Byt na hypotéku a rozvod

lnocka
10. feb 2022

Ahojte potrebujem poradiť ideme sa rozvádzať mame byt na hypotéku, žiadosť o rozvod ešte muž nepodal ale pôjde podať a ide sa sťahovať do podnájmu čiže ja ostanem v byte a moje otázky su:
1.Manžel je povinný platiť hypotéku keď je na oboch aj keď sa odstahuje a není sme rozvedený?
2.ked sa rozvedieme ja mu musím zaplatiť polku splátok co sme splatili spolu počas manželstva ci musím my vyplatiť polku hodnoty nehnuteľnosti?máme ešte hypotéku 45 000 a hodnota nehnuteľnosti je okolo 90 000?
Viete mi poradiť ako najlepšie to vyriešiť?

draik
10. feb 2022

1. BSM trvá, čiže z neho platíte všetky výdaje - aj hypo, aj nájom atď. Ak niektorý z manželov neprispieva, je potrebné to riešiť súdnou cestou
2. AK je byt v BSM a po rozvode prevezmete na seba hypo Vy, tak on má nárok na polovicu rozdielu trhovej ceny bytu a zostatku hypo.

belllinka
10. feb 2022

@draik nemá muž nárok iba na polovicu vyplatných splátok hypotéky? Prečo mu má platiť ešte polovicu ceny bytu, keď vlastne ten zbytok hypotéky zafuinancuje sama?

darkswan
10. feb 2022

my sme to vyriesili fer - hypo na polku, poplatky ja kedze som ho uzivala, potom sme vysporiadali BSM - dohodou na sume ktora bola vyplatena druhemu partnerovi

darkswan
10. feb 2022

@belllinka tak dnes nehnutelnosti dost vzrastli, asi velmi fer by to nebolo...

draik
10. feb 2022

@belllinka
Byt predsa vlastnia spolu, v rámci BSM. Hodnota bytu je nepochybne vyššia ako hypo.
Vami uvedené by platilo, ak by byt bol vo výlučnom vlastníctve zadávateľky,

lnocka
autor
10. feb 2022

@draik takže ak to dobre chápem hypoteka ide na polovicu platenie aj nájom na polovicu aj keď odišiel?chápem to správne?a takto to je do rozvodu?

liljana
10. feb 2022

@lnocka Laicky vzate, ak si chces nechat byt, musis hypo zaplatit, aj ked on ti neda polovicu, lebo odisiel. A kedze to ide pocas manzelstva zo spolocnych penazi, i ked ho platis ty zo svojich, tak hypo platis aj za neho. Tak isto, ako ked plati hypo iba jeden, lebo druhy nema prijem (materska, nezamestnanost,..), ale byt je stale spolocny. Mozno sa bude dat narokovat tu suma, ze urcity cas si platila hypo sama na sude.

darkswan
10. feb 2022

@lnocka chapes to spravne, len je tu to ale ako moralny aspekt, byt nevyuziva ale ty a bolo by fer platit aspon naklady za uzivanie ked ho uzivas vylucne ty

draik
10. feb 2022

@lnocka
Máte BSM, čiže si nemôže jeden z Vás povedať, že zaplatí len polovicu. Platíte to spoločne, keďže aj bežné príjmy sú do rozvodu spoločné.

lnocka
autor
10. feb 2022

@darkswan ano jasne ja s tým počítam

dadulamamula
10. feb 2022

@lnocka byt je spoločný hypo je spoločná, tým ze ty si tam šla a on šiel do podnájmu, nemá prečo platiť hypo ani byt, po rozvode ho budeš, musieť vyplatiť z polovice majetku, alebo naopak.

mogaa
10. feb 2022

@lnocka keď sa odsťahuje tak hypotéku platiť nemusí....no, nemusí....ak je písaná na neho a prestane platiť, vymáhať ju budú od spoludlžníka čo si ty.....finančne sa vyrovnáte pri BSM.....ale bol by hlúpy keby pokračoval v splácaní hypotéky ak už sa odsťahuje a bude si platiť aj prenájom....

draik
10. feb 2022

@mogaa
Nič v zlom, ale v poslednom čase sú Vaše rady rad radom chybné alebo minimálne neúplné. Ak nebude prispievať, pokojne sa to dá určiť súdnou cestou, už za manželstva.

mogaa
10. feb 2022

@draik ano ako ste napísali - súdnou cestou...ale bez súdu ho kto prinúti aby platil? a banka čakať niekoľko mesiacov kým sa to dostane na súd, čakať nebude....

draik
10. feb 2022

@mogaa
Finančne sa za transakcie počas manželstva nevyrovnajú pri BSM, to ani nie je možné.