Zložitá situácia v rodine

7. okt 2021

Riesime aktualne v rodine zlozitu situaciu, v ktorej uz neviem ako si poradit, co urobit a preto skusim napisat, mozno niekto zazil nieco podobne…
Manzel ma 1 starsiu sestru, ktora zostala zit v rodicovskom dome aj so svojou rodinou. V podstate tam byva uz iba s manzelom, ma jednu dospelu dceru, ktora zije mimo domu.
Byva s nimi svokra, svokor uz nezije dlhe roky. My s manzelom zijeme cca 100km od svokry.
Rodicovsky dom, velky pozemok aj chalupa zostala svagrinej. Manzel z dedicstva po otcovi nechcel nic, dohodli sa so sestrou ze vsetko bude jej, ze sa stara o mamu a doopatruje ju.
Na jar svokra vazne ochorela, bola na operacii a jej liecba si vyzaduje caste navstevy u roznych specialistov, aj 2x do tyzdna. A tu vznikol problem. Svagrina prisla s tym, ze sa chce podelit o starostlivost o svokru s nami. Ze ona si nemoze dovolit tolko chodit po lekaroch. Iba podotknem ze svagrina je podnikatelka, cize nema fixnu pracovnu dobu a nema problem vybavit si co potrebuje. Tak manzel bol par krat zo svokrou u lekarov, kedze byvame od nich 100km, pre manzela to znamena cely den mimo prace. Pracu ma narocnu, nemoze si brat velmi casto dovolenku, nikdy nspriklad nebol doma s chorymi detmi. Proste je velmi pracovne vytazeny.
Svagrina teraz ale prisla s tym, ze nech si to delia pol na pol. Cize jeden tyzden pojde so svokrou moj muz a druhy tyzden ona. Moj muz jej povedal ze toto sa mu neda, ze jej obcas pomoze, ak by svagrina nemohla, nieco jej do toho prislo. Aj jej pripomenul ze sa dohodli ze sa o svokru postara ona, lebo s nou 35 rokov zije a zdedila cely majetok. Napriek tomu toto svagrina neakceptuje, vraj je to ich mama a maju sa obidvaja rovnako postarat. Riesi to po celej rodine, volal nam svokrin brat ze preco nechceme svokre pomahat, ze si to o nas nemyslel. Moj muz uz uvazuje ako by pomohol viac, prisiel s tym ze by v tom tyzdni kedy svokra chodi k lekarovi, isiel byvat k svagrinej a odtial by mohol robit, ked vybavi lekarov. Som proti tomu a mame kvoli tomu s muzom konfilkty. Mame dve male deti, skolacku a skolkara. Ja pracujem plus deti, vsetko by bolo na mne, lebo muz by v ten tyzden bol od urorka do stvrtku vecera u svokry. A hlavne mi to nepride fer. Postarat sa mala podla mna svagrina, my by sme obcas vypomohli, ale pravidelne takto sa nam neda proste. Pride mi nefer, ze ked sa jej to hodilo, byvala u svokry, nikdy neriesila ziadnu hypoteku, neriesila kam da dceru ked bola chora, svokre jej varila, prala…a teraz ked sa treba postarat, zrazu sa chce delit o povinnosti.
Svokru zrejme caka dalsia operacia v januari, potom bude dalsia liecba, cize mozno otazka dalsieho roka, kedy bude potrebovat takto chodit po lekaroch.
Co robit? Ako s muzom komunikovat? On bol svokrin milacik, je od svojej sestry mladsi o 15 rokov, tak bol taky benjaminek. Ja chapem ze ma svoju mamu rad, aj sa o nu boji, je velmi chora. Ale nam tento stav velmi ublizuje 😞 hadame sa…uz som muzovi aj vykricala ze ked som ja bola chora s 39 horuckami, isiel do prace lebo musel, mna nechal choru s detmi domq a teraz zrazu moze chodit 4x do mesiaca k svokre.
Alebo to fakt ja vnimam cele zle? Ja viem ze je to muzova mama, je chora, potrebuje pomoct a ja aj pomoct chcem. Vybavili sme jej dobreho specialistu, manzel s nou bol u lekarov uz asi 10x, zatial maximalne co som u neho zazila. Volame jej kazdy den, s cim potrebuje, pomozeme.
Svagrina uz nema male dieta, ziju si s muzom len pre seba. Uz sa stalo aj to ze ked bol muz u nich so svokrou u lekara, svagrina bola doma a nic nerobila. Mam strasnu zlost na nu, ze je taka vypocitava. Muzovi povedala ze ak buduci tyzden nepojde so svokrou on, ze nech zrusi termin lebo ona nepojde 😞
Ospravedlnujem sa za taky dlhy vylev, ale nemam to komu povedat 😞 Ma toto vobec nejake vychodisko?

viera
7. okt 2021

"""Aj jej pripomenul ze sa dohodli ze sa o svokru postara ona, lebo s nou 35 rokov zije a zdedila cely majetok"""....PRESNE tak!...A riesenie je este zaplatit niekoho "kto pojde s nou k lekarovi a pomoze"...Nieco ako opatrovatelku a pod...Tam by som asi videla vychodisko...

deti95060810
7. okt 2021

vychcaná švagriná... tvoj manžel jej sa asi bojí povedať ako zobrala ona majetok po rodičoch a jej psov povinnosťou je sa o matku teraz postarať. Na majetok pomoc nepotrebovala, ale keď má pomôcť matke tak to už pomoc potrebuje.... Ja by som jej navrhla nech dá matku teraz do ústavu keď nemôže, či nechce a či nevládze, alebo čo vlastne vymýšľa... U mňa by veru nepochodila....

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ibamy2
7. okt 2021

Asi by som nechcela byt tou svokrou, teda mamou, ktora je na pritaz obom dospelym detom😕. Tri dni za dva tyzdne bez manzela sa urcite vydrzat daju, kolki to maju vyrazne narocnejsie. Dohoda, nedohoda, ja na mieste tvojho muza by som maminke pomohla. Robila by som to pre nu, nie pre sestru. Nespravodlive to mozno je, ale mama za to nemoze. Od nevesty by som cakala, ze mojho syna v takejto veci uplne prirodzene podpori. Tvoj manzel chce pomoct chorej mame, preboha, podakuj mu a odkaz mu, ze ma moj obdiv. Sebeckost u neho potlacila laska a potreba pomoct. Klobuk dole.

annamalaga
7. okt 2021

Tak ti poviem. Budete to mať veľmi ťažké. So švagrinou už asi nepohnete. Je to vypočítava osoba, ktorá hľadí iba na svoj prospech. Buď ku tvojej svokre niekoho nájdete alebo zaplatíte alebo sa bude musieť vrátiť na ten rok manžel do rodičovského domu. Je to jeho mama. Skús to pochopiť .

guiseppinka
7. okt 2021

Kazde 2 tyzdne na tie 2 noci by som nejako prezila, ale dala by som na papier, ze 1/4 domu pojde muzovi... Ked sa zriekol svojej casti po ocovi, tak nech ma z maminej polky polku... A bud s tym bude suhlasit alebo smola... A s mamou by som hodila rec, ze co je veci a odovodnila jej to... Nech aj ona zatlaci na dceru...

bagre
7. okt 2021

@ibamy2 áno z pozície mamy blbé, ale na druhú stranu ako mame by sa mi nepáčilo, že pre niekoho dohody platia len keď to vyhovuje. Veď aj mama musí vedieť ako to bolo. V tomto prípade autorka neodmieta pomoc kategoricky, ale aby švagriná velila a všetci sa prispôsobovali... tak syn, manžel ide 100km a ona sedí doma na riti? Ona má v rodine najväčšie slovo, dohoda platila kým z nej mala prospech ona a ešte si teraz dovolí kydať na druhých?
Láska k mame, fajn - to je jediný dôvod, ale ak sa mu to naozaj nedá tak ako si to jeho sestra naplánovala?

sono2
7. okt 2021

Vieš čo? Hlúpy je tvoj muž. Pretože.
Toto je úplná klasika, darovanie majetku za života.
On to nechal tak a situácia má dohru.
Nemal s tým súhlasiť a bolo by to o inom.
Mne by osobne ako matke vadilo, že by sa o mňa starala len tá dcéra, ktorej som dala dom.
Riešenie nemám akurát aj on je jej syn.
Ja takto rozkazovať mužovi, tiež by sme sa hádali, pritom viem, a čiastočne s tebou súhlasím.
Proste to nechaj nanho.
Je to jeho jeho mama. Ono píšeš v mn čísle, ale potom napíšeš, že muž ide atd.
Takže nie vy, ale len muž pomáha. A tak to je ok.

sono2
7. okt 2021

@guiseppinka tak, ja som pochopila, že ona vlastní už celý majetok. Neni na čo zatlačiť a som si sto pro istá že mu jeho časť nevráti

lilope
7. okt 2021

@ibamy2 veľmi pekne si to napísala, niečo podobné som mala na jazyku aj ja ale už nie je potreba sa opakovať 👍

gaja78
7. okt 2021

My sme mali nieco podobne, ja s muzom sme zostali na dome a babka ochorela, tiez casto po vysetreniach, trvalo to skoro rok. Niekedy bolo treba 3x do tyzdna, niekedy len raz, ako kedy. Striedala som sa ja a manzel. Tiez mame male deti, ja som na materskej a chodievala som aj s nimi ked sa nedalo. Ale bratovych surodencov sme neoslovili ani raz. Neponukali sa, ani sme neziadali. Dva razy sme nemohli a poprosili a zaplatili sme za cestu susede, ta sa ponukla. Takto sa mi to zda byt fer.

oli18
7. okt 2021

Sama matka by mala povedať dcére, že preto dostala rodičovský dom, aby sa o rodičov postarala. A ona s tým súhlasila. Ak sa teraz treba o ňu postarať, nech nevolá brata, lebo je to jej povinnosť. Ak trvá na podieľaní sa brata na starostlivosti o ňu, nech vrátila časť daru /nehnuteľnosti/ bratovi.

qetka
7. okt 2021

A svokrin podiel je koho? Uz je prepisany, alebo stale jej?

marco2
7. okt 2021

Mali sme ten istý problém, po svokrovej smrti môj muž s bratom nechali vsetko sestre, lebo byvala s rodicmí, jedna polovica zostala svokre s tym, že keď sa dom niekedy,, že s tej svokrinej polovičky, sa švagriná rozdelí, svokra zostala chorá, k lekárovi chodil môj muž, druhy brat tu nežije, svokra bola už popletené, švagriná jej dala podpísať darovaciu zmluvu na majetok, bez vedomia suurodencov, keď svokra zomrela nemala ani na pohreb, pýtala od nas, po polroku rýchlo akoze predala dom svojej dcere za 1€,, to sme sa všetko dozveddeli z katastra a od známych a este na dedičskom konaní prehlásila, že sa sama postarala o pohreb, pritom vsetko obiehal môj muž a ona sedela doma a ešte aj priisel finacne

loginexistuje
7. okt 2021

riesenie je jednoduche svokrin podiel nech sa prepise hned teraz na syna. Ak je cely majetoknprepisany na sestru tak to pekne povedat pribuznym a sestra nech plati opatrovatelku
ale mne by nedalo postarala by som sa ty mu nerob vycitky ze sa stata o mamu ale tera nech si da on prepisat na seba druhu polku seatra lahko prisla k byvaniu profitovala z toho cely zivot treba sa starat dava ruky prec

janage
7. okt 2021

Tak chápem, že sa Ti krivdí, finančne aj časovo. Ale! Je to jeho mama a 3 dní v týždni sú nič.
Ja som mala muža po služobkách, tiež nikdy neostal so staršou, s mladšou málokedy. A potom keď mu zomrel otec a vážne ochorela mama bolo sa nutné o ňu starať.
Nikdy som mu nevyčítala, že zrazu čas má. Brala som to, že aspoň zistí ako to je sa reálne o niekoho starať. A svokra aj za pár mesiacov zomrela.
Na tvojom mieste súhlasím s mužovým návrhom, nech skúsi aspoň. S tým, že v prípade, ak budeš pomoc potrebovať ty, napr. choré dieťa, potreba byť dlhšie v práci budete to riešiť platenou pomocou. Pre mamu alebo teba.
Možno ho to dochádzanie samého prestane baviť a bude iné riešenia hľadať.
Co sa financií týka ak sestra získala celý majetok a vy sa splácať hypotéku požiadala by som muža nech rieši.
Mamu by som, ale napospas osudu nenechala. Ty svoju áno? Keby si bola presne v tej situácii čo tvoj muž.

janage
7. okt 2021

A ešte jedna vec, píšeš, že mama nie je na tom dobre a čaká ju ešte jedna operácia. Si predstav, že tak ako moja svokra chytí niekde u lekára či po operácii kovid a jej oslabený organizmus to nedá. Muž by si celý život vyčítal, že pri mame nebol

marca12
7. okt 2021

Teraz si odmysli dedicstvo a zober naopak. Ty by si nepomohla svojim rodicom? Ja si nemyslim,ze je spravne,aby sa jedno dieta staralo a malo vsetko na pleciach. Aj ked prenechal dedicstvo sestre,nemyslim si,ze je jej povinnostou mat na pleciach starostlivost. Starostlivost by sa mala delit medzi surodencov a bohuzial s tym treba ratat,ze nas rodicia budu potrebovat. Je to tazke obdobie,ale snad to bude len docasne. Skus sa od toho odosobnit a vidiet to v lepsom svetle. Tiez mame chorych rodicov aj svokrovcov a pendlujeme medzi jednymi druhymi a striedame sa,aby sme vykryli vsetky terminy u lekarov. Je to velmi narocne,ale bohuzial aj toto prinasa zivot. Neboli sme na dovolenke ani nepamatam,pomaly sa ani nevidame,ale to je jedine,co momentalne vieme pre rodicov urobit a tak to s pokorou znasame a sme vdacni za akukolvek volnu chvilu. Ved muz si nepojde uzivat. Pojde pomahat svojej mame a aj mame to pomoze,ak stravia par dni spolu.

sono2
7. okt 2021

@marco2 Tak. Svokra nemohla byť popletena lebo podpisuje sa majetok v prítomnosti notára.
A ani tam nemusel byť nikto prítomný, keď to robila.
Mne sa stalo rovnaké. Hold smola.
Či dala na pohreb či nie, to už nikoho nezaujíma.
Ja som mala takto šikovného brata. Jednalo sa o otcov majetok, mama potom stihla byt napísať na mňa a pritlačila na otca aby súhlasil keďže svoju časť už dal mojmu bratovi

autor
7. okt 2021

odpoviem v jedom prispevku…
Dom aj chalupu uz vlastni svagrina. Tak sa dohodli este pred 10 rokmi po smrti svokra. Bola som pri tom…ze ona investovala do domu, ze tam zije, ze sa o mamicku ona postara. Taka bola dohoda, my sme v tom case zili v zahranici. Mne to bolo jedno, mne o majetok absolutne nejde.
Navrh ze so svokrou pojde k lekarovi niekto iny, ze najdeme a aj zaplatime niekoho, svagrina rezolutne odmietla. Lebo ako by ona vyzerala…byvaju na dedine a svagrina si na toto potrpi.
Toto ona proste nedovoli.
Uz som spominala ze je od muza o 15 rokov starsia a vzdy vzdy sa citila ze nas musi dirigovat a my musime posluchat. Ale to je o inom.
Ja uplne rozumiem, ze je to muzova mama, ze je pekne ako sa o nu chce postarat. Nie som necitliva ani odlud. To nie je ze mi nijako nepomahame- vybavili sme specialistu, vyborneho odbornika, muz chodi so svokrou k lekarom napriek tomu ze byvame 100km dalej, volame svokre kazdy den, chodime cez vikendy, nech ju povzbudime, lebo psychicky uz toho mala dost, pri nasich detom pookreje. K nam svokra prist nechce, chce byt doma, tak chodime naozaj skoro kazdy vikend za nou.
To naozaj by ste vsetci chodili so svojim rodicom 2x tyzdenne 100km aj ked je tam s nim vas surodenec, ktory s nim zije? A ktory nema male deti, nemusi riesit zamestnanie, dovolenky..? Moj muz si nemoze dovolit prist o pracu a uz mal z toho problem, ze je casto prec. Proste je na pozicii kde si toto nemoze dovolit. Mame dve malicke deti. Aj voci nim ma moj muz povinnost.
Mam rodicov aj ja a ano, pocitam s tym ze sa o nich postaram ja. Lebo moj brat zije v zahranici. Co mam od neho ziadat nech sa stahuje naspat aby sa so mnou delil o starostlivost o rodicov? 🤦🏻‍♀️
Nie je to lahka situacia, neviem ako to vyriesit 😞 so svagrinou sa dohodnut neda, ked som jej naposledy volala, zahriakla ma ze sa nemam do toho starat a vyjadrovat sa k tomu, ze to nie je moja mama.

loginexistuje
7. okt 2021

nechala by som to na svagrinu ... vy chodte na navstevu .. ak sa svagrina ozve rovno povedat ze takto dohoda nebola ona dostala majetok tak nech sa stara alebo zaplati niekomu a na rovinu povedat aj pred rodinou a pod ... a aj babke to povedat ... ved ona musi vediet aka bola dohoda ...
chodte na navstevu na vikend 2 krat do tyzdna a starostlivost nech riesi svagrina

ladyblcha
7. okt 2021

Svagrinka nech preda, ten zadarmo nadobudnuty majetok od svojej mamky a moze zaplatit z toho opatrovatelku sama. Alebo ani do prace uz nemusi ist a pekne z toho zit a starat sa. Plus mozno si aj vybavi opatrovatelsky na mamu.

prasiatko30
7. okt 2021

Toto je tak ked sa podeli majetok rodicov este za zivota rodicov🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️Moralnu povinnost ma lebo je to jeho matka ale vy ste to cele obratili na ekonomicku transakciu

prasiatko30
7. okt 2021

Akurat som docitala ten posledny prispevok a asi tiez by som bola nasrata na muza ze tam chce chodit aj cez tyzden - pokial vy tam chodite aj cez vikendy a snazite sa tam byt cez vas volny cas tak len tlacit na svagrinu nech teda zaplati nejaku tu opatrovatelku cez tyzden ked to nezvlada s tymze raz za mesiac za dva moze ist aj tvoj muz ale ako hovorim je to tvojho muza matka a je otazne ci by si aj ty nechala tvoju mamu len tak bez toho zeby si isla pomoct ked na teba rodina tlaci. Chyba bola prepisat vsetko na svagrinu za plane sluby 🤷‍♀️

rikarika
7. okt 2021

No verim ti ze je to o nervy. Neporadim, prajem vela sil.

janeninka
7. okt 2021

Aj ja prajem vela sil a trpezlivosti. Verim ze toto vas vztah nenastrbi a spolu to zvladnete.. Asi by som bola tvrda ale proste riesila by som to externou pomocou, nech sa svagrina aj postavi na mihalnice.. Ona vas postavila pred hptovu vec napriek dohode, pritlacila k muru takze by som nevahala urobiť to iste..