Chcem odísť s dieťaťom od partnera. Ako to právne prebehne?

miriatinko
19. jan 2014

Ahojte..prosim,ak ste niektora boli v podobnej situacii,alebo o tom mate lepsie pravne povedomie ako ja 🙂,poradite mi?
Mam 10 mesacne dieta a priatela,ktory je v RL zapisany ako otec dietata,ale nie sme zobrati.. zatial spolu byvame,ale kedze to uz kvoli nemu neviem psychicky dlhsie vydrzat,chcem odist k nasim,co je asi 150 km odtialto..priatel na mna kasle,nerozpravame sa,stale je prec..to,ze odidem,mu teda isto vadit nebude,ale uz sa mi par krat "vyhrazal",ze o syna ho neoberiem...som rozhodnuta odist,aj ked mam velky strach,ze moze robit problemy. Co treba a kde vybavit? Viem,ze treba podat nejaku ziadost o zverenie dietata do vychovy,nemoze sa stat,ze to spravi skor a sud mu ho prideli,vsak? Takisto,ked budem tak daleko...asi nemoze byt striedava staroslivost,teda,zbozne dufam...on by sa o maleho aj tak nevedel starat,plienku menil 2x v zivote...s malym sa pohra 10min denne,akonahle place,putuje mne...
A ide sa nejak dohodnut o tom,ze bude proste u mna a on ho moze obcas vidiet aj bez sudu? Asi nie,ze...a ak mate podobnu situaciu,ake vyzivne Vam byvaly plati a ako casto je s malym? Moc dakujem 😉

badddy1
19. jan 2014

ahoj
ak chceš vážne odísť mala by si to poriešiť súdnou cestou volá sa to návrh na zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti a určenie výživného, podáva sa na príslušní súd, kde toho času žiješ, čiže kde máš obvyklý pobyt ty a dieťa, nemusí byť trvalý pobyt.
najlepšie by bolo, keby ste sa s partnerom vedeli dohodnúť.
ak si to nevieš napísať sama , zastav sa s rodným listom na miestnom úrade práce sociálnych vecí a rodiny, oddelení sociálnoprávnej chrane detí a kurately a tam by ti taký návrh mali spísať, alebo aspoň podať poradenstvo ako si ho máš napísať. potrebuješ k tomu len rodný list dieťaťa. uvedený návrh je na súde bez poplatku.
ak by si mala záujem, môžem ti taký vzor návrhu zaslať.

gabibarbi
19. jan 2014

Ahoj kamoska bola v podobnej situacii a odisla od priatela bez toho aby nieco vybavovala a on bol niekolko krat na policii ze mu zakazuje styk s malou a policajti to vobec neriesili kym nebol sud... ked bol sud, sudkyna mu urcila davat na malu vyzivne a nestanovila presny cas kedy sa ma s malou stretavat akurat povedala ze je pre malu prospesne ked sa s otcom uvidi ale ostalo na matke ako rozhodne.

miriatinko
autor
19. jan 2014

@badddy1 dakujem...ak mozes,tak ta o ten navrh poprosim..do ip 😀

seemani
19. jan 2014

@miriatinko nemám sìce podobný problém, ale dieť zo zákona do 3 rokov MUSI ostať u matku,pokial je teda s nou vsetko ok.. cize zverenis do jeho starostlivosti neprejde a ani striedavka .. ale dieta nemozes ani ty len tak bezdovodne pripravit o otca..ma pravo ho vidat takzetam neviem ako to zariaditd ked je to taka dialka..ale odist s kludom mozes 🙂 nemoze ti nic...

luba28
19. jan 2014

@miriatinko odid a ked budes doma,tak mu doporucene oznam,ze kde si s dietatom,aby ta neudal za unos,....ale medzitym urob ako ti radia vyssie,cize daj na sud,....vyzivne ziadaj podla vysky jeho platu,cize ak zarobi cca 500 a viac tak aj 100-150 eur pytaj,aby bolo z coho kresat na sude ak bude treba,...

miriatinko
autor
19. jan 2014

Lenze ja chcem odist a povedat mu to,ze odchadzam a az potom podat tu ziadost..zle riesenie? Moze ju podat skor a nieco by to ovplyvnilo? Btw,vraj ma na sudoch znamosti....to mu moze asi v niecom pomoct,nie?

luba28
19. jan 2014

@miriatinko a pusti ta bez problemov???ak ano tak urob tak,....to nevadi,ze ma znamosti,sud prihliada na prava dietata a nemozu si dovolit urobit inak,neboj sa,...teraz uz aj po sudcoch idu ako po policajtoch,.....

badddy1
19. jan 2014

@miriatinko urob to súbežne podaj návrh a odíť, po podaní návrhu osobne na súde, ti dajú potvrdenie o podaní návrhu, takže ak by ťa chel udať na polícii budeš mať doklad, že si si žiadala dieťa do svojej starostlivosti a súd prebeiha. podľa toho potom aj napíš odovodnenie vo svojom návrhu.

katerina12345
19. jan 2014

chod najprv na socialku a podaj ziadost o zverenie do opatery,to vybavuju rychlo...sud trva dlhsie a keby ti nahodou maleho zobral a odisiel s nim a nechcel ti ho dat,nic mu nemozu,lebo je jeho otec.Pokial neprebehne sud ste rodicia obaja,tak je jedno u koho dieta je.,tak to u nas funguje.

vikikatka
20. jan 2014

@seemani To prosím Ťa ktorý zákon o takomto niečom hovorí?
@miriatinko Je potrebné podať Návrh na zverenie dieťaťa do výchovy, a prípadne aj určenie výživného a úpravu styku.
Je možné preventívne spolu s návrhom podať aj Návrh na vydanie predbežného opatrenia, ktorým budeš žiadať až do skončenia súdu zveriť dieťa do Tvojej starostlivosti.
A ak nechcete, stretávanie s dieťaťom nemusíte žiadať súdne upraviť, a teda všetko čo sa stretávania týka, zostane na vašej dohode.

seemani
20. jan 2014

@vikikatka paragraf ti presne nepoviem, ale dieťa matke do troch rokov neodoberú, ak nie je nato nejaký dôvod a ak je matka zabezpečená.. Po troch rokoch môže otec niečo riešiť ale dovtedy nič (myslím teda zverenie do starostlivosti)

vikikatka
20. jan 2014

@seemani
Áno, paragraf mi presne nepovieš, pretože žiadne ustanovenie Zákona o rodine o ničom takom nehovorí.
Zákon hovorí iba o tom, že ak rodičia spolu nežijú, súd môže na návrh niektorého z rodičov dieťa zveriť do starostlivosti jedného z nich, prípadne do striedavej starostlivosti "ak je to v záujme dieťaťa". Nič viac, nič menej - žiadne vekové obmedzenia.
Po preštudovaní judikatúry by si sa čudovala, koľko detí aj mladších ako 3 roky NEbolo zverené do výhradnej starostlivosti matky.
Neverila by si, ale otec dokáže byť rovnako plnohodnotný rodič, ako matka, dokonca v určitých prípadoch aj hodnotnejší.

seemani
20. jan 2014

@vikikatka hej? aj v prípade kojenia, však? určite súd zverí napr. ročné kojené dieťa otcovi a prejde sa proste na UM?? čítala som to, je to tak, a nebudem sa s tebou hádať, neviem aký argument by presvedčil sudcu, aby tak malé dieťa zveril otcovi ak má matka rovnakú zábezpeku ako otec..PREČO?? To by musel byť jedine skorumpovaý alebo na hlavu padnutý. 🙂

vikikatka
20. jan 2014

@seemani
Skús si môj príspevok prečítať znova.
Alebo ešte raz: Neexistuje žiadne zákonné ustanovenie, na základe ktoré by sa automaticky dieťa do 3 rokov "pridelovalo" matke. Zákon je primárny a všetko ostatné závisí od vôle sudcu.

seemani
20. jan 2014

@vikikatka a je to podstatné?? či to je v zákone alebo nie? Je veľmi malá šanca že by jej dieťa zobrali a už vonkoncom nie ak kojí. Tam je to bez debaty..

vikikatka
20. jan 2014

@seemani Veľmi sa mýliš.
Ale myslím, že z mojej strany už bolo povedané všetko podstatné.

seemani
20. jan 2014

@vikikatka jasne ved hej..

adriena24
20. jan 2014

@badddy1 ahoj aj ja mam taky problem mohla by si aj mne poslat ten navrh dakujem ti moc

badddy1
24. jan 2014

@seemani bohužiaľ taký paragraf v zákone o rodine určite nie je.

skorpionica
21. jan 2015

ženy viete mi niekto pls poslať vzor Návrh na výživné mal. dieťaťa, jeho zverenie do výchovy a úpravu styku s dieťaťom, ak rodičia nežijú spolu ??? na výšek výživného sme sa dohodli, len to chcem dať na papier, zverenie chcem do mojej výchovy, čo tak aj obvykle býva, keďže malá žije so mnou a úpravu styku dáme neobmedzene, podla dohody. dikes