Škola pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou

kvakynka
16. jan 2013

Ahojte, mam dcerku, ktoru by som chcela prihlasit do pripravneho rocnika, ma oneskoreny vyvin reci, slabsiu grafomotoriku, jemnu motoriku, problem s pozornostou a potrebuje k praci silnu motivaciu.... V diagnostickom centre, kam chodime, mi bolo povedane, ze prichadzaju do uvahy dve skoly v bratislave, kde by som dcerku mohla dat. ZS na Jelenej ulici a ZS na Vlasteneckom namesti, vieme mi poradit, mate niekto realne skusenosti hlavne s tou na Vlasteneckom nam? Nikde som zial nijake info o nej nenasla.... Dakujem😉

ddaassuullaa
16. jan 2013

vlastne skusenosti nemam ziadne, ale prave vcera som citala v nasej skolke oznam o otvarani pripravneho rocnika na Jelenej. Zhodou okolnosti som prave pozrela ich stranku, tak mi docvaklo, ze prave tato skola sa zameriava aj na deti s poruchami ucenia a komunikacnymi vadami - ci uz ako integrovanymi alebo v specialnych triedach. Pocula som len dobre odozvy, na velmi dbrej urovni je tam komunikacia rodic-ucitel, riaditelka robi vsetko pre to, aby sa veci riesili pozitivne a ocakava spatnu vazbu od rodica. urcite je najlepsie zucastnit sa dna otvorenych dveri alebo rovno kontaktovat riaditelku, pripadne zastupkynu. drzim palec

kvakynka
autor
16. jan 2013

no ved prave ... ze na Vlasteneckom vobec nerobia den otvorenych dveri .... :( preto som chcela konkretnu spatnu vazbu na tuto skolu

ddaassuullaa
16. jan 2013

pozrela som v nasej skolke letak. tak zapis do pripravneho rocnika na Jelenej je 25.1. od 14,00-18,00 a 26.1. od 8,00-12,00. zrejme by som to skusila

kvakynka
autor
17. jan 2013

Ano, tento termin uz mam v kalendar, dakujem 😉, je aj na ich stranke...... Nikto nic o skole na vlasteneckom?

epana31
17. jan 2013

ahoj moj syn ma tie iste problemi co tvoja dcera najprv som ho prihlasila na Jeleniu ulicu ale malý chodil na Misikovu do skolky a pani riaditelka je aj riaditelkou šzš na karpatskej a otvarala tam pripravny rocnik tak som hned supla maleho na karpatsku pripravny rocnik bol fantasticky teda pani ucitelka aj ked prisna deti mali respekt ale naucila ich strasne vela teraz moj syn chodi do 1 triedy su v triede len 2 s jednou kamoskou este zo skolky takze nova pani ucitelka ma casu habadej ich zase vela naucit :D Na Karpatskej je v triedach malo deti maximalne 6 sice chodia tam deticky aj s downovym syndromom ale pani ucitelky maju dost casu na vsetky deti tak aj downicata napreduju zaroven s inymi detmmi jednoznacne odporucam Karpatsku uz aj koli vybaveniu skoly,pedagogom a tomu ze skola je skor takeho rodinneho typu :D ved aj tak ju mas cez dvor cez jeleniu chod sa pozriet a informovat za to nic nedas ale nech mas prehlad ale ako vravim malemu tato skola velmi pomohla :D tak drzim palce pri rozhodovani ahoj

kvakynka
autor
12. feb 2013

Rozhodla som sa nakoniec pre Vlasteneckeho, tak dufam, ze to je dobre rozhodnutie.... Nikde neviem najst info o tejto skole, takze mam len sprostredkovane info z diagnostickeho centra kam chodime a kde mi ho odporucaju.....

dagie04
28. máj 2013

Ahojte,
pre môjho syna bola tiež doporučovaná škola na Vlasteneckom námestí.Je to vraj velmi dobra škola pre tieto deti.Syn chodí na normálnu školu.Je len druhák.Zatial to ide ,učiteľka je super,ale neviem čo nás čaká neskôr.Bolo mi povedané že môžu nastať problémy so sebavedomím,šikana od spolužiakov a pod.Že začne pociťovať že je iný ako ostatní.Ale hlavne nikto asi nebude mať čas vysvetlovať môjmu synovu osbne keď niečomu nerozumie.
Na tej škole sú plne vybavení pre tieto deti,majú tam v rozvrhu hodiny logopédie.Psychologička mi povedala že má veľmi dobré skúsenosti s touto školou.
Veľmi by mi pomohlo keby tu niekto napísal hlavne ako sú spokojné deti,či sa tešia do školy.
Kvakynka ak to čítaš napíš, prosím aký dojem na teba urobili.

felixa
28. máj 2013

@kvakynka
Ahoj, az teraz som si vsimla tuto temu. Sice pises, ze si sa rozhodla pre Vlastenecke namestie, ale predsa napisem.
Zalezi od stupna postihnutia a od vysky inteligencie dietata. Jelenia skola je skor pre mensie postihnutia, tam maju deti sancu zaradit sa uplne do beznej triedy, co sa aj deje na druhom stupni. (Deti su v specialnej triede len na prvom stupni.) Skola na Vlasteneckom namesti mi pride pre vacsie postihnutia u deti, je tam prisnejsi rezim volnosti, kedze su tam aj internatne deti uz od prvej triedy, nie je pripustne pre rodicov byt na hodinach, neexistuju ukazkove hodiny. Aspon takto to bolo pred tromi rokmi.

Ja by som pri slabsom postihu a priemernej az nadpriemernej inteligencii doporucovala radsej Jeleniu, dieta je vedene ako bezny ziak, nie ako ziak so specialnym postihom, ako to je na skole na Vlasteneckom namesti. Je to lepsie najma pri hlaseni sa na strednu skolu, z Jelenej maju ziaci vacsie moznosti vybrat si dalsie uplatnenie po skonceni zakladnej skoly.

@dagie04
Na mna skola na Vlastenecckom spravila vyslovene zly dojem. Same mreze, aj na chodbach, zvonceky a cakat, kym pride niekto z danej chodby otvorit. Pozriet si deti ako pracuju na hodine nedovolili, ze to sa nezhoduje s ucebnymi osnovami. Male deti, co som videla, boli ustrachane a tiche. Okrem toho, na tuto skolu treba vyplnovat specialne tlaciva.

Mne tuto skolu doporucovali z jedneho centra. Ked som im povedala svoje dojmy, logopedicka bola velmi prekvapena a nakoniec povedala, ze ona tam osobne nikdy nebola, ale maju instrukcie, ze maju rodicom doporucovat tuto skolu.

Na Jelenej bola ochotna riaditelka aj ucitelia, dovolili mi byt na hodine, bolo to tam ako na beznej skole, bol to velky rozdiel.

kvakynka
autor
28. máj 2013

@dagie04 ahoj, na mna urobili velmi dobry dojem a mam prislubene, ze mi Vandicku zoberu do pripravneho rocnika a potom sa uvidi, ci tam bude dalej pokracovat alebo sa zacneni do klasickej prvej triedy na beznej skole. Takze zatial len pozitivne pocity - pristup velmi mily ...

dagie04
29. máj 2013

ďakujem,
pre nás je bližšia tá Jelenia,ale uvidíme.Vraj tretí ročník je zlomový.Bude viac úloh,nejaké projekty,vybrané slová,násobilka...Tiež mu diagnostikovali oneskorený vývin reči a s tým súvisiace poruchy učenia.Diktáty pritom píše na jednotky a dvojky.Test z matematiky mal za jedna.A to mi hovorila učiteľka že to nie sú známky z milosti,že sú zaslúžené.Akurát má problém o niečom sám porozprávať.Takže nikdy nevieme s určitosťou čo sa im v tých hlavičkách odohráva.Len vždy keď ideme na nejaká psych. vyšetrenie,dozviem sa ako je na tom hrozne ,a pýtajú sa ma ako zvláda školu a doporučujú tú špeciálnu.

nivi
30. máj 2013

@felixa a kedy si tam bola? mala tam chodi a ziadne mreze tam niesu. zvoni sa akurat do druziny, povies pre koho ides a oni poslu dieta dole. ale tak to mala aj na normalne skole kde chodila do 1 rocniku.

dagie04
30. máj 2013

Tak sa to robí asi vo väčšine školách.Aj mi musíme zvoniť ked ideme pre syna.Veď je to pre bezpečnosť detí.Aby sa hocikto nedostal do budovi školy.

felixa
30. máj 2013

@nivi bola som tam pred tromi rokmi. A chodi do skoly pre naruseny komunikacny vyvin?
Prve zvonenie bolo za vstupnymi dverami. To este poviem, ze ok, ved ide do vstup, to je na kazdej skole. Potom si ma vyzdvihla pani psychologicka a viedla ma niekolkymi chodbami k sebe do kancelarie. Viedla ma asi cez tri chodby, cez aku cast skoly to bolo neviem, vsetky mali ochranne mrezove dvere, alebo len okienko na dverach bolo s mrezou, to uz si presne nepamatam, pri kazdych zazvonila a cakali sme, kym nam niekto pride otvorit, lebo mi hovorila , ze si v kancelarii zabudla kluce. Tot vsjo. To su moje dojmy. Dokonca mi nechcela ani ukazat chodbu, kde su prvaci, pozriet si vyukovu hodinu zamietla.

A ano, ona "ako osoba" rozpravala velmi milo, ale to nic nemenilo pre mna na celkovej atmosfere skoly a velmi milo ma tlacila do toho, aby sme tam dceru dali, aj ked moju dceru ani nevidela a hoci ja som sa prisla naozaj iba pozriet na ich skolu. Dceru sme nakoniec dali do uplne beznej skoly a je jednotkarka.
Vlastne, az ked som videla deti na vyucovacej hodine na Jelenej ulici, som dceru vedela porovnat.

nivi
30. máj 2013

@felixa aha tak sa asi dost zmenilo. mala mi tam chodi prvy rok a psychologicka bola supe. zvonili sme len raz pri vstupe a potom som sama sla az k nej a tak je to aj teraz. mreze som videla len na vstupe do internatu co je pochopitelne. ano ma recove problemy plus dyslexia a tiez trosku horsia disgrafia

lubica248
3. feb 2015

Neviem, aké Vy máte skúsenosti, ale na Vlasteneckom námestí si detičky vyberajú a keď tak ten prístup učiteľov je otrasný. Tiež riaditeľka najprv veľké reči a potom skutek-utek, zrejme niečo čakajú do vrecka a na deťoch doslova šikaná. neodporúčam túto školu, nie je dobrý prístup k deťom.

lubica248
3. feb 2015

Ešte som zabudla poznamenať, ak by sa stalo, že dieťa nepracuje, jednoducho ho nechajp tak s tým, že nespolupracuje a logópedia - slabota, slabota a ešte raz slabota Vlastneceké námestie neodporúčam. Psychologička len nahráva škole, treba to tak brať. Máme s tým skúsenosti, verte mi. neochota a ešte raz vravím prístup triednej učiteľky úbohosť.

andy131295
28. feb 2015

Ahojte skola na Vlasteneckom namesti vobec nie je taka ako ju tu niektori opisuju ja osobne som tam chodila 7 rokov a teraz to je 3 rok co som skoncila a ziaden problem som nikdy nemala.Ucitelky su suprove a ako dyzlekticke mi vlmi pomohli.Normalne ma prijali na sos s maturitov.

palmir
4. máj 2015

skolu vobec nemozem odporucat, prave naopak. Slubovali nam kazdy den logopediu, nakoniec sme zistili, ze individualnu logopedicku intervenciu ma 15 minút do tyzdna. Do skoly vobec nechcela chodit, ucitelka ich vobec pozitivne nemotivovala, v prvom rocniku boli standardom "patky", kedze na rodicovskom zdruzeni avizovala, ze ona "deti nauci, co je zivot". Mali sme najma problemy s vyslovnostou, pani specialna pedagogicka nam oznamila "ze ona jej vobec nerozumie". Ostatni spoluziaci ju dost sikanovali, s cim pani ucitelka nevedela urobit poriadok i ked mala na starosti len osem deti. Takze sme spolupracu s touto skolou ukoncili, v novej "normalnej" skole je moje dieta stastne, ma same jednotky, pani ucitelka ju len chvali, aka je sikovna, a nema s nou ziadny problem. Takze tato skola bola pre nas jednou velkou chybou. Samozrejme, ze vsetko je o ludoch, a my sme nemali stastie na ucitelku, ale obdobne problemy riesi aj moj kolega v tej istej skole.

lola846
12. máj 2015

Juuuuj teraz som úplne zmätená ☹ Syn mi na túto školu nastupuje v septembri a rozhodla som sa práve na základe výraznej logopedickej prípravy ( má problém z vyslovnostou, a kvôli tomu ho nechceli vziať do 1 triedy) a veľmi dobrému dojmu z logopedicky a psychologičky. Mala som v pláne ho tam nechať len prípravný ročník a potom dať do inej školy a ako to tu čítam pri tom aj zostane.To ste ma teda naozaj sokovali s tou logopedickou prípravou....

nadrazna
13. máj 2015

Nasla som tento prispevok o skole. Mne chodili 2 deti na Vlastenecke a som bola velmi spokojna 🙂 Nieje problem sa dostat na strednu skolu. S ucitelmi som nemala nikdy problem a ani na internate s vychovavatelkami. Kedykolvek som mohla zavolat a informovat sa a nebol problem ani aby ucitelka v piatok na mna pockala ked som potrebovala s nou nieco vyriesit. A co sa tyka logopedie, usmernuju ich na kazdej vyucovacej hodine, plus kazdemu jednemu sa venuju osobitne v ucebni a chodia aj k logopedicke ci psychologicke.
Ano, su tam mreze pri stupe do skoly, ale treba si uvedomit aka je Petrzalka a oni su zodpovedny za deti. Je tam vratnica a vratnik nema problem ist pre dieta a priviest ho k rodicom. Vzdy vedia kde maju kazde dieta a nemusia ho hladat po celej skole. Vratnik pozna kazde dieta po mene 😉 So sikanou som sa na skole nestretla. Riaditelka je prisna aj na rodicov aj na deti a podla mna spravodliva, ved aj doma riesite nezbednosti deti a nie vzdy sa to detom paci.
Moje decka sa tam zastavia a idu pozriet ked maju cestu okolo a vzdy velmi radi spominaju.
Ale vzdy je to o pristupe na obidvoch stranach ucitel-rodic

sona2803
14. feb 2016

Ahojte chcem sa opytat na dve zakladne skoly v Trnave.Prva je SZS na Prednadrazi a druha je ZS Andreja Kubinu.
Chcem dat syna do pripravneho rocnika bolo nam to odporucane ale na Prednadrazie.Ja som proti tomu syn je velmi sikovny aj napriek jeho diagnoze DMO spastickej dypareze.S recou nemame problem az na to ze niekedy ked chce nieco povedat rychlo tak sa zakokce a niekedy dobre nevyslovuje hlasky.
Poradte co treba urobit aby sme sa tam dostali zatial sme odklad ziadny nemali a radsej do pripravneho nez do skolky spat.Dakujem 🙂

silvulienka
14. feb 2016

Informovať sa priamo v škole aké sú možnosti. Alebo prísť rovno na zápis detí do 1. ročníka a tam sa dozvieš zase viac.

janocka1
18. feb 2016

@kvakynka viem, ze tvoj prispevok bol este z 2013, chcela by som poprosit o info, ako ste zvladli prilravny rocnik na vlasteneckom? spokojnost? dakujem vopred za info

kvakynka
autor
18. feb 2016

Maximálna spokojnosť, dcérka je na tejto škole teraz v druhom ročníku a jednoznačne odporúčam

moluto
11. mar 2016

kvakynka...mozem sa spytat ohladom tej skoly na Vlasteneckom dostali sme aj mi odporucanie ohladom synceka aby sme od septembra nastupili... Ake mate dojmi? Skusenosti? Co tu citam tak neviem a mam obavi... Dakujem za odpoved

dagie04
9. apr 2016

Ak môžem ,možno pomôže moja skusenosť.Môjmu synovi tiež odporučali tuto školu.Nastúpil však do " normálnej "ZŠ.Prvý ročník dobre,druhý -začínali problémy.V treťom väčšie problémy ,v štvrtom neúnosné problémy.V piatom ročníku nastúpil do školy na Vlastenecké nám.Od vtedy je syn sebavedomejší,má kamarátov,zmysluplne sa vie pripraviť do školy.Učitelia sa im naozaj venujú.Známky má za zásluhy,čiže je donútený sa učiť.Velkou výhodou je,že ich je v triede málo.Takže nie je prehliadaný.
Ľutujem ,že sme ho tam nezapísali hneď v prvom ročníku.
Neviem teda posúdiť,ako je to na prvom stupni,ale určite vedia s takými deťmi pracovať.Aj deti sa cítia lepšie,nikto tam nevhodne nepoukazuje na ich problémy či už zo strany spolužiakov,alebo učiteľov.A od syna viem,že je tam veľmi dobrá vychovávateľka v ŠKD.Majú tam veľa krúžkov.
A inak ,áno majú tam poriadok,nepustia tam len tak pobehovať cudzích ludí.Vrátnici poznajú každého žiaka po mene a pekne na všetko dozerajú.
Ešte musím spomenúť školu na Jelenej ulici.Stretli sme sa s veľmi príjemnou pani riaditeľkou,a celkovo s príjemným prostredím.Dala nám možnosť vyskúšať si školu na tri dni.Je to síce len tri dni,ale celkový dojem bol velmi dobrý.Možno aj preto,lebo syn bol dosť vystresovaný z tej "normálnej školy".

misaela77
4. sep 2016

ahojte, aj môj syn chodí na vlastenecké. tento rok pôjde do druhej triedy, pretože ešte stále nerozpráva úplne čisto. ja som so školou spokojná, mám dobrú skúsenosť s pani ridateľkou aj s triednou učiteľkou. syn chodí do školy veľmi rád, ked ochorie a musí zostat doma ráta dni kedy už konečne pôjde do školy. to platí aj pre škd. je pravda, že individuálnu logopédiu majú len raz do týždňa. ale je pravda aj to že logopediu a správnu výslovnosť cvičia na každom predmete.

miika
29. jan 2017

Ahojte, chcela by som aby syn nastúpil od septembra 2017 na Vlastenecké, do 3.ročníka, má diagnozu NKS vývinová dysfázia, porucha pozornosti. Už rozpráva, ale má veľké problémy s čítaním, s porozumením prečítaného textu, s písaním. Vraj ho zoberú len ak prejde testom u psychologičky na škole a len ak sa uvoľní miesto, čiže bude v pozícii čakateľa. Netuším kam ho dať ak sa na tú školu nedostane, aká je šanca že sa v súčasnom druhom ročníku uvoľní miesto ??? Alebo ho mám skúsiť zapísať aj na Jeleniu, že ak by to nevyšlo na Vlasteneckom ? Alebo tam je rovnaký nátresk a problém sa dostať ? Nie je ani náhodou v Petržalke normálna ZŠ kde by mali špecialne triedy pre deti s NKS ?

dagie04
29. jan 2017

@miika Ahoj,
Skús nájsť nejskú školu,ktorá má aspoň špeciálne triedy pre tieto deti.Ja viem,že ZŠ na Kuliškovej má také triedy,ZŠ na Jelenej tiež.
Tieto triedy majú obmedzený počet žiakov,tak preto sú hneď plné.Na Jelenej by mohli mať volné.Treba sa tam informovať.Je tam veľmi prívetivá milá riaditeľka.
Alebo zatiaľ integrovať dieťa v škole,ktorú práve navštevuje a čakať na miesto na Vlasteneckom.Tam sa uvoľni miesto asi až keď dieťa neptrebuje ich logopedickú starostlivosť,väčšinou až v 5.triede.Tak ako sme čakali my.Stane sa aj,že rodičia preložia svoje dieťa keď su nespokojní.
Tvoje dieťa musí byť medzim "svojimi", a hlavne v triede s malým počtom žiakov.Ja by som skúsila zatiaľ tú Jeleniu a keby sa uvoľnilo miesto na Vlasteneckom,zvažovala by som potom.Niekto si viac pochvaľuje Jeleniu.
Na tej Kulíškovej to nepoznám,ale na ich web stránke sa pekne vyjadrujú k problematike porúch učenia.
Treba isť všade osobne a poobzerať.Na Jelenej nás všade pustili,nechali syna chodiť tri dni k nim,aby si zvykol.Keby sa neuvolnilo na Vlasteneckom,určite chodi na Jeleniu.

miika
29. jan 2017

@dagie04 Ďakujem, pojdem pozrieť samozrejme aj Jeleniu, syn chodí na dedine pri Bratislave, nechodí do kmeňovej školy v BA. Chcem sa aj kvôli škole presunúť do Petržalky, lebo aj ďalší syn musí ísť na špeciálnu školu. Zatiaľ chodí len 2dni v týždni, lebo mame jeho školu 35km od domu, ale treba mu chodiť viac krát aby sa posunul, tak riešim tým pádom tri deti naraz. Najstarší potrebuje zase nejakú ZS kde len doklepe posledné dva ročníky, ale on je šikovný, jednotkár, toho asi zoberú kdekoľvek.