Je možné pokrstiť dieťa slobodnej matky?

23. mar 2021

Je obmedzený vek, v ktorom sa dá dieťa pokrstiť? Mám na mysli evanjelický krst. Povolí farár krst aj slobodnej matke? Je potrebné, aby boli prítomní obaja krstní rodičia, alebo stačí len jeden krstný rodič? Môže mať krstný rodič iné vierovyznanie?

pribinak
23. mar 2021

Áno. Hoci môžeš stretnúť farára ktorý a tým bude mat problém. Ale normálny kňaz ti babo pokrstí

rendicka
23. mar 2021

neviem ako to je u evanjelikov, ale v rimskokatolíckej cirkvi teoreticky áno, ak matka má vyslužené sviatosi krstu, prvého sv.príjmania a birmovky a aj krstný rodič, teda musí byť rim.katolik, tak možno som nepomohla 🙂

pribinak
23. mar 2021

@rendicka nemusí mat všetky tie sviatosti

panelacikova
23. mar 2021

áno, mne tak pokrstili dcéru... len si poriadne premysli, či ho fakt chceš krstiť. ja by som to nechala na toho človiečika, nech sa rozhodne, keď vyrastie... ja dnes už ľutujem, že som ju dala. asi pošlem žiadosť o vystúpenie aj dcére.

rusalinka
23. mar 2021

Toto som našla ku krstu v ECAV:
b) o krste svätom
Sviatosť krstu svätého prisluhuje ev. a. v. cirkev deťom (dojčatám), deťom do konfirmačného veku, ako aj mládeži (nad konfirmačný vek) a dospelým za týchto podmienok:

Krst detí (dojčiat):
O krst dieťaťa musia požiadať rodičia, alebo aspoň jeden rodič osobne. Duchovný pastier je povinný viesť s rodičmi a krstnými rodičmi pastorálny rozhovor o význame, zmysle a záväznosti krstu svätého. Zistí, či sú rodičia pokrstení, konfirmovaní a cirkevne sobášení. Ak z rozhovoru vyplynie, že tieto podmienky nespĺňajú, vedie rodičov k rozhodnutiu, aby pre krstom dieťaťa boli oni sami najprv pokrstení a ich manželstvo ev.-kresťanským spôsobom požehnané. Krst sa neprislúži, ak aspoň jeden z rodičov nebude pokrstený a ak krstní rodičia nedostanú od rodičov písomné právo vychovávať dieťa vo viere. Vo zvláštnych prípadoch udelí výnimku príslušný senior.

V prípade, že o krst žiadajú starí rodičia alebo príbuzní, duchovný pastier rozhodne o prislúžení krstu na základe posúdenia predpokladov pre krst a výchovu dieťaťa v rodine a v spolupráci s cirkvou. V každom prípade do 15 rokov dieťaťa je potrebný súhlas zákonného zástupcu.

Krstní rodičia majú byť zásadne evanjelici a. v.. V prípade závažných dôvodov jeden z krstných rodičov môže byť členom inej kresťanskej cirkvi. Krstní rodičia ev. a. v. musia byť pokrstení a konfirmovaní a v prípade manželov – krstných rodičov aj cirkevne sobášení. Krstní rodičia z inej cirkvi musia byť pokrstení. Krstným rodičom nemôže byť ten, čo nemá pokrstené vlastné deti, alebo deti krstného rodiča ev. a.v . nasledujú vierovyznanie neevanjelického rodiča. Po vekovej stránke za krstných rodičov z ev. a. v. možno prijať člena po konfirmácii. Ak rodina trvá na krstných rodičoch, ktorí nespĺňajú horeuvedené podmienky navrhne kňaz rodine popri týchto krstných rodičoch ďalších spomedzi členov cirkevného zboru, ktorí prijmú túto úlohu menom cirkevného zboru.

Pri krste detí slobodných matiek vyžaduje sa u matky dieťaťa jej vlastný krst a konfirmácia.
Pri výkone krstu musia byť osobne prítomní rodičia i krstní rodičia dieťaťa, s ich neprítomnosťou možno súhlasiť len vo veľmi vážnych prípadoch.

Ak sú krstní rodičia (jeden z nich) v čase krstu dieťaťa vzdialení, alebo z iných dôvodov neprítomní, zastupujú ich náhradní krstní rodičia (za tých istých podmienok), ktorých treba zapísať do matriky po riadnych krstných rodičoch ako zastupujúcich.

Pri skúmaní cirkevnoprávnych predpokladov tých, čo nie sú členmi cirkevného zboru, v ktorom sa krst koná, musia títo predložiť doklady o krste, konfirmácii, prípadne cirkevnom sobáši. Cirkevný zbor modlitebne s konkrétnou pomocou podporuje duchovný rast pokrsteného.

Krst detí do konfirmačného veku:
Pri krste detí do konfirmačného veku platia podmienky ako pri krste dojčiat. Analogicky platia podmienky aj pre krstných rodičov. V pastorálnom rozhovore s rodičmi takého dieťaťa duchovný pastier pripraví dieťa ku krstu primerane veku dieťaťa, aby mohlo samo chápať a priznať sa k daru Božej milosti v krste. Ak je dieťa v konfirmačnom veku, možno ho najprv pokrstiť a potom zapojiť do konfirmačnej prípravy, alebo najprv zapojiť do konfirmačnej prípravy a potom po vyznaní viery pred konfirmáciou pokrstiť.

Krst mládeže a dospelých:
Mládež (od konfirmačného veku) a dospelých možno pokrstiť len po predchádzajúcej príprave (rozsah konfirmačnej látky). Úrad krstných rodičov v týchto prípadoch nahradia dvaja svedkovia, pre ktorých však platia rovnaké podmienky ako pri krstných rodičoch.

Krstiť treba zásadne v chráme, pokiaľ možno v rámci služieb Božích. Zo závažných dôvodov aj v zborovej miestnosti, či inom primeranom mieste. V prípade ohrozenia života dieťaťa aj v nemocnici alebo v domácnosti.

Pri takomto krste treba usilovať aspoň o prítomnosť krstných rodičov. Ak to nie je možné (dieťa je v inkubátore a do týchto miestností zdravotnícky personál nikoho okrem farára nepustí), je potrebné požiadať o prítomnosť niekoho z veriacich členov zdravotníckeho personálu.

Zásadne nemožno krstiť deti z iných cirkevných zborov (ako i mládež a dospelých). V prípade, že je farár o takúto službu požiadaný, je povinný pred krstom vyžiadať si ku krstu súhlas od farára zboru, do ktorého dieťa podľa trvalého alebo prechodného pobytu rodičov patrí.

Po vykonaní krstu je farár povinný odovzdať rodičom svedectvo o krste dieťaťa, ako aj o každom vykonanom krste (mládež, dospelí).

Krst dieťaťa inoveriacich rodičov je možný po predchádzajúcom súhlase (dišpenz) distriktuálneho biskupa.

Prevzaté z Platných cirkevnoprávnych predpisov ECAV na Slovensku

anile12
23. mar 2021

Ide čisto len o farára. Mam pocit ze každý ma svoje pravidlá. A hlavne o to aký je to človek ci je chápavý. My nie sme zobraty a mame dve krstné a nemal najmenší problém

ciarraa
23. mar 2021

Vsetko zalezi od farara, ti mladsi s tym problem nemaju pokrstit dieta, no ty dedkovci ano :/

maximilie
23. mar 2021

@panelacikova ale nie nelutuj to. Nijak jej to neublizilo. Ved keď bude chcieť, rovnako sa môže rozhodnúť ked vyrastie ci vystúpi
Mna to v živote nijak neobmedzovalo, skor som nemusela riešiť formality pri svadbe ci krstinach krsniat a mojej dcerky

gbgb
23. mar 2021

@panelacikova to treba vystupit z cirkvi ziadostou??? 😱 Ja mam vsetky sviatosti, lebo babky na tom trvali. Deti nemaju nic a nechavam to na nich. Nijak ma to neobmedzuje,ked nechodim do kostola.
Preco chces ziadost o vystupenie?

paola357
23. mar 2021

Z mojej skúsenosti v ecav pokrstia aj dieťa slobodnej matky . Čo ale môže byť problém je krstný rodič iného vierovyznania to moc uznávať nechcú. Pri deťoch bývajú krstný rodičia dvaja , pri dospelých stačí 1 keďže je to viac menej len svedok krstu

mimolimit
23. mar 2021

@gbgb A preco nie? Niekomu to v dospelosti moze prekazat, ze bol ako dieta k tomu donuteny rodinou. Sama som taky pripad - krstili ma ako 7-8 rocnu, mama to chcela nechat na mna, ale stara mama tlacila a prehovarala, dokonca zlate sperky slubovala a nakoniec sme pre pokoj v rodine suhlasili.
Takto spatne mi to cele prekaza, nepovazujem sa za veriacu a vadi mi ako sa cirkvi snazia montovat cez stat do vsednych dni vsetkych ludi. Viera v hocico je intimna a vysostne osobna vec a ako mnozstvo inych veci, konci tam kde zacina sloboda druheho cloveka.

oliviakatka
23. mar 2021

Syna mi bez problémov pokrstili v rimskokat. kostole. Krstná mama pravoslavna - dokonca žije s partnerkou, krstný greckokat., ja mam všetky sviatosti, no veriaca nie som. Pod nátlakom príbuzných som nakoniec súhlasila s krstom syna. Psychicky som na tom bola tak, že mi to bolo uplne jedno, no s odstupom času ľutujem. Myslím, že za peniaze ti pokrstia aj andulku.

betulinka1
23. mar 2021

To záleží od farára. Jeden mi malého nechcel pokrstiť (nemal zapísaného otca na RD a iné dôvody na ktoré poukázal) a druhý mi ho úplne v pohode pokrstil, dokonca mi pri príprave sám povedal, že tiež nemá otca v rodnom liste a je kde je. Takže to záleží od danej osoby.

marseillefan
23. mar 2021

@rendicka prečo by matka musela mať nejaké sviatosti? to by sa deti ateistov nemohli dať pokrstiť.. nedáva to zmysel.

bebotka
23. mar 2021

@oliviakatka tak s andulkou, je to už trošku prehnané, ale nepochopím tých príbuzných čo ťa do krstu tlačili, že súhlasili aby krstná mama bola lesba, to že ste oklamali kňaza je na vašom svedomí,

stanulienkat
23. mar 2021

Tiež nechápem prečo to ľudia tým malým deťom robia. Veď nech sa rozhodnú, keď budú dospelí a dupľom slobodná mamička. Očividne nevyznávaš sviatosti cirkevné, tak načo chceš dieťa do toho ťahať nasilu? Keby si žila ty podľa prikázaní, nepoviem pol slova.

engynka
23. mar 2021

Zalezi od farara. Som evanjelicka. Samizrejme ze mi dohovaral, ze by som sa mala vydat plus ma skusal z Pisma svateho a pytal sa ma rozne veci. Vybavili sa mi vsetky spomienky z detstva a ako ma nutili kvoli starkej chodit na nabozenstvo, ako som plakavala a nechcela tam chodit. Tak som si to pekne krasne vdaka panovi fararovi rozmyslela.

deti95060810
23. mar 2021

Matka nemusí byť vôbec vydatá. za krstného môže byť len jedna osoba - napr. krstná matka, nikto ťa skúšať nebude z náboženstva, jeden z rodičov môže byť ineho vierovyznania... By si sa čudovala koľko evanjelikov má za manželov resp. manželky katolíkov a naopak - to je už medzi sebou riadne premiešané, to nie je ako kedysi...
krstný rodič by mal byť toho istého vierovyznania ako je krstené dieťa.... no ale skús sa opýtať farára, lebo ja som mala krstných rovnakého vierovyznania.... Viem že švagriná mala s tým troška problém, lebo chcela za krstnú sesternicu, ktorá nemala konf. a farár jej to nedovolil - ale možno sa už odvtedy cirkevné zákony zmenili....

oliviakatka
23. mar 2021

@bebotka nikoho sme neoklamali, o vierovyznaní krstnych rodičov kňaz vedel, sexuálna orientácia je každeho osobná vec, ale to zadubenci nepochopia 🙂 Synova krstná mama vedie usporiadaný a láskpu naplnený život 🌈

panelacikova
23. mar 2021

@gbgb áno, musíš si podať žiadosť a to ešte ani netušíš, či ti ju schvália. niekomu robia problémy, vraj sa to ani "nedá" a bla bla bla. ja sa na to chystám už dlho, len sa neviem rozkývať 😀 a aj u mňa šlo o celoživotný tlak rodiny. dcéra má 11, čiže naposledy tlačila mama pred 11 rokmi. ale aj mama môjho ex tlačila, tak sme to v dobrej viere, že ostaneme navždy spolu, dali teda pokrstiť. no potom som si povedala, že už dosť.... a teraz je to už aj tak dávno ex a nič to nepomohlo. to okrstenie dieťaťa.
@marseillefan to je tá "sila" cirkvi..... reťazová reakcia. ak chceš krstiť dieťa, musíš sa aj ty, inak to nejde.... proste na hlavu.
@bebotka a čo má lesba spoločné s tým, že dieťa sa stane božím dieťaťom???? to snáď nemyslíš vážne, odsúdiť nejakú lesbu alebo gaya iba preto, že majú inú orientáciu. to akoby sme odsúdili človeka bez nôh. s tými predsudkami si smiešna

gbgb
23. mar 2021

@mimolimit no chapem. Tiez mam celozivitnu traumu z kostola a vadi mi aky maju vplyv. Cele je to o peniazoch. Tento stat sa neoddeli od cirkvi nikdy. Ja som tam jednoducho prestala chodit a dalej neriesim.

bebotka
23. mar 2021

@panelacikova moja zlatá vôbec niesom smiešna, ale ani sa nečudujem tvojmu príspevku, kedže o cirkvi ako takej nemáš šajnu, ten krst sa robí z nejakého dôvodu, to nieje len paráda a darčeky a preto sú určité pravidlá, ktoré by sa mali splňať a jedným je aby krstný rodič žil usporiadaným životom a prepáč ja si nemyslím, že keď má niekto partnerku tak žije tak, aby mohol stáť pred tým oltárom a zavazovať sa, že bude príkladom pre to dieťa vo viere. nech si každý žije ako chce je mi to jedno, nech má aj desať partneriek, ale proste to pre mňa nieje človek vhodný ísť ku krstu

bebotka
23. mar 2021

@panelacikova a ešte k tomu vystúpeniu, ako nechápem čo tým získaš ked budeš ako volná a nebudeš kvázi neviem čo, kedže kresťana nerobí to, že je niekde zapísaný, ale hlavne ako žije, mier.

panelacikova
23. mar 2021

@bebotka presne tak. a práve preto nepotrebujem, aby som bola zapísaná neviem kde...