Má môj ex nárok na striedavú starostlivosť?

nova222
12. feb 2012

Ahojte mamicky. Potrebujem surne poradit. Mam 8 mesacneho synceka, ktoreho mam s ceskym ex partnerom. V nasom vztahu zacali problemy, este ked som bola tehotna (jeden spontanny potrat uz mam za sebou, v druhom tehu som skoro znova potratila a on mi nebol oporou), po porode sa to iba zhorsilo (o maleho sa skoro vobec nestaral. Maly sa budil milionkrat za noc, on mi vobec nepomahal, vsetko nechal na mna a on sa odstahoval do susednej izby s tym, ze sa potrebuje vyspat. Ja som skoro skolabolala od vycerpania, ale ako hovorim, starala som sa iba ja) tak som si povedala dost a odisla som od neho k mojim rodicom na SR. On sa mi teraz vyhraza striedavou starostlivostou. Maly sa narodil u nas v BA, ma slov. statne obcianstvo, ma moje priezvisko, ale ex je zapisany v rodnom liste. Je mozne aby mi sud odklepol striedavu starostlivost? zijeme od seba skoro 500 km, on v CR, ja na SR. Prosim pomozte, len vcera dopoludni som sa to dozvedela a celu noc nespim este doplnim, ze sme sa s ex prestahovali kratko pred otehotnenim do ineho mesta (tam, kde teraz on zije), nikoho som tam nepoznala, s nikym sa nestykala, takze nemam ako dokazat, ako sa ku mne choval to mi asi pritazi na sude, ze nemam dokazy, vsak?

minnie55
12. feb 2012

Ahoj, toto nie je otázka do fóra na MK. mala by si to riešiť s detským psychológom a advokátom. Striedavá starostlivosť je v Čechách pomerne bežná, u nás sa už tiež rozbieha. Všetko však závisí od veku dieťaťa, jeho vzťahu k rodičom, pomerom, v akých rodičia žijú...je toho veľmi veľa. osobne si však myslím, že v prípade 8-mesačného bábätka striedavá starostlivosť do úvahy neprichádza. Neviem si ani dobre predstaviť, ako by ste to v praxi realizovali - to by malý chodil na 2 týždne do Čiech a potom by bol 2 týždne na Slovensku ? Veď to je hlúposť.

cmulinko
12. feb 2012

podla mojho nazoru a sedliackeho rozumu je nemozne praktizovat striedavu starostlivost u dietata,ktory ma trvaly pobyt a statne obcianstvo na SK a otca v CR..jedine tak ma tvoj ex malicku sancu na striedavu starostlivost ak sa prestahuje na SK a zariadi si tu trvaly pobyt...ale takato starostlivost sa len tak neodklepava za par minut na sude...to sa normalne preskumavaju vsetky okolnosti....ale na upokojenie mozes kontaktovat hocijaku pravnicku poradnu...napisat mail...je vela bezplatnych pravnickych poradni...alebo aj tu su mozno maminky pravnicky a poradia ti.

wewe22
12. feb 2012

neviem ako to chodi v cechach ale ak ste s malym stravili viac casu v cechach ako na slovensku daj si pozor aby si nevyziadal navrat dietata do statu obvykleho pobytu je jedno ake ma obcianstvo ak ma 8 mesiacov a viac ako 4 zil v cechach je jeho obvykli pobyt tam ak dojcis nemusis sa podla mna obavat striedavej starostlivosti a ak bude sud o starostlivost na slovensku nemusis sa bat ak sa nedohodnete tak to ziadny sud neodklepne

eaka
20. mar 2012

ešte k tomu "obvyklému pobytu" by som dodala, že minule to niekde obhajovali práve sociálnymi kontaktmi, ktoré si dieťa vybuduje v tomto mieste obv.pobytu a preto sa naň prihliada, čo pri 8mesačnom nemá zmysel.. 😉

monhla
20. mar 2012

Ak kojíš nemá šancu. Ak nie, aj tak je to podľa mňa nezmysel a súd mu to vzhľadom na vek /8mesačné bábenko/ neodklepne.Ale poraď sa radšej s nejakým známym právnikom - ten Ti povie všetky možnosti i prípadné rady ako sa zariadiť. Inak striedavá starostlivosť sa uplatňuje hlavne vtedy, ak rodičia bývajú blízsko seba a dieťa nemení kolektív /školku, školu, .../ - aspoň tak to prezentovala v českej televízii jedna soc. pracovníčka, ktorá robí posudky pre sú ohľadom detí.

rora
20. mar 2012

"zboznujem" tieto keci chlapov co sa vyhrazaju striedavou starostlivostou, hlavne ked este pocas trvajuceho vztahu sa o dieta nevedeli ani nachvilku postarat a dištancovali sa od povinnosti okolo maleho dietata! Ja som podobne žvasty od toho mojho pocula uz tiez, na.rala som sa a nechala mu malu doma na starost, no u nas stacila hodina (!!!!) bezo mna a uz si trhal vlasy! Takze skus to spravit opacne. Teraz ked mu ukazujes ze so striedavou starostlivostou nesuhlasis, len mu tym nahravas, dostal prostriedok cim ta trapit. Sama mu navrhni ze s tym teda suhlasis (samozrejme ze v skutocnosti to tak nie je, bude to len jeho skuska) a podotkni mu, ze aspon si oddychnes, ze uz mas naplanovany nejaky relaxacny pobyt s kamaratkou. Toto ked som ja povedala mojmu, ze aspon budem mat cas sama pre seba, malu mi strkal doslova naspat do ruk a je pokoj. Myslim si ze tvoj ex bude tiez podobny "pripad". A ked nie, aspon si skusila takuto taktiku...

mataharyy
20. mar 2012

@nova222 no nárok na střídavou péči má, ale s ohledem na věk dítěte a vzdálenost mezi vámi je to spíš nereálné, leda že by jste se jeden/oba přestěhovali blíž... Posuzuje se to aby dítě měnilo co nejméně prostředí - školy, školky, kamarády... Navíc myslím že by to neprošlo už kvůli věku...

katmi
20. mar 2012

@nova222 striedava starostlivost u 8mesacneho dietata neprichadza do uvahy, vzhladom na vek a potreby dietata!

janka_pn
20. mar 2012

myslim, ze sancu nema. a dokonca aj stretavanie sa s otcom mozes do 3 rokov dietata, tusim, ziadat len v tvojej pritomnosti. urcite zajdi co najskor na socialku! a daj si zverit dieta do tvojej osobnej opatery a popytaj sa ich co robit... ak kojis, tak zatial nie je co riesit.

nazorotca
11. mar 2013

zbožňujem tieto keci žien ( rora) že striedavkou sa tu muži vyhrážajú, a možno to tak z diaľky vyzerá 🙂

dvojdomovci
9. jún 2013

striedavka predbezkom pre 5 mesacne dieta
ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY 4P/90/2011 Okresný súd Spišská Nová Ves vo veci maloletej v konaní o úpravu práv a povinností rodičov k maloletému dieťaťu takto rozhodol: Súd návrh matky na zverenie mal. do osobnej starostlivosti matky zamieta. Mal. zveruje do striedavej osobnej starostlivosti rodičov v týždenných intervaloch s dňom a hodinou striedania osobnej starostlivosti vždy v pondelok o 8.30 hod., pričom matka sa bude o dieťa starať v párnych týždňoch roka a otec v nepárnych týždňoch roka. V pondelok o 8.30 hod. párneho týždňa v roku, počas ktorého sa bude o maloleté dieťa starať matka, je otec povinný doviezť maloleté dieťa pred byt matky, dieťa matke odovzdať a matka je povinná dieťa prevziať. Matka je povinná v deň a hodinu t.j. pondelok o 8.30 hod. nepárneho týždňa, počas ktorého sa bude o dieťa starať otec, odovzdať dieťa otcovi, ktorý je povinný dieťa prevziať. Každý z rodičov je oprávnený maloleté dieťa zastupovať a spravovať jeho majetok. odôvodnenie: V konaní sp.zn. 6P/5/2012 žiadala matka zveriť maloleté dieťa do jej osobnej starostlivosti a súčasne podala ďalší návrh na nariadenie predbežného opatrenia v zmysle § 75a O.s.p., ktorým žiadala zveriť maloleté dieťa do jej osobnej starostlivosti. Uznesením sp.zn. 6P/5/2012 zo dňa 4.1.2012, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 25.1.2012, bol návrh matky na nariadenie predbežného opatrenia zamietnutý. Obaja rodičia podávali návrh na úpravu práv a povinností k maloletému dieťaťu v čase, keď nežili v spoločnej domácnosti, ich vzťahy boli vážne narušené a každý z rodičov vinil za prerušenie manželského spolužitia druhého partnera a popisoval jeho správanie, osobnostné predpoklady a vlastnosti, ktoré by bránili zvereniu maloletého dieťaťa do osobnej starostlivosti druhého rodiča.
Na návrh matky súd nariadil predbežné opatrenie, ktorým nezveril maloleté dieťa do osobnej starostlivosti matky, ale do spoločnej striedavej starostlivosti oboch rodičov v týždenných intervaloch.
Predbežné opatrenie bolo nariadené uznesením 4P/90/2011-126 dňa 29.2.2012. V dôsledku odvolania matky vo veci rozhodoval Krajský súd v Košiciach, ktorý uznesením sp.zn. 8CoP 135/2012-181 zo dňa 12.4.2012, uznesenie prvostupňového súdu z 29.2.2012 potvrdil.
Z podrobného a opakovaného výsluchu účastníkov konania, z opakovaných správ o prešetrení kvality výchovného prostredia a predložených listinných dôkazov mal súd preukázané nasledovné:
Podľa správy kolízneho opatrovníka, ktorý komunikoval v priebehu konania s oboma rodičmi, sa striedavá starostlivosť osvedčila a vzťahy medzi manželmi sa postupne konsolidovali do takej miery, že došlo k obnoveniu manželského spolužitia a účastníci spoločne s dieťaťom sa nasťahovali do dvojizbového bytu.
Na úprave práv a povinností rodičov k maloletému dieťaťu sa manželia nevedeli zhodnúť napriek tomu, že otec sa snažil o uzavretie rodičovskej dohody.
Súd vo veci nariadil znalecké dokazovanie znalkyňou, ktorá mala vyšetriť osobnostné štruktúry otca a matky so zameraním na schopnosť starostlivosti o maloleté dieťa, mala sa vyjadriť k zodpovednosti toho ktorého rodiča k maloletému dieťaťu a vyjadriť sa k citovej väzbe rodičov k maloletému dieťaťu.
Zo záveru znaleckého posudku podaného znalkyňou vyplýva, že na základe osobnostnej štruktúry oboch rodičov, obaja majú rozvinuté primerané rodičovské kompetencie, ide o zrelé dospelé osoby, u ktorých je dostatočne rozvinutá schopnosť zodpovedného konania a u oboch ide o pozitívne vzťahy k dcére a aj dcéry k nim. Obaja sú spôsobilí vhodným spôsobom vychovávať dieťa, majú k tomu dostatok emočnej výbavy, sociálneho citu a aj emočné puto k dieťaťu a zodpovednosť k rodičovským povinnostiam. Hoci vo veku rodičov by už malo ísť o seperáciu (emočnú, finančnú aj sociálnu) od svojej pôvodnej rodiny, obaja si ponechali silné puto so svojou pôvodnou rodinou, čo môže mať negatívny vplyv na ich spoločné nažívanie a negatívne môže zasahovať ich očakávania od partnera. Z bodu 2 záveru znaleckého posudku vyplýva, že matka je temperamentnou, sangvinicko-cholericky ladenou osobnosťou. Z dostupných dôkazov v spise možno vyvodiť záver o určitej afektívnej labilite, stave emočnej tiesne a nebezpečenstva resp. frustrácie, keď sa snaží svoje správanie kontrolovať, napokon však môže reagovať neadekvátne, výbušne a impulzívne. Tieto vlastnosti nepredstavujú sami o sebe patologický rys, ktorý by mohol mať negatívny vplyv na zdravý vývoj dieťaťa. U otca z psychiatrického hľadiska ide o normálnu a vyváženú osobnosť, bez porúch vnímania, myslenia a úsudku a narušenia psychických funkcií. V súčasnosti v dôsledku dlhodobého stresu je pozorovaná emočná tenzia. Z psychologického hľadiska ani jeden z rodičov nie je ako osobnosť typ, ktorý by ohrozoval zdravý emočný, psychický vývin dieťaťa a obaja rodičia svoje rodičovské prejavy preukázali v doterajšej výchove dcéry, keď jej zabezpečili dobrú a podnetnú výchovu. Dieťa sa vyvíja primeraným spôsobom, má zvládnuté všetky vývinové úlohy patriace jej veku, prejavuje prevahu pozitívnych emócií, je aktívne, čulé a usmievavé, nie ustrašené a bojazlivé. Z bodu 3 záveru znaleckého posudku vyplýva, že z psychologického hľadiska je miera agresivity u oboch rodičov v norme, nie je zistená ani u jedného nepriateľská, útočná a vopred pripravená agresia s cieľom ublížiť druhému partnerovi. Prvky agresívneho reaktívneho správania, ktoré súvisia s emočným ventilovaním nahromadenej negatívnej emočnej energie sú zistené u oboch rodičov vtedy, ak ide o prejavy hádok, konfliktov a nedorozumení. Nemali by však byť rizikové pre výchovu dieťaťa. Podľa záverov znaleckého posudku bod 4, u otca neboli zistené žiadne somatické ani psychické markery chorobnej závislosti na alkohole, čo však neznamená, že sa nemôžu vyskytnúť občasné alkoholické excesy, absentuje však syndróm závislosti na alkohole a podľa psychiatrického vyšetrenia nebol zistený ani konzum psychoaktívnych látok, čo korešponduje s výsledkami vyšetrení, ktoré otec dobrovoľne podstúpil na špecializovanom pracovisku Synlab s.r.o. Bratislava z dôvodu, aby v konaní preukázal nepravdivosť tvrdení zo strany matky. Matka priznala príležitostný konzum alkoholu viazaný na spoločenské príležitosti. Podľa záverov znaleckého posudku nie je možné u matky taktiež diagnostikovať chorobnú závislosť na alkohole a ani na iných psychoaktívnych látkach. Podľa záverov znaleckého posudku vo vzťahu k pravdovravnosti a skresľovaniu faktov znalkyňa uviedla, že obaja rodičia sa vyjadrujú subjektívne, obaja majú sklon k zakrývaniu niektorých skutočností, avšak nejde o zámerné zavádzanie, ani zámer nehovoriť pravdu, pričom znalkyňa pripustila vedomé skresľovanie, teda snahu, aby obaja svoju osobu vykreslili v sociálne žiadúcom svetle. Vzhľadom k tvrdeniu otca, že matka je ovplyvniteľná inými osobami, znalkyňa uviedla, že matka je spôsobilá vyjadriť svoje názory, vie alternatívne uvažovať. Znalkyňa však nevylúčila, že v ťažkom období adaptácie na nové sociálne prostredie, sa mohla radiť s blízkymi osobami, čo je primerané konanie a názory reprezentuje ako vlastné. Znalkyňa vylúčila však, že by matka bola úplne závislá od mienky inej osoby, lebo má svoj názor, svoje očakávania, svoje hodnotenia a tie vie deklarovať. Po vykonaných vyšetreniach vzhľadom na osobnostné predpoklady rodičov komu je vhodnejšie zveriť maloleté dieťa do osobnej starostlivosti, znalkyňa vyvodila záver, že bude najvhodnejšie, aby dieťa ostalo v starostlivosti oboch rodičov, aby sa rodičia zaviazali účasťou na párovej manželskej terapii na prekonanie krízy vzťahu v páre tak, aby dieťa mohli vychovávať spoločne v jednej domácnosti, pretože obaja majú na to dobré predpoklady. Takéto prostredie bude pre vývin dieťaťa najvhodnejšie, pretože dieťa potrebuje pre zdravý psychický vývin oboch rodičov. V prípade, že by to nebolo možné, znalkyňa doporučila striedavú výchovu po týždňovom striedaní sa dieťaťa u rodičov.
Zo správy kolízneho opatrovníka prednesenej na pojednávaní súd zistil, že kvalita výchovného prostredia maloletého dieťaťa bola prešetrená opakovane dva dni pred pojednávaním. Každý z rodičov maloletého dieťaťa má podmienky pre výchovu a starostlivosť o maloleté dieťa a obaja rodičia majú osobnostné predpoklady pre výchovu dieťaťa. Kolízny opatrovník navrhol, aby súd upravil práva a povinnosti rodičov k maloletému dieťaťu vzhľadom na spôsob života rodičov a zveril dieťa do striedavej osobnej starostlivosti oboch rodičov, s frekvenciou striedania sa jedného týždňa, čo doporučila aj znalkyňa.
Podľa § 36 ods. 1 Zákona o rodine, rodičia maloletého dieťaťa, ktorí spolu nežijú, môžu sa kedykoľvek dohodnúť o úprave výkonu ich rodičovských práv a povinností. Ak sa nedohodnú, súd môže aj bez návrhu upraviť výkon ich rodičovských práv a povinností, najmä určí, ktorému z rodičov zverí maloleté dieťa do osobnej starostlivosti. Ustanovenia § 24, § 25 a 26 sa použijú primerane.
Podľa § 24 ods. 2 Zákona o rodine, ak sú obidvaja rodičia spôsobilí dieťa vychovávať a ak majú o osobnú starostlivosť o dieťa obidvaja rodičia záujem, tak súd môže zveriť dieťa do striedavej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov, ak je to v záujme dieťaťa a ak budú takto lepšie zaistené potreby dieťaťa. Ak so striedavou osobnou starostlivosťou súhlasí aspoň jeden z rodičov dieťaťa, tak súd musí skúmať, či bude striedavá osobná starostlivosť v záujme dieťaťa.
Podľa § 62 Zákona o rodine,
(6) Ak je maloleté dieťa zverené do striedavej osobnej starostlivosti rodičov, súd pri určení výživného prihliadne na dĺžku striedavej osobnej starostlivosti každého rodiča alebo súd môže rozhodnúť aj tak, že počas trvania striedavej osobnej starostlivosti rodičov výživné neurčuje.
Z vykonaného dokazovania súd konštatuje, že i keď rodičia maloletého dieťaťa žijú v spoločnom byte, vzhľadom na spôsob ich života a sporadické odchody toho ktorého z rodičov zo spoločnej domácnosti (skôr spoločného bytu), je potrebné upraviť práva a povinnosti rodičov k maloletému dieťaťu z dôvodu, aby existovali určité pravidlá, ktoré by zaväzovali oboch rodičov v starostlivosti o maloleté dieťa tak, aby nedochádzalo k ďalším nezhodám, konfliktom, ku ktorým by nepochybne došlo za predpokladu, že by práva a povinnosti k maloletému dieťaťu neboli upravené. Z tohto dôvodu návrhy toho ktorého z rodičov na úpravu práv a povinností k maloletému dieťaťu nezamietol a ich práva a povinnosti k maloletému dieťaťu upravil.
Zverenie dieťaťa do striedavej osobnej starostlivosti je aj v záujme maloletého dieťaťa, pretože výchovné prostredie u oboch rodičov bude pre vývin dieťaťa najvhodnejšie, keďže dieťa potrebuje pre zdravý psychický a osobnostný vývin oboch rodičov a obaja rodičia sú na maloletú citovo naviazaní. V zmysle znaleckého posudku svoje rodičovské prejavy obaja rodičia preukázali v doterajšej výchove dcéry, keď jej zabezpečili dobrú a podnetnú výchovu. Dieťa sa rozvíja primeraným spôsobom a má zvládnuté všetky vývinové úlohy patriace k jej veku. Prejavuje prevahu pozitívnych emócií, je aktívne, čulé, usmievavé, nie je ustrašené, ani bojazlivé. Týmto rozhodnutím o striedavej osobnej starostlivosti súd rozhodol o návrhu otca, ktorý v priebehu konania netrval na zverení maloletého dieťaťa do jeho osobnej starostlivosti.
http://www.justice.gov.sk/Stranky/Sudne-rozhodn...