Osvojenie syna mojím manželom

adel0509
18. okt 2020

Dobre ranko, potrebovala by som radu ohľadom osvojenia syna. S manželom žijeme v spoločnej domácnosti s mojim synom 5 rokov, z toho len 3 mesiace sme manželia. Mame ďalšie 2 spoločne deti. Syn ma 10 rokov, ex ho nevidel cca 3 roky, nejaví záujem, výživné platí len preto, že od 2017 je na neho uvarená exekúcia kvôli neplateniu + nedavno ho riešila polícia, lebo neplatil aj tak. Vlastne ani teraz neplati uz 2 mesiace 😄 takze pointa je ta, ze s osvojenim urcite suhlasit nebude napriek tomu ze nejaví záujem. Jeho štýl je ozvať sa raz za 2 az 3 roky, ako to napríklad urobil aj dnes v noci, vyvolával synovi, plakal mu do fonu, ze ho strasne ľúbi a ze mu chyba, a ze žije par km od neho a nestretavaju sa a podobne. (Tých par km od neho žije uz 10 rokov) syna to zlomilo plakal mi 2 hodiny, dáva vsetko za vinu sebe, bojím sa o neho, prichádza puberta on je celkovo veľmi citlivé dieťa. Bije sa v ňom to, ze ho roky nevidel s tým, co mu nerozprával. Po tom ako plakal som sa neudržal vzala maleho telefo n zavolala som Ex. Poprel vsetko. Vraj synovi nic take nehovoril. Som totálne nahnevaná a nešťastná, je 4 hodi rano nemozem spat rozmýšľam co synovi povedať, ako mu celu tu situáciu vysvetliť bez toho aby som mu ublížila. Poraďte mi niekto co ďalej, lebo som z toho nešťastná + ako to funguje s osvojenim pokiaľ bio otec nesúhlasí. Za každú radu budem vďačná

lenja123
18. okt 2020

@adel0509 aj si sa priamo spýtala svojho ex, či nebude súhlasiť? Alebo si to len ty myslíš. Lebo ak by súhlasil s osvojením, nemusel by platiť výživné na syna, s čím má už dlhodobo problém, podľa toho čo píšeš. Takže to by bol asi argument, ako ho presvedčiť. Prípadne mu aj to dlžné výživné odpustiť.

janinamojka
18. okt 2020

@adel0509
Ahoj.. Osobne som toto neriesila ale riešili sme zmenu priezviska a tam pokial by biol.otec nesúhlasil tak za neho vyda rozhodnutie príslušný súd, po preskumani mojich argumentov.. V tomto pripade, ty by si musela biol.otca zbavit otcovstva,.. Požiadaj súd, podaj všetky dovody co mas, porad sa s pravnikom.. Mala rada nestojí vela a budes vediet presne ako postupovať.. Určite sa to da aj bez jeho suhlasu.. Ste rodina a dolezity argument aj u nas bol ten, ze chcem aby vsetci deti mali rovnake meno a aby vyrastali ako surodenci bez rozdielov,ze svojho otca vôbec nepozna a nejaví o neho záujem, na rozdiel od mojho muza ktorý vychovava a stara sa ako vlastny otec.. To boli moje dovody.. Verim ze sa to podari aj vam🙂

janinamojka
18. okt 2020

@lenja123.. Ani moj ex nesuhlasil ani so zmenou mena, jeho podmienka tiez bola taka, ze mu dam písomne suhlas ze mi nemusí platiť výživné uz... (spekulant vychcany)...

pribinak
18. okt 2020

Keď ex nebude súhlasiť dáš si návrh na súd, ale je to už dosť veľký chlapec, rataj s tým, že bude musieť chodiť po sudoch aj on

Keď je ex hentaky chuj, určite by som mu nedávala cislo na syna, ak by chcel hovoriť do synom, musel by volať na mobil mne. Je to síce otravne, ale máš kontrolu nad telefonátom

laila22
18. okt 2020

@pribinak presne, aby otec co nevidel dieťa 3 roky, vyvolával chlapcovi uprostred noci, chorá hlava...

pribinak
18. okt 2020

@laila22 skôr taka nedôslednosť

cacianka
18. okt 2020

V skupine tu na Mk Pravne poradenstvo si precitaj.
Je to tam veľa x rozpisane.
Ale nepíšeš aky postoj ma tvoj muž a hlavne syn zmenit jeho status. Jedna rovina je pravna - ano da sa zmenit "otec". Ale iba sudne.bud podpise dohodu a súd rozhodne. Alebo súd nahradi bio suhlas. To co bude v prospech dieťaťa.novy rodny list, zbavenie prav aj povinnosti platit .fakt je aj finančný - cu mu chces zabudnuté € nechat či vymáhat.
Druha aky vztah je medzi synom a biootcom, aky s tvojim mužom. Asi by bolo vhodné a žiaduce konzultovať so psychológom tuto zmenu dibre zvážiť.aby to nebolo kontraproduktívne .ze sa syn zblbne a bude vycitat vam ze ste mu " zobrali otecka".
Ako prvy krok by som v synovom mobile zablokovala otca a jeho nohsledov(blbcov z jeho rodiny, aby nevyvolaval kedy a od koho chce)
Prípadne synovi zmenit číslo, vecer po 19.vypínať,
Ved nijaky zakon neprikazuje ze 10r dieta mobil musi mať ...ak ten debil niečo chce, nech riesi pisomne cez teba. Uz by som mu nedovolila ublizovat synovi.
bio si vybral cestu tak nech neotravuje

adel0509
autor
18. okt 2020

@pribinak to číslo na maleho ma uz veľmi dlho, nikdy nevolal napísal,.. az vcera v noci sa mi to vypomstilo

adel0509
autor
18. okt 2020

@cacianka syn ma s mojim manželom pekný vzťah. Od 6 rokov ho vola tatik. Manzel ho vodil do škôlky, školy, po krúžkoch, dokonca minule keď som mu vypisovala nejaké papiere do školy pri vypisovani môjho ex do kolonky otec sa začal hnevať ze on tam chce mat tatika nie toho tam. Manželovych rodičov vola babka dedko. Proste fungujeme ako normálna rodina. Syn ma všetko tak isto ako ostatne deti. Ja by som osobne hodnotila ich vzťah ako veľmi dobrý.

cacianka
18. okt 2020

@adel0509 len ty vies ako to máte.ja iba typujem vo všeobecnosti. Vyzera to ze by súhlasil zo zmenou otca.tak v hlbke duše.ze by to zvladol, ustal, a prijal ako najlepsi krok.
Tak teraz poriesit ako odstaviť biodebila aj po pravnej stranke
Drzte sa🍀🍀🍀

syslik81
18. okt 2020

osvojenie ak nesuhlasi bio otec je na dlhu trat ... a to mu aj tak nezabrani ho nekontaktovat ... skor by som sa porozpravala so synom ... uz je velky aby pochopil ako sa veci maju ... vysvetlit mu sytuaciu ale nenadavat na jeho otca len ist nanho tak aby nebol este viac smutny ..alebo sa porozpravat so psychologom ... otca nerobi to ze je na papiery ...

miroslava21
18. okt 2020

My sme riesili pred rokom osvojenie. Oslovili sme pravnicku, dali sme navrh na sud, pravnicka nakoniec aj ziskala suhlas bio otca, aj so suhlasom aj bez suhlasu musite absolvovat sedenie s koliznou opatrovnickou (aj dieta ) a potom bolo pojednavanie. Sud nam vyhovel.
Poradila by som ti oslovit najprv otca, chodte za nim a dajte rec, argument tiez mozete pouzit ze potom uz nemusi platit vyzivne a bude mat pokoj, len doplati zameskane a od osvojenia straca povinnost platit, samozrejme aj vswtky ptava straca...ak suhlasit nebude, oslovit pravnika a riesit to s nim. Inak pravne aj bez suhlasu sa to da - podmienky su zvacsa tie ze nejavi zaujem o dieta dlhsou dobu, neplati vyzivne, vedie neusporiadany zivot a nie je perspektiva budovania vztahu otec dieta.

peter2404
20. okt 2020

@pribinak
"Keď je ex hentaky chuj, určite by som mu nedávala cislo na syna, ak by chcel hovoriť do synom, musel by volať na mobil mne. Je to síce otravne, ale máš kontrolu nad telefonátom"

Z akeho dovodu by si mala mat ako matka "kontrolu nad telefonatom" a mala by si rozhodovat ci a ako sa bude otec rozpravat so svojim synom ? To nie je tvoja vec, to je vec syna a otca, teba do toho nic. Ty si matka a on je otec, on nie je tvoj podriadeny a tieto blaboly co tu pises hovoria dostatocne o tvojom pristupe k tvojmu dietatu, nie si jeho matka, ktora ho ma usmernovat a nabadat k vztahu s jeho otcom (ktoreho si mu vybrala mimochodom ty), ale jeho majitelka..

pribinak
20. okt 2020

@peter2404 beriem to tak, že trosku nechápeš o čo ide, ale nevadiii
Pekný zvyšok dňa

adel0509
autor
20. okt 2020

@peter2404 si trosku zakomplexovany nezdá sa ti? Je moja vec, ako sa otec rozprava so svojim synom v prípade, ze mu to ubližuje! Zverili mi ho do výchovy a vtedy som sa stala za neho zodpovedná ! Tak si tie tvoje blaboty strc za klobuk

peter2404
20. okt 2020

@adel0509 Zverenie do vychovy je administrativny akt, ktory nijako neobmedzuje prava otca tvojho dietata voci otcovi a naopak. Rozpravat o tom ako matka dovoli/nedovoli dietatu resp. otcovi sa spolu rozpravat povazujem za primitivizmus a zhovadilost. takato matka nie je pre dieta spravy rodic.
otec nie je matke podriadeny, je na rovnakej urovni ako matka.. a ziadne zverenie na tom nic nikdy nezmenilo a nezmeni.

lauriema
20. okt 2020

@adel0509 Ahoj, vieš co toto sú tak ťažké situlacie, takže ti úplne verím ze si nervózna aj smutná zároveň. Tu by bolo na mieste podľa mňa prerušiť kontakt s ex úplne. Ja viem ze to není veľmi košér ale takto ex zničí dušičku tvojmu synovi. V niektorých prípadoch dokáže ex zmanipulovať tak veľmi dieťa že odíde od matky. Nechcem ta strašiť, len píšem scim som sa už stretla.

janinamojka
20. okt 2020

@peter2404 prepáč, hoci sa to malo ktorému otcovi paci, otec nikdy neda dietatu tolko co matka. NIKDY! rovnako ako matka nenahradi otca... Ale matka vynosila, porodila, preto ma Automaticky vztah a nekonečnú lásku k dieťaťu, kdezto otec, si dany vztah musi k dieťaťu vytvoriť.

peter2404
21. okt 2020

@janinamojka aha a ta laska sa prejavuje tak, ze tomu milovanemu dietatu branim byt s otcom ? to je divna logika. to branenie naopak dieta poskodzuje..

domak2
21. okt 2020

@peter2404 ale tu nie je debata o milujucom otcovi ktorému je branene aby videl syna. Tu sa otec roky nezaujíma a neplatí. Ako si v tomto prípade môžu byť rovnocenni ako rodičia??
Rovnako nemá dieťa zo zákona narok na mobilny telefon

sense
21. okt 2020

@peter2404 zvycajbe s tvojimi nazormi suhlasim aj s tym ze otec a matka maju mat rovnaka prava aj povinnosti aj po rozvode...ale v pripafe ak sa otec neozve dietatu 3 roky a potom mu vyvolava v noci tak to v poriadku nie je.... aj jed teda 10r dieta nema mat co v noci telefon zapnuty....
Moj ex ma dieta prakticky vzdy ked ho chce dcera vidiet a ob ma volno v praci....s rym ze on sa s nou len pobavi ale povinnosti su vsetky na mne a ja som podla neho ta zla kt nuti dieta ucit sa a pomahat v domacnosti (primerane jej veku) ale keby jej v noci vyvolaval tak to zatrhnem tiez, nastastie tolko rozumu ma ze vie ze spanok je pre dieta dolezity....moja ale mobil nema takze moze jedine cezo mna volat, kedze tablet ma povoleny len 1 hod denne aj ked teraz jej dal cez prazdniny neobmefzeny cas

nominativ
21. okt 2020

@peter2404 ty sa bežne ozveš svojmu dieťaťu raz za dva tri roky v noci?

A s malým si sa o Tom všeobecne ako bavila? Bolo mu treba (za mňa) predostrieť realitu -nie svoju nenávisť - odkedy začal mať trochu rozumnejši mozog. Obzvlášť, keď ma náhradného otca. A dúfať, že to pochopí. Hlavne, nech si veci nemusí vysvetľovať svojim zlyhaním.

Ach, ako veľmi s tebou sucitim, mam v rodine podobný prípad, otec sa zaujíma ale pije a z toho vyplýva veľa problémov a psychického deptania dieťaťa, opilecke reči a malý je vždy mimo, keď potom ide od neho a čo... Sociálka pohrozí, chvíľu je dobre, ale s alkačmi je to vždy len na chvíľu.

peter2404
21. okt 2020

@domak2
aj si sa opytala autorky preco ho tak malo vidi ? ci to nahodou nie je jej pricinenim ?

domak2
21. okt 2020

Syn ma 10 rokov, ex ho nevidel cca 3 roky, nejaví záujem, výživné platí len preto, že od 2017 je na neho uvarená exekúcia kvôli neplateniu + nedavno ho riešila polícia, lebo neplatil aj tak. Vlastne ani teraz neplati uz 2 mesiace
Jeho štýl je ozvať sa raz za 2 az 3 roky
@peter2404 vychádzam z toho čo je napísané. Nemám dôvod si overovat či je vôbec téma reálna alebo vymyslená keď už sme pri tom. Pokiaľ ho musi naháňať aby vôbec platil vyzivne na vlastne dieťa, skôr sa prikláňam k tomu že nemá záujem ako že mu je bránene.

peter2404
21. okt 2020

@domak2 priklanaj sa k comu chces, tvoj priklon este neznamena, ze otec je hajzel, ked sa "nechce dobrovolne zbavit svojho dietata".
navyse, ak teda podla teba nema zaujem o dieta, tak logicky by mu malo byt jedno, aby si ho osvojil iny muz, ved by sa zbavil povinnosti platit vyzivne.. zda sa ale, ze tomu tak nie je..

domak2
21. okt 2020

@peter2404 a kde som povedala ze otec je hajzel? Autorka sa ho ešte ani na rovinu nespytala takže nevie na isto či s tým nesúhlasí. Ja len vravím že ak sa jeden rodič ozve raz za tri roky a druhý sa stará 24/7 nemôžu si byť rovnocenni a je jedno či je to otec či matka.

adel0509
autor
22. okt 2020

@peter2404 vidim, ze za moju neprítomnosť sa tu zviedla celkom slušná diskusia. Takže začneme takto... s ex sme sa rozišli syn mal 2 roky. Nakoľko sme vtedy žili v jednej domácnosti syn bol na neho zvyknutý súhlasila som, aby si ho braval na víkendy . Lenže vyzeralo to asi takto, ze som dostávala telefonaty v ktorej krčme spolu sedia, ocinko chlasce, syn pije kofolu podotýkam 2 a pol rocne dieťa. Raz dokonca som v noci bola po syna nakoľko ocinko spal opitý v krčme a dieťa samo!!!!!!! Keď ho po víkende priniesol domov, maly sa mi pravidelne prve 2 az 3 dni v noci pocikaval a kričal ze kde je mamička, pričom som bola vedľa neho. Vyhľadali sme detského psychológa. Pani doktorka sama apelovala na to ze pre dieťa bude lepšie ak sa s otcom stykat nebude. Prešli 2 roky začal ho opäť kontaktovať medzičasom sa mu narodila dcéra. Dajme tomu ze sa volala Dánka. Syn chcel ísť k nemu. Prv som trvala na tom, ze za mojej prítomnosti po skúsenostiach z dávnejšie. Ok prišiel na hodinu, dalsi víkend na 2... po čase ho vzal napr na zmrzlinu. Vzťah sa prehĺbil chcel ho domov.najprv na pol dna, potom na celý... ok videla som syn šťastný vsak nech chpdi k otcovi. Ale po pár razoch co bol u neho . Syn prisiel sadol na gauc a plakal, za všetko na neho jeho partnerka kričí Dánka je dobra on je zlý. Nech urobi čokoľvek tatik zaslepený nechce vidieť ze na neho jeho partnerka len ziape tak hovorim ok nechces nechoď tam viac. Prisli jeho narodeniny ocinko sa neunuval poslat ani sms. O 3 mesiace na to, mi ex vola chce syna. Zavolal ho na oslavy Danky lebo ma narodeniny a dostane novú trampolínu. Syn plac ze on nedostal nič ked som to ex povedala ako reagoval pol roka sa neozval . Opätovné sa ozýval ze prídem vtedy vtedy syn čakal jeho nebolo.... este stále si myslíš ze branim??? Ano bránim ale zdravy dusevny vývoj syna!!