Priateľ manipulátor- dá sa pochopiť?

20. mar 2020

Pekný deň, len tak filozofujem. Kamoška má priateľa jasného manipulátora, ale nejak si to neuvedomuje a je názoru, že treba odpúštať. Zostanú chlapi manipulátori niekedy tak celkovo šťastní? Tak, že nevyciciajú jednu osobu a nepôjdu ďalej? A existujú ženy, ktoré s nimi dokážu žiť (nie v roli trpiteľky, ale dajmetomu pekný vzťah)? Všade sa píše, že jediné riešenie je odísť od toho človeka. A to je riešenie pre koho? On si nájde ďalšiu obeť? Ten človek si to neuvedomí asi nikdy, že? Nepochopí, keby mu to povedala, pokecala s ním... jemu naozaj ide o seba? Ako takí ľudia vznikajú? Pošramotené detstvo?

larisalarisa
20. mar 2020

Nie sú šťastní. Vedia fungovať len tak, že ubližujú. Dá sa s nimi žiť , ale len v obmedzenom čase, v obmedzenom režime. Ja sama v Tom žijem a je to hrozné. Prečo ostávame? Lebo máme deti a strach. Strach z neho, strach z toho, čo dokáže urobiť. Inak odpoveď na ďalšiu otázku. Nevedia mať normálny vzťah. V každom vzťahu sa správajú rovnako.

autor
20. mar 2020

využíva aj rolu obete? By ma zaujímalo, či vedome "hrá" a robí zo seba obeť. On tomu sám verí aj, že? On si to neuvedomuje.

kittykat22
20. mar 2020

posramotene detstvo 🙄 najlepsia uvaha. Sibnuty clovek - treba to hodit na rodicov. Najlepsie clanky stylu - ak do 3 rokov nespravite tychto 10 veci, z dietata bude urcite psychopat! Manipulatora rodicia minimalne zatvarali na noc do skrine do 5 rokov. Musim ta sklamat, ale ludia maju casto danu povahu a niekedy su zli - lebo su zli. Tak ako niekedy sa stava, že jeden z dvoch deti je vrah a druhy ucitel v MŠ. Skus si precitat knihu Hnev a jeho smysl. Da sa z toho dobre pochopit preco robia ludia, co robia.

larisalarisa
20. mar 2020

Samozrejme, že vždy je on obeť. Neexistuje nič , žiadna situácia, v ktorej by bol vinny

jaskolka
20. mar 2020

Manipulátora nepochopis, a je úplne zbytočné snažiť sa o to, alebo s nim usilovať udržiavať zdravý normálny vzťah, proste to nepôjde. Ten človek inú osobu nevie akceptovať, bude skôr či neskôr "prerábať" druhého podľa seba. Vždy bude on ten nepochopený, ublíženy atď. A vína bude vždy a za všetko na tom druhom. Môj názor je, že ten človek nikdy nevytvorí normálny plnohodnotný vzťah,možno bude sa o to usilovať, ale nebude nikdy spokojný a tym pádom ani šťastny.
A ako vznikajú? Nuž každý má nejakú povahu...nemusí to byť ani vplyv detstva, či dospievania, niekedy jednoducho je človek "nie dobrý" od povahy

evkano1402
20. mar 2020

je to porucha osobnosti
Nemusi/moze to byt z detstva, su to skor odpozerane vzorce spravania plus vhodne podporovane

autor
20. mar 2020

No ten kamarat vravel, ze on vsetko mysli len v dobrom a strasne ju lubi, chce byt s nou, snazi sa a robi vsetko pre nu a kamaratka (jeho priatelka) je na neho zla, stale sa s nim rozchadza, chce zit svoj zivot atd. Tak sa mi to nezda🙃

brita7777
20. mar 2020

Podla mna je to skor odpozorovane z rodiny, z tej zakladnej rodiny odkial prichadzam, mozno jeho vlastny otec sa tak spraval k svojej zene, vztah rodicov je pre deti velmi podstatny, on vidi ako sa jeho otec sprava voci zenam a dlhodobo v tej rodine zije, iny priklad nevidi a na zaklade toho to podvedome opakuje.
V niektorych pripadoch sa uz jedna o psychicku poruchu osobnosti, pri narcistickej poruche osobnosti je dana osoba tiez casto obet ktora sa nemoze zmenit, lebo seba vnima ako nie toho kto ma problem a preto je ich tazke dostat k doktorovi. Potom su sociopatie a psychopatie, kedy uz ti ludia nemaju empatiu, ci uz vrodenu alebo ziskanu. Kopec tychto ochoreni vznika na zaklade nedostatocnej vztahovej väzby medzi matkou a dietatom do 3rokov minimalne, neprejavovanie citov atd. a bohuzial ano je kopec ludi, ktori su skupi na city pri vlastnych detoch z roznych dovodov ako napr. aj drogy, alkohol a ine...
Manipulatori manipuluju lebo to inak nevedia, nikdy sa to nenaucili inak, ako byt dobrymi vlastne.

autor
20. mar 2020

@brita7777 to by sedelo. Jeho otec je velmi tvrdy, clovek, zeny neuznava, len pri sporaku, ale zasa posobia s jeho zenou ako celkom pohodovy par a teta vyzera dost sikovna.

mala_hobitka
20. mar 2020

Odpoveď je nie. Nemôže mať normálny vzťah. Manipulátor nie je chudák s ťažkým osudom. Je to narušená egocentrická osobnosť s minimálnou až žiadnou empatiou. Manipulátor vidí iba seba a svoje záujmy a je presvedčený že má právo na všetko čo chce. Ak sa mu to nepodarí, svet je zlý, nespravodlivý, ostatní sú zlí, vinní atď. Svoje chyby nevidí. Nič čo robí nevidí ako chybu. Manipulátor ide za svojím cieľom za každú cenu, vie že ubližuje, vie že klame, vie že zrádza a podvádza, vie že okráda, vie že je sviňa....on to vie....jemu je to proste jedno hlavne, že dosiahne čo chce. Takýto človek je schopný žiadať všetko a naspäť nedať nič a ešte druhého obviniť že je nevďačný. Manipulátor vie vyčítať aj to že mu neobetuješ všetko, hoci on by nespravil ani percento z toho čo žiada. Manipulátor cíti minimum emócii, nemá blízke vzťahy (len ich predstiera pre svoje záujmy).
Manipulátor využíva pocit viny a ľútosti aby ľudí dostal tam kam chce. Vyčíta čokoľvek na hranici logiky (alebo aj ďaleko za) len aby ste pre neho niečo spravili. A vždy pracuje s ľútosťou. Keď sa čo i len trošku zblížite, príde na pretras nejaká jeho životná trauma, rozpráva ako ho to poznačilo, ako to povedal len tebe, ako ti verí atď. Len aby dosiahol cieľ - obdiv že to zvládol, ľútosť že to mal ťažké, spolupatričnosť lebo sa zveril...a často získa citlivé info o traume druhého čo použije v budúcnosti aby vedel kde udrieť, keď bude treba. Pritom každý z nás si zažil niečo čo nás poznamenalo...ale manipulátor sa tvári, že on to mal horšie, ťažšie, čokoľvek. Len aby mal moc.
Takže...už chápeš? Manipulátor nemôže mať zdravý vzťah nikdy s nikým, na žiadnej úrovni.

luccija
20. mar 2020

Ja mám jedného v blízkom okolí dokonca ho žena pod hrozbou rozvodu poslala k psychologovi.Detstvo a vzťah s mamou mal krásne, ale otec narcis despota a tak aj k svojej žene pristupoval.On bol rovnaký k svojej žene.Bez emócií, oni nemajú empatiu idú si za svojim všetko a všetkých posúvajú ako po šachovnici ako sa im hodí.Maju často šarm, sú vzdelaní, potrpia si na vzhľad, všetko vedia všade boli, so všetkým pomôžu, ale len, ak majú z toho osoh.Aj psychoterapie a diagnostiku musí robiť dobry odborník,lebo svojimi rečami vie aj ich zmanipulovat.Casto sú to ľudia na ktorých by si to nikdy nepovedala v spoločnosti iný za dverami zviera
Manipulator si vždy hľadá iba ženu, ktorá podľahne nebude vzdorovať a vždy je za všetko vinna ona.So sebavedomou si ani nezacne.Casto sa taký človek vyfarbi, keď v práci postúpi vyššie, podniká a darí samu, žena zostane na RD na ňom závislá a pod...Normalny harmonický vzťah sa s takým človekom nedá mat, ale veľa žien tak zostáva a deti si berú taky vzor zase ďalej.Takze dcéra si často nájde podobného, lebo tak vyrastala a zdá sa jej ten model normálny.Zmenit sa taký človek nevie je to povahova črta, temperament, typ myslenia.
Častým znakom aj absencia ľútosti, empatie, urobiť niečo nezištne.Casto konajú, lebo sa to očakáva, ale on to necíti robí to naučene, lebo vidí, že to robia aj ostatní čo sa týka citov, prežívania.Nieco podobne ako autista čo sa týka emócií.Taky človek často nedá pokoj ani po rozchode, rozvode msti sa, intriguje, majú výborný verbálny prejav a nikdy neprizná, že chyba by mohla byť na jeho strane.

luccija
20. mar 2020

@mala_hobitka si terapeutka?

mala_hobitka
20. mar 2020

@luccija Nie. Pred časom som sa o danú tému zaujímala z psychologického hľadiska. Môj názor je založený na kombinácii skúseností (vlastných aj cudzích) a odborných článkov.

luccija
20. mar 2020

@mala_hobitka veľmi dobre opísane asi si sa minula zamestnaním👍

mala_hobitka
20. mar 2020

@luccija
:D možno. Ďakujem 🙂

leeo
20. mar 2020

Co ja som jedneho poznala, tak to bola katastrofa. Proste zaslepenost, oni musia mat vzdy pravdu a ich ego je nadriadene vsetkemu. Vinnik je kazdy iba nie on. A co sa tyka jeho reci, ako lubi kamaratku atd. ano, maju pocit, ze sa obetuju a dotycny/a to nikdy patricne neoceni.

leeo
20. mar 2020

@mala_hobitka vystizne velmi. Akoby si opisovala jedneho mne znameho manipulatora.

leeo
20. mar 2020

Este dodam, ze jeho otec tiez nebol vzorna hlava rodiny a jeho matka pri nom nemala stastny zivot. Mozno na tom modely rodiny predsa len nieco bude

lujza123
21. mar 2020

Vzťah je vždy o dvoch ľuďoch. Vždy. Samozrejme ze dokáže byť manipulátor šťastný a mat super vzťah, z jeho pozície. A existujú ženy ktoré s nimy dokážu žiť ak príjmu rolu trpitelky. Väčšinou to nerobia vedome ale nechajú sa do toho vtiahnuť. Do akej miery bude ich vzťah bližšie k normálu alebo úplne chorý záleží od nich, od toho pomeru síl ako dokážu spolu fungovať.
Dominantná sebavedomá žena s takým človekom nebude ani on s nou. Nepritiahnu sa k sebe.

lucyminarik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marca12
22. mar 2020

To je jedno,ci manzel,priatel,kamarat kazdy jeden ta znici. Mam kolegynu,ktora zo mna vycicala zivot,ziadny chlap pri nej nevydrzi a stale si o sebe mysli,ze to v nas vsetkych je chyba,ona je ta naj,ona nepatri do tohto sveta,vsetci sme zli. Utekat od takeho cloveka,taki sa nikdy nezmenia a aj kamoska ti pochopi,ale uz bude neskoro

majoranka24
22. mar 2020

@mala_hobitka Presne s takymto som zila 5 rokov!☹ Chvalabohu, ze sme nestihli mat spolu dieta a rozisli sme sa! A samozrejme, ja som ta svina, ktora mu ublizila...Najvacsia chyba mojho zivota.

andreagemii
23. mar 2020

....myslím, že žijem s jedným. Už desiatky rokov.
A ešte mi ostal aj závislý na sociálnych sieťach a četovaní. Je to nesmierne ťažké, pretože ho stále ľúbim. Z neho sa ale stáva jeden odporný chlap, stále je nevrlý, vrčí, býva agresívny, začal si žiť svoj život. Na mňa a dcéru kašle, rieši len mobil, písačky a prachy. O domácnosť sa prestal starať, dokonca aj seba zanedbáva, už aj zrak a sluch sa mu zhoršil a to má 43 rokov. Ide z neho iba zlo, akoby sa nás chcel zbaviť, nakoľko z času na čas príde aj k hádkam, už len preto, že mu vyhodím na oči jeho chovanie, neskutočné sebecké chovanie.
A okrem toho, samozrejme, že za všetko môžem ja, vie byť ku mne nesmierne hrubý, slovne....tlačí často ma k stene, rôznym osočovaním, vyhrážkami a atď.
Len najhoršie na tom je to, že ja stále sa držím, moje srdce akoby v tom celom opäť začalo milovať, nesmierne, príliš....
Neviem, čo s ním, no ale asi aj zo sebou. Veľmi mi chýba, to aký bol, lebo toto, čo z neho urobili sociálne siete, písanie najmä s inými ženami, je to úplne iný človek...

barutm
5. okt 2020

prešla som si takým vzťahom - veľmi bolestivým aj s dcérkou. Píšem o tom všetko u seba na blogu a čakať, že sa manipulátor zmení - je asi naivné. Môj ex sa k nám vrátil, dala som tomu šancu ale po troch mesiacoch som už nechcela. Ak chcete práve spracovávam túto tématiku aj na základe kníh na blogu a postupne pridávam znaky správania i dopady tohto správania. O chvíľu sa dopracujem aj k tomu, ako sa tomu brániť. Spracovávam to spolu s mojou psychologičkou takže to nie sú len také kecy do vetra...

www.tribodky.online - možno vám to pomôže, všetko dobré
PS: vy jej oči neotvoríte, musí sama chcieť vidieť

domcek1111
3. jún 2021

ach jaj... krásne a pravdivé veci ste napísali... Ja som v zacarovanom kruhu.... Otec, ktorý sa chodí vyhrazat, psychologicky ma chodil spracovávať.... Citujem:" bezomňa si nič, si hovno... Nič si v živote nedokázala...." , poškodzoval mojej prosperujucej firme... nezvládala som to.... Mamka bola okí, ale teraz už s nou nemam absolútny kontakt (hoci bývame 150 metrov od seba) ani deti... Pretvoril si ju úplne na seba... Už nevládzem s nim bojovať... Môj manžel a 3 detičky ma drzia nad vodou.☺️. Najhoršie je na tom, že absolútne by nik nepovedal, že je manipulátor,ked pozriete na neho... dali by ste mu aj 50 centov... snažila som sa mailami, aby sme to riešili aj cez psychológa... Myslim, že iba chorý človek povie, že nepôjde... Zdravy nemá s tým problém... 😒😢

lilu78
15. aug 2021

@mala_hobitka veľmi pravdivo napísané 🙏🏽♥️
Žila som s takým človekom
Nikdy viac!!!!!

marca12
15. aug 2021

@larisalarisa neurobi vobec nic len bude škodiť,vyhrazat sa. Prosim prekonaj strach a odid. Nedovol strachu,aby ti znicil zivot. Vsetko si odnasaju deti a neskor aj ty,nastupia zdravotne problemy a to potrebujes? Preco ti nie je prednejsie vlastne zdravie a zdravie deti pred strachom?

lilitela
13. dec 2021

@mala_hobitka
@luccija Dievcata nejakeho dobreho terapeuta na tento problem poznate?

vanilka_1621
14. jan 2022

Ahojte. Ja žijem pravdepodobne tiez s jedným. Už som sa raz rozviedla, a s týmto mam druhe dieťa. Prve mam s prvým muzom. On bol zas iný, flegmatik a lenivec, ale to je teraz jedno. Stretla som tohto a rozviedla sa. Ale uz to bolo aj tak v pláne. Nedokázala som s ním žiť ked non stop ležal. A ked som stretla tohto manipulátora, tak som si myslela že som stretla presne to čo som chcela.. No po 8 rokoch uz nevládzem, aj ja aj deti mame už aj zdravotné problémy. Stále mi chýba odvaha a je mi ľuto detí..Slubuje ze je ochotný s tým niečo robiť a potom zase nič, otrasie sa a ideme dokola..

neviem co mam robiť...

vanilka_1621
14. jan 2022

@lilitela myslis pre seba či jeho,,ako tak citam jemu to asi nepomože lebo neznesie pocit viny moj je vtedy agresivny.. a este moze byt ze zmanipuluje aj terapeuta..
ja skor asi rozmýšlam pre seba niekoho nech mi dodá odvahu to ukončiť