Svokra hľadá na nás chyby

lilinka5225
16. júl 2020

Ahoj holky,
píšu na váš slovensky web,jelikož mi přijde,že český je pouze o urážkách.
Abych začla.. s tchýní jsem měla dobrý vztah, byla to jak moje máma. Dokud nepřišla na svět naše mala láska.
Začalo to tím, že je chyba, když odsávám( bylo to pro mě první dva dny příjemnější, dokud se prsa nezahojila).
Na rodinné sešlosti mi známa řekla, že ji tchýně volala cela nešťastná, že malou rozmazlujeme(v 1 měsíci!) a bude to spratek.
Několikrát se ji stalo s ní pár úrazů(Napr. Když jsem řekla, že malé stříhám nehty jen když spí, jelikož se bojim.. Tak se chtela ukazat a malou střihla do prstu. , dělala ji vývar a nechala tam kosticku, kterou pak mala vykakala, spadla ji z židle na beton atd atd.)
Hledá u nás chyby( rozvrzaný nábytek, malá zahrada...)
Neustále nás všude pomlouvá, dělá naschvály
Na návštěvu k nám jezdí po 7 hodině večer, nikdy dřív.
V restauraci mne i dceři hrabe do talíře.
Jsem bohužel typ člověka, který si všechno bere a já to nedokazu přejít.
Bojim se ji něco rict. Napr malou mi vyrve z ruky a já stojím a čumím jak puk .. no nic neřeknu.
Jezdí jen když něco potřebuje, na malou se nezepta.
A já Nevim, jak s takovým člověkem jednat.. Vyrikanim to určitě nepůjde. Hodně věci děla naschvál, takže by to mělo opačný efekt.
V noci nespim, přemýšlím nás tím. Jakmile za ni máme jet, jsem ve stresu a je mi na zvracení.
Byl někdo v takové situaci? Kdy se to změnilo?

andreakotesova
16. júl 2020

A manzel co na to? Ten nech jej dohovori a urci pravidla, ked to nejde inak.

lilinka5225
autor
16. júl 2020

@andreakotesova manžel to s ni také nikdy neměl lehké, vychovala ho hlavně babička. Vždy ji omlouval, ze je proste taková. Teď už ji i něco řekne ale ona vždy něčím překvapí.

andreakotesova
16. júl 2020

@lilinka5225 tak jej treba urcit hranice. Nech sa s nou tvoj muz porozprava.

lilinka5225
autor
16. júl 2020

@andreakotesova on se snaží, jenže ona hned vše otočí a nebo breci.. manžel je v tomhle takový “slabší”, takže se nakonec ještě omluví a hlavně to nerekne na plnou pusu. Musím to nějak vyřešit já.

lilinka5225
autor
16. júl 2020

@lilinka5225 ani moc Nevim v čem určit hranice popravde. Min se stýkat?

andreakotesova
16. júl 2020

@lilinka5225 v zmysle takom, ze ak sa vam bude pliest do zivota, tak bude musiet obmedzit navstevy a podobne. Myslim, ze inak sa nezmeni a mozno ani po urceni tych hranic....

negymama
16. júl 2020

@lilinka5225 sama si si odpovedala. obmedzit kontakty. ja mam oboch svokrovcov "radioaktivnych"... vzdy znova a znova ma prekvapi, do akeho levelu este dokazu klesnut. moja svokra je zena, ktora si zamiena sprostost a netaktnost za "uprimnost", tresne hocijaku urazku mne, muzovi, detom, to je jedno ci boli deti male ci velke. takisto nebola schopna davat pozor, ci posudit vhodnost jedla ci nebezpecnost situacie.
vysvetlovanie dohovaranie, stanovovanie hranic, nic nemalo uspech. Len obmedzit kontakty.

laguna28
16. júl 2020

@lilinka5225 fu ha. Silná káva taká svokra. Ja mám evidentne bojovnejsiu povahu ako ty, ale nie vždy to tak bolo. Niekedy, zamlada som bývala tiež taká, že som bola ticho keď mi ubližovali. Ale teraz sa musíš vzchopiť, pretože si maminka. Musíš si pred takýmto človekom ochrániť svoje dieťa aj svoju rodinu. Nesmieš dovoliť aby si kvôli nej mala prebdene noci. Treba ju stopnúť. Využi na to hneď najbližšiu situáciu. Keď napríklad príde na návštevu po 19.00 hod. Tak jej povedz, že si unavená a chces si oddýchnuť, alebo chces tráviť čas s manželom, je proste jedno aký dôvod jej povieš, ale pošli ju domov. Všetko čo robí a tebe je to nepríjemné tak jej to povedz. Áno, bude sa hnevať, alebo plakať, a ešte viac ťa bude ohovárať, ale ty si zariad, aby si mala kľud. Vzala si si jej syna, nie ju. Stráž si svoju rodinu a nedovol aby vás deptala, lebo budete trpieť všetci. Nájdi si na internete články o toxických ľuďoch a ako sa im brániť. Snáď ti to pomôže. Hlavne sa neboj. Nemáš sa čoho báť. To ona si musí uvedomiť že nie je stredobodom vesmíru a nie všetko čo urobí alebo povie je správne. Držím palce a veľa sily prajem.

lilinka5225
autor
16. júl 2020

Holky, jste moc hodné.
Trochu jsem se bala reakcí.
Bojim se, že když si “otevřu” pusu, třeba i ve vší slušnosti, co bude dal.... je to hrozny manipulátor, lhář ale zároveň i hrozna chudinka, co mysli vše dobře.
Bylo by mi hloupé ji úplně odstrihnout( i když mi to manžel nabízel ale to bylo podle mě jen abych byla v klidu).
Když ji na něco upozorním a udělá to zas, tak buď řekne, ze to není pravda a nebo ze na to zapomněla.
Hrozne mě třeba ničí, ze mala hodinu tapka a ona si ji ani nevšimne a vezmu si ji do ruky já a hned mi ji bere. Přeci ji nemohu rict : doteď jsi se malé nevšimla, tak mi ji teď nech. Proste mi přijde, ne jen v této situaci, ze jde jen vyloženě o naschvaly. Jsem rada, ze jsem se mohla vypovídat. ❤️

andreakotesova
16. júl 2020

@lilinka5225 ak manzel nema nic proti tomu, tak sa na cas odstrihnite. Uvidis, ako sa to vyvinie.

suzitok
16. júl 2020

Ja som to mala so svokrou podobne...mali sme super vztah, kym sa nam nenarodilo dieta....manzelovi som aj vzdy povedala, co sa dialo (vzdy chodila doobeda, ked bol muz v praci) a on ma len odbil, ze zvelicujem, velmi si pripúšťam atd....
Stoplo ho az to, ked som raz v jej prítomnosti skolabovala a skoncila v nemocnici...bohuzial jej chovanie sa podpísalo na mojom zdraví, tak vtedy obmedzil jej chodenie k nam, telefonaty, staranie sa do vsetkeho, atd...
Teraz je to lepsie, sice ja k nej nechodim, ale ona ked príde, uz tie rozhovory su lepsie , uz tolko nerype, sem tam jej "ujde" ale muz ju hned zastaví...a nas vztah pomaly ide znova do toho pekneho, ako to bolo predtym, uz ma nenapína na vracanie a neoblieva ma pot, ked ma prist...
Čiže cim skor si dať hranice, naucit sa otvorene povedat, ked sa ti nieco nepaci, naucit sa reagovať hned v danej situacii...ja som to nevedela, co bola najvacsia chyba..
Držím palce 🍀

lilinka5225
autor
16. júl 2020

@suzitok je hrozne, ze to muselo dojít tak daleko. Moc vám držím palce, ať se uz nikdy nic podobného neopakuje

letfenixa
16. júl 2020

@lilinka5225 a prečo jej nemôžeš povedať, že si ju mohla zobrať predtým, než dcéra prišla k tebe? Ohovára ťa tak či tak. Určite by som nemala bezsenné noci kvôli svokre.

laskamojajeidna
16. júl 2020

Ja bývam so svokrou. Všetko bolo super ako píšeš ty. Tiež sa to zmenilo ako sa narodil malý. Samozrejme som mala to isté ....,keď plakal a ja som ho mala na rukách tak mi ho vytrhla z rúk ,že ona ho utíši.jaj jaj,aby neplakal a proste to bol moment a už ho mala ona na rukách..zažila som si pri nej toho dosť stresu, nervy v kýbli. No narodil sa druhý syn....toho si už nedovolí mi vytrhnúť z rúk. Tiež som sa snažila byť ticho a dusiť to v sebe,ale potom sa toho nakopi a vybuchnem a fajne sa vykričím a ona je potom tá najhoršia...vinu si neprizná... psychicky vie fajne vydierať..nedávno som mala s ňou výmenu názorov. Starší syn má teraz obdobie vzdoru a samozrejme plakal , hádzal sa po zemi, proste vôbec nepočúval. Tak moja svokra s ktorou žiaľ bývam mi povedala,že dieťa nemôže toľko plakať,že sa mu niečo stane ,že ho mám zobrať na ruky a pritúliť si ho. A ja jej hovorím,že viem čo mám robiť,že ďakujem za radu. A ona,že či ona nevie,keď ona 3 deti vychovala. Samozrejme má ohovarala,že si na deťoch výbijam zlosť, že si neviem dieťa prituliť, že som ho sotila... podotýkam,že malý rozhádzať hračky a nechcel upratať a ona, hneď poď k babke...proste na nervy. Furt rípe vtedy ak je manžel v práci. Bývame na poschodí a ona na prízemí v dome. K deťom nepríde aj dva dni. A keď niečo ona nám pomáha s deťmi. Ona má 65 rokov riadne chodiaca žena... Jedno ti poviem.!!!!! SVOKRA sa nikdy nezmení. !!!!!!Moja za 6 rokov je čím ďalej horšia. Proste určiť si hranice, áno aj za cenu hádky. Stále ťa bude ohovárať lebo si len nevesta. Dcéra je stále nad tebou hoci ju ani nenavštívi často. O mojej milovanej svokre by som vedela knihy napísať.

biela_sova
16. júl 2020

@lilinka5225 Ahoj, rozhodne sa stykajte menej, ak mas problem sa otvorene s nou konfrontovat a nemas zastitu manzela.
Neexistuje, aby mojmu dietatu niekto rovil tak haklivy zakrok ako strihanie nechtov a este mu aj zastrihol do prstika. Mas nasu plnu podporu.
Co poradit na invadentnu svokru? Hm, je zvyknuta ze vzdy je tak, ako ona zaveli. Vsetci naokolo sa jej boja ((manzel pod papucou (pod pantofli, neviem, ci sa to tak aj u vas povie 🙂 , syn to iste). Nie je zvyknuta na oponenturu.
Ak Ti to pomoze v postoji, maj na zreteli, ze TY si uz mama a mas exkluzivne pravo rozhodovat o vlastnom dietati. Svokra toto pravo zo zakona nema. Ak ona ublizi malej, napr tym, ze jej spadne z vysky na beton a zlomi si nieco, alebo ju trhne za rucku a bude mat pronaciu (vyosenie slachy predlaktia), vy ako rodicia nesiete za to zodpovednost, vy pojdete na urgent a vy budete musiet odpovedat na neprijemne otazky.
Nesmies sa ticho prizerat, ked s malou robi nieco, co je proti Tvojmu osobnemu presvedceniu alebo siestemu zmyslu matky.
Perlicka na zaver, skus sa spytat hocijakeho lekara na chirurgii ma urgente ako kladu otazku pocas vikendu ked pride dochramane dieta s rodicmi... tak co maminka, idete od starych rodicov? Bola rodinna seslost?
Stari rodicia celkovo uz nie su tak flexibilni a pohotovi, aby sa adekvatne bez urazu postarali o male dieta. Cest vynimkam. Myslim, ze o malu sa vies plnohodnotne postarat aj sama.

whatever1
16. júl 2020

@lilinka5225 Rada z vlastnej skúsenosti - kašli na to co si o tebe pomysli a ci sa nahnevá alebo urazí. V prvom rade mysli na svoj komfort a na svoje dieta. Je ti niečo neprijemne ozvi sa, neposluchne ta tak sa zober a odid, alebo obmedz návštevy. Najhorsie co môžeš spraviť je byt ticho a v kľude, tým jej len dávaš za pravdu a ona ani len netuší ako to v tebe vrie...

solange7
17. júl 2020

@lilinka5225 ahoj, co keby si jej pri najblizsom stretku vytkla to ohovaranie? Mozno ju to zarazi, ze sa ti to dostalo do usi, ze o tom vies...

cacianka
17. júl 2020

Vitaj medzi nami a nemaj ružové predstavy.aj tu na SK koniku sa casto zlietnu slepice a útočia...
Ale k téme - normalne slušne si pohovor s manzelom ze ju máš v úcte ako človeka, aj ako staršiu zenu, aj ako jeho matku ale jej výčiny tolerovať nebudeš.to povedzte aj jej.
Dieta je malé potrebuje kľud, režim, prístup primerany. Takze navrhnite spolu pravidlá jej návštev, SPOLU jej ich predstavte a vysvetlite, a hlavne trvajte na nich.
Napr. - návštevy vopred dohodnute, den a hodiny a urcite nie príchod po 19.00 alebo kedy dcerku kupete krmite a ukladate spať - nemozete ju rozrusovat lebo nocny spánok si odserete vy a nie svokra
- ziadne trhanie z rúk, bránenie ked k vam /rodicom si naťahuje ruky a evidentne chce byt vo vasom náručí
- jedlo iba od vás, alebo pod vasim dozorom ake a kolko
- ziadne hrabanie v cudzich tanieroch, to si nikto nikomu nedovoli(ano ponuknem ochutnať ale JA zvolím a aj ja sa ponuknem ale neutocim na hocikoho tanier a len tak)
- tu použi ostatné pravidlá
Ak pochopi ok, ak sa zduje budete mat pokoj(klid) ak bude chciet vidieť vnučku odduje sa, pride o 19.00 neotvorim vypnem zvoncek. Pri stretnutí ked zacne točiť svoje blbosti stopnem alebo odchádzam. Tanier s jedlom - si sadnem daleko alebo vyslovene jej prehrabem demonštratívne raz aj ja.
Trha malu z rúk tak jej ruku odtlacim a ukážem stop.
Takisto jej poviem ze vieme o ohovarani a ak bude pokracovat zvazim trestne oznámenie, svedkov mame veľa.
Navstevy obmedz alebo tam nejaky čas ani nechod, muzovi vsak nebran nech si zajde.
Ze nespíš ? Ak ju nestopnes tak sa aj zrutis - co je pre teba a tvoje dieta lepšie ?!
Ak to nepochopi zbavite sa toxickej osoby.
Ak pochopi vase vztahy sa ovela zlepsia.
Stále mozes, ak sa skludni, zmiernit prisnost.
A ze vas ohovara ? Komentuju vsetci vsetkych, to vas velmi trapit nemusí. kto vas pozna vie svoje a istatnych maj u prdele.
Buď asertivna a nenechaj trápiť seba a svoje dieťa.
Bud svokre slusna a slusnost aj vyžaduj.

syslik81
17. júl 2020

problem nieje ani tak v svokre ale v tebe ... v prvom rade popracuj na sebe nauc sa povedat nie , postav sa za svoj nazor a povedat ho .. zajst za psychologom nieje hanba .. ides prikladom aj dietatau nielen sebe a ono sa bude ucit od teba-chces aby si predsa v buducnosti verilo a presadilo sa .. zo svokrou musis urcit hranicu -musis jej povedat slusne co ta trapi a nepaci sa ti ... a ak to nebude respektovat obmedzis jej navstevy na minimum ..za chrbatom nech si hovori co chce.. kludne jej povedz ze ona svoju sancu vychovat syna mala a moc jej to neslo tak tuto vychovu nech necha na tebe ... a hlavne na to priprav muza-aby sa vedelpostavit na tvoju stranu ... idete v tom spolu

ivanka33
17. júl 2020

Neviem či to niektoré svokry chytí"popôrodná psychóza" alebo čo, ale akoby som čítala o mojej svokre... Predtým výborný vzťah sa po narodení dieťaťa zmenil na nočnú moru a odvtedy si nevieme prísť ani na meno, správala sa ku mne akoby som mala 15 rokov a východenú osobitnú školu, pritom dieťa som mala po 30 tke a zamestnaná som v zdravotníctve, tak už starostlivosť o dieťa snáď ovládam.... ale nič nepomohlo, obmedzila som komunikáciu s ňou na minimum pre moju psychickú pohodu, lebo by som sa zrútila.... nad ohováranie som sa už povzniesla, ale trvalo mi to, kým som sa naučila takto žiť a hlavne pokazilo to náš vzťah s partnerom.

ivanka33
17. júl 2020

... a ešte tak ako písala autorka, aj moja dokázala uškodiť dieťaťu, len aby urobila INÁČ ako ja a pomastila si tým svoje ego🤦‍♀️

kataka10
17. júl 2020

@lilinka5225 no popravde nechas si od svokry dost skakat po hlave. Aby k nam svokra chodila o 19:00?... neexistuje! Aby mojmu dietatu strihala nechty?... v ziadnom pripade! Musis sa naucit hovorit nie inac ta prevalcuje a tvoje dieta raz otoci proti tebe. A s tym trhavanim deti z ruk... ja neviem, ci vsetkym svokram prepne, ze toto potrebuju robit, ale aj moja mama to robi svagrine, aj moja svokra mne 😤 Jedine pozitivne je, ze jej to nase babo minule jasne vysvetlilo, ked ho takto vytrhla z ruk. Tak zacal vrestat, ze sa potom celu navstevu nemohla k nemu ani priblizit 😄👍

lilinka5225
autor
17. júl 2020

Koukám, že nás je hodně s podobným problémem. 😐
K tomu času, v který jezdí. Kolikrát se stalo, že přijela a mala byla unavena. Jenže ona nerekne napr. Omlouvám se, přijela jsem v nevhod, zase pojedu. Ona řekne: tak já ji jdu uspat.
Pomlouvani jsem také zkoušela řešit, protože mě to opravdu urazí a ona to proste neprizna nebo řekne, ze si to ty lidi upravili ...
Je neodbytna... hlavně se do všeho plete. Při každé návštěvě nám jde do lednice( pro pivo) a do loznice se proste podívat. Na lednici jsem dala už i rádoby vtipnou ceduli “zákaz vstupu bez povolení majitele” a a ani se nad tím nepozastavila.
Malou neustále napomina za blbosti a když ji reknu nech ji být, tak děla, ze neslyší.
Je toho hrozne moc.
Naposledy jsme byli v lese a já čekala s malou na ceste. Drzela jsem ji za ruku.. ona ji čapla a malá se snažila “vyvlect” a ona ji stiskla pevně ruku a proste ji dal zkoušela táhnout.. to už jsem ji něco řekla.
Občas mě udivuje i její mluva.. napr. Třásla s malou ve vzduchu a u toho ze srandy říkala, ze z ni vytrese duši.😳
Nebo přišla s tím, ze půjde ven s malou sama. Když manžel řekl, ze půjde s nima tak ne.. Proste sama..

lilinka5225
autor
17. júl 2020

@lilinka5225 neumím na vše odpovědět. Je tam ta úcta ke starším a to, ze to je manzela mama.
Přijde mi i blbé ji neustále stát za zadkem a říkat ji” tohle ne”, proto říkám jen vždy to nejnutnější.
Je mi to blbé i přesto, ze ona je schopna stát mi za zadkem a dělat ze mě blbce kvůli tomu, ze vejce dávám do vroucí vody a ne do studené. 😀

ivanka33
17. júl 2020

moja mala pasiu v tom, že mi prevešiavala prádlo podľa seba, snažila som sa nájsť nejaký sled ako to prádlo vešia, tak som povešala v takom poradí ako ona, ale zasa prevesila ináč, je to normálne?... to mohla namiesto toho napísať na plagát "si blbá" a zavesiť na dvere...

eliska13
17. júl 2020

@lilinka5225 ako často je u Vás?Podľa mňa si chce vynahradiť to, že nevychovavala syna a teraz je aktívna až príliš.To sú také typy manipulatívne, hysterické nevedia pokiaľ to je ešte vhodné sa tlacit medzi manželov a dieťa.Myslim, že si toho vydržala dosť a nebudeš ani zlá ani nevychovana ani nevďačná, keď povieš my to chceme takto...netahajte malu bude pri mne....ak si milá usmievavá, lebo úcta...lebo svokra bude po tebe dupat stále a viac a viac.Su to potom len nervy a emócie, ktoré dusis v sebe a v noci nespíš.
Muž je jedináčik?majú aj iné vnúčatá?
Ja mám podobnú svokru nie až tak agresívnu, ale išla na to iným spôsobom.Tiez neznášam konflikty a dlho mi trvalo, kým som sa ozvala, lebo muž hral mŕtveho chrobáka a všetci doma mamu "poslúchali" samozrejme po malej vytke som bola najhorsia, ale dobre sa stalo.Nie sme v kontakte iba na sviatky, celé vzťahy sa pokazili aj muž mama čo dávam za vinu jemu, lebo nedokázal mamu stopnúť či niečo povedať.Telefonaty vnukovi typu babička by Ti aj spravila cez prázdniny program, ale všade si už bol a neviem čo s tebou robiť prehhiadam a som rada, že sa nevidíme.

eliska13
17. júl 2020

@lilinka5225 to sú ľudia, ktorí si myslia, že podľa nich sa má točiť svet😊asi býva blízko, keď Vás tak prepadáva vecer...o to horšie.Ci sa ozveš ty, či manžel aj tak to už bude zle😀alebo si vypočuje a aj tak si pôjde svoje

karolinakr
17. júl 2020

@lilinka5225 presťahuje sa 400km od nej na druhý koniec Čiech a večerné návštevy prestanú

lilinka5225
autor
17. júl 2020

@eliska13 u nás je 1x-2x do týdne. Muž ma ještě sestru a s tou se tchyne nestyka.
U nás je špatně všechno. Nezijeme dostatečně skromne. Je nám schopna vyčíst, ze si jezdíme po vyletech. Boji se, ze budu chtít druhé dite a tak se snaží domlouvat manželovi. Bohužel nemá chlapa.. to je asi docela zásadní věc, kterou jsem neřekla. Zůstala úplně sama. Je rozvedena.. bez přátel.. a místo toho, aby byla rada, ze ma nás.... tak se k nám chová hrozne. Není ji blbe nám rict, ze mala silha, ma odstate uši a křivé zuby.( na oční chodíme- nesilha, zuby měla křivé do doby, než jich měla víc a uši odstate opravdu nemá.) když byla miminko, tak plakala když měla pocuranou plenu. Já ji prebalovala, přišla tchyne.... sáhla dovnitř do plenky, prohlásila, ze to ani nemůže cítit a plenku ji znovu nandala. Dřív jsem si tohle všechno nechala libit.

lilinka5225
autor
17. júl 2020

Vyprávěla mi, jak mě manžel podvede.. jak je schopny zadluzit se a nic mi nerict.... pak když zjistila, ze jsem těhotná, tak mě hnala na potrat, ze kvůli mne nemůže spát a při bolesti hlavy se do mě snažila nacpat prášky( ze ty mi neublizi).Když jsem sla do lékárny pro teplomer, tak se magistra zděsila, ze tyto prášky v tehotenstvi opravdu nemohu.