Aké sú otcovské práva?

aninenka
15. apr 2015

Ahojte maminky, nastala taká situácia...s Ex už vyše roka spolu nežijeme, máme 4 ročného syna, ktorý je po dohode na súde v mojej starostlivosti. Styk s otcom sme však neupravovali, vedeli sme sa dohodnúť. Platili naše dohody, že malý nebude pendlovať hore dole od jednému k druhému na noc, že keď bude mať na druhý deň školku bude spinkať doma a tak...zrazu však nič neplatí a Ex ho chce stále častejšie na noc a ja s tým nesúhlasím, hlavne keď má na druhý deň školku. Napr chce aby tri noci z týždňa bol u neho a pod...nemáme striedavku ani by som to nechcela....
Ex nebranim v styku ani nič, len chcem aby malý vedel kde má domov, kde spinká a že býva s maminkou tam a tam, Nechcem aby mal v hlávke zmätok. AKo to môžem ovplyvniť? Má na to otec právo vziať ho na toľko nocí, a kedy si on zmyslí, aj keď s tým nesúhlasím?

kaktusik007
15. apr 2015

ak sa neviete dohodnut na stretavani sa otca s dietatom, doporucujem upravit styk sudne.
Dohodnite sa, ak je to co len trochu mozne.
Ak nie, tak daj navrh na sud kde ty navrhnes upravit styk tak, ako ti to vyhovuje.

emily76
15. apr 2015

pokial nemate upraveny styk a je uvedeny ako otec v rodnom liste, tak ma na maleho tie iste prava ako ty. Cize, ak sa neviete dohodnut, treba si dat upravit styk a vyzivne sudnou cestou. Otazka je, ci maly chce u neho zostat na noc, alebo je to len ocinova aktivita. Ak by maly chcel, tak preco mu ho nechces nechat? Mozno skusit jednu noc cez vikend a ak maly bude v pohode, nebude za tebou plakat, tak neviem.... asi by som sa tomu nebranila. Zalezi teda, aj aky je ex.. A ci maly raz za cas prespi u otca, to mu podla mna ani neublizi, ani ho nezmätie. A viem, ake to je, ja som tiez rozvedena, syn mal 6 rokov. A to, kde spal bol pre neho najmensi dovod na zmätok.

lajlilinka
15. apr 2015

Vzhľadom na to, že t.č. nemáte upravený styk otca s dieťaťom je to na vašej vzájomnej dohode, samozrejme vzhľadom na to, že je dieťa zverené do tvojej osobnej starostlivosti si to ty, ktorá môže "diktovať" podmienky. Pri vyhrotenej situácií máš v rukách súdne rozhodnutie, ktoré musí napr. PZ SR rešpektovať. (Krajný prípad)
Pokiaľ ste po nejakom čase zistili, že vaša vzájomná dohoda ohľadom stretávania z určitých dôvodov zlyháva, je možné podať na miestne príslušný súd Návrh na úpravu styku s maloletým dieťaťom. Návrh sa podáva trojmo spolu s fotokópiou RL dieťaťa a je potrebné uviesť spisové značky predchádzajúcich súdnych konaní.
Návrh je možné spísať samostatne podľa x vzorov dostupných na nete, alebo za pomoci ÚPSVaR, ktorý aj tak bude ustanovený súdom za kolízneho opatrovníka...
Ak by ste sami ako rodičia dospeli k nejakému kompromisu, aj táto dohoda je potrebná, aby bola odsúhlasená súdom. (Z praxe, nie vždy je rodičovská dohoda v prospech dieťaťa...).

Vo veciach maloletých detí, je v podstate bezpredmetné to čo chcete vy ako rodičia, ale primárne je to, čo je v prospech dieťaťa a o zachovanie jeho práv, t.z. právo na obidvoch rodičov...

mondolina
15. apr 2015

Nevidim problem v tom ze maly unho bude spat napr. 3 noci za sebou, dieta v tom ziadny zmatok mat nebude,
myslim ze problem s tym mas len ty.
Ked chce dieta u nho spat tak by som to neriesila.
Co s tym ma skolka? nevie ho rano zobrat do skolky?
nerob problemy tam kde nie su.
a ano mam 6 rocneho syna, ked sme sa rozvadzali mal 4, a tesila som sa s nim ked prespaval u tata.

katrinka8
15. apr 2015

Súhlasím s @kaktusik007 Pokús sa mu to vysvetliť, aké to má dopady na dieťa. Kamoška má 8-ročnú v striedavke a ľutuje teraz, že sa tak s ex dohodli. Tá malá ozaj nemá domov - ona nepovie: Ideme domov, ale idem k mamine, idem k ockovi. Pendluje doslova medzi dvomi domovmi, hoci bývajú v tom istom meste, na tom istom sídlisku. Navyše, úplne iné pravidlá u mamy, iné u otca - zatiaľ je ešte vo veku, kedy to, bohužiaľ, zneužíva (mama prísnejšia, navyše má menej peňazí - otec si ju, bohužiaľ, kupuje ☹ ) Je to iné, keby tie pravidlá toho druhého platili len počas víkendu, tam sa ešte dá niečo urobiť, ale keď je to "bezpovinnostné", "bezhraničné" obdobie každé 2 týždne, je to potom o nervy dávať dieťa do normálu. Ale zase medzi nimi ide vyslovene o boj cez dieťa ☹ Rodičia sa rozvádzali, keď bola malá prváčka. Teraz je druháčka, funguje tak už rok. Trochu sa to ukľudnilo, ale rozhodne to nie je idylické.
Ak nesúhlasíš s tým, čo robí Tvoj ex, rozhodne žiadať o úpravu súdom, pokiaľ sa nedá dohodnúť slušne a rozumne s tým, že dohoda sa aj dodržiava na oboch stranách.

jennky13
15. apr 2015

dieta ma oboch rodicov a obaja s nim chcu byt a dievcata pisali dobre, ze sa potrebujes pozriet na to co je dobre pre dieta a nie ako by si to chcela mat usporiadane ty.
Je jasne, ze kazdy ma rad poriadok, nieco zabehane a zadefinovane - ale ty by si tiez nechcela byt ta, ktora by mala vyhradene len niektore dni kedy by si dieta vzala.
Mala by mala byt o oboma a kedze byvate na jednom sidlisku, tak by to nemal byt problem ....podla mna sa to po case viac utrasie, pride skola, viac povinnosti a pod.
Neboj sa, dieta pride na to kde ma domov - predsa u maminky a u ocka 🙂

gabrielita1610
15. apr 2015

Neries svoje pocity ,ale vnimaj to ocami svojho syna ,ked bude spokojny on -vtedy to bude v poriadku 🙂

lubicaregecova
15. apr 2015

skúste mediáciu...