to mali predtým a začnite hospodárit inak.

lindous
26. dec 2023

Tak život sa vám odvtedy zmenil výrazne, keď píšeš o mlieku a plienkach, príjem asi tiež nemáte rovnaký… rozhadzuje viac ako zarobí a teda siaha aj na “tvoje” peniaze? alebo rozhadzuje rovnako ako pred tým a len si neuvedomil, že teraz by mali byť priority trošku inde a že musí nejakú dobu potiahnuť aj za teba + musíte živiť aj deti… Dala by som na papier všetky výdaje, vyznačila tie, ktoré sú “zbytočné” a nepremyslené, keď to uvidí reálne v číslach, možno sa nad tým nabudúce zamyslí… môžete opäť rozdeliť účty, ale ak si ty doma s deťmi, tak asi sa nedá ísť so všetkým pol na pol ako pred tým, takže neviem či toto je to čo pomôže

karolinakr
26. dec 2023

normalne si sprav excel tabulku, šeky, potom strava, drogeria oblečenie zvlašť a koľko ti ostane to vydel tromi na sporenie a ešte niečo a zvyšok je dajme tomu vreckove manželovi, a to sa hned zmeni zmyšlanie, lebo ked napriklad on ma neobmedzeny limit na jeho koničky, musiš ukrajovat z tvojho vreckoveho, stravy a to je zla matematika..to moj tatko tak hospodaril, že sam na seba všetko a mama nikde nechodila, nič si nekupovala a neušetrila ani korunu a ani na jedlo na konci mesiaca jej neostalo

karolinakr
26. dec 2023

Lebo tam ti to pekne ukaže, ak od oboch vyplat odrataš všetky nevyhnutne vydavky, možno zostane menej, ako on minie na seba mesačne..Ked to neuvidi na papieri, tak neuveri..Teraz hrozne šli potraviny hore, ja vidim sama na sebe, že kupujem zakladne veci len, ale 3x tolko penazi miniem ako kedysi a nikto mi nepovie, že nie..Akože može mat vreckove, čoby nie, ale ked uvidi, kolko penazi kam ide, sam bude prekvapeny, teraz minie dajme tomu 500 a potom jak to daš, na papier zisti, že može minut len 200 a to je riadny rozdiel

zuzubb007
26. dec 2023

Ja by som spolocny ucet nechcela s muzom, ani keby mi za to zaplatili mame x rokov kazdy sam a v zivote sme sa kvoli tomu nepohadali, co chcem si kupim ani nevie a tak isto aj on

cacianka
26. dec 2023

Jedno čo môže zatiaľ pomôcť, evidencia.
Veľmi prísna a presná. Všetky príjmy - skontrolovať do centu čo príde muzova výplata na účet, a potom všetko zapisovať. Niekoľko mesiacov. Všetko !
Tam uvidíte kde a za čo sa lejú €.
A podľa toho riešiť a nastaviť pravidlá hospodárenia.

autor
26. dec 2023

@januska12323 takto, ja viem kde idú peniaze, aj on. Poplatim všetky účty, to nie je problém, problém je v tom, že všetko minie na svoje auto. Výfuk čo mu bol na tri veci atď. Mne ide o to, že ja zo svojho príjmu by som dala tak 300e dokopy na výdavky (polka nájmu, mobil, energie) veľa by sa mi zvýšilo, čo by som si pekne odložila. A on po zaplatení výdavkov (tiež polku všetkého) by mal zvyšok pre seba a nech si kúpi aj 4 výfuky. Ale nie zo spoločných. Aj keď je to blbosť, lebo aj on môže kúpiť deťom autíčko, či koláč, ale ja budem mať aspoň istotu, že budem mať za čo.
Chápete, nie?

veselo_neveselo
26. dec 2023

Majte jeden spolocny ucet, a kazdy vreckove. Spocitaj, kolko vas mesacne vyjdu vydavky na bezny zivot a sporenie, pridaj k tomu nejaku rezervu, a zvysok si rozdelte na polovicu, alebo sa dohodnite kolko si kazdy date vreckove.
S tym,z e to su vase osobne peniaze, a nie, ze ty z toho este budes kupovat detom, davat na sporenie atd atd.

autor
26. dec 2023

@lindous áno, tak. On zarobí veľmi dobre, ja som ešte doma, čiže som momentálne "ľahšia skoro o 800e. Ale stačilo by mi po odrátaní všetkých výdavkov aj na deti, stravu, a ešte by som odložila. Lenže teraz čo máme spoločný účet, tak on nepozerá že toto je moje, tvoje, ale platí s kartou kým je. A na konci mesiaca, ako aj teraz, chcel ísť na vianočné trhy do Budapešti a ja som povedala, že z čoho, keď na účte mám 300e a do výplaty je ešte ďaleko. A aj žiť treba. Tak na mňa pozrel, že kde sú peniaze, keď máme 2 príjmy. 🤔
Nepijem, nefajčím, ani on. Ale to rozhadzovanie jeho má hnevá.
Preto chcem uchrániť aspoň moje.

veselo_neveselo
26. dec 2023

Alebo alternativne, kazdy zo.svojho uctu posielajte na bezny zivot na spolocny ucet, a co vam ostane na uctoch je vase. Ale toto nie je fer pri velkych platovych rozdieloch, takze toto sa nehodi pre vsetky domacnosti.
Da sa to prisposobit tym, ze prispevok do domacnosti budete mat pomerne k platu ale tak, aby aj slabsie zarabajucemu zostalo nieco z penazi na osobne vydavky.

Je viac variant, sami sa musite dohodnut, tak aby obaja s rozdelenim suhlasili.

autor
26. dec 2023

@veselo_neveselo kým sme mali každý svoj účet, on mi dával 600e na výdavky, aby som mu poplatila jeho plus polku do nájmu a stravy. Čiže 300e prispel mne do nájmu. Ja som prispela a mali sme zhruba narovnako na míňanie. Plus on pracuje v zahraničí, takže si musel platiť aj tam veci, ale vždy mal a aj ja. Nestarala som sa, či má na jedlo, ani na cestu.
Teraz je všetko na mne a mám pocit, že 2x toľko potrebuje, čo potreboval predtým, keď sa musel starať sám o seba.

Ja predsa len od ďalšej výplaty skúsim tie dva účty a uvidíme.

karolinakr
26. dec 2023

však a čo neodrataš všetky vydaje a čo ti ostane deleno dva, každy ma svoje a to nech si minie, plus tam zarataj sporenie..podla mna to je lepšie

autor
26. dec 2023

@karolinakr aj tak sa dá. Len to potom nemôžem nechat na účte. Ale vybrať a míňať hotovosť.

karolinakr
26. dec 2023

To je syndrom -vela zarabam, o tolko viac miniem.radšej nech sa on nauči nechavat si rezervu, lebo ked pojde do horsej prace a naučeny na velkodušne miňanie, pojdete do minusu..To som zažila v UK, kamarat tam 2x tolko zarobil ako ja ale aj dvakrat viac minul, kým som nevidela na čo, neuverim vlastnym očiam, na hluposti...Nejaku striedmosť by mal partner v tych peniazoch mať, lebo čo ty ušetríš, on rozhadže, a to by sa ani mne nepáčilo, Začala by som utracať ako on, a to viem aj za deň 5000 minúť bez problémov, len by mu oči pretočilo 😀

autor
26. dec 2023

@karolinakr minúť nie je problém, to vie každý si myslím. Len ja pozerám na každého, a nakoniec on si užíva a ja šetrím pre jeho rozmary.

karolinakr
26. dec 2023

dobre s tebou vybabral 😀

autor
26. dec 2023

@karolinakr alebo skôr ja so sebou.

kristinapetronela
26. dec 2023

No ale to je málinko 300 eur do konca mesiaca .a čo január ?... Kolkateho mávate výplatu ?

naja94
26. dec 2023

Ahoj... Ja si nemyslím, že situáciu spasia oddelené účty... Ty budeš na svojom sporiť, on na svojom nie... a finančné zázemie rodiny je predsa záležitosťou Vás oboch, nielen Teba...

isis234
26. dec 2023

Každý nech má svoj účet. Urob rozpis- náklady (nájom, energie... potraviny, čistiace,, náklady pre deti ) deleno dvomi. tie peniaze akoby ste nemali... čo vystane, každý podľa zváženia zo svojho účtu...len nutné veci.
On kupi vec a predá ju lacnejšie.... aj tam idú peniaze.. nech si to on hradí zo svojho , čo mu zostane,, potom si uvedomí, že tak nemôže hospodáriť.

mima1608
26. dec 2023

Môj manžel je taký marnotratny tiež. Takže sme to poriešili tak, že každý mesiac mi ako prvé z výplaty pošle časť, na ktorej sme sa dohodli na účet a ostatné je jeho. Keď si minie, tak nemá a vie, že odo mňa nedostane (na blbosti). Občas mu "požičiam", ale vždy to poctivo "vráti". Nám to takto funguje v pohode 🙂

alex666
26. dec 2023

Tusim opisujes moj zivot. Ako mlada som bola toez sebestacna, mala som dobry prijem a vedela som dost usetrit. Teraz som na MD s druhym dietatom, tak vacsinu financuje muz. Akoze on ma dobry prijem, lebo robi v IT, ale on strasne rozhadzuje peniaze... Mali sme uz vela rozhovorov o tom, ale riesenie som nenasla. Ako on ani mna neobmedzuje, vzdy ma skor povzbudzuje, ze ked nievo chcem, nech si to hned kupim.
Ale mna vytaca tento pristup, uz neviem ako mu to vysvetlit. Mam hypoteky, deti... peniaze treba na dolezitejsie veci.Pripisujem to vychove, lebo jeho rodicia su lepsie situovani a tym padom on sa nikdy o peniaze strachovat nemusel...