Tajná oslava

21. apr 2023

Ahojte. Potrebujem sa poradiť. Priateľ ma v júni narodeniny a chcela by som mu usporiadať tajnú oslavu (posedenie), nakoľko ani okruhliny neoslavoval lebo korona atd… ma partiu od strednej školy, pravidelne sa stretávajú, oslavujú spolu. Preto mu chcem spraviť tajnú oslavu, kde budu títo ľudia. Je ich okolo 20, ale predpokladám že nie všetci prídu. Ani na predošlej oslave jedného z partie neboli všetci a popravde, ani by som nechcela všetkých volať, ale nebudem trhať partiu- sú rozumní, dospeli, určite si zváži každý z nich, či príde. Ešte rozmýšľam že pozvať aj jeho brata s manželkou, rodičov a mojich rodičov, alebo jeden víkend s rodinou, druhý s touto partiou.
Určite nechcem nič veľké, bolo by to v miestnom KD, ktorý by som mala zdarma. Hudbu si zabezpečíme prostr. repraku, len aby tam bol nejaký podmaz. Občerstvenie by som chcela len formou švédskych stolov, ale nič veľké. Viete mi poradiť, aké jedlo by sme mohli vymyslieť, aby ma to aj finančne nezničilo? Všetko budem chystať ja, moja a jeho mamina. Uvariť kapustnicu? Rezne? Šalát? Fakt neviem a nech to je fakt čo najprijateľnejšie cenovo.
Ďalšie vec- nápoje. Alkohol si už vyriesim, ale čo sa týka nealka. Stačia minerálky a cola? Alebo keď bude leto nejakú citronadu?
Prosim podelte sa so svojimi skúsenosťami, názormi, radami 🙏🏽 budem vám veľmi vďačná ❤️

P.S- grilovačka nie je možná

autor
21. apr 2023

“Nič veľké” neznamená, že na jednej strane chcem oslavu a na druhej strane to bude oslava alá socka 😁 asi to tak vyznelo… len aj tým že bude teplo, asi im nebude tak moc chutiť jesť. A nech tam nie je 5 druhov jedál, keďže nás bude pomenej.

dzulli1980
21. apr 2023

No tak pokiaľ takto šetríš, nemá zmysel robiť akciu v KD ... pozvi na záhradu, navarte guláš, ugrilujte kurence, nejaký šalát, chlieb ... kus trápne mi to príde ... akože chceš oslavu vo veľkom štýle a šetríš, kde sa dá.

sissy27
21. apr 2023

Bude to v lete, takze kapustnicu, rezne a salat by som rovno vylucila.
Ani nepocitaj s tym, ze mozno nepridu vsetci - skor rataj s tym, ze niektori este mozno pridu s partnerkami.
Nachystala by som skor nejake chlebicky, pagace, oblozene misy, zeleninove salaty, nieco sladke, vyhla by som sa majoneze, smotane a podobnym veciam, co v teple rychlo podliehaju skaze. Ako teple jedlo by som zvolila gulas.
A naozaj si to dobre prepocitaj, lebo alkohol pre 20-30 ludi nebude lacny, ani pohostenie. A ak to ma skoncit trapasom, tak asi bude lepsie porozmyslat nad inym prekvapenim…

lindous
21. apr 2023

Keď si si istá, že to chceš robiť takýmto tajným spôsobom s celou partiou, tak ja by som to s rodinou nemiešala.. teda asi záleží, ale také kamarátske a rodinné oslavy pre mňa majú inú atmosféru a ja keď už oslavujem, tak oslavujem zvlášť... druhá vec je, že neviem aký teda máte kulturák a v akej miestnosti to tam plánuješ, ale ja si predstavujem takú tu obrovskú sálu a tam mi príde tých pár ľudí (ešte ak rátame, že neprídu všetci) vtipných, ale to je len taká odveci poznámka 😅 priamo k otázke - spravila by som nejaké jednohubky resp. obložené misy a ako hlavný chod asi upiekla naporcované kurence, k tomu chlieb, nakladanú zeleninu a potom nejaké sladké... na stoloch stále nejaké slané, prípadne aj sladké suché pečivo... nealko - určite džbány s citrónovou vodou, nejaké minerálky, colu, sprite možno, nejaké džusy, prípadne tonik (aj k alkoholu kto čo pije by som ladila)

autor
21. apr 2023

Nie ženy, zle som sa vyjadrila a aj keď som to chcela zachrániť tak sa očividne nepodarilo 😀 nejdem na tom silou mocou šetriť. Naposledy sme tiež boli v KD (ma ho na starosti naša známa preto tam robi väčšina z partie oslavy, nakoľko je to zdarma), bolo nás do 20, boli tam rezne, ryža, chlieb a nejaká obložená misa (nebola som pri jedle tak si to nepamätám). Ale bolo to na jeseň, nie v lete. Proste to nebude extra oslava, oni budú radi že budú spolu. Bývame v malom byte, tu nie je reálne robiť oslavy pre toľko ľudí a na X krát to robiť nechcem.
Nejaké nápady, čo je najlepšie pripraviť. Môžeme vynechať to “aby ma to finančne nezničilo” 🙂

autor
21. apr 2023

@lindous v KD je taká menšia miestnosť, kde to nebude také trápne 😄 a ďakujem…

vkatush
21. apr 2023

Záleží aká ste partia. A či to chceš robiť oficiálnejšie, slávnostnejšie alebo chillikovo.

My zvykneme robiť chatu, nejaké malé jedlo prichystám ja a zvyšok jednoducho sa dohodneme partia, kto čo donesie (kto chlebíčky, kto jednohubky, nejaký koláč, niekto donesie také mäso, iní také na opekanie, šalát,...). Vodu zväčša kúpim a alkohol pár fliaš klasiku a zvyšok každý čo chce piť si donesie (alebo to dá ako darček a rovno sa otvorí).

Ak "slávnostnejšie", vychytaj si akciu na alkohol nejaké 3 druhy (tmavý napr rum, biely napr vodka, "domáca" nejaká ovocná, prípadne víno. Alebo ak vieš, kto čo pije, prispôsobiť sa). To isté s vodou (cola/Pepsi, 7up/Sprite/vinea, čistá voda, džús - ideálne pomaranč alebo jablko. Plus pivo ak pijú a nealko pre šoférov). Ak chceš oficiálnejšie jedenie a si varíte jedlo vy, v lete by som šla do rezňov a šalátov, možno holúbky a nejaké obložené misy, pagáče a chlebíčky. A každý si zoberie čo chce. Prípadne guláš ešte mi na leto napadá, ale to je tiež skôr na vonku.

0silvia0
21. apr 2023

Na pitie u nas na akciach fici voda z vodovodu s citronom, pomarancom, matou, medovkou.
V lete by som volila skor zeleninove salaty, popripade salaty s masom, syrom... Nejake pecene maso (bravcove, kuracie) chlieb, obloha.

andreatytler
22. apr 2023

Ja by som to urcite robila spolu rodina aj priatelia. Bude to pre teba jednoduhsie a zaroven to da moznost sa tym ludom zoznamit a on bude rad ze ma vsetkych svojich ludi pri sebe.
Jedlo by som robila na sposob grilovacky aj v tom kulturnom dome. Teda nie ze by ste tam opekali ale podavala by som hamburgery a klobasy v zemli a salaty zeleninove. Na to ani pribor nepotrebus, da sa zjest aj rukami. Je to take neformalne. Idalne na narodeniny pre mladeho chalana. Ludia si tie hamburgery mozu sami spravit. Dat vsetko na kopky zemle, maso, zeleninu, horcicu, kecup a ludia si vyskladaju hamburgery podla svojej chuti. Mozes urobit z rozneho masa a dnes su uz aj vegetarianske.

erickatt
22. apr 2023

Kotlikovy gulas je aj v lete fajn
Na pitie, u nas vzdy okrem alka, mineralky a teda nealko pivo. Žiadna cola a podobne sladke . To mi nepijeme. ( mame vzdy tak liter, dva, ale to zo zdravotného hľadiska kvoli nizkemu cukru a oststni ju nemozu to partia vie) .
Alebo vonku grilujeme,

autor
22. apr 2023

@andreatytler toto je super nápad, ďakujem 🙂

@vkatush Neoficiálne, chillikovo

Ďakujem vám všetkým 🙂

bolarazjedna
22. apr 2023

Robili ste už niekedy podobnú akciu?
Ja len preto, že radšej by som zabezpečila z okolitého mesta catering, ktorá všetko donesie, vybaví. Osobne si neviem predstavit s pomocou 2 žien nachystať švédske stoly (viac druhov jedla), navariť pre 30 ľudí , keď všetko má byť čerstvé (ani pagace nemôžeš 2 dní predtým), vyzdobit sálu, prestriet, po oslave všetko umývať.
Aj keby som to dala, bola by som totálne vyčerpaná už na akcii. Radšej by som sa chcela doobeda nachystať, natočiť vlasy, atď, ako obalovat a vyprážať rezne, aby mi potom od toho smrdeli vlasy.
Druhá vec, mate tam v kulturáku možnosť udržať toľko jedla v teple, vhodné na servírovanie? Alebo v chlade?
Keď bude teplo, polievku by som nerobila.... Tiež mi príde najjednoduchšie guláš, ale keďže chceš švédske stoly, čiže aj iný druh jedla, tak by som zvolila kuracie stehienka upečené v rúre (to mi príde také rýchle a jednoduché na prípravu), cestovinový šalát so zeleninou, čisto zeleninový šalát alebo šopsky je celkom obľúbený na oslavách, ako nezeleninovú prílohu by som si vedela predstaviť ryžu s hráškom, pečene zemiaky.

bolarazjedna
22. apr 2023

@andreatytler toto je výborný nápad aj podľa mňa, a jednoduché na pripravu

lvulik
22. apr 2023

No ale musíš poznať svojich hostí... Predo mňa keby niekto toto dal, ze nech si sama vyskladam jedlo, tak sa otočím a bud ostanem hladná alebo sa pôjdem najesť po svojej linii... Vo mne takéto situácie vzbudzujú úzkosti... Viem, ze je to moj problém.. To len píšem pohľad z ďalšej strany..

1ryba
22. apr 2023

Uvarila by som guláš v kotli, k tomu chlieb a na ďalšie pohostenie rezne, zemiakovo-cibuľový šalát, ak vieš zabezpečiť chlad tak kľudne aj majonézový, zeleninový šalát, chlieb, slané pagáčiky alebo posúch, príp. pečené stehná a ryža. Sladké by som riešila väčšou tortou, to stačí. Nealko určite stačí minerálka, voda v džbánoch s citónom a dala by som napr.kofolu ešte a keďže to bude v lete, tak by som dala aj pivo. Tieto jedlá sú osvedčené a je ich každý netreba žiadne špekulácie, overená klasika má vždy najlepší úspech.

modrykonik33
22. apr 2023

Môžem vedieť koľko máte rokov? V mojom okolí oslavy v KD robievaju ľudia 50+, ak ste mladší volila by som skôr nejakú chatu, grilovačku alebo neviem, proste niečo iné 😀

bebina23
22. apr 2023

Urob trhane mäso, to mas hotove vopred, potom si uz len kazdy da do zemle co mu chuti, salat, zeleninu a to maso. Recept mam vzdy Trhane mäso Bonvivani. K tomu chlebicky, pagace, pripadne jednohubky.

autor
22. apr 2023

Ďakujem vám ženy, máte super nápady. V KD je kuchyňa, s veľkými chladničkami atd, takže jedlo máme kde skladovať.
@modrykonik33 Priateľ bude mať 32. Ale to nie je typicky dedinský kulturák, je to menšie, útulnejšie, pekná terasa 🙂 keďže viacerí z partie majú aj deti, chatu nechcem, s tým by nesúhlasili. Takto je to dostupnejšie aj lokality čo sa týka, deti majú vonku preliezky. Grilovačku nemáme kde spraviť

lucinka12356
9. máj 2023

My sme robili doma 30tku ore cca 20ludi..ale teda varili sme teraz kapustnicu v kotliku ale mozete aj gulas alebo borsc je tiez velmi super ten kludne mozetr aj den dopredu... A ja som napiekla stehna s ryzou ako druhe jedlo... Mali sme nivove pagace a cesnamove slimaky kt. Urobila svokra v sobotu rano. Pizzove slimáky doniesla svagrina a druha uribila chlebíčky. Tortu urobika svokra den dopredu. Ja som mala tartaletky ktore som si naplnila vo stvrtok 3 roznymi príchutami-je to nieco ine a pekne to vyzerá.. A este som upiekla puncovy rez tiez vo štvrtok. Piatok som este urobila salat z krabich tyciniek (krabie tycinyk, por, cinska kapusta, kukurica, majoneza a kys.smotana) s chlebom alebo bagetami.. To vtdy kazdemu chuti nech je ktokolvek u nas... A co sa tyka alkoholu kupili sme len konifer borovicku (tu u nas piju chlapi) a fernet citrus.. Nealko sme hlavne mineralky perlive a tonic..ostatné sa nepilo.. A najdôležitejšie sme mali pozicany normlane vycap a kúpili sme 50l sud piva...

tamitamitami
9. máj 2023

Ja by som volali niake obložené misy (na rôzne štýly)....jednu by som dala mäsovú (mini rezne, kuracie plátky, pečené krídla, fašírka, klobása).... druhú by som spravila s prílohami (niake pečené zemiaky, cibulové krúžky, hranolky).....tretiu by som spravila sladkú (ovocie, sladkosti, koláče)....k tomu ešte jeden miešaný šalát a myslím že každý si príde na svoje.
Veľa týchto vecí môžeš mať pripravených do predu potom ich už iba tepelne upravíš a pekne poukladáš na tácky.
Alkohol by som volila trebárs vodku, rum, biele a červené víno.
Nealko by som volila niake domáce limonády trebárs dve príchute do veľkých džbánov (to má u nás vždy veľký úspech) plus colu, sprite ak by niekto chcel k vínu.