Striedavá starostlivost a rozdielna výchova

7. dec 2022

Sme po rozchode a ex chce vybaviť striedavú starostlivost. Mame ale totalne rozdielnu výchovu. On mu dovolí všetko čo si maly zachce, je veľmi benevolentný. Moc ho rozmaznáva, kupuje mu nove hračky každý tyzden. Zároveň je veľmi bojazlivý, syn ma 6 rokov a on po ňom huláka aby nebehal, že spadne, že sa buchne. Keď ide po schodoch chce aby ho držal za ruku atd. Správa sa ako keby bol maly nejaky 2-3rocny a bolo nanho treba davat pozor. Ja sa s jeho výchovou vobec nestotožňujem. Podľa mna to nie je normalne. Tiež napríklad povedal že mu nedovoli nikde chodit pokial nebude mat 18, nechce mu davat voľnosť. Ako ale mame fungovať keď mame takto rozdielne názory a každý iný spôsob výchovy a chce striedavu?

anjelicek26
7. dec 2022

Tak co ty popisujes muza, takych poznam milion matiek 🙄 Proste su taki rodicia. Ak mu schvalia striedavku (toto nie su dovody, aby mu to neschvalili), tak bude musiet riesit kazdodenne problemy a niektore tie svoje "vychovne metody" sam este upravi a pochopi... dieta sa bude orientovat na rodica, s ktorym bude, zvysok ukaze cas. Kedze ste sa rozisli, uz nemas na to paky, co bude robit on. A ani on na to, co budes robit ty. Rodicia ste ale stale obaja.

dadis
7. dec 2022

A v manzelstve by si to riesila ako? Kazdy ma pravo na svoj styl vychovy. Aj moja mama bola ta prisna a ocino mi viac dovolil. To je normalne aj v manzelstve, ze otec aj mama su z roznych rodin a stretli sa s roznymi vychovnymi metodami, ktore ako rodicia prirodzene uplatnuju. Urcite so striedavkou suhlas, je to dobre pre syna, aj otec bude pristupovat k dietatu inak, ked ho bude mat full na zodpovednost cely tyzden, nez na vikendovom vyletiku. Syn si rychlo zvykne, ze u kazdeho to ma inak..

morgane1975
7. dec 2022

Myslím si že ľudia predtým než sa rozhodnú mať deti, tak by sa mali porozprávať o tom, ako si predstavujú ich výchovu…. Dvojaka výchova je cesta do pekla. Vidím to na 6 ročnom synovcovi ktorý už v takomto veku trieska do stola keď niečo nie je podľa jeho predstáv. Dobre rady nepadali na úrodnú pôdu, tak sa rodičia trápia.

lujza123
7. dec 2022

Deti v striedavke sú ako chameleóni. Rýchlo si zvyknú na rozdielne pravidlá v rôznych domácnostiach a podla toho sa správaju tam kde zrovna su.
Našťastie nemáme striedavku pol na pol (lebo to je najdebilnejsi nápad tejto doby), ale dcéra trávi s jej otcom (ex) veľmi veľa času, už 12 rokov pendluje medzi dvoma domácnosťami. Myslím si ze ju rozdielne prístupy nás ako rodicov skôr obohacujú ako by jej nejako ublizovali

Ja sa tiež nestotoznujem s niektorými výchovnými metódami môjho ex, alebo niektorých kamosiek, ale tak doma si dcéru vychovávam tak ako uznam ja za vhodne a iný nech si vychovávajú ako chcú oni.
V tomto je byť rozideni je možno že aj lepšie. Neviem si predstaviť ze by mi doma niekto do výchovy kecal. Ja zrovna tie veci co spomínaš : "kupovanie raroh a prehnanú bojazlivost" fakt nemusím. Z mojej dievky rastie amazonka, princezná bojovnica, nie cukrová bábika.

mandzula
8. dec 2022

U nas to bolo velmi podobne ako u vas. S novou hrackou prisiel z prace takmer kazdy den, co som zakazala, on dovolil, prihrieval jogurty, do 6 rokov jej vsetko krajal na mini kocky, priboru sa nemohla ani len dotknut, obliekal ju, obuval, sople fukal, bezat, samozrejme, nemohla, lebo by spadla, ked spadla v mojej pritomnosti, robil divadlo, aka som nezodpovedna.
Po rozchode (dcera mala 6) sme zacali striedavkou, no dcere ta dvojita vychova nerobila dobre, tak som ju zrusila (nemali sme ju sudom urcenu). Teraz ma dcera 16, ex ma dalsie dieta a robi mu presne to iste. Dcera ked to vidi, vracaju sa jej spomienky z detstva, povedala mi, ze chape, preco som sa s nim rozisla. Okrem toho je velmi ustrachana, dopredu sa vsetkeho boji - "vdaka" vychove "nechaj, nerob, pozor, to nie je pre teba, ublizis si...".

sense
8. dec 2022

Striedavka bude fungovať ak sa vy budete vedieť normálne rozprávať a nevnucivat jeden druhému len svoj názor ako ten jeden správny.
Co sa týka dieťaťa tak si veľmi rýchlo zyvkne ku ktorému k rodičov si môže co dovoliť a to dieťa nemusí byť ani v striedavke (deti sa správajú odlišné k rodičom aj v ne rozvedených rodinách lebo málokde obaja rodičia dovolia úplne všetko rovnako a majú úplne rovnaké hranice a tiež rodic kt je s dieťaťom menej ma väčšie tendencie dieťa viac rozmaznávať resp viac dovoliť)

mandzula
8. dec 2022

@sense je velmi zlozite "nevnucovat" nazor, ked vidis, ze ti od otca pride vyklepane dieta, ktore sa ti potom, ako zavrel dvere, zruti, lebo nan krical pre pismenka, ktore neboli napisane do rovnakej vysky (bola prvacka) s tym, ze co z nej v zivote bude, ked ani toto nevie.
Povedala som mu, ze to takto proste robit nemoze, ze su v zivote dolezitejsie veci, ako vyska pismen. Dalsi pobyt u neho zacinal tym, ze preco mame bonzovala, tak sa mi potom bala zdoverit a len som videla, ze jej psychika ide dolu vodou. Niekedy to proste nie je take jednoduche a priamociare.

sense
8. dec 2022

@mandzula tak toto su veci pre ktore to treba riesit a riesila by som ich aj ja keby mi chidi dieta psychicky zrutene alebo tam nechce ist lebo otec len vrieska, ale riesit ci mu kupi hracku kazdy tyzden, alebo ze ho nepusti von kym nebude mat 18nje rozdiel. Moj ex jej tiez nedovoli veci jtore dovolim ja ale to neznamena ze moj benevolentnejsi pristup je lepsi ako jeho. Alebo jemu je jedno ake ma znamky a nemusi robit nic naviac. U mba musi ci sa jej to paci alebo nie. U neho zas uprace uplbe csetko bez toho aby co len slovo oovedal a doma su veci kym beoivue ani ju nenapadne

mandzula
8. dec 2022

@sense ja som tym chcela povedat len tolko, ze vznikaju naozaj rozne situacie a univerzalne riesenie neexistuje.