Svokra chce ísť na materskú a vychovávať moje dieťa

1nelka1
22. máj 2021

Dobrý deň mamičky. Chcela by som si od vás popýtať radu. Som tehotná a a v lete čakáme bábätko.Svokra bola naviazaná na mužovu prvú partnerku. Sme s mužom 6 rokov spolu. A pred 2 rokmi mi ešte medzi štyrmi očami povedala, že môjmu mužovi nikdy neodpustí, že sa rozišiel s ex, že bola úžasná a veľmi si s ňou rozumela a ešte sa s muzom o tom porozpráva. Podotýkam rozišli sa pred 9 rokmi. Muž o tej konverzácii vie a len krútil hlavou a nechápal, čo ona rieši jeho súkromný život. Celkovo svokra má nemusí, ale pred mužom sa tvári, že má má rada. Ja mám od nej po tomto všetkom odstup, som k nej slušná a akceptujem ju. Ako zistila, že som tehotná tak úplne zmenila svoj prístup ku mne. Zrazu začala byť extrémne milá ale viem, že to je falošné a len kvôli dietatu. A už asi päť mesiacov mi hovorí ako ona chce ísť na materskú a chce vychovávať vnúča. Vždy to rieši, keď môj muž ide svokrovi na chvíľu pomôct a sme samé Má rok do dôchodku a chce ísť na predčasný od septembra,keď už bude malicka na svete. Vždy jej slušne poviem, že ja určite z materskej skôr neodídem. Že si vychovam dieťa ja a že sa na toto životné obdobie tesim. Ale ona si ide stále svoje a keď ma znova príležitost na nasledujúcej návšteve, zase si ide svoje ako ona ide vychovať vnuca. A už o tom ako o hotovej veci rozpráva aj v rodine a kolegyniam v práci. Jednoducho nevie pochopiť,že ona ide byť babkou a nie mamou. Určite na materskej ostanem a muž samozrejme chce tiež. Dieťa má vychovať v prvom rade matka a otec.Obaja s muzom máme po30ke. A sme zodpovední a nezavisli a nie sme na tom finančné zle,aby som sa ponáhľala do práce. Už mi to lezie cez hlavu a neviem ako jej to vysvetliť, že určite jej svoje dieťa nedám na výchovu a nechcem sa vzdať tohto obdobia s malickou. Myslím, že trpezlivo jej to vysvetliť už nemá zmysel a nabudúce už asi budem direktivna. Ak to nechápe doteraz. A obavám čo bude po narodení dcéry, či sa to z jej strany nebude stupnovat. Keď teraz nedokaze akceptovať, že ju budem vychovávať ja. Je mi to veľmi nepríjemne a vždy to rieši len predo mnou,keď muž sa na chvíľu vzdiali. Nemám problém aby sa stretávala s vnučkou,ale samozrejme v primeranej miere. Ale toto je cez čo ona chce. Určite sa aj muž s ňou o tom porozpráva. Ďakujem krásne za rady.

dollyzv
22. máj 2021

Nooo,byť na tvojom mieste a mať príležitosť odišla by som na druhú stranu republiky 🙈 toto je presne ten typ svokry čo budeš mať po narodení malej stále za zadkom a nonstop nasackovanu u vás doma..a oh áno,naozaj sa ti ju bude snažiť vychovavat..podľa mňa tvoj názor a tvoju vychovu rešpektovať nebude..a presne v týchto kecoch by ju mal zastaviť a usmerniť tvoj muz-jej syn..mimochodom..nebude on jedináčik? 🙈

natalia_r
22. máj 2021

@1nelka1 ahoj. Dieta musi, musi MUSI prve mesiace vychovavat MAMA a NIE svokra. Chod si pevne za svojim, zubami nechtami. Musis babo cele dni a noci TY kojit, byt pri nom, davat mu ty lasku, musi citit TVOJU vonu, musis byt pre neho ty najdolezitejsi clovek, musis byt TY pri tom okamihu ked sa prvy krat usmeje, posadi... Samozrejme ze babka bude "kedykolvek" vitana pozriet, polubit vnuca je to aj jej krv, ale vychovavat urcite nie. Musis si stat pevne za svojim, hod so svokrou vaznu rec, byt kategoricky proti a dat jej jasne najavo, ze nie. Mala by to pochopit, bohuzial aj za cenu, ze bude urazena. PRIORITA v tvojim zivote musi bt tvoje dieta a tvoj manzel. Ostatni musia reapektovat vsetky tvoje poziadavky a hlavne co sa tyka vychovy tvojho dietata.

natalia_r
22. máj 2021

@1nelka1 normalne som rozculena za teba 😃 Ako si dovoluje ta takto citovo deptat v takejto citlivej oblasti. Pokial sa to pravidelne opakuje, uz by som bola priama a asi bohuzial.aj neprijemna. Ked teda hovoris ze si jej to viac krar hovorila "po dobrotky" a nepomohlo.

elenita
22. máj 2021

@1nelka1 A Tvoj manzel o tomto jej napade vie? Co na to hovori on?

andreatytler
22. máj 2021

@1nelka1 Pekne chore...
A ako na tieto reci reaguje muz? Povedala si mu o tom?
Mozno by bolo dobre keby sa on porozpraval s mamou.
Ja by som to povedala muzovi a aj to ze mas v plane svokre raznejsie povedat a opytat sa ho aky je jeho nazor. Ak to nebude mat snahu riesit, tak kludne povedz svokre raznejsie. Cim skor, tym lepsie. Vztahy vam to asi este viac pokazi, ale hadam bude mat voci tebe vacsi respekt.

1nelka1
autor
22. máj 2021

@dollyzv áno je jedináčik a bude to tým pádom ich prvé vnúča. A presne tohto, čo si napísala sa obavám. Že si to nedá vysvetliť aj po rozhovore so synom a po narodení malej to bude len horsie. No budem si to musieť presadiť ak si to nedá vysvetliť po dobrom.

miadi
22. máj 2021

Ty sa len zasmej ze kludne moze ist na predcasny dochodok ale vnuca vychovavat nebude. To je uloha rodicov ona si vnuca moze akurat tak vychutnat v ramci moznosti, Toto aj moji svokrovci mali šiši napady. Ze Ja porodim a dam novorodenca vtedy 76r starej zene. Na hlavu .. este mi mudrovala ze nech nekojim ze flasku moze dat hocikto ze to je lepsie., aby som Ja isla na nich robit do rodinneho business Lebo Oni neveria cudzim 🙄ze cudzi ich okradne. ! A oni by kludne vlastne vnucata okradli o mamu koli $ ., krorych maju dost. Neznasam takyto egoizmus sebectvo.Potom aj pri druhom novorodencovi mal svokor reci ze mam dat uz senilnej 81r ledva sa hybucej uz samej potrebujucej opatrovatelku svokre ., 🙄 Svokre povedz ze ty si nevychovala jej syna ani ona nebude tvoje dieta. Ze je super ze sa tesi na babatko., ale prve dni tyzdne bude lepsie ked vam da priestor na klud spoznavaniw sa poporodne hojenie atd . A muza priprav na to ze k vam svokra nenoze chodit kazdy den ( ako chodila Moja vecer o 6 ked Mala bola novorodenec a o tom case ju uz nic nezaujimalo len cecek a bola nervna ak ho nemala..) bude to musiet vsetko tvoj muz snou riesit. Lebo take svokry nevestu vobec nešetria nepocuvaju no staci jedno slovo od synacika q su poslusne. 🤣

1nelka1
autor
22. máj 2021

@natalia_r Ďakujem 🙂 no ja som sa chcela tomu vyhnúť, že budem nepríjemna. Ale iná možnosť už nie je. Máte pravdu všetky musím si to rázne presadiť hneď na začiatku.

lintu
22. máj 2021

Nerozprávaj sa s ňou sama. Načni túto tému, keď bude s vami aj manžel, nech sa má priestor tiež vyjadriť. Keď sa budete rozprávať osobitne, môže byť kadečo prekrútené, že to tak vlastne ani nepovedala, to len ty si blbo pochopila.

1nelka1
autor
22. máj 2021

@miadi ďakujem za radu. Ty si si tiež musela teda fakt v úvodzovkách užiť so svojími svokrovcami. No v tom máš pravdu, to je ako hrách o stenu hádzať, keď jej niečo poviem po dobrom Ako by som ani nič nepovedala. No buď to vyrieši muž alebo budem rázna, lebo ja mám tiež len jedny nervy. A to ja som dosť pokojný človek. 🙂

1nelka1
autor
22. máj 2021

@lintu presne tohto sa bojím, že keď to budeme s manželom a s ňou riešiť, že to zahrá tak, že ona to len v dobrom myslela a chcela nám pomôcť a urobí zo mňa blbu. Je dosť falošná, takže je to veľmi pravdepodobné.

1nelka1
autor
22. máj 2021

@andreatytler dakujem máš pravdu. Inú možnosť ani ja nevidím, keď to nevie pochopiť po dobrom.

miadi
22. máj 2021

A Mozno sa Uplne zbytocne stresujes. Pes ktory steka nekuše. Moja svokre mala vela vela reci .. a potom ten zaujem 0 bodov, chodila som s malou Ja za nou lebo ona nemala “cas”. Ale ziadny vztah sa nasilu vybudovat neda.reci su reci a činy su činy. Mna to az prekvapilo ten nezaujem po tych reciach, z jej strany to vzdy bolo Hlavne o tych kecoch. ( a novorodenca chodila v style akoby skor na kontrolu kuknut ze ako je u nas upratane., ) ked ti basni o jeho Ex to je fakt trapne. Povedz jej ze uplne chapes ze ty si tiez mala super vztah s exovou mamou. 😃

lintu
22. máj 2021

@miadi "Povedz jej ze uplne chapes ze ty si tiez mala super vztah s exovou mamou." rozkošné odondiatie 👍 😂 😂

1nelka1
autor
22. máj 2021

@miadi no pri nej myslím, že to nebudú len reči. Ona akoby sa upla na tú myšlienku, že teraz je jej jedinou prioritou výchova vnúčata. Akoby sme my dvaja s mužom sa nevedeli postarať o malé dieťa. 🙈 A manžel je jedináčik a bude to jej prvé vnúča. A aj s tým predčasným dôchodkom to myslí vážne, k septembru chce odísť na predčasný dôchodok zo školy, je učiteľka. No tá posledná veta je top😁 perfektná. Škoda, že vtedy ma to nenapadlo. Ale ak sa zopakuje podobná konverzácia urcite tú vetu využijem. 😉 Ďakujem 😊

hruska91
22. máj 2021

Asi by ma z nej kleplo. Nech sa stara doma o seba svojho manzela. Stari rodicia nevychovavaju, to rodicia. Stari rodicia sa maju deťom povenovať pohrat sa rozmaznavat. Na vychovu ste tu dvaja. Urcite urcite si to pories pred porodom, po porode to bude divoke, hormóny...kto vie ako to dopadne. Vytiahni túto temu pred manzelom, ako ona zareaguje...

nikuska744
22. máj 2021

@1nelka1 opýtaj sa starej, čim ju bude kojit

klip0
22. máj 2021

@nikuska744 možno si planuje hormónmi dat spustit mlieko 😂😂😂
Ale ja by som sa s ňou nikdy nerozpravala sama. Zacne ked odide muz, no tak ho hned zavolam naspäť, ze tvoja mamicka chce viesť debatu o tvojom dieťati, tak tu chviku ori nas ešte bud.

amelie2017
22. máj 2021

Presne toto riesili kamarati. Zene uplne preplo, pritom ju poznam od malicka, uplne super "teta", este mlada, moderna, ale s prichodom vnucky katastrofa. Kazdy den bola u nich. Aj doobeda aj poobede, prakticky vzdy, ked nebola v praci. A ked mala vnucka nejake 4 mesiace, tak to navrhla. Ze po materskej nech sa kamosla vrati do prace a do 3 rokov ostane s malou ona. Kamosku skoro kleplo, s muzom ju vypoklonkovali z bytu a urcili stretavacie hodiny. To bola posledna kvapka. Museli ist na nu tvrdo, nech sa vrati nohami na zem. Uz su tomu 3 roky, vztahy sa utriasli a babke uz tak neprepina.
Bohuzial ani u vas to urcite nepojde po dobrom. Inak, keby toto mne povie, tak asi dostanem zachvat smiechu a poviem jej, ci jej nesibe.

miadi
22. máj 2021

@amelie2017 moja svokra ked sme jej povedali ze som teho.. tak povedala ze mame predat dom a ist zit k nim ze maju velky prazdny dom. Som sa zasmiala a svokor sa opytal ci je šiši. Mm sa robil ze ju nepocul .

krisbar
22. máj 2021

Jednym uchom dnu, druhym von. Stale sa bavite o to "co bude ked bude", ale realita moze byt uplne ina. Budes mat napr tazke obdobie po porode a budes rada ked ti ju na par hodin vezme, alebo bude malicka potrebovat len teba a ona uvidi ze tam nema svoju rolu. Proste to teraz vobec neries. Uplne vypustaj. Aj tak bude vsetko INAK. Udrzuj si vsak vztahy s respektom voci nim, mozno ich este ocenis ze chcu pomahat.

h2
22. máj 2021

@1nelka1 Ahoj, tak keď svokra čaká s týmto rozhovorom, kým budete sami, tak by som asi tú tému znovu vytiahla, keď bude Tvoj muž späť. Nech to povie pred ním. Ak bude trvať na svojom, Tvoj muž by jej to mal vysvetliť. Ak sa bude vykrúcať, že to tak nemyslela, tak aspoň v tom bude jasno.
Aj tak sa však obávam. Ak pôjde do predčasného dôchodku, bude sa k Vám trepať denne, aby Ti "pomohla". Myslím, že čím skôr si určíte pevné pravidlá, tým lepšie. Držím palce a nezávidím Ti túto situáciu.

viktory6661
22. máj 2021

@1nelka1 No niečo podobné ma čaká o 2 mesiace 🙂 porozprávajte sa s ňou aj spolu s manželom, ale slušne jej to vysvetli aby ti nikto z nich nikdy nemohol vytknúť že si bola.... Mne to zatiaľ pomohlo uvidíme po narodení ale obe strany rodičov som požiadala, aby nás nechali že im dám vedieť kedy môžu prísť. Tak dúfam ze žiadne sťahovanie svokry nebude... Nemám chuť ani na mamu a nieto ešte na svokru 🙂

mogaa
22. máj 2021

@1nelka1 svokre dôrazne pred mužom povedať že vy dvaja ste rodičia a vychovávať si budete dieťa sami.....ona ako milujúca babička môže vypomôcť občasnou pomocou - pokočíkuje, postráži, ale nič viac.....a hneď jej povedať že na materskú nech zabudne, ty si matka a pokiaľ vieš, rodičovských práv si sa nezriekla....

basska_b
22. máj 2021

@1nelka1 Chuda moje. Toto je chorobný typ žien, ktoré nemaju čo robiť a zmysel života vidia vo svojom synčekovi a vnúčatach. Nech to znie akokoľvek ušľachtilo, teba to bude riadne ničiť. Nikdy si neuvedomia, že svojim správaním mladú rodinu dusia a v konečnom dôsledku môžu aj rozbiť.

kitycat
22. máj 2021

@1nelka1 citala som do polovice ale dufm, ze byvate dalekoooooo a ze blizko svokrovcov je ustav... Tebe sa to zda normalne? Po 6 rokoch si muzovi toho moc nepovedala. Zacne sa to stupnovat a ty budes ta uzkostliva matka co nema rada svokru... A pritom matka tvojho muza sa doteraz nepreniesla cez to, ze jej syn uz sa davno nehra s autickami..
Najvyssi cas ist s pravdou von!

sasitimi17
22. máj 2021

Niekedy ani to odstahovanie nepomôže jedine možno za hranice 😂 mne sa svokra dovarila domov v ten deň keď som prišla z pôrodnice 🤬 a všetci u nás prespali
Som normálne revala na posteli a hukala aká je ona pica jebnuta 😄 stále mám hnev keď si na to spomeniem ako necitlivo sa zachovala...
Ledva som chodila, bola som celá pošitá po pôrode, keď som sa snažila dcéru kojiť tak sedela vedľa mna a pozerala sa na nás 🤦🏽‍♀️ Chvalabohu na druhý deň hneď ráno odišli
Tým chcem povedať že aká som bola sprostá a neotvorila som si ústa lebo som nechcela byt nepríjemná ale teraz s odstupom času by som jej ani vchodové dvere neotvorila 😂 takze porob si poriadky teraz hneď a rázne

petus998
22. máj 2021

@1nelka1 Ja by som po pôrode prerušila kontakt s ňou v tu ranu

cacianka
22. máj 2021

Priprav mobil a nahraj aspoň 3-4 jej epizody aj s tvojimi odpovedami, ze vy ste biorodicia a o svoje dieťa sa postarate najlepsie. Ze tak ako tvoja rodina tak aj ona a jej rodina ste vítaní v zivote babatka, ale vsetci odtiaľ potial.
Aby si mala dôkaz ze to naozaj tresla, aby ti muž veril a v pripade nutnosti fakt nutnosti zaagazujes aj niekoho ineho aby ju spucoval. Aj to jej kludne splechni ze ak bude takto manipulativna aj nadalej, stále si bude uzurpovat ze ona je nad matku, tak obmedzis alebo úplne ju odstrihnes od babatka.
Treba jej dať tvrde hranice, vyjasnit postoj lebo asi ako typickej direktivno - manipulativnej učke jej dobre hrabe. Ak teraz neodkomunikujes na rodinnej rade, bude to katastrofa. Cely den voľný - pride k tebe, muz v robote tak hadaj aky ho budeš mat ty ?

katus226
22. máj 2021

Az sa cloveku rozum zastavuje nad takymi napadmi... Normalne jej povedz ostrejsim tonom, nech na take hluposti zabudne a hlavne nech to pocuje tvoj muz. To co je toto za drzost... Jej prepina na stare kolena?