Výživné a styk otca s dieťaťom

mayolenka
28. mar 2024

Pekný deň žienky. Prešlo už približne 7 mesiacov od toho ako som mala s ex súd ohľadom výživného a starostlivosti o malého. Jeho plat je približne 1600€ a vyššie nakoľko pracuje na zmluvu v Rakúsku. Ja som bola v tom čase ešte na rodičovskej dovolenke a súd mu uznal výživné 200€, nakoľko syn nebol škôlky povinný a stretávanie každý druhý víkend nakoľko sme bývali 300km od seba a zohľadňovali aj jeho výdavky na cestu.
Teraz ale bývame cca 12km od seba a nakoľko mne už rodičovská dovolenka skončila, syna sme nahlásili do súkromnej škôlky keďže si hľadám prácu a štátne boli plné, čo budeme podávať prihlášku ale na tento rok.
Ide o to, či mi súd uzná zmenu styku ak požiadam aby so synom trávil viac času poprípade len zvýšenie výživného, či je to možné nakoľko vtedy bol môj príjem aspoň ten prídavok a teraz len výživné a ex vôbec nie je ochotný nijako navyše pomôcť či už prispieť na škôlku alebo si syna navyše vziať aj keď vtedy tvrdil že ak by sme bývali bližšie tak by si ho braval stále. Do toho viem že má aj vedľajšiu prácu keď je doma čo nemá nijak dokladované.
Je možnosť že by mi výživné zvýšili? Vopred ďakujem.

damian85
28. mar 2024

@mayolenka Áno je to možné ( ak platíš súkromnú škôlku iba z vlastného ) je to dôvod na zvýšenie. Výživné sa mení iba v odôvodnených prípadoch a toto ak to platíš ty - je odôvodnený prípad. Ak to platíte spoločne - NIE výživné ti pravdepodobne nezvýšia. Súd ma za to , že máš zdravé ruky , na výžive dieťaťa sa musíš podielať aj ty. Po 2. nik rodiča neprínuti stretávať sa s dieťaťom častejšie. Ani súd , je to možnosť rodiča , nie povinnosť.

mayolenka
autor
28. mar 2024

@damian85 o ten styk mi ani tak nejde ako o to výživné.. predtým sme mali výdavky omnoho menšie ako teraz a áno škôlku aj všetko platím sama..

damian85
28. mar 2024

@mayolenka Tak si podaj žiadosť na súd a ako dôvod treba udať poplatok za škôlku. Prilož výpis z účtu , ako to platíš , je to v podstate zmena " pomerov " , nemal by s tým byť vo všeobecnosti problém.

mogaa
28. mar 2024

@mayolenka ono kým príde k súdu, budeš mať aj škôlku aj prácu....ak už má dieťa 3roky, od septembra môže ísť aj do štátnej škôlky...tam to teraz bude trochu problém lebo na 1strane súkromná škôlka a na druhej ty bez práce a ak si aj prácu nájdeš, zvýšenie príjmu je aj na tvojej strane....

damian85
28. mar 2024

@mogaa Aj keby zarábala milión , nie je to podstatné ak má dieťa v osobnej starostlivosti. Neposudzuje sa príjem rodiča v osobnej starostlivosti , ale rodiča ktorý dieťa v osobnej nemá , vypočítavajú sa oprávnené náklady na dieťa , príjem druhého rodiča ( u nás na súde 15 % z čistého príjmu , resp.predpokladateľného príjmu pre " špekulantov " ) . Ak sú dôvody na to aby dieťa navštevovalo súkromnú materskú škôlku , je tam " dohoda " vyživovaciu povinnosť majú obaja rodičia.

draik
28. mar 2024

@damian85
Podstatné to samozrejme je.

damian85
29. mar 2024

@draik V tom prípade u nás sudcovia robia chybu. Výživné pri rovnakom príjme otca a rozdielnom príjme matky je vždy - podobné.