Dohoda o zverení dieťaťa do starostlivosti

gabikadt
21. apr 2014

Budem sa s manželom rozvádzať a rada by som predtým dala na súd schváliť dohodu o úprave rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu, kde uvedieme, komu bude dieťa zverené do starostlivosti, výšku výživného a pod. Na všetkom sa vieme dohodnúť, len neviem nikde na internete nájsť vzor takejto dohody. Vedeli by ste mi niektorá poslať vzor? A treba túto dohodu podpísať pred notárom? Treba aj nejako dokladovať príjem, výdavky a pod., keď sa obidvaja dohodneme na všetkom, či netreba? A ako to uviesť do dohody, ak nepožadujeme upraviť styk s otcom, že si vždy malého berie na základe ústnej dohody a nepotrebujeme mať niekde uvedené konkrétne dni a hodiny? Vopred ďakujem za rady.

titkovamiriam
21. apr 2014

Tak neviem ako je to teraz ale ja ked som sa rozvadzala tak už na sude rozhodli o zverení detí mne.Boli sme dohodnutí tak nebol žiadny problem.Nič som nepodávala ani nepodpisovala,mala som taký rozsudok a bolo.

sissy27
21. apr 2014

@gabikadt tú dohodu je najlepšie, ak vám spíše právnik, inak ju nemusí súd schváliť, ak by zvýhodňovala jedného z rodičov... pred notárom podpísaná byť nemusí, nemá to žiadne opodstatnenie, podlieha len schváleniu súdom. Na súde bude prítomný aj soc. kurátor, ktorý dohliadne na to, aby dohoda bola v prospech dieťaťa a nie v prospech rodiča. Musí tam byť uvedené, komu chcete dieťa zveriť do opatery, výška výživného a k akému dátumu, návštevy nemusia mať konkrétne dni / časy, aj keď sa to veľmi neodporúča... my sme museli zdokladovať aj príjmy a výdavky.

gabikadt
autor
21. apr 2014

Ďakujem za rady...alebo bude teda jednoduchšie, keď dám rovno návrh na rozvod a na súde sa priamo dohodneme o zverení do starostlivosti aj o výživnom. Rada by som, aby to bolo čo najjednoduchšie. Lebo nechce sa mi dokladovať príjmy a výdavky, keď sme presne dohodnutí aj na výživnom aj na všetkom. A keby to zase išlo vyriešiť naraz pri rozvode, tak by som si ušetrila čas s tou dohodou.

daniela_m
21. apr 2014

netreba nič dopredu, to sa vyrieši pri rozvode, zverenie dieťaťa aj výživné. a keď sa viete dohodnúť, nie je problém, netreba dokladovať príjmy, ani výdavky.. a len napíšete že nežiadate upraviť styk otca s dieťaťom, že sa viete dohodnúť 😉