Poruchy učenia u druháka

16. mar 2022

Dobrý deň,
mám doma druháka. A už sa celkom dlho trápime s učením.
V prvom ročníku mal dosť problém s grafomotorikou a pochopiť ako spájať písmena do slabík a slabiky do slov ale dobojovali sme to.
Teraz je to vášnivý čitateľ ktorý prečíta tak 5-10 kníh mesačne, číta všetko a všade, každý večer, hockedy ráno cez deň v družine. Má proste príbehy rád, je to pre neho niečo ako telka len bez obrazu a s písmenkami.
Ako začal druhý ročník trápime sa s učením viac. Diktáty to to teraz 2 chyby raz 10. Väčšinou nepozornosť typu bodka na i, dĺžeň, bodka na konci vety. Takže stačí 4 takéto chyby a už má trojku a teraz sa k tomu pridali i y po tvrdých spoluhláskach tak to nieje ružové.
Ale doma veľa trénujeme.
Problém ale máme hlavne s porozumením zadania či už v matematike alebo slovenčine. Učíme sa doma dosť i keď učiteľka vždy vraví že všetko je ok, ale potom mi prídu domov trojky. A hnevá ma to nie kvôli trojke ale preto že nepochopil zadanie a potom napíše všetko zle.
Napríklad:
Hľadaj a dopíš najbližšie celé desiatky medzi ktorými ležia uvedené čísla - nemá šajnu keď mu to ale vysvetlím že sa tým myslia čisla 10, 20 ... 100 hneď pred číslom a za číslom tak už vie a doma to urobí bezchyby ale v škole všetko šktrnuté a 0 bodov.
Celkovo aj keď počíta príklady správne, počíta ich pomalšie ako spolužiaci a za to že to má nedokončené trojka.
Zo slovenčiny detto úlohy typu Zakrúžkuj tvrdú spoluhlásku pred samohláskami i,í nepochopí správne, keď si to prečíta ale buď zakrúžkuje i,í alebo naopak všetky tvrdé spoluhlásky. Proste to nespojí čo má robiť kým sa o tom neporozprávame a nedám doplňujúce otázky.
Lenže v škole to s ním učiteľka nerieši. Namiesto toho aby ho dala do prvej lavice sedí väčšinou v poslednej, priebežne sa nepozrie, že či to robí správne, potom mi len proste príde domov občas zošit a vidím doškrtaných 10 strán červenou.
Zošity domov totiž nenosia lebo učiteľka domáce nedáva, iba občas. A tak ani nieje každodenný prehľad. A nechce aby domov zošity nosili aby predišla zabúdaniu.
Už mám preto aj zošity dvojmo nakúpené aby som mala prehľad a učíme sa z nich opakovane to čo v škole ale nie každý deň lebo to sa nedá aby robil komplet všetko to isté doma v škole.
Viem že problém je pozornosť. On sa zamyslí a nepočúva alebo číta čo majú po stenách popísané alebo vie prvý že vonku prší, sneží... a potom zas len dobiehame doma.

A ja už vlastne ani neviem čo robiť. Učiteľka tlačí na to že je dyslektik čo sa mi nezdá keďže číta fakt veľa a povie celé obsahy kníh čo čítal. Skôr mi to príde ako porucha pozornosti.

Ak ho aj dám vyšetriť, pomôže to k niečomu? Nemyslím si žeby učiteľka zmenila prístup a viac na neho dohliadala len bude proste chlapec ktorý ma trojky ale to nevadí lebo veď má papier.

Učiteľke volám často vždy počujem len jedno. To nevadí to je dobre on vie čo vedieť má a potom bum ďalšia zlá známka.

Má niekto s týmto skúsenosti. Ja vlastne ani neviem čo chcem. Len viem že som nešťastná aj za neho, lebo bude to ďalej ťažšie a ťažšie.

A nie nie som matka ktorá ho doma za trojku zodere. Ale nepáči si ma prístup ktorým ho učiteľka naučila že trojka nevadí. Lebo potom sa dostávame do štádiu mama ale veď mám trojku tá nevadí tak sa nemusím učiť navyše lebo trojka je dobrá. Len takto časom by sa to ešte zhoršilo.

luccija
16. mar 2022

Áno daj ho otestovať
Už dávno mal sedieť v prvej lavici, aby ho vedela skontrolovať či poposunut, alebo ho vrátiť naspäť na hodinu🙂je vnimavy, ale nepozorný a možno naozaj nerozumie zadaniu.To, že veľa číta je výborné motivuj ho chval....chudák musí byť z toho frustrovaný, že sa učí a má 3.

pribinak
16. mar 2022

Daj ho odtestovat na poruchy učenia, napr v CPPaP. Je to bezplatne

matovicova
16. mar 2022

A čo školský psychológ? Malému by som povedala, nech povie učiteľke, že nerozumie zadaniu. Ona je tam na to, aby to vysvetlila predsa. Čítala si si o ADHD? To mi skôr na neho sedí, viac ako dislektik..

lentak1223
16. mar 2022

Ahoj, vybav si termín v CPPaP alebo sa obráť na školskú psychologičku. Ona si ho môže otestovať aj v rámci vyučovania, pozorovať ho. Z mojej praxe to skôr vyzerá na nejakú poruchu pozornosti. Ak bude mať stanovenú diagnózu, bude mať aj určený aj súbor opatrení a odporúčaní, na ktoré by učiteľka mala prihliadať. To, že číta je super, ak tam nejaká odchýlka bude, tento jeho koníček mu len pomôže.

lentak1223
16. mar 2022

A ohľadne tých zadaní, v 2. ročníku sa detí ešte len učia ako chápať tie zadania. My si ich čítame a vysvetľujeme, lebo veľa žiakov má problémy pochopiť to😀Aj pred písomnou prácou žiakom pripomínam, čo od nich chcem. Neviem, ako dlho ich má pani učiteľka, ale ja už som v 2.ročníku vedela, ktoré deti musím obehať a naviesť ich na správnu cestu. Držím palce. Nemusí sa to len zhoršovať, ale vyšetrenie určite absolvujte.

andy03
16. mar 2022

Ahoj my to mame podobne, len nás matika, prvovka, jazyk perfektne … ale zato slovenčina na 2-3 … slabo číta, dokáty vie písať, ale pomaly, jakmile ma písať na čas , tak je to cele zle..
Inak je veľmi šikovný - len to tempo, on proste potrebuje viacej času na všetko.
Nás doslova donútila učiteľka aby seme išli na vyšetrenie a ma ADD
Pre neho to znamená - špeciálny pedagóg na SJ, redukcia učiva a viacej času na vypracovanie úloh- proste úľavy - a z 2-3 ktoré mal na SJ keď pracoval pod tlakom je zrazu 1-2 a všetkému rozumie a diktaty píše veľmi dobre.
Ja som spokojnejšia, lebo učiteľka ma čas sa mu venovať a vysvetlí mu všetko čo on potrebuje. Z jeho triedy majú 4 detičky už takúto pedagogicku, takze je to normálne, deti sa mu nesmejú ..
Ja ti odporučím určite ísť na vyšetrenie za to nič nedáš.
Drzim palce ❤️

autor
16. mar 2022

@matovicova
@lentak1223 u skolskej psychologicky bol, resp. u specialnej pedagogicky co mame na skole. O tom som nebola ani informovana len to spomenul medzi recou. Ked som sa opytala ucitelky preco tam bol a preco som nebola informovana tak som dostala odpoved ze si ich berie nahodne aby testovala citanie. A teda ona ho neriesi kedze on cita pekne plynule a obsah toho co precita vie povedat.
Preto nechapem ze ucitelka tlaci na to ze je dyslektik.

Skor sa priklanam k ADD alebo ADHD aj som to vravela ucitelke ale tym ze on je dobre pokojne dieta tak nejako to neberie do uvahy lebo vraj su rozne formy dyslexie.
Preco ho nechce presadit do predu tiez neviem, uz viackrat sa to riesilo, vzdy ho presadi do druhej lavice max a casom sedi v stvrtej - piatej.

Len proste neviem ci fakt dieta potrebuje mat ten papier aby s nim ucitel pracoval a dal mu sancu.
Na vysetrenie pojdeme, teraz to bolo kvoli opatreniam zlozitejsie ale uz by to malo ist.
Len sa proste obavam toho ze namiesto toho aby sa mu to pomohlo a ucitelka odstranila problemy to skonci prave tak ze ved ma papier ze ma poruchu pozornosti tak je to proste tolerovane.

@matovicova malemu som viackrat hovorila nech sa opyta ale on sa neopyta. On mi rovno povie ze sa boji lebo ucitelka krici a hneva sa na ziakov ked nedavaju pozor i ked vraj na neho nekrici. Ale on ak vidi ze napomina inych ze maju davat pozor potom by vedeli tak to vztahuje aj na seba ze radsej sa neopyta len aby zle nebolo

autor
16. mar 2022

@andy03 no nas ak sa s nim ucim prvouku doma tak vie vsetko ale v skole ak nedava pozor nevie nic ak dava tak mi povie take detaily ze az pozeram. To ma aj pri telke ci v knihach ze on dokaze si vsimnut take detaily ake si ja nevsimnem a ak ma napriklad oblubeny film tak dokaze rozpravat aj cele texty naspamat.
Pisanie diktatotv mu doma ie lepsie ako v skole - vravi ze je to preto ze doma nieje hluk a mozno aj tempo pomalsie lebo cakam kym dopise.
Stazovala sa nam ucitelka aj na pismo ale ked pise pomaly pise pekne ak musi pisat rychlo tak to uz nieje tak uhladne.

Dakujem za reakciu.
Museli ste podstupit len vysetrenie v PPPaP alebo aje psychogiu a neurologiu?

lentak1223
16. mar 2022

No, tak ti poviem, niektoré učiteľky potrebujú papier, niektoré nie🙄Je to vždy o prístupe. ADHD sa prejavuje motorickým nekľudom, žiak má neupratané miesto, pomôcky. Ale sú rozne stupne poruchy pozornosti. Ja som mala žiačika, s ktorým som vyslovene písala diktáty aj písomne práce po škole, keď tam nikto nebol...tiež porucha pozornosti. Pri poruchách pozornosti je dobré aj to neurologické vyšetrenie. Nie je to nič strašné. A už keď bude mať papier, nemôže ho ignorovať, to sa môžeš sťažovať, aby nastala zmena.

lentak1223
16. mar 2022

A nie je to len papier na rozhýbanie učiteľky. Aj ty ako rodič budeš vedieť, kde je problém, dostaneš rady ako s ním pracovať, môžeš s ním absolvovať rôzne cvičenia na zlepšenie situácie. Tiež nebude mať celú školu 1 učiteľku, ak sa mu zmení pedagóg, pôjde na druhý stupeň nebudeš s každou riešiť, čo a ako, budú pripravené aj učiteľky aj vy.

luccija
16. mar 2022

@lentak1223 ten papier bude dôležitý hlavne pre teba, aby si vedela kde je problém a ako s ním pracovať.Ucitelka mu môže dať nejaké úľavy, alebo nebude písať diktáty iba doplnovat ypsilony, na nejakú asistentku či extra pozornosť od učiteľa s tým asi nerátaj snáď im nekrivdim.Urcite choďte do Cppap.A možno má len také svoje tempo moja dcéra bola taká pomalá, zodpovedná dokonalo to chcela mat vyfarbene či napísané a nestíhala ostatné.Ale tiež veľa čítala a všímala si detaily.Je len druhak... Ale otestovať sa choďte a trvaj na tom, že chces, aby ho mala učiteľka vpredu pod dozorom

autor
16. mar 2022

@lentak1223
@luccija no dufam ze to pomoze lebo ako poviem ja uz som zufala z tejto situacie, ze ked sa ucime doma tak to vie ale v skole nie ze ked doma pise diktaty a prepisy urobi max 3 chyby a v skole je to omnoho viac.
S asistentkou ani neratam, nemyslim si ze je to az take zle len proste nedava pozora tam to vsetko zacina. A preto som taka skepticka aj lebo ucitelka aj o tom vie ze nedava pozor a ze zadaniu nerozumie ale proste casom ho vzdy aj tak dozadu presadi a necha napospas.

autor
16. mar 2022

tak dufam ze tie vysetrenia nebudu trvat dlho a ze to pomoze lebo mam este aj prvaka ktoremu sa chudakovi nestiha nik voenovat i ked ten je chvalabohu uplny opak lebo uz teraz ovlada nasobilku do 5 a cita od piatich plynule knihu za knihou. a mat doma takto extremne opaky je narocne.
Este naozaj chvalabohu ze obaja citaju a citaju naozaj s radostou - hlavne starsi a verim ze aj to mu pomoze.

andy03
16. mar 2022

Presne ako nás maly cez kopirak - v hluku sa nedokáže sústrediť, reprodukované text bez problému, čo sa týka detailov - tiež nechápem ako si nejaké veci dokáže všimnúť, zapamätat, keď píše pomaličky tak pekne písmo, keď ho donútia rýchlo písať, tak ma skrabopis ako kocúr…
Nemýli si občas písanie m/n ?? Píše m, napíše n a rozmýšľa či ma napísať ďalší kopčeky .. to iste s o-a .. občas zrkadlovo píše 3 a 5… ze toto sú take hlavne smernice pre učiteľky..
Oni teraz dosť nútia tie deti na tieto vyšetrenia, lebo škola ma viac peniazmi za tie deti , tak to aj intenzívnejšie riešia..
a presne to poznám ze naučený na 100% všetko vie a chápe , len keď príde k písomne , tak je tam nejaký zadrhel - a na to majú tu učiteľku aký im pomohla- vysvetlila a usmernila… to čo učiteľka nespraví - v našom prípade neni ochotná .
Ja si hovorím ze pre malého to bude určite lepšie a posunie ho to a ja budem nejem v strese 😂😂

andy03
16. mar 2022

A boli sme 2x po dve hodiny .. na neurologické sme objednaný - to ma budúci mesiac. Potrebuje aj to vyšetrenie aby to mali kompletne .

majkabambulik
16. mar 2022

A neda sa zmenit trieda a teda ucitelka? Ked ucitelka krici po detoch, tak to je cele zle. Napomenut samozrejme je potrebne, ale kricat? Ved tie deti sa tam musia citit ako na Guantaname. Urcite by som nehladela nato, ze si volam s ucitelkou a bojim sa jej "zlomit lasku" tym, ze vezmem dieta do inej triedy ci skoly ku trpezlivejsej a empatickejsej ucitelke. Tie tvrde spoluhlasky, ktore sa vyslovuju makko su katastrofa aj pre dospelych na pochopenie plus vsetky vynimky, ked sa podla pravidla by malo pisat potvrdej spoluhlaske tvrde y, ale piseme i a po makkej spoluhlaske namiesto i piseme y. Diktaty su fakt krute, lebo 8r.deti este nemaju napozerane tie slova ako sa pisu, tak ako dospeli. Vsetko je o ludoch, cize ucitelke. To vysetrenie na CPPP je super, informuje urcite viac v com je problem a mozno by som spolupracovala viac s CPPP-v knihkupectve je moznost kupit KuliFerdo pracovny zosit aj pri problemoch s pozornostou https://www.martinus.sk/?uItem=175669 no a nevytahovala by som papier v skole-iba moja rada. Totiz mne sa osobne nepaci to onalepkovanie medzi ucitelmi a aj rodicmi na skole - napr. tieto tu 3 deti v nasej triede su integrovane - niektori to podavaju, akokeby tie deti roznasali infekciu. Suhlasim, ze skola dostava peniaze pri takychto detoch ako za 2 ziakov - no ucitelky sa malokedy dvojnasobne o to dieta staraju/venuju. Ako spominala andy03 ked su uz 4 tak sa uz neposmievaju, ale viem z vlastnej skusenosti, ze ked aj nechtiac take dieta nieco vyvedie, tak to ucitelky okamzite oznamuju-ten integrovany XY urobil to a to.

autor
16. mar 2022

@andy03 tieto problemy so zamienanim on nema, ani cisla ani pismena. Len je nepozorny a proste na matiku nema bunky celkovo to vidim.
v prvom rocniku pisal velmi skaredo a tolerovalo sa mu to ze neposlucha ruka a ide to pomaly. v druhom som sa uz vytocila vzala si ho do parady a vysvetlila mu opat ako sa kazde pismenko pise kedy ma zatacat a podobne a zrazu pisal velmi uhladne. Ale uhladne pise len doma pri mne ked poviem "Pis pekne" v skole akonahle pise rychlo alebo doma ze sa ponahla nieje to take uhladne ale uz ani take skarede ako byvalo i ked ucitelka vravi ze to pismo este stale nieje dobre.

autor
16. mar 2022

@majkabambulik tie zosity doma mam a mam toho nacitane strasne vela ako doma pracovat a vysvetlovat, povyrabane rozne pomocky, pracovne zosity, karticky proste vsetko co pomoze pri vysvetlovani podla potreby.
A presne tej nalepky sa bojim. Lebo maly uz v skolke bol zakriknuty a dostal nalepku ze je slabsi lebo bol v triede najmladsi a tak sa k nemu aj spravali dost casto na co som prisla bohuzial az prilis neskoro.
Triedu menit zatial nechcem lebo by to mohlo uskodit. Velmi dlho mu trva kym sa s niekym cudzim zacne rozpravat - hlavne uciteliek co sa tyka. :-/

Ale presne si to myslim ze tlaci do vysetreni aby bol papier ale nemyslim si ze zrazu nabehne na system ze sa mu bude viac venovata vsimat si kde problem je kde nie. Kedze ani taka najmensia poziadavak ako posielajte mi domov zosity nech viem co preberate nieje akceptovana.
A syn bez dovolenia neexistuje aby domov zosity vzal. :-/ proste ak im ucitelka povie odlozit do skrinky odlozi a hotovo. Vela krat som takto spatne prisla bohuzial na to ze vlastne nemal dokoncene ulohy lebo nestihol, domov to nebral a nikoho to nezaujimalo. ☹

bramborienka
16. mar 2022

Kludne mi napiste,pracujem ako spec.pedagog v CPPP a P.

andy03
16. mar 2022

@bramborienka ahoj. J
Ty si v škole špeciálny pedagóg?
Nás čaká asi ešte sedenie so špeciálnym pedagógom, aspoň tak nám to naplánovala pani z pedag. centra .
Ja by som sa chcela ešte opýtať - viem čo sa týka ADD nejaké veci som si prelúskali na nete, len nám robí dosť problém čítanie- pomaličky číta slova ako mapr. - nazad, triafalo, trest, prevrtal…. Neviem ako mu mám pomôcť 🙈 mám ho nechať vytrapit? Alebo je nejaký systém ako mu pomôcť?
Ďakujem za každú radu

bramborienka
16. mar 2022

@andy03 ja pracujem v poradni ako spec.pedagog-v centre poradenstva a prevencie.to znamena,ze ku mne sa dostavaju deti s vyucovacimi tazkostami,kt.na zaklade diagnostickych testov overujeme,riesime,integrujeme upravujeme vzdelavanie a nasledne odporucame ako s danym dietatom pracovat dalej.

bramborienka
16. mar 2022

@andy03 ale teda pracovala som aj v skolke aj v zakl.skole ako spec pedagog.
Ak tak napis mi spravu priamo,nech to tu nezahlcujeme

matovicova
16. mar 2022

To naše školstvo, to je smutné 😥
Ty so synom makas každý večer a učiteľka tí povie, že 3 je dobrá známka... Bohužiaľ tvoj syn potrebuje iný prístup, ktorý vám vaša učiteľka nevie/nechce poskytnúť. Ešte je tu varianta, že skusis poriešiť s riaditeľom.. Držím ti palce, páči sa mi tvoja húževnatosť 🍀
Ešte otázka: nemôžeš s ním prechádzať tie zadania popredu?

majkabambulik
16. mar 2022

napadla ma otazka, ak sa ucite tolko vela doma a trapite sa doma predpokladam cele hodiny, nezvazovali ste poziadat o domace vzdelavanie?

autor
16. mar 2022

@matovicova zadania dopredu prechadzat nemozem, parkrat sa nam podarilo nieco nechtiac dopredu prebrat a hned sme dostali odkaz neucte sa s nim dopredu.
A teda to ako riesenie nevidim lebo predmety budu pribudat to by sme casom nedali. On sa proste musi casom naucit pracovat na hodine. + uz parkrat sa nam stalo ze som mu vysvetlila nieco inak ako sa to ucili oni a proste mal sice z matiky spravne vysledky ale nemal postup ako ocakavali tak zas dokrtana uloha ze to nieje dobre.

autor
16. mar 2022

@majkabambulik velakrat ale pri praci to bohuzial nestiham. i ked viem ze potom by mal viac vedomosti ale uz viackart sa mi ukazalo to ze ja pouzivam inu terminologiu ako je v skole ci v zadaniach a potom nevie co robit.
Dam taky obrazny priklad:
Veta: Scitaj cisla 3+5 porozumie napise 8
Veta: Napis sucet cisel 3 a 5 - nevie co ma robit
Veta: Scitaj scitance 3 a 5 - nevie co tym myslim
Prirataj k cislu 5 cislo 8 - vyrata 13
zvacsi cislo 5 o 8 - ma probelm co chceme.

toto su take easy priklady z minulosti ale su aj ine zlozitejsie. A teda tu by mohlo nastat ze ja ho to naucim a pri preskusani pohori pretoze raz a znova neporozumie zadaniu ako sa to stava teraz. A to je cely kamen urazu ze ja mu doma pomozem vysvetlit co ma robit alebo mu dam doplnujuce otazky aby sam na to prisiel ale v skole mu nepomoze nik a potom pride domov s doskrtanym zositom ze to ma zle. a vlastne neviem ci aspon dufat ze ked ten papier vybavim ako ucitelka chce tak sa aj pristup zmeni alebo sa nezmeni pristup ucenia vobec len bude proste chlapec s papierom. :-/

matovicova
16. mar 2022

Ale nemyslela som riešiť úlohy popredu, to samozrejme nie. Len si prechádzať zadania, čo budeš robiť tu a co tu. Ako si porozumel tomuto zadaniu... Ako keby len taká diskusia..?

majkabambulik
17. mar 2022

Z toho mi vychadza, ze tam je naozaj pani ucitelka, ktora je velmi dolezita-poskrta vsetko a potrebuje dokazat, ze dieta ma doniest papier. Chapem tie scitance a pod. tie su v pracovnej ucebnici. Nasa ucitelka na tom vobec nebaziruje, deti vidia, ze je tam znamienko plus tak to maju spocitat. Zadania niektorych uloh su naozaj take, ze ani dospely s vysokou skolou to obcas nepochopi, takze tam je problem asi s pani ucitelkou, ktora sa nepresvedci, ze kazde dieta pochopilo zadanie. Ak by ste boli domskolaci, tak by ste mohli ist aj do inej skoly, kde su skuseni s domskolakmi a su tam nato urcene ucitelky, ktore sa o taketo deti priebezne zaujimaju a staraju - kym deti pridu na preskusanie. Je tu skupina domskolakov, kde sa mamicky navzajom radia. Ak by ste mali v blizkosti pani ucitelku dochodkynu, ktora by si s malym rozumela tak by Vas to doma urcite odbremenilo, kym ste v praci. Neviem odkial ste, ale v skupinke domskolakov tu na MK by ste sa mohli popytat na mamicky z Vasho okolia, co maju rovnako stare deti a maju skusenosti s tymto typom vzdelavania na lokalnych skolach, urcite Vam pomozu.

eala
12. apr 2022

@bramborienka dobrý deň, prosím Vás, pracujete v pedagogicko-psychologickej poradni? Potrebovala by som poradiť ohľadom syna

bramborienka
12. apr 2022

@eala dobry vecer ano,kludne mi napiste spravu