Reakcie keď poviem, že bývame u svokrovcov

16. júl 2022

Chcela by som sa podeliť o moje trápenie. Aby som ale začala od začiatku. Bývame u manželových rodičov. (Už teraz vidím ako ste sa všetci zhrozili, že si zničím manželstvo a neviem čo.) Po vysokej sme chceli ísť pôvodne do svojho, no nemali sme našetrené dosť na hypo a nechceli sme si k tomu brať úver. Pôvodne sme chceli ísť do podnájmu ale manželovi (vtedy ešte priateľovi) rodičia sa ponúkli, že môžme ostať u nich. Bolo to pre nás omnoho výhodnejšie, lebo sme nemuseli "vyhadzovať" peniaze za podnájom. Normálne sme si rozdelili výdavky a tak sme fungovali. Po čase sme sa so svokrovcami tak zžili, že aj keď sme mali našetrené na hypo tak sme tam zostali bývať. Byt sme kúpili a prenájimame ho. Do toho sme sa s manželom vzali a pred 2ma rokmi sa nám narodila malá. Svokrovci sú už na dôchodku a nikdy s nimi nebol problém, ba naopak. Pomáhajú mi s malou, postrážia keď treba niečo vybaviť, svorka mi občas malú na 2-3 hodinky vezme kočíkovať, že nech si oddýchnem. Stále máme skvelé vzťahy a nebyť ich tak by sme nemali investičný byt a nebývali by sme v dome v Bratislave. Keďže manžel je jediné dieťa sme zobratí a máme malú, rodičia na nás dom už prepísali. Čiže de facto je to už naše bývanie. Ale nikto to tak neberie. Proste tam žijeme spolu a takéto veci nikto nerieši.
Problém je ale v tom, že v momente keď pred niekým spomeniem, že bývame "so svokrovcami" okamžite majú ľudia predsudky ako si nevieme zabezpečiť vlastné, ako nám to zničí manželstvo. Najhoršie to prijímam od mojich rodičov, ktorí mi doslova vyčítajú že "prečo nebývame vo vlastnom byte". Vôbec ich nezaujíma nič čo im poviem. Tak isto keď sa to niekto dozvie, hneď mi začne dávať "rady" že ako okamžite odtiaľ musíme odíst.

miasun
16. júl 2022

Nerieš to. Ak ste vy spokojní nemá to čo koho zaujímať.

xena0
16. júl 2022

Pokiaľ ste vy spokojní tak nevidím problém a nejak by som sa nad tým nepozastavovala

abbey1
16. júl 2022

Prosím vás, s akými ľuďmi sa to stýkate? Ma už teda nemám 20 a ani moji známi nie, ale nikdy, skutočne nikdy sme medzi sebou neriešili kto kde s kým a prečo býva. Myslím v zmysle posudzovania ohovárania.

karhu
16. júl 2022

fakt obrovsky problem🙄

petamich
16. júl 2022

nie si povinna nikomu nic vysvetlovat 🙂

reanda
16. júl 2022

nemas trapenie.. mas sa super.. trapenie maju ti druhi, tak staci to od nich nepreberat a hotovo..
nie, nie ste neschopni za to, ze byvate u svokrovcov.. nie, vasa hodnota nie je nizsia za to, ze viete spolupracovat a prijmat pomoc a nemuseli ste si vsetko oddriet sami..
naopak - ste schopni mat dobre vztahy so svokrovcami a to je nieco, co je tak zriedkave, ze mnohi ani nie su schopni uverit, ze to ide a zrejme si myslia, ze sa iba pretvarujete navonok a v skutocnosti blbe vztahy iba zatajujete 😀

jajamalka
16. júl 2022

Nemám problém, vyrobím si.🤷‍♀️

sashabb
16. júl 2022

Tak nerozprávaj, že bývate u svokrovcov. Povedz, že máte rodinný dom a svokrovcov ste si vzali k sebe, aby ste im pomáhali 😀

ropucha6
16. júl 2022

Ak ty si s tym ok, co ta trapi, ze si myslia ini ludia? Rodicov asi nezmenis, ostatnych by som taktne upozornila, ze ich nazor ma nezaujima.

zmrzlinka2021
16. júl 2022

Ved mate kupeny byt a vlastnikmi domu ste tiez vy obaja. A ak vam vyhovuje byvat so svokrovcami, nerieste ostatnych.

Netreba si vsetko brat tak k srdcu - treba reagovat "nám to takto vyhovuje".

liusa82
16. júl 2022

My máme v rodine 2 takéto pripady kde sa takto býva.Jeden je bratranec sice nebýva so svokrovcami v jednom dome iba na jednom dvore ale hádajú sa ako psy.Ten lutuje že sa na to dal lebo jeho žena chcela isť len do domu kedže tak vyrastala v byte sa jej nepozdávalo tak to spravil kvôli nej.Druhý pripad je zas sesternica oni bývaju v jednom dome majú vrchné poschodie rodičia dolné a tam sú zase šťastní.Tam meniť nechcú.Takže je to od pripadu k pripadu.A ja budem rovnaký pripad lebo som jedináčik dom je môj po rodičoch čiže keby aj bývam dakde s mužom tak majetok mam poriešený keby ma kopne do prdele.Ale aj tak odtialto neplánujem odisť.Nech si každý býva tak ako sám uzná za vhodné

danulicek
16. júl 2022

Ak ste spokojní obaja, tak nie je o čom. Horšie by bolo, ak by si ty spokojná nebola. Neries, čo kto ma a nemá, neporovnavaj sa a vlastne ani neviem, na čo vobec ľudia takéto veci riesia. Hoci sú to rodičia. Na konci dňa ste aj tak vy sami a viete, prečo to tak je. Nikto nikomu nevidi do kuchyne a nemyslím, že ma kto prečo riešiť, ako a kde bývate. Nedajboh, ako by ste mali bývať….

tncka
16. júl 2022

Pokial to vam vyhovuje tak neries,ja som nacas musela uz ako dospela sa vratit pred rokmi k rodicom pri prerabke domu a uz nikdy by ma nikto nedostal k nim byvat. A to mame skvele vztahy,nebolo to take ze by sme sa hadali,ale citila som sa znova ako decko-pod dohladom😅. Potrebujem byt samostatna a netlacit sa s rodicmi,nikdy viac.

mandzula
16. júl 2022

Zi svoj zivot a neries, co hovoria ini. Ja celkovo nerozumiem tomu, preco maju ludia potrebu trapit sa nazormi inych.

birika
16. júl 2022

nepocuvaj ich...v mnohych pripadoch to je len zavist

hopsadobrandejsa
16. júl 2022

Mas nadstandardne vztahy so svokrovcami, investicny byt, teraz uz v podstate aj dom a tichu domacnost.

Bol by som na hlavu padnuty ak by som sa cohosi takeho vzdal len preto lebo niekto ma dojem, ze byvat so svokrovcami je recept na nestastie ktory plati na kazdeho.

Ano, je vela pripadov kedy to dobry napad nie je a MK v tomto nie je ziadna vynimka pretoze tu nenajdes skoro nikoho kto by ti povedal, ze to dobry napad je alebo odporucil aby si to aspon vyskusala.

Ja mam znamych v rodine aj mimo rodiny ktori takto funguju uplne v pohode cize naozaj nehladaj problem kde ziaden nie je. Ja by som skor ludom hovoril, ze mne je luto, ze maju takych zlych svokrovcov.

Dobre rodinne vztahy su na nezaplatenie.

bimbambom
16. júl 2022

Moja rodina býva takto -
Dole - babka , jej syn ( jeho dcéra z predošlého manželstva tam pravidelne chodí ) , jeho najlepší kamarát = sesternicin bývalý manžel , a aktuálne aj vnučka babky
Hore - teta, strýko a ich vnúčatá
Chovajú vtáčikov , majú veľkú záhradu a je im tak dobre , že by si neverila 🙂
Vychádzajú spolu preto lebo sú to nekonflikní ľudia . To asi budete aj vy 🙂
A vaša spokojnosť by mala mať väčšiu váhu ako názor cudzích ľudí čo komentujú niečo do čoho ich naozaj absolútne nič.
Len ľudia radi hodnotia súkromie iných a to je ten problém ....

terezka1947
16. júl 2022

Nepočúvaj iných.
Buď rada,že máte krásny vzťah.

marca12
16. júl 2022

Lebo je taka doba. Kazdy chce byt samostatny,slobodny a co najdalej od rodiny. Ja osobne by som nedokazala byvat s nikym inym,ale nikdy som sa nepozerala cez prsty na ludi,ktori ziju s rodicmi alebo svokrovcami. Praveze im fandim. Jednak pre dochodcov je to super,omladnu. Ak su vdacni,ze ste s nimi. Lwbo zase su aj taki rodicia,ktori len cakaju,kedy deti vypadnu z domu. Pokial to obom stranam vyhovuje,je to super. A neznasam tieto reci ked zacnu hned ludia odsudzovat a domyslat si v comkolvek.

1mina
16. júl 2022

Neriesit vobec...ked mate dobre vztahy je to uplne super a podla mna je to super byt s rodinou...my napr byvame s mojimi rodicmi - aj ked naopak, oni sa nevlastnou vinou dostali do problemov (oklamal ich rodiny prislusnik kedze si nedali na seba prepisat dom dlha historia a ten ho zalozil bankam) ... A proste mali take dobre vztahy aj s mojim muzom ze ked sme stavali tak sme postavili dvojdom a nasi maju vlastnu malu cast a my mame svoju normal... Stale mame dobre vztahy, vela pomahaju s detmi, niekedy aj s varenim .... A tiez sa kazdy kukne ked poviem ze byvame v jednom dome s nasimi ale nemienim vysvetlovat co preco, ani sa zato nehanbim.

stanulienkat
16. júl 2022

@birika Prečo by to bola závisť? Tu keď niekto argumentuje na modrom koníku, tak zo všetkého vystane len závisť. Je to veľmi detinské.

mogaa
16. júl 2022

a prečo ťa zaujíma čo hovoria iní? veď ak si spokojná ty s mužom, tak kašli na reči ostatných....

maranta_leuconeura
16. júl 2022

Nechapu ta preto, lebo ,,podla seba sudim teba". Ja by som to tiez nevydrzala ani s rodicmi ani so svokrovcami v jedno dvore, ale ked to vam tak vyhovuje, je mi to jedno a uzite si to 👍

marca12
16. júl 2022

@mogaa zeby preto,ze je to otravne? Otravne,ked sa ti dostava nevyziadanych rad a domnienok,ake to musi byt strasne a ked vidis tie pohrdave pohlady

beata_k
16. júl 2022

Ja by som taaak chcela tvoj problem. To kolkym ludom denne! vysvetlujes kde byvas, ze ta to tak vzalo???

autor
16. júl 2022

Zaujímavé.. Nečakala som, že sa tu ľudia do mňa začnú navážať, že robím "z komára somára". Ale nevadí.
Aby som doplnila čo som tým myslela, napríklad, pozvala som kolegyňu z práce k nám na čaj. Väčšinou chodievame k nej lebo má deti a musí byť pri nich. Prišla k nám, sedeli sme v obývačke a ona chcela cukor do čaju, tak som išla do kuchyne. Išla so mnou a akurát bola v kuchyni svokra a piekla koláč. V momente mi začala rozprávať, že to čo má znamenať, že prečo tam so mnou bývajú rodičia môjho partnera. Keby svorku nevidí ani nevie, že tam je.
Väčšinou je to takáto nejaká situácia. Bežne sa nebavím s ľuďmi o tom, kde a s kým bývam. Takéto reči začnú až keď prídu na návštevu. V momente jediná téma na rozhovor je "prečo tam ešte sme veď nám to zničí manželstvo"
Mrzí ma ak by niektoré z vás chceli "moje problémy". Áno prekáža mi to, že si nemôžem domov pomaly nikoho pozvať lebo v momente hovoria len o tom ako sa mám odsťahovať. Ale tak.. Očividne jediný "plnohodnotný problém" tu na MK je mať zlé vzťahy so svokrovcami a nevyriešené bývanie.
Každopádne, ďakujem všetkých za vyjadrenie.

abbey1
16. júl 2022

Mám len jednu radu. Ak toto skutočne zažívaš, vyberaj si lepšie priateľov. V okamihu budeš mať po probléme.

birika
16. júl 2022

@stanulienkat vidim, ze si pochopila...to bolo myslene na autorinu rodinu a nie na komentujuce zienky

cervenaruza123
16. júl 2022

Netrap sa tym. My sme odisli od svokrovcov do vlastneho bytu a nic sme ine nepocuvali, len ako sme nechali rodicov chudakov samych, co teraz s takym velkym domom, naco sa oni tolko snazili a stavali velky dom, ked ani jedno dieta tam nechce ostat (manzel je najmladsi, tak nejak vsetci ratali, ze tam ostane). Ako to dnes su ludia sebecki a kaslu na svojich rodicov, ale kazdy chce byt sam, kazdy s tym ratal, ze on tam ostane... Rodicia to tak neprezivali, ale vsetci naokolo hej. Nevysvetlovali sme, je to nasa vec, casom prestali. Ludia budu rypat vzdy, vzdy si nieco najdu. A nechcu chapat, ze ked vacsina ludi ma zle vztahy, tak mozu existovat aj rodiny, kde su tie vztahy dobre a da sa spolu zit. Netrapte sa tym a uzivajte si, ze to mate takto super. Mozno z vacsiny hovori aj zavist, lebo vlastne ste velmi dobre dopadli a mozno by to tak brali aj ostatni, len maju zle vztahy alebo nemaju take moznosti. Tak vas chcu znechutit, chcu sami seba presvedcit, ze nedopadnete dobre, aby ich nemusela zozierat zavist, ze sa vam dari a ste spokojni.
Skus v takych situaciach pripadne obratit vec na zart a "zahovorit" to tym. Mavni rukou a nejak to zahovor... Do nas napriklad hucia, preco nemame dom, tak sa zvyknem zasmiat, ze mali sme v ponuke aj take pekne miestecko pod mostom za tu cenu, ale ze byt sa nam pozdaval viac. Alebo ze to alebo to nam znici manzelstvo, zasmejem sa, ze v dnesnej dobe budem rada, ked sa toho vobec dozijem. Vidia svokru v kuchyni? Ak ma zmysel pre humor, povedz nieco take, ze toto a svokra? Ja ju ani nepoznam, sla okolo a prisla napiect kolac. Alebo normalne vazne povedz, ze vy mate dobre vztahy, vychadzate spolu, chcete sa o rodicov postarat a je ti jedno, ze vsetci ostatni v dnesnej dobe su taki sebci, ze sa len separuju a nedokazu ani len pochopit, ze da sa zit aj spolu. My sme od svokrovcov odisli, ale ked bude treba sa o nich postarat, planujeme sa vratit, ak budu potrebovat a chciet.
S rodicmi to mas asi najmenej prijemne, nasi citlivo vnimali, ked sme byvali u svokrovcov, lebo sme boli stale vlastne u svokrovcov a im to pripadalo, ze malo chodime k nim. Ale jednoducho si musia zvyknut. Nebran sa, nevysvetluj, uz ste tam dost dlho, uz by sa mohli s tym vsetci zmierit.

mamusa123456789
17. júl 2022

Pokiaľ to vám vyhovuje ostatných to trápiť nemusí, vám je dobre, mate dobre vzťahy tak to nerieš