Môže exekútor vziať majetok exmanželke exekuovaného?

paaataaa
8. júl 2010

ahojte....moji rodicia su rozvedeni....BSM je vysporiadane....dozvedeli sme sa, ze otec robi dlhy..uz ho nahanaju exekutori....no ma u nas stale trvaly pobyt...moze exekutor zhabat nase veci...aj ked uz BSM je vysporiadane??.....mate s tymto niekto skusenosti..ak by prisiel..staci sa mu preukazat ze nasi su rozvedeni..tiez by sme vedeli preukazat ze veci co mame doma..su nase....aj tak ich moze vziat..a potom sa o nich musime sudit??..dakujem za odpovede 🙂

martinka17
8. júl 2010

@paaataaa
skús túto otázku skôr hodiť do tém paragrafy 😉

tin007
8. júl 2010

@paaataaa a ma otec nejaky vlastnicky vztah k nehnutelnosti, kde ma trvaly pobyt? ak nie, tak nech vlastnik/vlastnici idu na prislusny miestny urad/obec a odhlasia mu trvaly pobyt.
add exekutor: ak viete preukazat vlastnictvo hnutelnych veci, tak exekutor nema narok na ne siahnut, hlavne ak urobite krok 1, t.j. zrusenie trvaleho pobytu

andzi
8. júl 2010

@paaataaa exekútor nie je povinný skúmať vlastnícke právo a môže spísať aj hnuteľné veci, ktoré nie sú vo vlastníctve povinného, v takom prípade treba podať excindačnú žalobu.

paaataaa
autor
8. júl 2010

no byt je najomny..a on je najomca..takze ohlasit z trvaleho pobytu ho nemozeme :(..a otec tu nebyva uz desat rokov....a vieme preukazat ze veci su nase...ale pocula som aj take pripady..ze exekutor na to kasle..zoberie vsekto co vidi...mozno by vzal aj damske sperky..aj ked dlznikom je chlap..neviem ako to robia exekutory...jeden u nas bol..a pytal sa kde je otec a podobne..a tiez ci ma u an satel trvaly pobyt...a odisiel..tak neviem ci ho mame zase cakat...alebo co :(

martinka17
8. júl 2010

@paaataaa
podľa toho, čo ti písali, rýchlo z toho bytu preč, kým je čas. Keď vám to tam exekútor vybieli, tak bude pozde na plač. 😝 Pretože on sa nebude pýtať, čo je otca ale brať veci z bytu, ktorý je "jeho, teda ako nájomný byt. A vzniknutú škodu si potom máte súdnou cestou vymáhať od otca...asi by ste nič nevymohli, keď už teraz je pokrkr v sr-....

klaudia958
8. júl 2010

ahojte. tak toto aj mna zaujalo 😀
aj ked sa nejedna o otca, ale trebars o brata... byvame v rodicovskom dome, aj s rodicmi a bratmi... v pripade ze sa niekto zadlzi, a kedze mame tam na tej adrese vsetci trvale pobyty, tak v tom pripade ked pride exekutor, tak "habu" majetok rodicov, kedze brat nic nevlastni okrem mobilu, na ktorom sa trebars zadlzi a kvoli ktoremu pride exekutor????
a akou cestou sa to potom da vymoct spat? ako dokazeme, ze tv, notasy a ina elektronika -napr. - je moja??? Nemam k tomu uz blocky, kedze zaruka skoncila,,, tak si to naveky neuschovavam???
PORADTE aj mne touto cestou,,, please 😒 😕

andzi
8. júl 2010

@klaudia958 tak ako som napísala vyššie, treba podať excindačnú žalobu.

klaudia958
8. júl 2010

@andzi dik. a co to zahrna? o tom pocujem prvy krat... takze vobec neviem, co to znamena. ak mas nejaky link, kde si to mozem nastudovat,,, prosim posli.
ked to tu tak citam,, tak ma to dost nastrasilo 😕

ivkaivka
8. júl 2010

joooj, mna caka zajtra vysporiadanie BSM, tak sa bojim...v zivote som na sude nebola

andzi
8. júl 2010

@klaudia958 nie nemám žiadny link, treba pozrieť Exekučný poriadok, ale ak nemáš právne vzdelanie, veľa ti to nepovie.

andzi
8. júl 2010

ešte dodám, že je to žaloba o výlučenie veci z exekúcie

klaudia958
8. júl 2010

@andzi tak - pravne vzdelanie nemam 😢
a v tom pripade, ked vsetky tie veci budu akoze v tej zalobe o vylucenie z exekucie... ako dokazeme ze su nase? a nie bratove? jedna sa o alkoholika, bohuzial 😔 a aj cigarety mu kupuje mama, len tak medzirecou 😕
a v pripade ze zaloba dopadne v nas prospech - co bude trebars s bratom? zavru ho v tom pripade, ked nebude mat ako splatit dlh?

paaataaa
autor
9. júl 2010

martinka17.ale my nemame kam ist..a ani nemame kam tie veci dat..musime asi len dufat, ze dojde exekutor taky, ktory si to da vysvetlit...moj otec je nezvestny..nato mame aj papier od policie...je niekolko rokov hladany....odisiel pred 10timi rokmi...tak iba debil by sa domnieval, ze tu byva a ma tu nejake veci....ale ako som pocula ti exekutori su riadne svine... :(

klincek
9. júl 2010

podla zakona takto:
Pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). (To neplatí, ak ide o pohľadávku veriteľa jedného z manželov, ktorí sa dohodli podľa ustanovení § 143a (ak zuzili rozsah BSM, alebo si vyhradili vznik BSM az ku dnu zaniku manzelstva), pokiaľ táto pohľadávka vznikla pri používaní majetku, ktorý nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.) (§ 147 Obcianskeho zakonnika).
moj vyklad (opravte ma pripadne, kto sa vyznate):
@paaataaa, exekucia moze postihnut len majetok otca a majetok v BSM-ak uz je vyporiadane, tak mozete kludne spat, pretoze do BSM uz teraz nepatri NIC.
ak mate rozsudok o vyporiadani BSM, je jasne, co je uz len vase.. a niektore veci do BSM nepatria vobec, ak ked sa nadobudli pocas manzelstva, a na tie vam siahnut nemoze nikto (veci získane dedičstvom alebo darom, ako aj veci, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a veci vydané v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka).
takze-ak ma otec este nieco v byte, nieco, co je LEN jeho (co ziskal pri vyporiadani BSM alebo co su jeho osobne veci)to exekutor spisat moze, ine nic.
a trvaly pobyt na exekuciu ziaden vplyv nema.

yanni
9. júl 2010

Caute kocky, neviem ako to chodi na Slovensku ale tu v Nemecku ked pride exekutor k dlznikovi tak spise do formulara len veci co patria dlznikovi, jedno kolko ludi v dome byva. Ked ide o brata je to jednoduche, u manzelov je to zlozitejsie, tam ked ide napr o LCD telkac bud je to obidvoch alebo musia dokazat komu patri (trebas faktura). Ked isde o damske sperky alebo damsky norkovy kozuch, nezhabu ho ak je manzel dlznik, lebo jednoznacne patria damske veci zene (a ta trebars dlznicka nieje, ide o chlapa). Aspon to tu tak vysvetluje komentar k zakonu. Viem to presne, robim v tejto oblasti na sude (v DE nie su exekucne urady, tu to patri pod sud a exekutory su sice z polovice samostatni ale patria ako "statni zamestnanci" tiez pod sud (dostavaju od statu plat-kedze zamestanavatel je stat).

yanni
9. júl 2010

@klincek si ma predbehla. Takze na SK je to podobne ako tu. Dobre vediet, aj ked s SK viac menej uz nic nemam. Ale clovek nikdy nevie.

klincek
9. júl 2010

@klaudia 958, este pre teba-ak exekutor spise vec v domneni, ze jej vlastnikom je dlznik (v exekucnom konani sa mu hovori povinny), tak osoba, ktora je skutocnym vlastnikom tej veci, moze podat zalobu o vylucenie tej veci z exekucie-o tom sa tu uz pisalo..
ale skor treba dbat na to, aby exekutor taku vec ani nahodou nespisal-cize "dychat" mu na krk pri spisovani-proste byt pri nom, a zabranit tomu, aby spisal, co je vase, a nie dlznikove..potom uz to je tazsia cesta, vedenie akehokolvek sudneho konania cloveku dost zneprijemni zivot.
dokazat valstnictvo k veciam sa da blockom o zakupeni,alebo aj svedectvom inej osoby, ze je vec tvoja, alebo aj (len) tvojim tvrdenim.
co sa brata tyka, tak exekucia postihne jeho majetok (hnutelny i nehnutelny, ak treba), ale dom, kde byvate, je z toho vonku, aj ked v nom brat ma trvaly pobyt (ak na nom nema aj spoluvlastnicky podiel, lebo ten uz sa exekvovat da).
a vazenie pre dlhy je zakazane nejakymi dohovormi o ludskych pravach, ale v tych sa neorientujem 😉.

yanni
9. júl 2010

@klincek k tomu väzeniu. je na to nejaky medzinarodny zakon? Lebo ja tu dennodenne pisem zatykace koli dlhom. Je to tu tak ze ked ten co chce od dlznika dlhy spät (sorry za vyjadrovanie, slovenske pojmy nepoznam 😠 ) moze vo formulari zaskrtnut aj zatykac v pripade ze dlznik povie exekutorovi ze nam nic co by sa dalo "zhabat" musi k tomuto dat oficialne vyhlasenie. Ked dlznik nechce dat toto vyhlasenie a "zalobca" (stale neviem ten pojem 😉 ) zaskrtol zatykac tak to pride ku mne na sud a vydame zatykac. Tento zatykac nie vlastne donucovaci prostriedok. Ked pride exekutor k dlznikovi so zytykacom, tak malokto sa zdraha a nepodpise vyhlasenie. ale uz som mala aj dlznikov, ktori sa ocitli v base. Ale najneskor tam, podpisu vyhlasenie.

klincek
9. júl 2010

@yanni, IP

yanni
9. júl 2010

@klincek diky za clanok. no musim prestudovat doma, som este v kancli a nemam cas. A budem trocha googlovat aj na zahranicnych stranka k tomu protokolu ci co to ma byt. Fakt zaujimave. Dufam ze k tomu nieco viac najdem. Lebo napr. este mam tri spisy teraz na stole, kde mam zatykace koli odmietnutiu dat vyhlasenie o majetku, ktore by mal dlznik dak koli jeho dlhom. A kedze europsky zakon je nad nacionalne neviem si to vysvetlit, ze tu v Nemecku sa to normalne praktizuje. Ak ked podotykam, tych zabasnutych dlznikov hadam nie je ani pol percenta. Zatykac neznamena hned ze ho odvedu. Ak poda vyhlasenie ked pride exekutor so zatykacom, tak sa nic nestane. Zatykac aj s vyhlkasenim na potom exekutor posle spät na sud a tym sa pripad uzavrie.

klincek
9. júl 2010

@yanni, ja tusim, ze v tom dohovore je to upravene tak, ze kvoli dlhom nemozno odnat osobnu slobodu..ci tak nejako. a ak je ten vas zatykac len donucovaci prostriedok a ide len o docasne opatrenie, tak je to mozno vynimka. ale to len hadam..este som o takej uprave, s akou pracujes, nepocula. ale mam pocit, ze aj tu by to na niektorych dlznikov fungovalo, lebo teraz to maju v pazi - neplatia, ved aj tak im nikto nic nemoze..

yanni
9. júl 2010

@klincek no ano je to donucovaci prostriedok aby dlznik preukazal co a aky majetok ma. Ak to ani na zaklade zatykaca neurobi moze ho exekuror zatknut a supnut do basy. Ak ani potom dlznik "nic nepovie" mozu ho drzat v base az 6 mesiacov. Potom ho musia prepustit ci dal vyhlasenie alebo nie.

andzi
9. júl 2010

V slovenskom práve platí, že nikoho nemožno stíhať len pre neschopnosť splniť svoj zmluvný záväzok a tak isto to musí byť aj v nemeckom práve, pretože ide o právo garantované Medzinárodnými dohovormi o ľudských právach.

andzi
9. júl 2010

@yanni možno by bolo celkom vhodné, keby si odcitovala presné znenie ustanovenia zákona, o ktorom hovoríš.

yanni
9. júl 2010

tu a nejedna o trestne pravo ale o "Zivilprozessordnung". Prelozit by sa to dalo ako zivilny procesny poriadok (to je doslovny preklad). Ja som zial studovala v Nemecku, v slovenskomprave sa nevyznam aj ked som uz mohla skonstatovat ze vela veci je rovnakych. Presne sa tu jedna o § 901ZPO.

Tu je presne znenie, ak si to niektora viete prelozit:
§ 901 ZPO
Erlass eines Haftbefehls
Gegen den Schuldner, der in dem zur Abgabe der eidesstattlichen Versicherung bestimmten Termin nicht erscheint oder die Abgabe der eidesstattlichen Versicherung ohne Grund verweigert, hat das Gericht zur Erzwingung der Abgabe auf Antrag einen Haftbefehl zu erlassen. In dem Haftbefehl sind der Gläubiger, der Schuldner und der Grund der Verhaftung zu bezeichnen. Einer Zustellung des Haftbefehls vor seiner Vollziehung bedarf es nicht.

A tu je komentar k zneniu paragrafu 901 ZPO. Som len vycuc urobila.

Ein Schuldner ist zur Abgabe einer eidesstattlichen Versicherung verpflichtet, wenn entweder:

Die vollständige Befriedigung eines Gläubiger durch die Pfändung eines Gerichtsvollziehers nicht erreicht wurde
Ein Gläubiger glaubhaft machen kann, dass seine Befriedigung durch die Pfändung nicht vollständig erreicht wurde
Die Durchsuchung der Wohnung durch den Schuldner verweigert wird oder
Der Schuldner trotz Ankündigung wiederholt vom Gerichtsvollzieher nicht seiner Wohnung angetroffen wurde.

Weigert sich der Schuldner die eidesstattliche Versicherung abzugeben, bzw. erscheint er zum Abgabetermin unentschuldigt nicht, kann der Gläubiger durch Antrag beim Amtsgericht Haftbefehl erlassen lassen. Durch den erlassenen Haftbefehl ergeht die Erlaubnis, die Wohnung des Schuldner zwangsweise zu betreten, um nach dem Schuldner zu suchen. Weigert sich der Schuldner zu diesem Zeitpunkt immer noch die eidesstattliche Versicherung abzugeben, kann der Gerichtsvollzieher den Schuldner verhaften lassen und bis zu 6 Monate in Haft unterbringen.

Ab dem Zeitpunt der Abgabe der eidesstattlichen Versicherung ist die Haft sofort zu beenden.

yanni
9. júl 2010

No neviem ci vam to pomoze. Ale ako som povedala, ked dlznik nechce podat vyhlasene o svojom majetku, podmienene tym ze ma dlhy a neplati, tak ho mozu zabasnut aj na 6 mesiacov.

klincek
9. júl 2010

fuha baby, ja nemecky ani tuk..ale nieco ako Obciansky sudny poriadok asi..
no skusim di dakde najst preklad, zaujimavy je ten institut.

yanni
9. júl 2010

@klincek no take daco. BGB=Bürgerliches Gesetzbuch je obcianske pravo a ZPO je presne ako hovoris sudny poriadok. Ked budem mat cas tak posurfujem ci najdem nejaky ekvivalent k tomu na SLovensku.

Zaujimave je porovnavat. Nemci su strasne poriadkumilovni. Ti maju na vsetko zakony. Nebudem sa cudovatked raz schvalia aj zakon ci a kedy si mozes kde uprdnut (sorry) 😀 😀 😀 😀

klincek
9. júl 2010

ale to je dobre, yanni. pretoze ked ludia nevedia, co so sebou, treba ich k poriadku donutit-dalsie generacie sa potom lahsie "vychovaju".
tu mas v zakonoch kopu dier, a potom to tak vyzera..len si vezmi "cistotu" na uliciach, aroganciu za volantom, a par inych drobnosti..ja by som niektore jedince kopala do zadku az pred branu basy, tam ich zavrela, a nepustila az kym nezaplatia vsetky sposobene skody a neprejdu aspon minimalnym psychickym treningom na ovladanie svojho spravania. kiezby sme sa raz k tomu aj v SR dopracovali-ale mozem snivat asi..

yanni
9. júl 2010

@klincek no ja tu niekor veci velmi schvalujem ale v niektorych to az prehanaju. . Len zial su aj tu nedostatky, hlavne v socialnych veciak, podobne ako na SK, vela darmozracov tu vyuziva podporu a pridavky na deti, podobne ako u nas cigosi.