Ako riešite, keď spolužiak bije vaše dieťa?

20. okt 2023

Ahojte,ako prosim riesite potycky v skole.syn je druhak a casto sa stane,ze ho v triede alebo v klube niekto udrie,strci.aj v skolke mali jedneho bitkara.nezda sa mi spravne,aby stale ustupoval,aby sa nestal tercom sikany.ked to povie ucitelke,ten druhy chlapec to len poprie alebo mu ucitelka dohovori a koniec.urcili sme s manzelom pravidlo,nesmies nikoho udriet prvy,ale branit sa mozes.ked ta biju,mozes aj ty jeho.odvtedy sa uz parkrat pobil.je to vobec spravne?ako to riesite vy?

marca12
20. okt 2023

Vratit mu. U nas to pomohlo. Neter bola otlkana a jedneho dna vratila,odvtedy ma pokoj.

deny9943
20. okt 2023

Deje sa u nás momentálne v MŠ.... moja skúsenosť. Ak je to na pravidelnej báze a bezdôvodne, jednoznačne upovedomiť rodičov žiaka bitkára. Dohodnúť stretnutie zoči voči s rodičmi žiaka bitkára cez triedneho učiteľa, príp. súkromne. Triedny učiteľ veľa neporieši bez vašej iniciatívy... väčšina učiteľov (česť výnimkám) dáva od takých vecí ruky preč. Neviem prečo, ale je to smutné, že to nechcú riešiť a tým pádom žiak nemá dôveru v učiteľovi... a samozrejme ani rodičia. Buďte rázni, nedajte sa odbiť.

ullala
20. okt 2023

Ucim syna tak ako ty, ze ked ho niekto udrie ma to vratit, pripadne ist povedat ucitelke. Ale radsej som, ked si to vybavi sam. Ucitelka mu nebude cely zivot stat za zadkom a riesit za neho jeho problemy. Za mna sa musi chlapec vediet aj pobit, pokial nechce byt sikanovany. Ale prizvukujem mu, ze nikdy nema zacat prvy, ale iba sa branit. Odkedy si to nenecha, tak uz spomina aj, ze sa s tymi chlapcani bitkarmi sem tam zvykne hrat. Cize buduje si respekt. Mna maximalne nastvalo, ked mi na zaciatku skolskeho roka povedal, ze spoluziak mu chcel na obede strcit hlavu do taniera s obedom. Od vtedy pracujeme na tom, aby sa branil. Je skolkar, ale princip je rovnaky.

autor
20. okt 2023

@ullala s tym obedom je to strasne,a v skolke!ucitelky nic na to?uvidime teda,ako sa to dalej vyvinie,snad tie bitky coskoro prestanu.debata s rodicmi je zbytocna,uz sme to s nimi riesili,obhajuju ho,ze on nic take nerobi.

bucko555
20. okt 2023

Normálne mu to vrátiť aj s malým prídavkom a rozmyslí si

syslik81
20. okt 2023

ja som odchytila ucitelku a povedala jej ze este rz sa dotkne malej tak u riaditelky neskoncim len ja ale aj ona a ak nepochodim budem to riesit na takych miestach o kt sa jej ani nesnivalo ze existuju .. vraj nic nevidela- s cim som suhlasila ale preto,ze telefonovala na chodbe a deti nechala bez dozoru ... ten chalan sa uz k dcere nepriblizil a ucitelka hlasila takmer kazdy den ze je vsetko ok ..

nepic
20. okt 2023

@deny9943
Ja len tak,nie je tam náhodou ten učiteľ na to,aby sa takéto veci nediali? Lebo podľa mňa,ten rodič tomu nevie zabrániť,keď tam nie je. Áno beriem dieťa môže byť nevychovane a zlé,aj doma si s ním dám rady,ale čo keď si to dieťa potom ventiluje v škole/škôlke? Nie je tam náhodou učiteľ na to,aby na to dohliadol aby sa takéto veci nediali?

livi123456
20. okt 2023

Uplne rovnako...mame pravidlo nezačínaš ale keď niekto udrie upozorníš, keď udrie znova, už vrátiš.

2006_1211
20. okt 2023

Ja keď som chodila na základnú školu tak vždy ma šikanovali, vysmievali sa mi, robili mi zle a riešiť sa to mohlo hoci jak...ci triedna učiteľka čj riaditeľ nič nepomohlo, vrátila som im to a potom okolo mňa chodili tak ze na 2metre sa ani nepriblížili

deny9943
20. okt 2023

@nepic samozrejme, ale učiteľ nemá vždy všade oči, hlavne počas prestávok... a za každé dieťa je zodpovedný rodič v prvom rade. Takže riešiť nejakú šikanu bez prítomnosti rodičov oboch žiakov je nevyhnutné. Nemôže predsa učiteľ konfrontovať žiaka, príp. škôlkára, bez upovedomenia rodičov. Môže ho napomenúť v škole aj 100x. Ale keď to tomu žiakovi nepomáha, ďalšie výchovné opatrenia sa vykonávajú v interakcii s rodičmi.

nepic
20. okt 2023

@deny9943
Áno beriem,učiteľ nemôže mať oči všade. Za mojich čias sa stalo že spolužiak hodil pravítko a to vypichlo druhému oko. Ale jednoducho poriadok by si tam mal vedieť urobiť,od toho tam je. Keď som ja bol škôlkar,tak nás bolo skoro 40 v triede a jedna súdružka učiteľka a vedela si dať s nami rady a keď zavelila,tak tam bolo muchu počuť. Tak čím to bolo?

deny9943
20. okt 2023

@nepic ako som písala, poznám veľa učiteľov a vidím na dennej báze, že šikanu v triede neriešia. Pýtam sa: prečo?
Podľa mňa je trieda vizitkou triedneho učiteľa. A za tým si stojím... čiže ak sa v triede šikana vyskytuje a ja ju vidím po pár hodinách výučby, nech mi nikto nehovorí, že triedny učiteľ po 4 rokoch šikanu vo svojej triede "nevidí". Skôr nechce vidieť.... bohužiaľ. Takíto sú učitelia, ale ako som písala. Česť výnimkám.

nepic
20. okt 2023

@deny9943
Píšem to preto tak,lebo mi sme doma mali opačný problém. Už sme sa doma so ženou hádali kto pôjde po malého. Zakaždým bol problém,ako neposlúcha,ako sa bije,ako nerešpektuje pani učiteľku,ako zbil spolužiaka a neviem čo ešte. Tak aby nikto nevedel,som si dohodol termín u detskej psychologičky,navštívili sme ju tri krát lebo vraj na prvý krát sa nemusí vždy odhaliť nejaké sklony a poruchy,kde výsledok bol negatívny,vraj netrpí žiadnym ochorením. Tak následne sme navštívili ešte psychiatra a ten urobil taký záver,že aby sme poslali pani učiteľku. Nakoniec sa zistilo,že "pani učiteľka" nemá ani vyštudovanú pedagogiku,len urobené nejaké minimum,v jednej škôlke v okresnom meste jej nepredĺžili zmluvu a v druhej škôlke ju po materskej nezobrali naspäť. Tak sa zamestnala na dedine,kde ju "nikto nepoznal". Tak niekedy ono môže byť aj inde problém,nie že je dieťa nezvládnuteľné,ale že to "pani učiteľka" nezvláda.

macekovam
20. okt 2023

Áno je to správne lebo on sa nebije.. On sa bráni...

autor
20. okt 2023

Dakujem vsetkym za odpoved.

alickapusinka
20. okt 2023

Vylepiť mu poriadne po pysku aspoň 3 také poriadne raz a navždy aby si zapamätal že moje dieťa byť nemá.

zuza265
20. okt 2023

Jednoznacne oslovit ucitela a ziadat navrh rieseni🙂 nie v zlom. Ale proste komunikovat a urobit cokolvek preto, aby sa to vyriesilo co najefektivnejsie. Byt otvoreni moznostiam, navrhom, stretnutiam atd

jakub79
20. okt 2023

😀😀😀😀 tak vy ste tu dobre trafene. Nebodaj tu nejaká napíše že dala dieťaťu výchovnú po zadku a už na ňu posielate socialky policajtov naku, vraj podporujú násilie a akým im idu príkladom a čo z deti vyrastie. Ale keď príde k nejakému konfliktu medzi ešte deťmi tak tu všetky do jednej radite že bit vrátiť úder “vylepiť po pysku aspoň tri take ?” Sak vy ste totálne prepnute dajte sa liečiť.
Jediný normálny názor tu napísala
@zuza265 . Ospravedlňujem sa ak som iný prehliadol

ema22270
21. okt 2023

Suhlasim s tym, ze sa treba branit, ukazat, ze sa neboji. Nas syn, ked bol v skolke, tak par x stalo, ze do neho skakal jeden chalan, bol v skolke novy a dost robil zle. Syn mu to tiez vratil nenechal sa, aj sa to potom riesilo s jeho rodicmi a chlapec sa nasmu aj ospravedlnil.
Potom uz v skolke ani nebol, netusim, ci ho vylúčili, alebo isiel do inej skolky, ale asi tam bolo problemov viac.

snehulak77
21. okt 2023

Reagovať na násilie násilím podľa mňa nie je riešenie. To aj keby sa súrodenci boli, tak ich v Tom podporím? Vzájomné sa budú otlkat? To mi postráda logiku. Sebaobrana dieťaťa v tomto pripade je, keď povie prestaň s tým, inak to na teba poviem. Alebo rovno odide za učiteľkou a povie, že to a to dieťa mu dalo facku. Učiteľka má možnosť vysvetliť, že násilie v akejkoľvek forme je neakceptovateľné, môže to byť práve situácia, keď citlivým spôsobom nacne tému šikany a ako sa k nej staviame. Možno tým zabráni, že v budúcnosti by šikanovali iné deti.
Pretože raz mu to niekto nebude môcť vrátiť, lebo sa bude iné dieťa báť a to bude následne sikanovane. A my si povieme iba, že: nevadí, hlavne že to nie je moje dieťa? Agresora treba zastaviť, rovnako ako zastavím moje dieťa, keď ma udiera (2 roky), netresnem ho naspäť.m

mimikarol
21. okt 2023

Presne tak ako ty. Ja mám tretiačku a teda hlavne chalani sa mlátia stále čo spomína. Moja ešte do fyzického kontaktu neprišla s nikým. Ja jej radím ešte to, nech začne kričať. Normálne jacat napr. "prestaň".
Deti sú hnusne, vždy to tak bolo aj je, že si nájdu slabšieho jedinca ktorý sa nevie brániť a tomu budú robiť zle 😕

janamoto78
31. dec 2023

Dala som syna na zápasenie. V škôlke, škole aj teraz v dospelosti, je to také malé blonďavé modrooké dieťa.. Dnes je osemnásť násobný majster Slovenska, bol piaty na ME, dvanásty na majstrovstvách sveta. Má pocestovaný celý svet.
Zápasenie je lacný a krásny šport. Malé deti to majú hlavne ako gymnastiku s pridanou hodnotou, že sa vedia ubrániť agresívnym spolužiakom.