Naša prváčka v škole plače

mirkaandrej
30. sep 2021

Ahojte.
Dcéra 3 týždeň chodi do 1.triedy ( žijeme v Nemecku , v školke bola od 2 rokov , takže jazyk problem nie je ), má tam aj veľa kamaratov zo školky. No ona nonstop plače. Plače ráno ešte doma, plače pred školou , plače v škole , poobede aj večer. Stale zamnou chodi , že ona sa boji a ja jej stale hovorim , že sa nema čoho báť , lebo je tam pani učiteľka , ktora jej vždy pomôže. A je tam aj jej brat , v 3 triede , ktoreho môže kedykolvek zavolať.
Iný dôvod ani nema , len stale že sa boji. Po rozhovore somnou sa ukľudní a potom zase pride a plače 🙈 najhoršie je to v utorok , 5 a 6 hodinu majú ručne prace a su rozdelení na dve skupiny , dcera je v druhej takže ma až 6 hodinu ( 5 hodina je tzv. Wartestunde - sedia s nejakou vychovavateľkou , hraju sa , kresli … ). Lebo ona chce byt so svojou kamarátkou 🙈 tento utorok preplakala celu hodinu , a nakoniec povedala učiteľke že ona chce isť ku mame.
Poraďte , ako ju motivovať , čo spraviť a hlavne ako odstrániť ten plač ??????

anjelicek26
30. sep 2021

Oni ju po troch mesiacoch vylucia sami, ked to takto bude mozno aj skor... neni zrela na skolu, odporucia vam Vorschule, teda nulty rocnik...tam je deti 10-12 na triedu, individualny pristup, omnoho viac volnosti, ale patri to pod povinnu skolsku dochadzku... u nas na skole pravidelna par deti tie prve tyzdne odchadza, presunu ich... nie su tu bezne odklady, ale naopak toto... v skolke neostava nikto, aj ked je nezrely. Zisti si uz preventivne, ktora skola to najblizsie od vas ponuka, my sme to mali daleko, syna tam vozil skolsky taxik kazdy den... toto je psychicke tyranie, ked to takto preziva, neni pripravena.

smolinka024
30. sep 2021

@mirkaandrej ale ak vam tvrdi, ze sa boji moze byt ze ma naozaj z niecoho strach... treba zistit pricinu a najlepsie je asi sa aj porozpravat s pani ucitelkou...ci place aj pocas vyucovania, alebo len rano a potom poobede, ci sa vie sustredit, nerobi jej niekto zle cez prestavky, atd... my sme sice na sk, moj plakal tiez teraz asi tyzden, ze nechce chodit do skoly, ze je smutny, je to tam tazke, atd...aj sa mi doma 2x povrackal od stresov, ale uz sa to nastastie zlepsilo, tak dufam, ze to uz spolu zvladneme 😉

bluka2
30. sep 2021

Musíš zistiť, čoho sa boji. Fakt veľa rozprávajte, pýtaj sa jej úplné banality, ako vedľa koho sedi, kto ma tento týždeň službu rozdávať papiere, či niekto v triede vie už písať, či má rada učiteľku, či učiteľka má rada detičky, čo majú ostatní na desiatu, bla bla... konkrétne otázky vramci nejakej obľúbenej činnosti (nie ako výsluch) a niečo ťa už zaujme, čo by si nečakala a od toho sa odrazis. Nebojí sa len tak, z niečoho tá neistota ide a kým nevieš, ťažko to zmenis

mirkaandrej
autor
30. sep 2021

Ona plače len rano , lebo že nechce ist do skoly ale chce byt somnou.
Ale ked som ju poobede brala, bola vysmiata a povedala , ze v skole bolo super. Ze plakala len v šatni , potom uz nie.
Ja si myslim , ze ona to skusa . Robila to aj v skolke , ale ani tam som neustúpila. Aj ucitelka mi povedala , ze kazdy den place ine dieta 🙈 mohla by zavolat rodičom, ale vtedy by deti vedeli ze ked zaplacu mama pride.
A tiez som sa s ucitelkou bavila a povedala , ze dcera je sikovna a poslušná . Ze robi vsetko co ma , hlási sa, chvilu poplace a potom je zase vsetko ok , je veselá a hra sa s detmi .
Aj doktor aj v skolke mi povedali , ze ona je zrelá ist do skoly. Je to proste len nova situacia , a kedze si s nou nevie poradit , reaguje plačom .

mirkaandrej
autor
30. sep 2021

A najviac place kvoli tomu utorka , lebo ona nechce mat 6 hodinu ale chce sa ist hrat do družiny.
Ano , mohla by som sa porozpravat s ucitelkou nech ju preloží do inej skupiny , ale potom spravime zase len to co chce ona , a zase bude vediet ze placom si vydobije vsetko. A to nechcem.
Skor by som potrebovala poradit od niekoho , kto s tym ma skusenosti , nejaku radu , co zaberie.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jana_eyre_2
30. sep 2021

Ja som takto plakavala až do druhej triedy.. mala som veľký problem prijať zmenu, ráno ma bolievalo brucho.zo stresu, plakala som takmer stále, chýbala mi istota byť s mamou.. a pritom nikto nebol na mňa vyslovene zlý, ani sa mi nikto nevysmieval, ale nemala som to tam rada, bolo to celé premna veľmi stresujúce.. teraz, ako dospela a so skusenostami si myslím, že som nebola na školu pripravená a mala som ísť o rok neskôr.. vtedy sa to ale asi neriešilo, nikto nič neriešil.. a preto možno som aj mala dyskalkuliu (tu nemám diagnostikovanu, ale myslím si, mala som problém počítať a sústrediť sa)

Ak by sa to stalo nejakému môjmu dieťaťu, išla by som sa poradiť s detským psychológom ako mám postupovat..

sidicek
30. sep 2021

No podla mňa to vôbec nie je v poriadku plakať v skole. U nás žiadne dieťa neplakalo, max syn povie o nejakom dievčatku, ze plače pre znamku.

xena0
4. okt 2021

Tiež si myslím že by hej možno ten nultý ročník pomohol s emocionálne ešte asi nebola pripravená na prvý ročník ale tak uvidíte či sa to zlepší 🙂

mirkaandrej
autor
26. jan 2022

Ahojte baby. Tak s odstupom casu a par stratených vlasov kvoli tym nervom 😅 uz chodi dcera do skoly s radosťou , dokonca sa tam tesi a chce pred skolou stat sama .
Počas tych dlhyyych 4 mesiacov sa toho udialo vela , od slabej emocionálnej stranky , kde si nemohla zvyknúť nato ze tam MUSI byt a hlavne bez mamy ( cosi som nerozumela , kedze v skolke bola od 2 rokov ) az po otravného spolužiaka , ktory jej robil stale zle. Denodenne , bud sa jej smial ked plakala , ťahal ju za vlasy, strkal … nikto nic nevidel / nevedel 🤦🏻‍♀️ Az kym sim nevidela , ako ju udrel po hlave a nastastie , videla to ucitelka. Hned sme sa rozpravali aj s jeho mamou , ktora ho cakala pred skolou . Klamal , zapieral. Ucitelka si ich zacala viac všímať a napomína , dokonca nam dost pomohla aj skolska psychologicka , ktora s nimi mala par sedení . A viete preco jej takto robil zle ? Vraj preto , lebo sa do nej zamiloval a mala by som to prijat lebo deti v jeho veku tak prejavujú náklonnosť . Tak som tej pani psychologicke povedala , ze on by mal prijat fakt ze ak mi dcera povie nie , znamena to nie. Ze ci by sa jej pacilo , keby ju nejaky muz obťažuje a ona povie nie no on by to chcel , ci by mu ustúpila …. Potom uz tuto temu nezačínala 😛 trvalo nejaky cas , kym to aj ten maly pochopil ale konecne mame klud .
Asi toho bolo na nu priveľa . Ale zvládli sme to a dúfam, ze uz to pojde len dobry
Smerom 🙂