Problém s "kamarátom"

jankappp
7. júl 2015

Ahojte, mám problém s jedným "kamarátom". Píšem to v úvodzovkách, pretože ja ho za kamaráta ani nepovažujem. To len on stále vyhlasuje, aká som super kamoška. Každý víkend chodím von s partiou fajn ľudí. On patrí do nej tiež. Problém je, že keď ideme platiť, on nikdy nemá peňaženku, fajčí, ale nikdy si neprinesie vlastné cigarety, vždy všetko ťahá odo mňa. Ja som totiž typ človeka, ktorý nedokáže povedať nie. Aj hocikedy cez týždeň sa ku mne nasáčkuje, nechá si urobiť kávu, zožerie, čo mám doma a otravuje ma svojimi problémami. Nikomu inému to nerobí, len mne, takže keby som to aj povedala ostatným, bola by som ja tá krava. Už som sa mu to aj snažila slušne povedať, ale nič nezaberá. Máte podobnú skúsenosť? Čo s tým?

vika35
7. júl 2015

no musis sa naucit povedat nie. ostatnym to pravdepodobne nerobi preto lebo si to nenechaju 😝

cerez
7. júl 2015

Prosím ťa, prečo ho považuješ za kamaráta či "kamaráta"????? Takýchto môžeš mať predsa aj 10. Ale normálnych. Toto čo je momentálne medzi vami resp vzťah on k tebe je parazitovanie. Normálne mu povedz čo sa ti nepáči a začni pracovať na slovíčku NIE. Ak sa na teba vykašle, len vyhráš.

jankappp
autor
7. júl 2015

ja by som sa ho rada zbavila, to on sa ma drží. ja som taká hlupaňa, čo vždy ochotne pomôže, požičia, poradí. normálni ľudia to nezneužívajú, len tento. a vyhýbať sa mu neviem, to by som musela chodiť po kanáloch

cerez
7. júl 2015

@jankappp Žiaden kanál. Budeš mu to trpieť, tolerovať, parazitovať bude viac a viac. Jemu je dobre, tebe to nevyhovuje. Ty musíš byť tá, ktorá mu riadne povie, dosť!

luvika
7. júl 2015

@jankappp ja by som to riesila priamo debatou, ale ak nevies byt "zla", tak by som sa mu vyhybala. Trebars keby volal, ze ide, tak "prepac, inokedy, teraz musim ist k ...", ak by sa mi zjavil pred dverami bez ohlasenia, nepustila by som ho dnu a to iste medzi dvermi "jej ahoj, nehnevaj sa, ale prave musim niekam odist"..nie si mu povinna hovorit kam. Ak ste spolu v partii, v zarte by som utrusila "joj Feri, ale nejako casto penazenku zabudas"..prip.este by som ho predbehla a ze "pocuj, zabudla som si penazenku, dnes ostava platenie na tebe" ;) a pod. Mozno by som mu to schvalne oplacala a ak by aj raz za cas prisiel a pustila si ho, tak by som povedala, ze "uff,dnes som nestihla varit,co keby si ma pozval na obed?"..."dosla mi kava, nestiham do obchodu,nabuduce by si mi mohol priniest ako darcek"...atd :D nejakym sposobom by som od neho ja pytala a uvidis, hned sa zdekuje. Musis to otocit proti nemu, ze od teba nic nedostane a este by mal on dat.

bonaqa2013
7. júl 2015

Asi by som s ním obmedzila stretávanie.... rovno mu povedz že nie si charita.... Ale najskúr si troška uhni za pol deci, aby si mala guráž - potom povieš aj to čo nechceš 😎

prego81
7. júl 2015

@jankappp
pacia sa mi niektore riesenia od @luvika
vyuzi ty jeho: na nom sa nauc asertivite. Nieco si precitaj a postupne zacni trenovat ako inteligentne a s graciou povedat nie. A este by som to brala ako znamenie ze treba prestat fajcit. Len si to predstav: pride k tebe Feri ze chce cigu a ty mu povies sorry kamo, ja uz nefajcim. A mimochodom chod tam nabok nech mi tu nesmrdis 😉

mamadoma
7. júl 2015

A to idete vonku partia a za neho platíš len ty? Nechápem. A ďalšia vec s cigaretami, povedala by som keby si pýtal, ze buď mám poslednú alebo ze nedám dnes fajčíme tvoje pre zmenu.Netreba sa nechať využívať, prečo by si mala byt ty za kravu keď sa zdoveriš ostatným, veď keď platíte ako som uz písala prečo platíš za jeho len ty a nie cela partia, proste povedz ze nemáš a nezaplatis a hotovo

tinqua
7. júl 2015

To je problem toto...najblizsie ked bude pytat cigaretu, ukaz mu na bar, ze tam je to zahadne miesto odkial ich beries, a keby ho prekvapi ze to stoji aj peniaze povedz mu ze nepadaju z neba, ale musis na ne pracovat...toto nie je o tom ze si dobra dusa a nevies povedat nie...by ma zaujimalo na com stoji vas vzajomny vztah, lebo dojit sa necha len krava 😉...

cacianka
7. júl 2015

príde na návštevu - nie som doma, a ak vlezie predsa dnu - kávu schovaj a nemám, chce fajčiť - mám poslednú do rána, a pomaly postupne sa vyhováraj až sa naučíš povedať NIE.
to nie je kamarát ale príživník a vyžírka, pijavica, pekne ťa oblbuje a vychvaľuje, a ty namäkko sa o neho postaráš. viem že je to ťažké ale aj ja som sa to naučila pri mojom ex, tiež by ma vyžral do dna ...
veľa síl

jankappp
autor
7. júl 2015

díky za rady, problém je, že ja som už na neho skúšala všetko možné aj nemožné. s tým platením - on vždy povie, že mi to vráti, ja mu to ešte niekoľkokrát pripomeniem (cítim sa pritom jak idiot), ale peniaze mi aj tak nikdy nedá. už mi dlhuje slušnú sumu, ktorú asi nikdy neuvidím. ale ja fakt neviem byť taká, vždy sa odhodlávam, že mu už vynadám a nech sa kľudne urazí, ale potom keď už som s ním, tak tá odvaha niekam zmizne a ja som ticho 🙄

tom_i
7. júl 2015

Vždy boli aj budu prísavky, je len na tebe ako sa s tým vysporiadas. Zaplatiť vonku 1 pivko OK, ale odtal, potal. Slusne by som mu povedala bez okolkov dovi dopo. Lebo potom nebudes dobracka, ale sorry za vyraz hlupacka. Nie si matka tereza aby si ho dotovala. Keby umieral hladom beriem, ale takto. E E. Pekne si ho pri najblizsej kavicke posad a povedz co mas na srdci. Ked sa urazi nestoji ti ani za mak trapenia.

natalym
7. júl 2015

Zabudni si peňaženku.

vika35
7. júl 2015

@jankappp nezaplat za neho iba svoje a odid. ved to on pil, jedol, fajcil. ak nema prachy nech si to tam odpracuje.

cacianka
7. júl 2015

@jankappp tak mu to napíš a pošli doporučene s výzvou na zaplatenie do termínu, inak to zverejníš.
možno písomne ti to pôjde lepšie.

tinqua
7. júl 2015

Vies co sa hovori...kamarati budme, dlhy si platme...neviem ako vyzera vase rokovanie o zaverecnej platbe v podniku, ale tam netreba ani slova, chytis ucet, poratas svoje, hodis na stol peniaze a nestaras sa...ja v tom nevidim problem...pises akoby ti drzal pistol pri hlave kym za neho nezaplatis

janickacrazy
7. júl 2015

@jankappp Prihlás sa na kurz asertivity, určite sa ti to v živote zíde, musíš sa neučiť povedať nie preboha, si hádam dospelá. Ked ťa začne obťažovať napr. sexuálne, tak tiež budeš súhlasiť? Nacvičuj si to doma pred zrkadlom, ako povedať, nie, alebo s nejakou kamoškou. Prípadne popros niekoho hubatého z vašej partie, nech mu dačo povie, to si nikto nevšimol, že ťa využíva?

sandra171
7. júl 2015

mame s manzelom podobnu skusenost..a ten kamarat uz nie je kamaratom..prave pre jeho spravanie

janinah
7. júl 2015

prepáč,ale si hlúpa....využíva ťa,lebo mu dovolíš,aby ťa využíval...rovno a priamo mu povedz,že stačilo,nebudeš zaň platiť a nech ťa neotravuje svojimi návštevami

timea7
7. júl 2015

@jankappp tvoj kamarát si k tebe dovolí toľko, koľko mu dovolíš ty.

moonlight1210
7. júl 2015

@jankappp uvedom si jedno - nahlas hovori, aka si super. v duchu si mysli, ze si dojna krava sprosta naivna.
pockaj az prvy raz nahlas odmietnes a nechas ho stat pred zatvorenými dverami. je dost mozne, ze si rychlo vypocujes, co vlastne si. mozno ti to nepovie nahlas, ale donesie sa ti, co o tebe hovori inde.
si pre neho nieco, ako baba, co si mysli, aka je na intraku medzi chalanmi ziadana a sexy. v skutocnosti ju volaju IP (isty pich). a volaju ju medzi seba preto, lebo si podavaju ustne info, ze u tej zasunie kazdy.

toto si uvedom, ako o tebe on skutocne zmysla.
ludia ako on, s hrosou kozou, ziju vo svojom pomyslenom svete, kde sa ludia delia na lacne dojne kravy a sebeckých chrapunov, co im vedia odmietnut.
okrem iného, tych sebeckých chrapunov si vazia viac. prave preto, ze vedia, ze na nich nic lacno nevydrankaju.

do bytu ho nemusis pustit. ani si nic vymyslat. staci "sorry, dnes sa mi to nehodi, nabudúce, ok? cauko." a zavri dvere. a tuto frazu mu zopakuj kazdy jeden raz.
ak sa zacne dozadovat: vsak len nachvilku..., tak sposob "obohrata platna": "nie, fakt, mi je luto, dnes nie. mozno zajtra. uz musim, cau." nemusis nic konkretne hovorit preco, proste zavri dvere a tym je hovor ukonceny.
ale daj si pozor konkretne na prisluby. nie ze z teba vypadne: "dnes nie, ale vies co? zajtra urcite. budem doma, prid." len preto, ze sa budes citit previnilo, ze ho odmietas.
pouzivaj neurcite slova "mozno, asi, neviem, uvidíme, ukaze sa zajtra,...". aby si sa mohla odvolat, ze si vlastne slubila, ale zaroven vlastne neslubila vôbec nic.
si zrejme osoba, co ma problem klamat, takze takto klamat nebudes. navyse vymyslat si priciny, preco nebudes doma a podobne, potom ta uvidi na balkone, bude to trapas. naco?

az pôjdete von si sadnut, schvalne si vezmi peniaze iba pre seba. a zvysok nechaj doma. aby ta ani nepalilo za neho platit. zahlas: ozaj, sorry, dnes ti nemozem zaplatit, nemam dost penazi.
zase nezaklames. dokonca pri plateni nebude trapas, ak by ti v penazenke zbadal viac penazi ako si tvrdila, ze mas.

rovnako cigarety. vysyp ich zo skatulky a nechaj si trebárs jednu, max dve. "Sorry, mam poslednu. vsak sa spytaj Janky."
skusaj ho posielat za inými. neodpinknes ho surovo, ale ani mu nedas sancu vydrankavat na tebe, lebo naozaj nebudes mat a on to bude vidiet, ze nemas.

snad sa ti podari takto sa naucit odmietnut, povedat "nie" a do buducna odmietnes, aj ked budes mat pri sebe dost. prestanes citit vinu, lebo vies, ze neodmietas chudakovi, ale pijavici.

thinka001
7. júl 2015

Tomu sa hovori ciste vyuzivanie, a robi to preto ze mu to ty viacmenej dovolis, tu treba len razne nie, plati si kazdy sam, cigarety nemam alebo mam poslednu atd. mozno aj prerusit kontakt ak to nepojde inak..

lilitela
7. júl 2015

@jankappp Ak vydrzis, cigarety si neber, prachov si vezmi presne, aj za cenu, ze si kupis naozaj iba to, na co mas prachy a ked k tebe pride cez tyzden, zahraj choru, ze ho nepustis dnu...

wewika1
7. júl 2015

@jankappp tak si nabuduce vypytaj cigu od neho pred celou partiou s tym, ze si si zabudla svoje 😉 nema? Nebude fajcit, pripadne bude sa ponukat z cigariet ostatnych clenov 😀 ty tiez ak nevydrzis si nezapalit, ale pri dalsom stretnuti kazdu pozicanu cigaretu vrat ochotnemu kamosovi, co ta ponukol...pri plateni mu navrhni, ci to nemoze zaplatit za teba, lebo si si zabudla penazenku. Nema? Popros niekoho ineho, nech to za teba zaplati a isto mu peniaze vrat. Od koho si kamos-vyzierka pozicia a ci vrati teba trapit nemusi...sprav to opakovane...postupne sa jeho vyzernictvo dostane do povedomia aj ostatnym clenom partie 😉

gubiko
7. júl 2015

@jankappp jani, nič nové, ako čo ti samej napadlo tu nevymyslíme. jednoducho musíš nabrať odvahu. a ak ti to nejde, možno je čas sa zamyslieť nad tým, prečo je pre teba ťažké ho odmietnuť.

latvia
7. júl 2015

@jankappp problem nie je v kamaratovi, ale v tebe....a nie je to o povahe, ale o tom, ze mas kaslat na to, co okolie o tebe povie. ked sa ti nepaci, ako sa sprava, razne mu to povedz. nie, nezaplatim za teba, nie niedam ti cigaretu, uz si mi ich zobral dost, nie, nemozes prist na navstevu, nemam momentalne cas.

absurdum
7. júl 2015

ja mam jedneho takeho. ten nikdy nema penezi, hoci viem, ze ano, len si setri na vlasy. blbe. tak sa mu vyhybam, ako viem. a ked ho mienim niekam zavolat, kde budeme viaceri, tak mu davam dopredu vediet, aby mal peniaze. nedavno bol u mna, neplanovane mi volala sestra, nech idem von, tak som ho ukecala, sestrin frajer zaplatil jeho drinky, ja som zaplatila taxik. a to viem, ze lakomy nie je, ale proste.. bud s tym svojim kamosom menej..

jankappp
autor
7. júl 2015

@moonlight1210 ďakujem tebe aj ostatným. tak som si prečítala, čo už viem, že som sprostá naivná krava. ale čo s tým mám robiť? ja som proste taká, ťažko sa mi odmieta. teóriu ovládam, prax mi vôbec nejde. možno pre vás je jednoduché poslať niekoho do riti, ale ja to neviem. snažím sa to naučiť, čítam knihy o asertivite, bola som aj na jednom kurze... a čo myslíte? NIČ. som stále taká istá, hlúpa a naivná

jankappp
autor
7. júl 2015

inak, zajtra sa s ním asi stretnem, už teraz mi je z toho zle 🙄

absurdum
7. júl 2015

@jankappp tak mas dve moznosti. bud uz dnes mu das vediet, ze nemas na to, aby si uhradzala jeho drinky, alebo to zas dopadne rovnako ;)