Sexuálna výchova na školách

gazah
14. nov 2015

Narazila som na dokument, ktorý si myslím, že by mala vidieť každá matka. Jeho obsah sa vám páčiť určite nebude. Je však dôležité o veciach vedieť a začať konať. Privítam konštruktívny dialóg na tému tému. Tu je link:

https://www.youtube.com/watch?v=mtPUTh1BqhA
sissy27
14. nov 2015

@gazah nebudem hodnotiť, do akej miery je "Panorama film" hodnoverným zdrojom informácií, ale akosi to vo mne vzbudzuje pocit, že na objednávku ti vyrobia čokoľvek... úprimne, nemám ani chuť ani čas hodinu pozerať takýto dokument, ale stačí si prelúskať pár tém na MK a je jasné, že sexuálna výchova na školách bohužiaľ chýbala...

mikys1
14. nov 2015

Ja som za sexuálnu výchovu , lebo dnešné deti majú veľmi skreslené informácie a s veľa deťmi sa o tom rodičia vôbec nebavia, napríklad ani o menzes a dieťa je v 11-12r. zaskočené keď ho dostane a somaj za rodičovskú výchovu , aby sme nedopadli ako Anglicko kde sú 14-15r rodičia pomaly štandart 😉

sardinka335
14. nov 2015

@gazah a čo si objavila teplú vodu???
Ulohou školy je primárne vzdelávať ...vychova ako taka sa ma uskutočnovať v rodine. To ze sa tak nedeje je problém rodiny a nie skoly.SKola moze ponuknut nejaku koncepciu vzdelávania a informácii, ktore v rámci vyučovania poda ziakom - pokial viem deje sa tak na biologii a etickej vychove. Tam ziaci dostanu základné informácie o fungovaní ludského tela, moznosti otehotnenia a pod.
Ostatné informácie su psačou povinnosťou rodičov aby svojim deťom podali primerane veku a ich rozumovým schopnostiam. Rodič, ktorý otvorene komunikuje so svojim dieťaťom nepotrebuje sa spoliehať na nejaku sexuálnu vychovu na škole s ktorej obsahom ani suhlasit nemusí.
Ja osobne si vyhradzujem právo sama poskytovať svojim deťom informácie ake ja uznám za vhodné a kedy ich uznám za vhodné práve v takej citlivej teme ako je sexualita a preto ja osobne by som svoje dieťa na nepovinný predmet sexuálna výchova neprihlásila - nevidím dovod.

cmulinko
14. nov 2015

Meno Alfred Kinsey mi nie je nezname.Citala som a videla som uz par dokumentarnych filmov o nom a o jeho vyskumoch na detoch ohladom ich sexuality.Povazujem ho za jednym z najnebezpecnejsich ludi ktori v spolocnosti zili.

mikys1
14. nov 2015

@sardinka335 aj ja to vysvetľujem mojim deťom , ale je fakt, že niektoré otázky mi nedajú , proste sa hanbia či akoby som to pomenovala, takže bolo by fajn ak by to mali podaané v škole formou pre nich vhodnou

mawka
14. nov 2015

@sardinka335 normalne sa o tom bavia doma rodicia s detmi a postupne ako rastu sa im davkuju informacie. ak to takto v rodinach je, s dietatom ani nepohne nejaka sexualna vychova. ani som netusila, ze to je aj predmet na skolach, teda zakladnych. som bola v tom, ze tak nejako v 7. triede ako za nasich cias v ramci ludskeho tela. Lenze mesiac, dva dozadu maly dosiel zo skoly s tym, ze namiesto predmetu ich rozdelili baby/chalani, chalanom rozdali kondomy a ucili ich ako sa navlieka. Maly je siestak. Tak toto mi prislo dost odveci. Maly samozrejme vie, co je kondom a na co sluzi a vie aj ako sa ludia rozmnozuju, ake su rizika nechraneneho styku atd, ale citil sa dotknuty a odmietol sa ucit ako sa navlieka kondom. Nastastie bol pochopeny a nemusel. Povedal, ze tieto veci bude riesit s maminou a nie verejne. Ulavilo sa mi tak trochu. Ale stale nechapem, preco siestakov ucia navliekat kondom. Celkovo tam v triede ti chlapci su este nevyvinuti, take decena, no moj maly je stupel, pindulak mu len teraz zacina rast, vobec sa mu "nezapaluju" lytka. Naopak dievcata u nich su vyspelejsie, ako to byva oproti chalanom a dost vyzyvavo chodia oblecene a zmachlene. Vacsina triedy. Tie uz obhanaju frajerov, skor tam by som sa zamerala.

mawka
14. nov 2015

@cmulinko a to este budu kinseyho stavat nad freuda v tychto veciach. normalne ho glorifikuju...

sardinka335
14. nov 2015

@mikys1 na to maju eticku vychovu kde sa tejto teme priestor venuje - samostatný predmet je podla mna zbytočný. Čo chcete tým deťom hovoriť cely školský rok napr. 1x týždenne????
Na nejaku volnu diskusiu o tom čo ich zaujima - kludne prečo nie ak sa niektorí hanbia pýtať doma...toto dokaze plne pokryt etická vychova.
Kazdá matka si ma všímať svoju dceru, zaujmy, správanie, telesný vývin...ak vidim ze uz ,,naozaj,, dospieva tak si mozeme spraviť nejaku ,,babsku jazdu,, pokec kde tieto temy ako menzes mozem spomenuť...a je povinnostou otca sadnut si tak aj so synom...napr. ked mu začnu ,,rašiť fuzy,, a vidim ze dospieva. Ale je jednoduchšie hodiť to na školu na iných a potom sa ešte aj sťažovať ....

katy2
14. nov 2015

Video urcene na predmet Vychova k manzelstvu a rodicovstvu v Cechach pre MENTALNE POSTIHNUTYCH.... bez komentara....

https://www.youtube.com/watch?v=c5uumpJZbkc
mawka
14. nov 2015

@sardinka335 dobre pises. len kolko zien a chlapov sa takto rozprava s detmi? sak to je potom vidiet, kde zlyhali v rodine tieto veci. tiez si myslim, ze je dolezite byt tym, kto to dietat povie, rozoberie. aby v pripade cohokolvek vedelo, kam sa ma ist poradit - s rodicmi a nie s googlom.

mikys1
14. nov 2015

@sardinka335 no zas ti budem asi oponovať moje baby chodia na náboženstvo takže etiku nemajú a v triede je ich teda dosť čo etiku nemajú. Malá mala napríklad 11 a pol roku keď dostala menzes a jej spolužiačky väčšinou skôr . Moja vedela čo sa deje , no tie druhé baby vôbec nie niektoré aj plakali , že umrú a tak . Je to smutné ale dospievanie sa posúva stále dolu a veľa rodičov je ešte skosnatených , preto som ja za

mikys1
14. nov 2015

@mawka presne

mawka
14. nov 2015

@mikys1 ano, preto by sa mala nejaka osveta sirit hlavne smerom do rodin, podporovat rodiny, aby sa o tom bavili a skola az druhotne. ono je uplne jedno ci si veriaci alebo neveriaci, niektori rodicia sa o tom bavit nebudu. bud sa hnabia alebo na to kaslu alebo neviem preco. to mas tak ako ked sa niektori rodicia pred dietatom nikdy neukazu nahi. sak clovek sa nemusi producirovat ako na nuda plazi, ale na druhej strane je to prirodzene. to maly minule skumal poporodnu realitu zenskeho tela 😀 strie a tak dalej. to aby si nemyslel neskor, ze zeny vyzeraju len ako tie z katalogu 😅

mikys1
14. nov 2015

@mawka presne tak dávkovať všetko s rozumom

sardinka335
14. nov 2015

@mawka vieš ale to uz nie je moj problém čo si iní doma robia - je to hnusne povedane ale je to tak.

@mikys1 ale to je problém tých rodín - ja ako pedagog by som si len tak sama od seba nedovolila bez vaznej pričiny hovoriť prvačkam na ZŠ o menzese...prečo? Lebo nepotrebujem na další den pocuvať nejaku nahnevanu mamičku ze čo som to jej dieťaťu povedala.... 🙂

mawka
14. nov 2015

@sardinka335 hej, rovnako citliva tema ako vianoce, kde niektore deti veria jeden na jeziska, druhy na santu, treti na deda mraza a stvrty vie, ze darceky nosia rodicia a teraz traumatizovat dieta a cakat navstevu rodicov ako si si to dovolila. a rovnako je to s bocianmi vs. normalny sex. u niekoho lietaju bociany velmi dlho a rodicia si na bocianoch zakladaju. z toho by mohol byt fakt ze pruser.
a tu sexualnu vychovu ma kazda skola ci ako to funguje vlastne?

jankazav
14. nov 2015
Používateľ jankazav je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od jankazav.

Presne tak!!! Bolo to na YouTube! Je to pravda! 100% overený zdroj! Zachráňme naše deti!!!

cmulinko
14. nov 2015

rodic pozna svoje dieta najlespie a teda aj najlepsie vie odhadnut rozne reakcie na rozne temy.neviem si predstavit lepsieho ucitela v otazke sexuality ako samotneho rodica.To nie deti by sa mali vzdelavat a ucit,ale prave rodicia.To rodicia zlyhavaju a nevedia si poradit ako k tejto teme pristupovat doma,tak,aby dieta nemalo potrebu hladat si odpovede na otazky inde.Ked mam doma cloveka,ktoremu absolutne doverujem lebo viem,ze mi vzdy chcel len dobre,vzdy mi vravel len pravdu,vzdy ma vypocul,tak by sa tato tema vobec nemusela dostat do ucebnych osnov.Vzdelavajme rodicov a nie deti.

kisac
23. nov 2015

Ahoj, podle mého názoru by rodina především měla plnit určitou povinnost a v daném věku dítěte ho informovat o sexualitě. Před různými nebezpečími jako jsou pohlavní nemoci nebo různé nástrahy pohl. zneužívání atd. Rodiče by měli z postupem věku to dítě citlivě informovat např. Jaký je rozdíl mezi tělem dítěte a dospělého, poté mu šetrně sdělit jak se dostal na svět. Ne jak u nás v ČR si jeden kluk z jednoho fóra myslel, že při orálním sexu jeho dívka otěhotní. :D Tak kde to jsem ? V pravěku? Za druhé by škola měla plnit určitou povinnost a pravidelně sexuální výchovy uspořádat, aby dětem řekla jaká nebezpečí se schovávají i v rodinách. Jednou jsem četl článek a nejvíce jsou děti zneužívány rodinnými příslušníky. Zdaleka to nejsou pedofilové. Jak si naše i vaše populace myslí. Pedofilie je erotická náklonnost k dítěti. Ve věčině případů, pedofilové nezneužívají.

gazah
autor
4. aug 2016

Pod konštruktívnym dialógom som mala na mysli - najprv si pozrieť video a potom diskutovať. Preto som sem ten príspevok spolu s videom pridala. mám pocit, že ho nevidel nikto z diskutujúcich. Alebo sa mýlim?

bluka2
4. aug 2016

@gazah Nabuduce skus nejaky dokumentarny film, ktory sa aspon snazi byt objektivny a dat pohlad z viacerych stran a nie lacne tendencne video s rozhovormi s ludmi, ktori maju "nahodou" vsetci rovnaky nazor na temu. Pozrela som si asi 5 min. v roznych castiach a stacilo, je to strata casu.

lujza123
16. aug 2016

@gazah mne to video a strasenie skorou sexualizaciou deti pride pekne sibnute. Ja neviem v akom svete autori takychto paskvilov ziju, co si myslia ze dnesne deticky si strazia panenstvo do 18 tich, veria na bociana a odpadavaju pri slove oralny sex? Paneboze.... V dnesnej dobe ked na pornostranku sa dostane hocikto kto klikne ze OK som plnolety.
S deckami sa o tom treba rozpravat, lebo tie dnesne decka maju ovela vacsi pristup k pornu ako kedysi, v dnesnej dobe internetu ked sa lahko mozu stat obetmi sexualneho obtazovania cez net a pod.

A nemyslim si ze o vsetkom sa da rozpravat v rodine. Ja by som sa od hamby prepadla ako 14 rocna keby mam mame rozpravat o chalanoch a 1 puse, proste sa mi v puberte rozpravalo o takychto veciach lahsie s niekym mimo rodiny..a to boli nasi dost otvoreny a liberalny, si neviem predstavit ako sa o sexe rozpravaju nejaky ortodoxny krestania... stylom na toto mas este cas, po svatbe sa dozvies