Zverenie dieťaťa do starostlivosti slobodnej matke

bamartinatt
6. aug 2014

Som slobodna matka. Potrebujem poradit ci je nutne ziadat o zverenie dietata do ososbnej starostlivosti ked s jeho otcom nezijeme? Kedy je to potrebne a na co? Pri akej prilezitosti ste potrebovali mat dieta zverene?

mimla
6. aug 2014

Je otec uvedený v rodnom liste dieťaťa? Ak nie, tak nepotrebuješ. Ak tam uvedený je, tak má tie isté práva a povinnosti, ako máš ty. Ak by si chcela riešiť návštevy a výživné, či nejako upraviť práva a povinnosti, je dobré zverenie riešiť. Osobne som toho názoru, že je dobré to mať vyriešené na papieri.

bamartinatt
autor
6. aug 2014

Ano, je v rodnom liste. Rozmyslam, ze ak je to len o tom mat to na papieri, tak ci mi stoji za to sa s nim natahovat. Len ci nebudem mat problem ked budem chciet nieco vybavit pre maleho, ist s nim do zahranicia a pod.

vika35
6. aug 2014

@bamartinatt ahoj. ja nemam malu zverenu do osobnej starostlivosti. na stretavani aj na vyzivnom sme sa dohodli ustne. sme vyse 6 rokov od seba a zatial vsetko funguje. Problem vycestovat nemama ale pre istotu nosim aj malej rodny list, nakolko ona ma priezvisko po otcovi.
mozno je lepsie pre pokoj duse to mat na papiery,

vika35
6. aug 2014

@bamartinatt inak zatial odo mna nikdy nikto ziaden papier nechcel, ani ked bola hospitalizovana ani v skolke ani v skole ani ked som vybavovala pas.....

bamartinatt
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vika35
6. aug 2014

@bamartinatt a ty chces ist do zahranicia na stalo ci iba na dovolenku? lebo ak na stalo mala by si mat jeho suhlas a to je jedno ci ju mas zverenu do starostlivosti alebo nie.
u nas to funguje, zatial sme sa vedeli normalne dohodnut a nerobi mi ziadne problemy. neviem ak by mu preplo a zacal by vystrkovat rozky, tak to poriesim asi sudne.

klincek
6. aug 2014

@bamartinatt ten papier moze byt dost dolezity, hlavne ak je otec typ, s ktorym hrozia "natahovacky" ako sama pises. a moze ti pomoct aj v pripade, ze by na dieta neplatil vyzivne (v rozsudku o zvereni sa vyzivne upravuje automaticky). ak ti nebude platit dobrovolne, mozno to od neho vymahat. pouvazuj nad tym, nie je to ziadna veda. navrh, jedno-dve pojednavania vacsinou..

bamartinatt
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bamartinatt
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
klincek
6. aug 2014

@bamartinatt no toto je vec, ktora sa da upravit kedykolvek, to je fakt. a na namietku, kde si bola doteraz, sa da odpovedat, ze kym neboli problemy, tak si nepocitovala potrebu upravit to sudom..urcite mas svoje dovody, preco to nechces hned riesit (aj tusim ake). ale skus si to nechat prejst hlavou o mesiac-dva a mozno na tom najdes nejake pozitiva. napr si predstav, ze dieta bude chodit do skolky a ty nebudes chciet, aby ho odtial bral otec, ako a kedy sa mu bude chciet, a nosil ti ho domov neskoro vecer. lebo to sa kludne moze stat. pri existencii sudneho rozhodnutia mozes na jeho zaklade ucitelky poziadat, aby otcovi dieta nedavali. styk dietata s otcom bude pravidelny, v presne urcenom case, ktory sa prisposobi rezmu dietata (ak bude mat otec zaujem o stretnutia, co mozno aj nie..) a hlavne pravidelne, kazdy mesiac v urcenom case mas narok (resp. tvoje dieta) na vyzivne v tej vyske, ktora bola stanovena - ziadne vyhovorky, ze "tento mesiac nemam, tak sorry". budes jedinym zakonnym zastupcom dietata a budes spravovat aj jeho majetok ..porozmyslaj.

ukulela
6. aug 2014

@bamartinatt ja by som to riesila papierom ... lebo nikdy nevies, kedy moze tatinkovi prepnut, zacne si robit naroky na dieta ... atd.

anatalia77
6. aug 2014

jednoznacne riesit papierom

bamartinatt
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sintra
7. aug 2014

Tiez jednoznacne odporucam upravit tieto veci aj "na papieri". To, co spociatku vyzera bezproblemovo, sa moze behom mesiaca otocit o 180 stupnov a ten "papier" sa nahle stane velmi podstatnym. Vlastna skusenost. Vsetko mozes riesit naraz - zverenie do vychovy, upravu styku aj vysku vyzivneho.

silvia2103
31. mar 2015

Ahojte baby prosím o radu: Neviem kam sa mam rozbehnut?potrebujem vyriesit sudom zverenie dietata a styk s otcom, ja mu nezakazujem sa stretavat s malym ale o maleho sa nestaral preto niesme spolu ani...nechcel ho krmit prebalovat jednoducho nic...ale stale mi otecko spekuluje ze ho nechce vidiet u nasich, tak ked prsi sme ako hlupaci len niekde v tescu maly je hodinu nervozny v kosiku, a potom mi zacina robit problemy ze si ho chce bravat....co viem ze ked je malolety bez môjho dozoru nemoze...kam mam podat ziadost pisali ste si to same?ako mam postupovat?

draik
1. apr 2015

@silvia2103
Spísať príslušný návrh na súd Vám pomôže buď ÚPSVAR alebo právnik, ak s tým nemáte skúsenosti.
Nikde nie je napísané, že otec sa musí s maloletým stretávať výlučne v prítomnosti matky. Takto súdy rozhodujú v prípade veľmi malých detí.

silvia2103
1. apr 2015

@draik maly ma este len 13mes

silvia2103
1. apr 2015

@draik a uz aj pravnik mi potvrdil ze maly je malolety do 3r a mam pravo ho sprevadzat

draik
1. apr 2015

@silvia2103
Jedna vec je, čo tvrdí, právnik, druhá vec je, ako rozhodujú súdy. Ak má malý len 13 mesiacov, súd by teraz rozhodol o styku v prítomnosti matky. V prípade napr. dvojročných a starších detí to už neplatí automaticky, súd rozhoduje podľa konkrétneho prípadu.

sofiatv
2. apr 2017

Ahojte som slobodna mamička a od perinky sa staram sama o dcéru má môj ex možnosť na striedavu starostlivost pol roka nebol rodnom liste ked aj súd mi zveril do mojej starostlivosti a on od 3 rokoch by si ju chcel bravat ze vraj sa dohodneme ale býva dosť ďaleko čo ani teraz sa nestara pošle len vyzivne 50€a sa bojim ze sa začne vyhrážať ked mu ju nedam a k tomu je aj epileptik ďakujem za odpoveď 🙂

draik
3. apr 2017

@sofiatv
Vzhľadom ku vzdialenosti a okolnostiam to nie je pravdepodobné.

dubro
6. aug 2019

@bamartinatt je dobre mat ju v osobnej starostlivosti. Aj tak to nema nic so spolocnou starostlivostoz spolocne, tu mate tak ci tak. Osobna znamena, kto sa primarne stara o dieta a u koho dieta zije. Ak to nemate urcene, moze sa z toho stat striedavka alebo sa ti moze stat ze otecko dostane v inom meste lepsie zaplatenu pracu, alebo si tam najde novu priatelku, nebude mat chut riesit vyzivne s tebou, ani dochadzat za dietatom a vezme ho so sebou ( nebude sa to povazovat za unos, proste budete musiet dokazovat kedy kde dieta zilo a travilo cas ;( Su to opletacjy. Ak zije dieta u teba, dajte si to na papier, sud urci aj vysku vyzivneho a styk necha neupraveny (dohodou) alebo ho upravi. Je to tak lepsie a pre teba jednoznacnejsie

dubro
7. aug 2019

@vika35 ale dieta ma zrejme tvoje priezvisko. Jej pripad to nie je.