Vzdali by ste sa dedičstva v prospech druhého dediča?

9. sep 2022

Vzdali by ste sa dedičstva v prospech druhého dediča?
Mama zomrela, mala len 50 rokov, nemali sme dobré vztahy v rodine. A ja som rozhodnutá vzdat sa dedičstva, tak by všetko islo otcovi-som jedináčik.

Treba počkat na konanie? Alebo možem už teraz ist za notárom nech somnou ako dedičkou neráta ?

prasiatko30
9. sep 2022

Vsak ked umrie otec zase to len zdedis ty

autor
9. sep 2022

@prasiatko30 ak majetok záhadne nezmizne 🙈 otec od smrti ešte má daleko, može mat novú manželku darovat nehnutelnosti atd.

prasiatko30
9. sep 2022

To hej

rooskoliv
9. sep 2022

no, davalo by to skor zmysel opacne. teraz budes platit poplatok notarovi z majetku, ktory je predmetom dedictva. ked zomrie otec, ten isty majetok bude znovu predmetom dedicskeho konania a zaze z neho budes platit poplatok..... takze z tohto pohladu je rozumnejsie, keby sa skor otec vzdal v tvoj prospech

januska12323
9. sep 2022

Môžem sa opýtať prečo nechceš dediť? S majetkom nemusíš nič robiť ale budeš mať niečo svoje. V prípade núdze to môžeš otcovi prepísať.

autor
9. sep 2022

@januska12323 nemali sme dobré vztahy posledné roky. A mám vlastný dom, proste tie peniaze nepotrebujem k štastiu, ich majetky nemajú ani polovicnú hodnotu domu. A pride mi neefektivne to malo delit medzi 2 ľudmi.

autor
9. sep 2022

@rooskoliv otec tiež ma tesne nad 50, može ešte žit aj 40 rokov...

nesvadbovo
AMBASÁDORKA
9. sep 2022

my sme to tak urobili, ked nam zomrela mamina. Aj ja aj sestra sme sa svojho podielu vzdali v prospech otca - je rovnako mlady (v tom case mal 50+), ten majetok nadobudli spolocne, ale ak mam byt spravodliva - hlavne vdaka tatinovej praci. Vztahy mame dobre, ak by sa tatino este rozhodol ozenit, je to jeho vec, ako pisem, majetok mu pravoplatne patri a prenho by to bolo tiez zbytocne komplikovane, keby ohladom kazdej prkotiny, co by chcel riesit okolo domu, musel zhanat nase podpisy.. vyriesili sme to normalne u notara na pokonavke...

autor
9. sep 2022

@nesvadbovo stačilo oznamit ked ste mali deditske konanie ? Alebo riešili ste skôr ? Máme rovnaký pohlad nato...

nesvadbovo
AMBASÁDORKA
9. sep 2022

my sme u notara boli asi dvakrat? Neviem, uz si to presne nepamatam. A iba priamo tam sme to oznamili a spisali, nebolo treba vopred nic riesit..

andreatytler
9. sep 2022

Uprimnu sustrast.

kaktusik007
9. sep 2022

neverila som ze by som to spravila --- lebo ved som dedic, na druhej strane som sa vzdala dedicstva po otcovi uplne v pohode... proste som sa na to pozrela z druhej strany, je to majetok mojej mamy, cely zivot to budovali, preco by som mala teraz vlastnit z toho cosi??? beriem to tak ze byt je jej, chalupa rovnako.... sme dvaja surodenci, brat spravil rovnako -- vsetko dedila nasa mama. Pride mi to tak uplne v poriadku.

marci77
9. sep 2022

u nas v rodine sme sa zase dohodli, ze dedicstvo po tatinovi sa rozdelilo medzi maminu a nas 2 deti .....teda mamina teraz vlastni 4/6 domu (svoju polovicu z BSM a 1/3 z dedicstva po manzelovi/nasom tatinovi a my s bratom vlastnime teraz po 1/6 ....takze aj tak sa da

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
9. sep 2022

@marci77 áno,podla zakona je to tak.

kaktusik007
9. sep 2022

@zoro9836 a co ked ten prezivsi rodic bude potrebovat tento byt kde zije predat a kupit si mensi? lebo z dochodku neutiahne? fakt by mal o tomto rozhodovat aj spolu s jeho dietatom??? akoze ja mam byt, zijem v nom cely zivot, detom dam prve posledne a pri takejto veci som nutena ich prosit o milost, alebo este lepsie - vyplatit ich z podielu po mojom???

je to majetok rodicov, jeden rodic to zije - tak je to jeho majetok.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
isis234
9. sep 2022

@kaktusik007 nám to vysvetlila notárka, keď otec zomrel,,, ja s bratom sme sa chceli zriecť majetku po otcovi, nech to má všetko mama,- spolu stavali dom. Sestra "chcela byť napísaná ako dedička". Mama povedala, že keď bude chcieť predať dom, že jej dúfam nebude robiť problémy pri predaji. Notárka povedala, že pri predaji si musia všetci sadnúť a dohodnúť sa. Už to nie je len mamin majetok. mno,, zákony...

isis234
9. sep 2022

Je to tvoje rozhodnutie, Urob tak, ako to cítiš. Ak siala dobré vzťahy s mamou, nevzdaj sa majetku. Pri pojednávaní povieš notárke svoje rozhodnutie- môžeš sa i zriecť maminej čiastky.
@nesvadbovo poprosím,,, ak by otec napríklad robil rekonštrukciu domu, musel by mať od vás- ďalších dedičov súhlas? Overené podpisy u notára?

draik
9. sep 2022

Čakáte na notára. Následne, pred dedičským konaním dedičstvo odmietnete. Predpokladám, že potomkov nemáte.

suge
9. sep 2022

Môj otec sa vzdal svojej časti dedičstva po rodičoch, aby mal pokoj od súrodencov. Nepomohlo to.😉

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
9. sep 2022

@draik a ak mám maloleté dieta ?

nesvadbovo
AMBASÁDORKA
9. sep 2022

@isis234 neviem, ci pri rekonstrukcii, ale pri comkolvek, na co by potreboval stavebne povolenie, by sme uz museli byt pritomne. Rovnako si myslim, ze ak by sa rozhodol dom predat a kupit si nieco mensie (kedze je to ozaj velky dom), tak by tie peniaze mali byt jeho. My mame obe vlastne domy, rodiny.. Ked raz nastane ten den, ze viac tatina nebude, potom sa normalne rozdelime nejako na polovicu, ale nevidim dovod dedit po mame, kym ocino zije. Teda ano, pravne by to bolo v poriadku, ale toto bolo nase slobodne a vlastne uplne automaticke rozhodnutie..

kaktusik007
9. sep 2022

@draik ale ona predsa nemusi odmietnut uplne pravne dedicstvo -- moze to urobit formou dohody ze vsetko zdedi spoludedic.... aspon takto to bolo vysvetlene mne, ja som nic neodmietla, my sme uzavreli dohodu o dedicstve a jedinym nadobudatelom bola moja matka

kaktusik007
9. sep 2022

@nesvadbovo presne, vidim to rovnako s mojim bratom

draik
9. sep 2022

Ak máte maloleté dieťa, tak akonáhle odmietnete dedičstvo, nastúpi namiesto Vás ako dedič a za neho to už dedičstvo plátne neodmietnete. V takom prípade je lepšie vyčkať na dedičské konanie a s otcom uzatvoriť dedičskú dohodu, že všetko alebo vybraný majetok zdedí on. Chce to súhlas všetkých dedičov.

@kaktusik007
Ak nechce dediť, tak odmietnutie je najjednoduchšie a najrýchlejšie. Ale iba v prípade, že nemá potomkov.

@zoro9836
Pokojne

basska_b
9. sep 2022

Ja by som sa v tomto pripade asi vzdala. A napr. by som sa vzdala v pripade, ze druhy surodenec by doopatroval daneho rodica. Ale skor to vyzera, ze doopatrovavat budem ja... uvidime, to je este daleko. Ono, ak tie peniaze a nehnutelnosti nepotrebujem... tak naco sa o to bit... ale lahko sa mi vravi, nie som chvalabohu v situacii, kedy obraciam kazde euro

betulinka1
9. sep 2022

Zvyčajne sa to robi opacne. Ale pred notarom sa vies vzdať dedičstva. Notar vas zavola na prejednanie a tam sa mozes vzdať.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz