Výživné pre dospelého syna

9. mar 2022

Ahojte, ex platil na syna minimálne výživné., lebo berie len sociálne dávky.Teraz bude syndospelý, zvyšuje sa tým minimálne výživné? Mátes týn skúsenosti, prosím? Ďakujem.

alenah31
9. mar 2022

nie nezvyšuje - jedine si podať návrh na zvýšenie štandardným spôsobom pre zvýšené výdavky. Ale len z dôvodu dovŕšenia dospelosti - nie.

lucka_ke
9. mar 2022

syn si môže sám vo svojom mene podať návrh na zvýšenie výživného a doloží svoje výdavky, ktoré má napr. spojené so štúdiom, keďže je plnoletý už nepodáva rodič

sirka9
9. mar 2022

vyzivne na dospeleho sa plati iba vtedy ak sa sustavne pripravuje na povolanie dennym studiom a nie je schopny sa sam o seba postarat. sam o seba postarat znamena, ze nestuduje ale je schopny pracovat. A ako dospely si ziada o vyzivne on.

autor
9. mar 2022

@alenah31 Prosím, koľko je teraz minimálnevýživné na dospelé dieťa? Dík.
@lucka_ke
@sirka9

lucka_ke
9. mar 2022

ak sa nemýlim tak 32,69 Eur

alenah31
9. mar 2022

nerozlišuje sa dospelé alebo nedospelé - skrátka iba dieťa. Nájdeš to v Zákone o rodine, odvíja sa od výšky živ. minima - a min. výživné je 30% zo sumy životného minima. Napr. ak aj nemáš súdom stanovené výživné, ale otec v RL zapísaný je a platiť ani toto minimum nebude vieš podať na polícii TO za tzv, neplatenie výživného "bez rozsudku". Ale nevieš napr. na základe toho získať náhradné výživné - tam rozsudok súdu skrátka musí byť.

autor
9. mar 2022

@alenah31 Ďakujem.