2,5 ročné dieťa došlo o cumlík a nechce teraz spať

3. mar 2021

Ahojte maminky, na naliehanie rodicov, že bude mat krivé zuby, som zobrala dietatu cumel. V podstate sa to zaobišlo bez velkych placov, ale od toho dňa poobede vôbec nespi. Mal vybudovanú spankovu asociaciu cumel+plysak. Ako som zobrala cumel, tak aj toho plysaka “odložil”. Teraz to prebieha tak, že vylieza z postele a hra sa a už tyzden poobede vôbec nespi. Hlavne vecer už je peklo, nevie sa vmestit do koze od únavy, ale tiež nevie zaspat. Vyskytol sa takýto problem aj u vás? Ako ste to riešili? Včera som ho doobeda vzala na 4km túru pesi a nič to nepomohlo. Vynechať poobedny spanok? Len v škôlke spat bude musieť....

pribinak
3. mar 2021

V škôlke deti reagujú úplne inak. Tam je davová psychóza. Deti bežne zaspia aj keď doma nie.

nika23t
3. mar 2021

Moja mala tiež odložila cumlík, keď mala 2,5 roka. So slovami, že už je veľká a ze ho nechce. Od radosti som skákala jak cvok, ale len do momentu, kým som nezistila, že v ten deň u nas skončil aj obedňajši spánok... A o večernom dvojhodinovom zaspávani ani nehovorím... Malá v jednom kuse mlela, keďže mala volne ústa 🤦‍♀️ Asi mesiac-dva to trvalo, kým sa naučila zaspať. V škôlke niekedy zaspala, niekedy nie. To som neriešila. Ale doma už počas dňa nespavala, odkedy nemala cumlík.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
3. mar 2021

@nika23t nepotešila si ma. Potrebovala by som čas na robotu, na seba, toto mi spravilo teda riadny škrt cez časový rozpecet😏 aj u nás zaspávanie vecer 2 hodiny(spieva si, vyprava, vypytuje sa....). A vecer potom spi len 10 hodín, to je podľa mna dosť malo na takéto male dieťa.

nika23t
3. mar 2021

Áno. Aj mne sa týmto skončil čas, ktorý som mala pre seba 😊 Ale zvykla som si. Večer už zvykla byť unavená, myslela som, že rýchlo zaspí, ale asi z tej samotnej únavy bola nakoniec úplne naštartovana na nekonečné debaty... Ale vravím, že do dvoch mesiacov sme to nejako upravili. Inak práve vtedy som zistila, že malá skôr zaspí s ockom ako so mnou. To vždy bola rychlovka, do pol hodky a odfukovali obaja. Ale pri mne to trvalo...

simca06022011
3. mar 2021

No my sme cumle odlozili tak, ze sme ich poslali postou "bumburiakovi", napisala som adresu, otec odniesol.. a viac ho nehladala, vedela kam isli a neriesila a zaspavala bez neho dalej. Ale na obed to bolo vzdy tak, aj s dudlom, ze som si musela na chvilu lahnut s nou a napr. jej hladkat celo...v skolke nemala problem, tam zaspala ako medved az kym nesla do skoly, hocikedy.

majamat
3. mar 2021

moja tiez v podobnom veku prestala pouzivat cumlik, zamerne sme jej ho endali k babicky, na zaciatku bolo zaspavanie tazsie, ale castom sa naucila. je to prechodne obdobie, tkroe treba pretrpiet

diusqa761
3. mar 2021

Neviem, my sme toto neriešili staršia odmala neznášala cumle a mladšia ich má len keď chce ale vie fungovať a spať v pohode bez neho. Ale čo teda keď vravíš že pre dieťa ste tým zničili jeho spánkový rituál tak keby ste vytvorili nový? Napr sadneš si s ním k posteli zoberie plyšáka, prečítate vždy rozprávku a budeš chvíľu u neho a hladkať ho kým sa trochu neunaví?

ckatka
3. mar 2021

Bavila som sa o tom so zubarkou aj so zubnou sestričkou. Horšie ako cumlík je keď si dieťa zuzle palec (a vytláča tak chrup smerom von). Cumlík nerobí na zuby o nič väčší tlak ako bradavky pri kojeni. Nerieš to a kľudne mu ho nechaj. Je to preňho obľúbená vec a istota. Ty by si tiež bola nasrata keby ti niekto vezme obľúbené pyžamo s hello kitty so slovami "už si naň veľká"
V škôlke sa oduci keď bude vidieť že tam ho deti nemajú. Do školy s ním nepôjde neboj.

katkamatka7
3. mar 2021

Mne dieťa cumlík nechcelo od narodenia, vyplýval ho za pár sekúnd. Začali sa mu prerezávať zúbky a keďže sa to nezaobišlo bez plaču, skúsili sme aj cumlík, s ktorým sa v podstate hral, bavilo ho vyťahovať ho z pusy s pukavým zvukom. Nemá ešte ani rok a sme na hrane, kedy vydrží byť hore od rána do večera len s jedným spánkom. Večer máme zaspávaci rituál, stlmené svetlo, na rukách mi zaspí počas čítania rozprávky, pričom stišujem hlas postupne, môže to byť na 10 minút ale aj hodinu. Vždy ho uspí kočíkovanie.Tiež čítanie po kúpeli trvá kratšie, kým zaspinká. Cez deň s ním cvičím, na odporúčanie fyzio 4 krát denne, po 15 až 20 minút. Tu túru zopakujte, nenechaj sa odradiť tým, že raz nepomohlo. Poobednú spánok nevynechať nasilu, ak potrebuje spať, radšej nech si pospí vtedy, keď to cíti, únava ho môže premôcť neskôr a tým pádom bude menší časový interval do večerného spánkového času.

autor
3. mar 2021

@ckatka palec si nedava, ten cumel nebol ani oplakany, povedali sme, že nie je, trochu pomrncal, rano tiež a bolo dobre. Čakali sme záchvaty placu, to sa nekonalo. On má krivé zuby, neviem, či z cumla a rodičia furt do mna hustili, že už má predkus. Mama má komplexy z toho, že má predkus kvôli cumlu, takze má to už nebavilo pocuvat. Nechcem mu ho už vracat, keď už je s tým vyrovnaný. On sa sprava, ako by ho nikdy nemal.

autor
3. mar 2021

@diusqa761 snažím sa vytvoriť nový cez deň prechádzka, potom jest, citat rozpravku, ale ku koncu rozpravky, ktorú má rad, začne behať, že on nechce spinkat, nechce lezat atd.... už aj zamknem dvere, nech nechodi prec z izby, ale v posteli ho neudržím. Tak zase ho volám lahnut a on sa ide hrat.

lubiss
3. mar 2021

ja som v skolke napriklad vobec nespala ani raz mam to v zivej pamati kukala som na hodiny co boli na stene a uz som presne vedela aj ked som ich nepoznala ako maju byt rucicky a vstavalo sa :D neboj on si zvykne aj bez cumla zaspat treba ho unavovat ako si pisala ze ste boli na prechadzke..bude pocasie lepsie tak to pojde lahsie ked sa vylieta

diusqa761
3. mar 2021

Pfuu no to je horšie. Jedine chodiť stále ako policajt potom ho upozorňovať nech spí kým to nevzdá .

janinah
3. mar 2021

Moja dcéra takto nespala od tohto veku a neublížilo jej to,nemá potrebu tak nerieš,horšie bolo v školke,tam tíško ležala,nespala a čakala na koniec "spánku"

katy2015
3. mar 2021

My sme prave v tejto faze, syn odmietol cumel z hodiny na hodinu,a to som si myslela,ze s nim pojde maturovat...treba vydrzat,lahnut si s nim, u nas pomohlo,ze mu spievam alebo rozpravam rozpravku,ale niekedy je to boj. Trva to uz druhy mesiac.

evalin88
3. mar 2021

Presne pretovsom malemu nechala cumel, aby si necmulal palec, toho sa tazsie zbavit. Alw maly ho ma chvilku a ked zaspi automaticky vypluje. Tak to ma od malička. Mozno keby si skusila neaky iny spankovy zvyk. Napr si pred spaním čitat?

autor
3. mar 2021

@janinah ale mne to ublizuje🤣🤣🤣 priznám sa, že aj ja som si potrebovala počas toho spanku mentálne oddychnut, niečo porobiť, upratať, obvolat veci, teraz je to na maslu😀 on je strašne ubrblany(vďaka za to), ale aj tá minútky ticha mi chyba🤭

autor
3. mar 2021

@evalin88 Ano, skúšame citanie, nemá to efekt, po chvíli sa zdvihne a ide sa hrat. Palec si necmula

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
salonka22
6. júl 2022

Prosim ta, ako to nakoniec cele pokracovalo? My mame pribeh ako cez kopirak. Naobed je unaveny, aj by spal, ale vyliezla z postele, place, hneva sa, vymysla, ma amoky, cape sa po hlave... Vecerne uspavanie trva 2+hod. S cumlom naobed zaspal do 20 min. Plysaky neakceptuje ako nahradu. Som tehotna a uz nevladzem, nehovoriac o tom, ze ta 1-2 obednajsie hodinky boli jediny cas, ked som mohla pracovať.

saxana000
7. júl 2022

Skus zaviest novy ritual pred spanim citaj spievaj skrabkaj ten dudel bol proste ukludnovak

salonka22
7. júl 2022

@saxana000 to som vsetko skusala