Môžem požiadať súd o zákaz styku, ak otec syna 11 rokov nevidel?

24. mar 2022

Môžem požiadať súd o zákaz styku, ak otec syna 11 rokov nevidel? Teraz má syn 13 r, za otca považuje môjho terajšieho manžela. Bio otec výživné platí, z jeho strany je ale dlhodobý nezájem, bojím sa, aby sa v budúcnosti nedomáhal styku.

kate211
24. mar 2022

A aky styk chces zakazat, ked ziadny neprebieha? Styk sa zakazuje, ak otec dietatu sposobuje nejaku fyzicku ci psychicku ujmu. Tento sa nestyka vobec. Naviac syn ma 13 rokov, v buducnosti bude este starsi, snad si sam povie, ci sa chce stykat s bio otcom. A preco chces styk zakaz teraz? Vsak za nezaujima uz 11 rokov. To si si teraz spomunela, ze az teraz chces zakaz? To si mohla po 3 rokoch nezaujmu ziadat.

Niesi do ty, ktora tu pisala, ze chce zistit po 10 rokoch prijmy svojho ex? A chce cast penazi, lebo zistila, ze ex predal byt?

makova333
24. mar 2022

A dovod zabranenia stretavaniu s dietatom ked sa nestretava?

simca06022011
24. mar 2022

a na co ti to bude dobre? 13r chalan uz je velky, co ked sa bude domahat styku v jeho 17? ved ani take nemusi nastat a teraz ani nie je co zakazat... a to si uz aj syn s nim poradi.
Nepichaj do osieho hniezda, bud rada ze mas pokoj, vyzivne plati a nezaujima sa.

lavinis
24. mar 2022

a zákaz styku na základe čoho? Je to aj jeho dieťa, na ktoré platí výživne. To už bude potom na synovi sa rozhodnúť, či ho chce alebo nechce vidieť po toľkých rokoch bez záujmu. Je otec gambler, drogovo závislý, kriminálnik, násilník? Či z akého dôvodu mu chceš zakázať styk?

ivca88
24. mar 2022

Vraví sa " neryp do hovna, lebo bude smrdieť"...
Buď rada za to ako to je a nerieš to, lebo ak na seba teraz upozornis, tak tým možno spustis úplne inú reakciu - že sa naopak bude veľmi domáhať svojich rodičovských práv.
Problémy rieš, až keď reálne nastanú...🤞

autor
24. mar 2022

Syn považuje za otca môjho manžela, svôjho bio otca vôbec nepozná a nechcem aby sa domáhal nejkého styku. Videli ho v meste, takže sa asi vrátil naspäť.

19mmm71
24. mar 2022

Syn ma 13 je dosť možné že o par rokov ho bude hladať sám.Vobec by som to neriešila a už nechala na synovi-krv nieje voda

19mmm71
24. mar 2022

jaj on nevie že ma ineho otca?

veronikaszabova
24. mar 2022

Pochop jedno ,- ako otec ma prava a aj povinosti. A nie, nemozes mu zakazat styk so synom. Na zaklada coho? Toto by ti ani na sude nepreslo, pokial nie je alkoholik, narkoman, atď.

Syn vie, ze tvoj muz nie je bio otec?

kate211
24. mar 2022

Ja toto v zivote nepochopim. A o osvojene si preco neziadala? Vsak syn povazuje za otca tvojho manzela uz dlhe roky. Tvoj manzel to berie rovnako. Asi bolo dobre vyzivne. Vsak pises, ze na neho plati. Vie o tom vobec syn? Ja myslim, ze uz len preto, ze otec plati, tak v pripade ze syn chce, tak ma pravo vidiet biologickeho otca. Fakt by ma zaujimalo o co ti ide.

nominativ
24. mar 2022

Ak syn nevie, že je jeho bio otec niekto iný, tak to si si sama urobila kvalitný prúser. Ak na to príde kdesi v 14tke, tak úplne ideálny čas... Puberta :D

A ďalšia vec, peniaze nech platí ale nech ho nikdy nechce a nemôže vidieť?

lavinis
24. mar 2022

jeho otec má na to právo. To, čo ty chceš alebo nechceš, je bezpredmetné. Ak by k tomu prišlo, ideálne, ak by ste sa dohodli vy dvaja, čo je pre dieťa najlepšie. Ale ak sa rozhodne sa s nim aj tak stretávať, ty tomu nezabrániš a najlepšie bude nerobiť z toho drámu, lebo jedinou obeťou bude dieťa.

19mmm71
24. mar 2022

@nominativ ved toto ked nato pride syn sam,niekto mu to povie,otec ho vyhlada...fuuuu sud by mu styk nezakazal,to by neprešlo

alenah31
24. mar 2022

že dostávaš výživné ti nevadí, ale styk s otcom mu chceš zakázať? Ak považuje za otca tvojho manžela prečo si ho manžel už dávno neosvojil? Ostatne tiež predpokladám, že ak nemal záujem doteraz prečo by to teraz menil? Ale na zákaz styku tvoje argumenty absolútne nestačia. Na styk so svojím dieťaťom má právo - že sa to tebe nepáči je úplne jedno. On si svoje povinnosti plní - z toho mu vyplývajú určite práva. Chlapec má svoj vek - čiže aj dostatočný rozum na to, aby sa svojho otca sám opýtal prečo doteraz za ním nechodil hoci mohol. A to, že si mu nepovedala kto je jeho skutočný otec - toto nikdy nepochopím, tiež mám syna s ex - so synom nemali žiadny kontakt - ale vedel kto je jeho otec, žili sme roky v jednom meste. Má právo poznať svojich predkov - o tom ty nerozhoduješ. Môžeš rozhodnúť len o tom či sa vzhľadom na jeho povahu, morálku a pod. vôbec majú stýkať kým je malý - či je to v záujme syna. To je tak všetko. Ale kto je a odkiaľ je....hlava mi to neberie.

makova333
24. mar 2022

Autorka: To, ze to ty nechces nie je pre sud dovod. Otec ma povinnosti, ale aj prava. Nie, ze budes brat vyzivne, ale stretavanie nie nie nie.

kate211
24. mar 2022

Podla mna na 99% si to ty, ktora tu pisala, ze ako zistit prijmy ex. Mne to sedi na styl pisania. Chces zvysit vyzivne, baby ti tu poradili, ze ak ma novu rodinu, tak mozno vobec nezvysia. A jeho prijmy ti nikto nezisti, len sud. Uz nevies co spravit, tak vymyslas zakaz styku. Len by ma zaujimalo, co sa ti stalo, ze po 10 rokoch si si spomenula na tvojho ex. Alebo budes troll.

anjelicek26
24. mar 2022

@kate211 presne toto ma napadlo...

19mmm71
24. mar 2022

@kate211 do prčic konecne diskusia co ma zaujala,inak su to same hovadiny a nakoniec sa nedozviem pointu...

autor
24. mar 2022

Pred 11 r. pri rozchode ma vyhodil z bytu s tým, že sa o nás ma postarať niekto iný. Aj vymenil zámky. Pochopila som, že o syna nebude mať záujem, preto som ho vychovala tak, že otcovský vzor bol môj priateľ, neskôr manžel. Nikdy sa nezaujímal, ale darí sa mu asi dobre. Vrátil sa a ja sa bojím, že ho kontaktuje.

anjelicek26
24. mar 2022

Ako ti baby napisali, ma na to pravo...je to jeho syn, vyzivne plati, co bolo bolo, treba pozerat dopredu... je to na nom ci ten krok urobi-neurobi...

kate211
24. mar 2022

A teraz si sa rozhodla, ze sa mu pomstis? Vsak vyzivne ti plati, vychovavas syna podla seba, co je zjavne tvoje prianie . Biolog. otcovi sa dobre dari? To si ty, ktora chce vediet prijmy ex, ze? Podla mna si. Chces peniaze z predaja jeho bytu, potom chces, aby ti sud zistil jeho prijmy a na zaklade toho ziadat vyzivne. Tetaz chces zakaz styku. Len nechapem, preco sa chces takto pomstit po 10 rokoch.

alenah31
24. mar 2022

ale on sa o svojho syna stará - nechal sa zapísať do RL ako otec a platí výživné. Pokiaľ bol skutočne dlhodobo mimo - okrem toho, že by mu teda mohol zavolať alebo napísať - viac urobiť asi nemohol. To ty si urobila chybu - otcovský vzor v tvojom manželovi mať mohol, ale to kto je jeho otec má chlapec právo vedieť - kontaktovať ho môže - môže tak urobiť cez školu, lekára....jeho rodičovské práva mu súd nijako neobmedzil. Na tvojom mieste sa skúsim s ex stretnúť a poviem mu čo som urobila (zbabrala) - ak bude naštvaný má na to plné právo. Toto môže myť ešte inú dohru☹

veronikaszabova
24. mar 2022

Anonym - syn teda nevie, kto je biologicky otec?

alenah31
24. mar 2022

@veronikaszabova nie nevie.

veronikaszabova
24. mar 2022

@alenah31 jaaaj, lebo to nikde nevidim... 🙂

lavinis
24. mar 2022

ak ho kontaktuje, má na to právo, čo je na tom nepochopiteľné? ty s tým nespravíš nič. Zachoval sa ako hovädo, ale kvôli tomu, že vás pred kedysi vyhodil z bytu mu styk so synom nikto nezakáže. Skôr by som sa začala pripravovať na to, ako to odkomunikovať synovi. Alebo ak nevie, že má iného otca, ako si myslí a dozvie sa to od niekoho iného, ty budeš ty za zlú. Môže ti to úplne pokaziť vzťah s dieťaťom, je v citlivom veku.

alenah31
24. mar 2022

@veronikaszabova to napísala autorka až dodatočne.

autor
24. mar 2022

@kate211 Dieťa sa podieľať na životnej úrovni otca. Keď sa darí jemu, má sa dariť aj dieťatu. Doteraz mu to bolo jedno. Dokonca si ma zablokoval. Je pochopiteľné, že otcovský vzor pre syna som hľadala inde. Čo by mu akože teraz dal? Povedal mu samé nepravdy.

diamond007
24. mar 2022

Veď treba sa so synom porozprávať ako to je....postupne, pomaly, pripravovať. Veď raz na to aj tak príde

lavinis
24. mar 2022

a tým "nepravdám" uverí, ak bude tvoj ex prvý, kto bude mať šancu so synom hovoriť. Takže jediné, čo môžeš spraviť je, že mu to povieš prvá.
A teda, že otec má platiť, ale styk mu chceš zakázať , to ti príde ako úplne v poriadku?