Prajem pekný deň. Milé mamičky mám doma 3 ročnú dcérku, ktorá je na mňa veľmi naviazaná. Teraz v pondelok ide prvý krát do škôlky. Dosť sa toho obávam aby to zvládla aby nemala záchvaty plaču...
Mamičky aké sú vaše skúsenosti? Viem ze prvý mesiac je ťažký len že ja sa bojím aby mi nevolali pani učiteľky aby som si pre ňu prišla.
Nakoľko aj ja idem do prace.. :(
@lucinka2016 Súhlas s
@kristina2412
A ako vieš ze bude mat nejake záchvaty placu? Obe moje deti nemali ziadne záchvaty.
Moj nastupil ako 2a pol rocny. Plakal kazde rano az do maja 😕 ale inak vsetko ok.len rano to lucenie mu bolo tazsie.
@evittam ahoj viem to pretože ona nikdy nebola bezo mňa... A keď som ju chcela nechať u starých rodičov plač... Až taký že mi zavolali príď pre ňu... Nechce mi ostať z nikým ani z jej ockom pokym tam niesom :(
@lucinka2016 Tak najvyssi čas to spraviť.
@lucinka2016 vsak ked viete ako tazko znasa odlucenie od Vas, tak ste to mali trenovaz uz ovela skor. Vyplakavat dva dni pred je nonsens.
Neboj sa, aj moja bola taká moja cicka, stále je, no do škôlky ráno beží, tak sa teší 🙂
@lucinka2016
@uglybetty1234 Trénovali sme.. Aj u psichologičky sme boli lebo sa mi nezdalo to naviazanie... DR povedala ze vraj je úplne v poriadku iba MANIPULUJE.. takže nwm.. Nechám sa prekvapiť 🙂
Ze bude plakat,nato sa pripravte.Moze den,2, tyzden i mesiac.A aj nemusi.Moja skusenost:prezliect ju,pusa a ide sa donutra.Vzdy som povedala,ked sa zobudis,pridem.Pani ucitelka ju chyti a zoberie donutra.Ziadne reci typu: budes mi chybat,20 * ju objimat,aj ja budem smutba atd.Dieta sa zvykne,bude to ina skusenost,ale oni sa prisposobia.
Pani učiteľky ti nebudú volať ani keby celý deň plakala.
@lucinka2016 Vies co,ja som bola tiež s malou tri roka prakticky sama,akože chodievali sme medzi deti,ale aj tak
Bývame hneď pri škôlke,pri každej prechadzke som jej rozpravala,že tu budes chodiť,učiť sa kresliť,spievat,tancovat ale sama bez mamy 😊 a prišiel spomínaný pondelok,dieťa išlo do škôlky s usmevom,zo škôlky s plačom 😂 už pôjde teraz tretí rok a ani raz nešla s plačom, mám skúsenosti ze dievčatá to lepšie znášajú ako chlapci,česť vynimkam 😉
Ahoj,ja som to tak mala minulý rok..presne ako ty.. prvy deň do škôlky ho šiel zaviesť ocko,ja som nastupovala do práce.. bolo mi celý deň z toho nanič že som nešla ja.. :/ ja som plakala miesto neho.. on prisiel do škôlky trošku že bol zmätený a zabudol na nás :D ani jedna slza.. za to ja som preplakala prvé dni zaňho. 🙂 Nestresuj možno budeš naozaj prekvapená,ako som bola ja. 💕😉
@lucinka2016 prvý deň bola pohodicka. Horšie bol pondelok po víkende.
Moj bude plakat urcite,motivujem ho,aj sme sa boli zoznamit s detmi, ktoré pojdu s nim.
Pani učiteľky volat určite nebudu, a tobôž nie,ked si v robote. Tiez mam z toho taku bázeň,ale tak pre deti je kolektívny rovesníkov dôležitý, zvládli sme my, daju to aj nase ratolesti.
@lucinka2016 prvý deň rataj, že tam nude iba hodinku, nie hneď cely deň a potom môže byt aj adaptačny pobyt.
No volať, určite nebudú, to mi ver, tiež som zo škôlky, zvládneme aj polroka plaču, všetkých detí naraz a 6 hidin denne. Mám vyskúšané, 😁😁😁
@lucinka2016 joj, to není dobre , keď si ju trošku neprivykla, učiteľka tiež nie je kúzelník,🤔🤔🤔
No, nezavidim ti situaciu. Podla toho co pises mala absolutne nieje pripravena na skolku. Ma tri roky a nevydrzi ani s babkou? Fu. Mate pred sebou velky problem, moze to unej vyvolat kadejake psychicke problemy, bloky a podobne, zlomi sa jej dusicka :( ide do obyc statnej skolky? To bude uplna katastrofa. Keby aspon do sukromnej kde je iny pristup.
@lucinka2016 ahoj, moja ma síce len rok a pol a tiež bola taka. Podľa mňa to nie je dobre ze ju hneď hodíš do hlbokej vody. Ja už od jej pol roka som ju bravala medzi deti, na baby jogu, na spievankovo, na baby Latino, proste aby som ju kvázi nemusela zvykať, ale aby už vyrastala v takom prostredí. Teraz v lete sme boli už aj na pol dňové akcie pre malé deti, kde bolo Montessori, bábkové divadlo, aktivity pre najmenších. Vždy som bola zatiaľ pri nej a teraz posledné dva týždne to robím tak, že som tiež tam, ale v miestnosti vedľa čítam si knihu, pozerám film. Najprv som ju nechala samu pol hodinku, teraz už aj hodinku a takto postupne to do 3 rokov budem robiť. Aby si zvykla postupne, aby to pre ňu nebol sok. A pekne sa zahrá nie je s ňou problém. A keď pôjde do škôlky, tiež ju budem najprv bravat na hodinku, dve, neskôr na pol dna atď. Ja neuznávam takéto hodené do hlbokej vody, môže to byť pre ňu sok zrazu nechať ju v úplne cudzom prostredí s cudzími ľuďmi hneď na deň či pol dna. Jasne ze si po čase zvykne, ale nie je jedno ako. Mňa takto tiež hodilo do hlbokej vody zobrala som nohy na plecia a keď nás pustili von sa hrať zobrala som sa pešo domov 😅
@hettinka napr.u nas sa byva hned cely den alebo pol dna ako aj istatne dni. Take ze hodinu, dve nemame. Kazda skolka to ma inak.
Hlavne vy trénujte - deti reflektujú na správanie matky.
ja som uz pol roka pred skolkou zacala hovorit, ze pojde do skolky, potom sme chodili okolo skolky, vraveli sme dokolecka, ze tam bude papat, spinkat, hrat sa, a ze bude mat kamaratov atd. Tiez mi nastupuje do skolky a velmi sa tesi. Dufam mu to ostane. Myslim, ze pripravu sme nepodcenili, viac sa hadam nedalo. Ja som nechavala deti od malicka sa zabavit aj same. Nerobila som im program 24 hodin denne. So starkou, kamoskou som ich tiez nechavala. Otec je absolutna samozrejmost, ze je s malym, to ani neriesim.
A nie je tam nejaky adaptacny proces? U nas v statnej to vzdy bolo tak, ze prvu den pridu na hodinu. Druhy den na 2 hodiny (vratane desiatej). 3,4,5 dni su tam len na doobedie vratane obeda. Potom ucitelka povie ci to dieta zvlada a moze tam od dalsieho tyzdna prespat. Niekedy rodicia musia pre dieta chodit na obed dalsi tyzden lebo je moc placlive. Nuz chodis do prace ale skus si to nejako vybavit aby si malej pomohla obzvlast ak ocakavas komplikacie. Ucitelka sa bude snazit ju zaujat, aj pomojka a pod. Ale zazraky necakaj. Ma tam dalsich min. 10 deti co pojdubtiez prvy krat bez mamy. Samozrejme bude plakat. Vsetky deti placu. Je vsak mozne, ze sa do 10- 15 min. Ukludni a bude fungovat. Ak nie, ucitelka ti to povie ked pre nu prides. Pochybujem zeby volali.....
@elisskah poznam prípady kedy veru volali ked sa im dieta zajakavalo od revu - nie moje nie kazda ucka vie ako na take a nezaujímalo ich ze mama ma robotu.
@lucinka2016 no... učiteľky su na to pripravrme, v prve dni placu takmer vsetci nováčikovia. Nasa je stalr na mna velmi naviazana, sla s uderom 3.roku, tazko chodila cele to obdobie do skolky, vela ran sme mali uplakanych, ale..zavreli sa dvere, prestal plac.. samozrejme, v prve mesiace to bolo horsie, nechcela dlho jest, ani pit.. to sa upravilo casom.
Hlavne sa ty neboj,, dakedy deti vedia prekvapit ( určite si poreves, ale tajne! Aj ja som.tak, aby nevedeli).. hlavne ty to musis mat v hlave upratane, ze takto je to správne.
@uglybetty1234 vies, ani my sme.nepodcenili, aj moji sa vedia aj sami zahrat, starsi nemal.problem si najst kamosov a aj 3 mesiace adaptacia a tp v 4,5 roku..
Dcéra sice taky odlud, ale zas sa sama vedela slho zahrať, v 3r.a prosto problem, hoci uz chodil aj brat ( uz davno adaptovany)..
Priprava na skolku bola tiez, mali sme.knizku, vysvetlovacky, hrali sme sa na skolku, aj so takek akoby pripravky chodila - babybalance, skolku zvladla najhoršie a ja verim, ze skolu uz zvladne v pohode ( este pred vyse tyzdnom sla.do skolky a s placom, odtrhali ju odo mna..asi tak..) oma s apotom.vzdy ukludni, ale toto divadielko prosto muselo byt .
@1aduliatko1 tak nech dá dieťa do takej škôlky kde to majú. Tak ako urobím ja 🙂
Ahojte. Moja nastupila do skolky ked mala 2 r a 7 m. Tiez bola na mna uplne naviazana a stacilo ze som sa vzdialila a uz plakala. Takze zaciatky v skolke boli tazke. Najprv zacala iba na 2 hodiny denne prvy tyzden, druhy uz aj obedovala a treti som ju vyzdvyhla hned po spanku. Plakavala asi 2 tyzdne a bola aj smutna. Cca trvalo asi 2 mesiace kym si uplne zvykla. Teraz tam chodi uz 5 mesiacov a v skolke sa jej paci. Treba povedat ze tety co pracuju v skolke velmi pomohli jej zvyknut si. Ked prve tyzdne plakavala tak ju nosili na rukach, vtedy neplakala. Dcerka chodi do sukromnej skolky, kedze tam kde zijem verejne nie su.
@lucinka2016 ja som za malú manipuláciu sľub jej nejakú hračku, sponky niečo čo má rada.Ak psychologička potvrdila, že manipuluje a nie je úzkostná, tak si myslím, že to zvládne pred cudzími bude iná, ale keď budú plakať všetci neudrží sa.Necicikaj ju moc ráno, žiadne dlhé lúčenie.
Ahojte žienky... Takže prvý deň je za nami... Na moje prekvapenie neplakala... Ani druhý deň no dnes ráno to bolo horšie...plakala potom ju zobrala pani učiteľka..... Veľmi ma to trápi ze tak plakala 😭😭😭... Ale viem ze každé dieťa tak reaguje lebo im ta mama chyba v škôlke... Snáď si zvykne
@lucinka2016 myslím že pani učiteľky volať určite nebudú🙂za tie roky majú skúsenosti a určite sa im podarí zaujať ju natoľko že prestane plakať. Treba ju pozitívne motivovať,rozprávať jej,ako si ty chodila do škôlky a ako tam bolo dobre. Možno ta mala prekvapí. Ja som si tiež myslela aké scény budú a nebolo nič,dala nám pusu a utekala sa hrať,neplakala ani jeden krát, škôlku milovala. To prvý deň som si ja poplakala 😂😂😂hlavne ty s tým musíš byť vyrovnaná a v pohode.