Sú známky také dôležité?

20. feb 2024

So švagrinou máme rovnako staré deti,chodia do 4tej triedy.Ona bola vždy ten typ človeka čo sa predbieha čo vie lepšie ako ostatné a chváli sa s tým kade chodí.Ma dcéru ja mám syna,často som vypočula jej "blbé reči" čo jej dcéra už ovláda a môj syn ešte nevie,vždy porovnávala od narodenia deti.Moj syn sa učí do školy sám,nechám ho aby sa naučil sám ja len kontrolujem alebo vyskúšam ho keď treba.Svagrina s dcérou sa učí doteraz,každý deň aj 2-3 hodiny.Jej dieta doniesol domov trojku z matiky a švagriná vystrájala ako besna.Nadavala na ňu že je blbá že nevie sa ani naučiť,že na čo s ňou trávi čas a učí sa keď jej len hanbu robí.Mala sa rozplakala,toto nečakal nikto z rodiny.Dobre že ju nezbila,už začala a ňou triasť a ťahať ju za vlasy.
Podľa mňa známky nie sú také dôležité,deti by sa mali učiť sami pre seba a nie preto aby spravili rodičom radosť a mali samé jednotky.Moj tiež pár krát dostal dvojku občas aj trojku,no s tým sa svet nezrúti.Nabuduce sa naučí lepšie a môže tu známku opraviť.Lenze švagriná skáče do mňa že ja som divná ako sa k tomu staviam,že jej dieťa bude mať samé jednotky aj keby sa na hlavu postavila.Vraj ako sa dieťa učí je vizitka rodičov a ona sa nebude hanbiť za svoje dieťa.
Čo si o tomto myslíte, sú známky až také dôležité?

pribinak
20. feb 2024

Off topic, ty píšeš, že začala dieťaťom triasť a ťahať ju za vlasy…..ty si nezasiahla? Nechránila si to dieťa?

dskjhfdlkdjhl
20. feb 2024

A kolko tam mala svagrina divakov?

h2
20. feb 2024

Švagriná je krava a tomu úbohému dieťaťu akurát tak vyrobí celoživotnú traumu! 😡

janka95
20. feb 2024

Švagriná je riadna krava. Jedine čo dosiahne že tej dcére vybuduje odpor k sebe aj ku škole. Matka roka. Ja by som sa na toto nepozerala, tak by som sa s ňou dovadila že dovidenia.

pribinak
20. feb 2024

Po tomto incidente ~ napadnutie dcéry by dom sa s ňou odmietla stretávať

natalienka12
20. feb 2024

Myslim, ze si si to trosku prikreslila, aby si dostala odpovede typu - znamky nie su dolezite. Ale su.

sima234
20. feb 2024

@natalienka12 prečo myslíš? Aj moja mama robila pre známky "cirkus". Tiež mi nadávala, že som blbá a podobne.

stannkal
20. feb 2024

Podľa mňa tu nejde o známky ale o to, že ti švagriná znepríjemňuje život a nevieš jej to dat najavo. Radšej vytvoríš takuto tému aby si sa cítila lepšie.

dominikamacakova
20. feb 2024

@natalienka12 prikreslila? Nevieš si predstaviť aké sú niektoré matky šibnuté a že je ich dosť
@pribinak nechcem ti kaziť ilúzie, ale bitie/týranie detí (samozrejme s dobrým vychovným úmyslom) je na Slovensku stále úplne normálne

tani777
20. feb 2024

Podla mna znamkovanie je velmi subjektivne..s cim mozem byt spokojna ja,to nemusi stacit ucitelke a naopak..a to vnimam uz odkedy som chodila na zakladnu skolu..plus,znamkovanie podla sympatii..takze nie,pre mna znamky mojich deti nikdy nebudu dolezite..dolezite bude to,ze bude vidiet,ze nie su lenive a venuju nejaky cas uceniu..a ak nebudu rozumiet,budu si to chciet nechat vysvetlit..
Za mna to tiez tvoja svagrina prehnala,uz len to,ze sa so stvrtackou uci 2-3 hodiny denne..to akoze preco? Nehovorim o tej scene,co si tu popisala,to snad videli ludia nazivo?dufam,ze niekto do toho zasiahol,a vysvetlil svagrinej,ze to nie je vhodne 😵‍💫 dievca to este bude s nou mat tazke

natalienka12
20. feb 2024

@sima234 Ake mas teraz vzdelanie?

heln
20. feb 2024

naozaj sa toto pytas, alebo sa len potrebujes utvrdit v odpovedi? svagrina, ktora vytaha dieta za vlasy pre trojku...co jej urobi, ked dostane stvorku? pri patke sa dieta bude bat vratiti domov zo skoly?
zial, v tomto pripade vobec nejde o znamky, ale o nejake nenaplnene ocakavania svagrinej.
ja ked som bola priemerna ziacka, tak nemozem cakat, ze moje deti budu nadpriemerne a mat same jednotky. a veru aj vysku som si spravila a je uplne jedno, ake znamky som mala v stvrtej triede.
a odpoved, nie znamky nie su az take dolezite. dobre znamky su dolezite pre vyber dobrej strednej skoly. ale vsetko zavisi od chcenia jedinca. aj niekto s priemernymi znamkami ked bude chciet sa moze dostat na vysku a vypracovat sa, a niekto iny, ako svagrinej dcera sa moze dostat na gymnazium a potom v osemnastke zdrhnut do zahranicia, aby na nu matka prestala tlacit.

micusa2222
20. feb 2024

dôležité sú len na to, aby postúpili na strednú alebo vysokú školu...v podstate v živote ti to bude nanič, že si mala samé jednotky..a je veľa ľudí, čo ledva skončilo školu a celkom dobre sa uchytili v práci, naopak, poznám veľa nabifľovaných jednotkárov a v práci len len tak fungujú..

anjelicek26
20. feb 2024

Svagrina je uplne prepnuta, nabuduce otvor usta a dietata sa zastan a zabran takemuto jednaniu. Nech vidi, ze aspon tete nesibe a stoji za nou... znamky su dolezite, ale len v zmysle - nechceme stvorky, pätky, ale vytiahni to v ramci moznosti aspon na tu trojku... ked sa snazis a vypadne s toho trojka, je to absolutne v poriadku... ked sa snazis a vypadne s toho jednotka, tiez v poriadku... moje deti sa ucia priemerne, nieco im ide vyborne, nieco tak odrete usi a je to uplne ok, pretoze sa UCIA a SNAZIA a proste nejde vsetko... nemusi... kazdy bude mat casom ine studium a ine povolanie, nebude kazdy robit to iste... sprtat sa veci naspamät, aby bola dobra znamka bez pochopenia kontextu, rozvijania kreativity a samostatneho myslenia je na figu...syn je uzasny s matiky, dotiahol aj tak teraz trojku, pretoze veci pocital uplne inak, nie tak sprosto ako im ukazuju v skole, pochvalila som ho, ide mi proste o "pochopit" a nie dokazovat niekomu, ze to vie od A do Z zreplikovat... to od neho v ziadnej praci ziaden sef totiz nebude chciet, bude chciet vyuzitie v praxi a efektivne rychle riesenia...

pribinak
20. feb 2024

@dominikamacakova ako pre koho a keď som dospela osoba tak snáď zasiahnem a nesedim jak hus pripecena

vroni
20. feb 2024

Známky dôležité sú. Žiadnu školu nebude zaujimat, že je Janko milý chlapec, keď ma štvorky odvrchu až po spodok. Na druhej strane známky ani zďaleka nereflektujú úroveň vedomostí ale len hodnotenie učiteľa.
Že je švagriná prepnuta krava sme pochopili. Ale snáď ma dieťa aj otca a ten vie zasiahnuť, keď sa zvyšok rodiny len nemo prizerá.

portret7
20. feb 2024

Nie, znamky dolezite nie su, ale vedomosti su, co sa odrkadli aj na znamkach. Ak viem, ze dieta ucivo zvladlo a z nepozornosti alebo drobnej nevedomosti dostane za 2 - tak ano, v tomto pripade znamka nie je dolezita. Ak dostane ale za 3 a horsie, v tom pripade je to spatna vazba, ze dieta ma medzery v ucive a pomozem mu, aby ucivo dobehlo. Nerobim cirkus, ale kedze pre mna vedomosti dolezite su, tak sa k ucivu vratim. Znamky ako take dolezite nie su, ale ovplyvnuju napriklad sance prijatia na strednu skolu. V BA je na niektore skoly taky zaujem, ze prave tie znamky nakonci dna mozu rozhodnut, ci bude dieta prijate na skolu, o ktoru ma zaujem. A to nasledne dalej suvisi s vyberom VS, dalsieho povolania, atd.

katkaseiner
20. feb 2024

U nas takto...ano, znamky su dolezite. Dcera aj syn majú dobrú hlavu a zla znamka reflektuje to, ze sa na to v ten den vybodli. Za mna je dolezite zvladnut "zaklady" poriadne. Samozrejme keby sme sa ucili hodiny a proste to do tej hlavy nevojde tak netlacim a posuniem dieta smerom ktorý ho bavi. Moji sice chodia na dedinsku skolu s ktorou nie som prilis spokojná, chcem aby ju skvele zvládli lebo dalej mimo dediny to bude ovela tazsie. Zatial im znamky mozu pomôcť v hladani fajn skoly, maju vacsie moznosti ist napr na gymnazium ak chcu (nie som uplne zastanca gymnazia, sama som chodila na Obchodnu akademiu)

autor
20. feb 2024

@pribinak Zasiahli rodičia no aj tak boli sme v šoku z toho všetci.
@dskjhfdlkdjhl Boli sme pri tom celá rodina.
@natalienka12 Nie neprikreslila,bohužiaľ není to jediný prípad.Vela rodičov sa takto chová a sú upnute.len na jednotky.

lelelienka
20. feb 2024

Znamky su dolezite, ale nie takymto sposobom. Nie kazde dieta moze mat jednotky, aj keby sa rodic na hlavu postavil. Ale su deti, ktore su napriklad len lenive, alebo proste lajdaci, ale hlavu na to maju - tam je treba ich do ucenia pohanat, aby aj tie znamky odzrkadlovali ich moznosti, skoda by bola nechat take dieta byt trojkarom, ked ma na viac. Horsiu obcasnu znamku treba prepacit, ale s tym, ze nabuduce si opravi alebo sa posnazi viac. Ak sa ale dieta ocividne snazi a nejde mu to, lebo proste na viac nema, tak netreba saliet pri trojke ci horsich znamkach. A to co robi svagrina ze trasie s malou je uz uplne cez ciaru.

oslo1
20. feb 2024

Svagrina je divna. Tu vidime typicky priklad dolezitosti jednotiek a dobreho spravania, resp na slovo posluchania. Na druhej strange nesamostatnosti a neschopnosti dietata pouzit vlastnu initiative, vyjadrit sa a pouzit rozum.
Svagrina Len nech tak dalej pokracuje, dieta Bude mile, dobre, usluzne. Ked vyrastie, tak si najde tyranskeho partnera.

dskjhfdlkdjhl
20. feb 2024

Cela rodina ste sa divali ako bije dieta? Tak nielen svagrina, aj aj zvysok rodiny je prapodivny.

pribinak
20. feb 2024

Známky do určitej miery dôležité su, to je jednoducho fakt

Ale je rozdiel či dieťa sem tam dostane nejakú horšiu známku, veď aj decka majú slabšie dni, alwbo proste niečo to dieťa podcenilo, alwbo sa len jednoducho nepripravilo fo školy

A rozdiel ak má dieťa neustále zle známky, aj napriek tomu, že sa pripravuje
Vtedy by sa mal zobudiť rodič a ísť do školy, komunikovat s vyučujúcimi čo sa deje, ako to vidia oni a tomu primerane hľadať riešenie napr doucko, vyšetrenie v CPPaP, kontrola prípravy a overenie či dieťa správne chápe učivo, …..

A potom je tu ešte jeden fakt, že nie vserky deri sú intelektovo nadané a vtedy sa rodič musí zmieriť aj s horšími známkami a podporiť dieťa v tom v com je dobre

mmoni89
20. feb 2024

@natalienka12 preco by mali byt dolezite?urcite nie tak aby to prekracovalo hranicu trapenia dietata.nie kazdeho musi bavit kazdy predmet to nic nevypoveda o cloveku do buducnosti

natall113
20. feb 2024

Známky sú do istej miery dôležité ale netreba to preháňať takto ako opisuješ, švagriná bude dobre mimo a určite by som zasiahla keby sa toto deje predomnou

natalienka12
20. feb 2024

@mmoni89 Su dolezite, velmi dolezite! Moja dcera isla v 5.triede na osemrocne gymko a dostali sa tam len ti uplne najlepsi, sami jednotkari a ani to nestacilo, lebo prijimacky robili nad ramec uciva v skole a platili sme pol roka dopredu doucko. Teraz? Preberaju take veci, ze na zakladnych skolach to ani z rychlika nevideli, prisne naroky maju na nich. Kazdeho vec ako sa snazi. Moja babka hovorievala, aj k lopate niekto musi.

zorkahorka
20. feb 2024

Jezis, neznasam ridicov, co z deti robia dokonalych. Minule som upratovala v suflikoch a nasla muzove vysvecka. Poposila som ho, aby ich detom neukazoval 🙈 prva 4 uz v 6.triede, potom to uz bola normalka. Ma vs a super platene miesto v manazmente. Je prirodzene inteligentny, len sa mu nechcelo az tak učiť.
Moj spoluziak mal vzdy same 1, urobil si vs a robi veduceho v stavebninach 🙈 Nie je to o znamkach, ale budovani sebavedomia, cielavedomosti

natalienka12
20. feb 2024

@zorkahorka Aj ja mam spoluziacku, co mala na gymnaziu same jednotky, skoncila VS a robi veducu predajne v Tescu. A? Vynimka potvrdzuje pravidlo. Vyborni ziaci (studenti) maju vzdy perspektivu dobreho vzdelania, to vsak neznamena, ze to tak aj bude, ale urcite nema sancu vystudovat medicinu stvorkar. No niekto musi robit aj s lopatou, aj upratovacku aj predavacku. Teraz cakam komentare typu, moj muz je robotnik a zarobi 3x tolko ako uradnik s vysokou skolou. Tak naco sa ucit.

sickynickyobsadene
20. feb 2024

Ty si tiež matka roka keď sa neučíš so svojím synom. Je len 4tak a ty ho necháš sa samého ucit? Si tak lenivá mu dat svoj čas?
Známky sú sakra dôležité, ešte viac u dievčat, chlapi si skôr nájdu prácu dobre platenú aj bez školy.
Keď mne donesie 3jku za vlasy neťahám,netrasiem aj sa zasmejem ale trvám na tom zamakať a opraviť si známku, a som aj pri učení, niekedy si aj tvrdý monológ vypočuje! A CO? !
Mne záleží na budúcnosti mojich detí , cize aj na známkach. Tej ktorej nie sa asi lení poučiť so svojimi deťmi.

ivik4
20. feb 2024

Niektore matere su chore na hlavu, tak by som im po tych drbnutych hlavach natrieskala za to ako sa vozia na detoch 😡.
A ano,ja tomu uplne verim, moja kamoska mala doma peklo ked dostala 2ku 🤦‍♀️