Kontrola domácej úlohy

nikoll970
2. feb 2023

dobry vecer, vedeli by ste mi, prosim vas, skontrolovat uvahu, ci je dobre napisana? popripade ci tam nie su gramaticke chyby, chybajuce ciarky alebo nejake navyse. vopred dakujem😄

pribinak
2. feb 2023

3ti riadok: ktorí s mäkkým i

nikoll970
autor
2. feb 2023

@pribinak dakujem

lilope
2. feb 2023

@nikoll970 a keď už opravuješ, skús zarovnať text aj sprava. Lepšie to vyzerá 😉

aniele
2. feb 2023

Ja by som niektoré veci preštylizovala. Nech sa slová priateľ a priateľstvo neopakujú v každom riadku. Na to nám slúžia nielen synonymá, ale aj zámená. Osobné aj ukazovacie.
V 2. riadku "znamená stratU času", "môže byť stratou času".
A @lilope má pravdu, nech zarovná obe strany.

anetuska7
2. feb 2023

Ešte som si všimla v slovách vedieť a udržať sa mi zdá že chýbajú mäkčene.

ivka225
2. feb 2023

Mne trosku chyba to, co uvahu robi uvahou, teda nejake vlastne postoje. Toto je skor zbierka fraz zo zenskych casopisov 19. storocia.

ivka225
2. feb 2023

Zarovnanie oboch stran (do bloku) neodporucam. Dosahuje sa za cenu deformacie medzier medzi slovami, co je pri citani ovela neprijemnejsie ako strpaty pravy okraj.

lilope
3. feb 2023

@ivka225 v každom úradnom písomnom styku sa využíva zarovnanie texte z oboch strán, tak isto aj v literárnych dielach, je to štandard. Rovnako sa tak píše každá práca na VŠ, či už ide len o seminárnu práce alebo o bakalárku či diplomovku, tam sa to bude už vyžadovať. Ponechanie takéhoto ,,strapatého" textu v písomnom styku v určitom postavení, napr. úradníkom, považujem za neprofesionálne. Takže bude lepšie, keď sa to naučí už teraz.

ivka225
3. feb 2023

@lilope Z ucebnej pomocky "Zakladne pravidla typografie na webe": Zarovnanie do bloku je vhodnejšie pre tlačené materiály. S takouto formou sa stretávame napríklad pri knihách alebo časopisoch. Web je v tomto opäť trochu odlišný. Zarovnanie do blokov spôsobuje nerovnomerné medzery medzi slovami. Keďže sa na webe používa väčšie písmo, do riadku sa zmestí mednej slov, čo tieto medzery zväčšuje a text je horšie čitateľný. Na svojej stránke z tohto dôvodu môžete pokojne použiť zarovnanie vľavo.