Ako naučiť dieťa, aby samé zaspávalo?

jarkan09
6. okt 2021

Dobrý večer ženušky mám 1 ročnú dcéru ktorú sa snažím naučiť zaspať samu proste je tak naučená že cez deň spi 2-3krat počas dňa na hodinku dve a potom ide večer o 11 späť a to už do rána do 11 na posteli spí ale stale keď ju idem dať spať tak ju musím najprv pol hodiny kolísať aby zaspala myslím si že jej veku už by mohla aj sama zaspať ona keď je unavená začne oči čuchat ale to veľmi silno a začne plakať a aj keď ju nechcem kolísať no musím lebo ináč nezaspi máte najeke radi na to alebo máte stým niektorá skúsenosť?

natalala
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
paciko9
6. okt 2021

@jarkan09 naša revala 3 dni a pochopila zaspava pri mojej pritomnosti sama v postielke. Tu pisala zienka ze uspava na rukach 4rocnu dcéru pre mna ciste psycho. Aj ked osobne si myslim aby slo rocne dieta spat 11 hod je ozaj neskoro.

lydiasabolova
6. okt 2021

ahoj, vopred prepáč, ale zablikala mi kontrolka, keď som prečítala vetu ,,myslím si že jej veku už by mohla aj sama zaspať"
chcem sa spýtať: chceš to ty, aby ti malá zaspávala sama alebo si pod tlakom okolia? lebo ja nevidím nič zlé na tom uspávať svoje dieťa - kolísať polhodinu to nie, ale byť pri ňom, hladiť ho, spievať mu.. ja mám tri deti, ešte maličké, a všetky tri takto uspávam (8mesačné ako kedy) a nemyslím si, že sú rozmaznané alebo nesamostatné - najstarší 3r mi pomalinky robí krôčky k samostatnému zaspávaniu - myslím, že som v ňom vybudovala dôveru a teraz sa v tej istote ,,púšťa sám do sveta"
A mimo hlavnej témy: tvoje dieťaťko má veľmi zlý spánkový režim, deti by nemali chodiť spať tak neskoro.. zo skúsenosti s mojimi synmi ti napíšem: neviem, aká stará presne je tvoja dcérka, ale dieťa do cca 13-15.mesiaca máva 2 denné spánky, dokopy počas nich spí 2,5 hodiny (rozloží sa to rôzne, napr. po 1h15min alebo trebárs aj 45min prvý a druhý 1h45min) a potom v tom 13-15.mesiaci sa prestavuje na jeden denný spánok trvajúci cca 2 hodiny.. vyzerá to tak, že tvoja dcérka naspí veľa cez deň a potom sa jej ťažko v noci zaspáva

basska_b
6. okt 2021

Rocne dieta nezaspi same, musi tam ta matka byt. Moja v 17 mesiacoch uz bola dost tazka na nosenie, tak lezim vedla nej na velkej posteli, kym nezaspi, to trva tak 15-20 minut a potom ju prelozim. Teraz ma 20 mesiacov. Starsia ma 3.5 roka a tam takisto od 15 mesiacov som uz neuspavala na rukach, lebo som bola tehotna, len som lezala vedla nej... dodnes to tak robime, lezi vedla nej muz, staci 5-10 minut a spi.

Dala som kedysi otazku tuto na fore a potvrdili mi zeny to, co som aj citala v knihe S laskou o detskem spanku - dieta je zrele zaspat samo, ked opusti svet bujnej fantazie a sice vo veku 6 rokov. Niektore deti aj skor, ALE v izbe musi byt starsi surodenec, vtedy sa neboja. Alebo aj skor, ale maju nejaky ukludnovak - flasa, cumel, plysak. Je to proces. Odporucam knihu S laskou o detskem spanku pripadne jej pokracovanie Batole- spanek deti od 1-3 let. Zavisi od toho, ako to chces robit. Ci to z teba zvnutra vychadza, ze nech zaspi samo... ale uvedom si, akym vyvojom prechadza. Moja 20 mesacna aj vykrikne nieco, co si pamata z dna, alebo zacne kopat a potom hned prestane... pri zaspavani je velmi aktivne podvedomie a dietatu to vsetko z celeho dna sa to viri v tej malej hlave.

andreatytler
7. okt 2021

@jarkan09 Tak ako radia, prestan kolisat a len pri nej lez. Kludne ju maj aj v naruci a drz ju ale obmadz akukolvek interakciu a aktivitu. Na to aby zaspala uplne sama tak ze ju polozis do postielky a odides, ju naucis velmi tazko... to sa robi hned od narodenia a nie vsetky deticky to tak dokazu. Pol hodina na uspavanie vobec nie je vela a vo veku 1 roka uz vobec nie. Ak jej trochu uptravis spankovy rezim, bude zaspavat stale rychlejsie a pravdepodobne sa dopracujete aj k 10 minutam, ale to mozno o par rokov.
Spanok pred polnocou je ovela zdravsi ako ten po polnoci a tvoja dcera ho ma velmi malicko. Skus budit skor ako o 11:00 rano... postupne a pomalicky to posun na 7:00 rano a potom vecierku medzi 7:00 a 8:00 vecer. Pocet dennych spankov je individualny. Ale priemer na rocne dieta je 14 hodin spanku za den.

jarkan09
autor
7. okt 2021

@lydiasabolova ďakujem za tvoj názor ona spi cez deň 3-krat a to viac než jednu hodinu a potom ide spať o 11 večer a spi až do 11 na druhý deň do rána ...preto sa pitam pretože sme si prenajali byt a bývame na 5 poschodí a proste je to všetko počúvať ako kolíšem malu a pritom jej spievam pol hodinu kým nezaspi a som na to sama manžel pracuje v zahraničí takže som snou sama 24hod denne a preto chodí spať o 11vecer lebo niekedy nestíham pri nej všetko spraviť

korytnackaruzova
7. okt 2021

@basska_b nesuhlasim, ze rocne dieta nezaspi same. Nasa spinka sama vo svojej postielke (teraz uz posteli), vo svojej izbe od svojich troch mesiacov. A nikdy sme problem nemali. Krasne sa naucila zaspavat a spat sama. Osobne som nikdy som nepochopila to "idem ju uspat", ale ak to vyhovuje Vam, ako rodine, je to uplne v poriadku. U nas mame krasny vecernym ritual, od babatka ten isty, a ked sa zavru dvere vie, ze je cas ist spinkat. Nemyslim si, ze by z nej vyrastlo nervovo labilne dieta. Je stastne a vesele dieta aj bez toho, aby sme pri nej vysedavali a sledovali, ci zaspava.

@jarkan09 ak Vam pol hodinove kolisanie nevyhovuje, Tak sa to da postupne zmenit. Tiez si myslim, ze 11 je priliz neskoro na vecerny spanok. Treba najskor upravit denny spanok a spravit si vecerny ritual, ktory Vam, ako rodine vyhovuje. Ci to uz je kupel, masaz, kniha... Len treba to pravidelne opakovat. Dieta sa tym nauci, ze co sa od neho "ocakava". Je vela veci, kde nasej dovolim robit si co chce- hranie sa vonku, kreslenie, vylety, obliekanie, co chce robit, je uplne na nej. Avsak vie, ze v istych veciach su hranice, ktore sa musia dodrziavat. A spanok je jeden z nich.

ivangeline
7. okt 2021

Mne to pride skoro. zaz po roku a pol..kedy moje deti zacali chapat agrumentom... sme to skusali. Pred 2 rokom spal maly sam (ale uz aj vo svojej izbe) Mala ma teraz 19m a vacsinou zaspi sama,no spi zatial s nami...premyslam zas,keby bude vhodne,aby sla do inej izby.. lebo tak ona je iny element,aj v postielke hocikedy vstane a vylieza,alebo nespi hodinu v noci a vresti a casto sa budi.. :/ V roky mi to pride skoro. Mala si skor zacst (teda viac menej odkedy pekne rezimovo spavala od 3,4,5,6m.. alebo zas az neskor..lebo takto sa najskor velmi naplace,pokym si zvykne. :/

riamia91
7. okt 2021

Moja sa naucila nejako sama od seba, do cca 8.mesiaca nebol problem, ale ja som ju nikdy neuspavala na rukach. Potom zaspavala na prsniku asi tak do roka a po roku to uz nejak pomaly islo. Najprv cez den /spi 2x/ sa nadojcila, sadla si vedla mna, tak reku sup do postielky a tam bez placu zaspala sama. A po nejakom mesiaci od toho aj vecer tak s tym, ze sa vrtela na posteli a ja som nechapala, o co jej ide, tak reku skusim postielku a od cca 13 mesiacoch zaspava sama aj vecer v postielke. Cize som nazoru, ze kazde dieta sa to nauci skor, ci neskor same. Nikdy by som nenechala dieta plakat. Ale ukladat male dieta spat o 23.00 😯🤔, ale ty si mamka, ked myslis, ze takto je to ok 😉.

anjelicek26
7. okt 2021

Moji zaspavali od narodenia sami, co je to za teoriu, ze to rocne "nevie"? Kde sme... nakojeny do postielky, prikryt a odchod, cely zivot vdaka tomu zaspavaju za par minut, inak to nepoznaju... nikdy nikto neplakal, proste boli spokojny a zaspali, dieta nie je po porode naucene na ruky, kolisanie, blbosti, ale prirodzene zaspi aj bez toho...na tie vsetky zlozvyky ho naucime az my (v najlepsej viere, ale naucime)... no a k teme spi ti strasne vela... treba spravit dva spanky - co prosim ta robis do 11tej doobeda, kym spi?? Treba zobudit najneskor o osmej, dat normalne o jedenastej obed, 11:30 spat, o 13tej zobudit, ak treba este kratky spanok 15;30-16:30 a potom vecer dat spat na noc okolo osmej...par dni bude cirkus a potom uz bude dobre.

lenka1993
7. okt 2021

Ona má podľa mna úplne zlý spánkový režim. Moje deti keď mali rok tak sa o 7 kúpali a o 8 už spali. Vstávali okolo. 6-7 ráno. Spinkať má dva krát denne tak po hodinke - hodinke a pol. Čiže by som úplne upravil režim spánku. Ani ja nechodím spat o 11 večer a to už nemám rok. Podľa mna nevie zaspať lebo je “preunavena”. Môj syn keď malo spi tak potom bojujeme zo spánkom. A dcéru som uspavala do 5 rokov a syna má 2a pol a stále uspavam. Teda. Ležím pri ňom a spievam, hladkam …. Nechci od ročného dieťaťa aby zaspávalo samo.

domka222
7. okt 2021

3 spánky denne je podľa mňa veľa na ročné dieťa. A to, že chodí spávať o 11tej večer. Celé zle. Proste zredukovať spánok cez deň na max 2x a večer určite skôr spať. Píšeš, že si nestíhaš porobiť. Tak dieťa dať spať o 8 mej a môžeš si v kľude robiť do tej 11tej.

anjelicek26
7. okt 2021

Inak nechapem - ked do 11tej spi rano, tak co nestihas porobit? Ved mas na to prakticky cele doobedie. Potom spi 3x1-2 hodiny - zasa, co robis vtedy? Podla mna mas nejako divne zorganizovany cas, moji vtedy spali tak hodinu denne, od 1,5 roka nespali vobec, to este len bola sranda... mas doma sipkovu ruzenku celkovo 15-17 hodin denne prespat je brutal, kedy ma cas na normalne ine veci? Ved to v podstate len papa a spi...

domka222
7. okt 2021

@anjelicek26 tiež nechápem, čo nestíha,keď jej dieťa stále spí. Mať takého spáča doma, tak popri prerobím aj celý byt

danulicek
7. okt 2021

Ahoj, viacere kamosky v mojom okoli hovoria, ze detom vysvetlili, ze kazdy ma svoju postielku a kazdy v nej spi sam. tri-styri dni deti revali, ale potom pochopili a zaspavaju krasne same.

cize urcite sa to vie kazde dieta naucit, otazne je, ako si s tym stotoznena ty - ci si ty myslis, ze by mala zaspavat sama alebo tlaci na teba okolie. po pravde, ako prve by som skusila zredukovat denny spanok a upravit cas nocneho spanku. to by vam mohlo vyrazne pomoct. u nas to fungovalo tak, ze ako rocni chodili spat plus minus medzi 18-19 (ale mne velmi nespal syn cez den a vstaval skoro-aj ked isiel vecer spat neskoro). ak isli vsak spat prilis neskoro, boli uz unaveni a nevedeli zaspat, nepomahalo uz nic. takze asi u vas to bude podobne.

ked som mala len prveho, bol nauceny lahnut a po pusinke na celo zaspat. zmenilo sa to s narodenim druheho a odvtedy ich stale "uspavam", ako tu niekto pisal toto slovo - dobrovolne, a to maju 5 a 8 rokov. niekto si klepe na celo, ale pre mna je to velmi vzacny cas, kedy mame chvilu len pre seba. mame to nastavene tak, ze idu do postele 19,00-19.30, ja im precitam rozpravku, porozpravame sa (vtedy sa dozviem najzaujimavejsie veci :D) a potom som pri nich, kym nezaspia. ja sa po celom dni zastavim, oddychnem, zabrzdim, obcas hodim mikrospanok :D a oni zaspia spokojne a radi, ze som pri nich. obcas ich skrabkam, obcas len tak lezim pri nich. zaspia max do 20-20,30 a ja mam cely vecer pred sebou. od malicka som sa snazila vsetky povinnosti robit pri nich, aby som vecer mohla venovat oddychu alebo praci. co sa nestihlo, urobila som na dalsi den. ked som sa zbavila nervov ja, ukludnili sa aj oni. a nie, nie su na mna prehnane naviazani, chodia bezne spat k babke a dedkovi a tam zaspia sami. my sme si len vytvorili taky ritual a nemam potrebu, aby zaspavali sami, lebo mi okolie hovori, ze "uz su velki". zachvilku im bude moja pritomnost uz aj trapna, tak si to aspon takto vychutnavam :D

alzbeta311
7. okt 2021

Tiež si myslím ,že by mala spať max 2x za deň, vecer pred spanim flasu s mlieckom do pusy a hladkat, citat rozpravku, lezat pri nej, mozno zapnúť biely šum, ten pomaha nam, na youtube je vela zvukov, od vysavaca, fena, dažda, jazdy autom, kadečo, skúšať a veľa trpezlivosti prajem

zuzkaa1991
7. okt 2021

@jarkan09 my sme mali tiez cca od 9m do 14m take obdobie ze ruky alebo som si sadla do polosedu a mala na mne bud tv alebo tma a tak sme zaspavali ale u nas boli zuby problém postupne sme.presli ze tv ruky vadili dala.som ju do postieľky vypila. Mlieko postieľku som mala.pri posteli bez bočnice do 3r. A nikdy som nenechala svoje dieta revat...ma 3,5r. A stale zaspava pri nas isty cas musi aj tatik chodiť....niektore dieta potrebuje svojich rodičov ano mala som nie raz nervy ale poznam ze moja rev neprestane a bude len horšie.....mame susedu co uspava svoju 12r dceru ze spolu sa pred spankom rozprávajú a potom zaspi

evica17
7. okt 2021

@danulicek presne takto sme zaspavali ako deti. Tatko chodil ku nam, striedal sa pri ktorej z nas bude spat a rozpravali sme sa, a bol to krasny cas, kde sme sa po dni porozpravali.
A ked moje deti trosku vyrastu, aj ja chcem takto travit cas vecer.

danulicek
7. okt 2021

@evica17 ja som, naopak, zaspavala tak, ze rodicia zavelili, aby som isla spat, zavreli dvere a bolo vybavene. a mne taketo nieco velmi chybalo, mozno preto to beriem takto 🙂 ale vidim, ze si to chlapci zatial uzivaju a ja vlastne tiez 🙂 ale nebudem klamat, spociatku som bola z toho na nervy, ze co nevedia zaspat sami, ale potom som si uvedomila, ze presne takto som si to priala zazivat ako dieta a raz bude cas, ked ma potrebovat uz nebudu.

coochy
7. okt 2021

to je to iste ako keby dakdo povedal ze v tvojom veku musis vediet plynuje po anglicky, nemecky, rusky, musis vediet soferovat, vsetko navarit, opravit odtok, zvladat emocie, rozumiet druhym atd atd.. kazdy vieme nieco ine v inu dobu a niektore veci vobec... na niektore veci niekto z nas potrebuje dlhsi cas.. bud vobec rada ze ti dobre spi a tu pol hodinu s nou si uzi

fiafia
7. okt 2021

@jarkan09 no moja do roka spala najskôr na rukách a neskôr deň,noc v kočíku. Postieľke začala spávať po roku ale musel byť kolotoč a divala na hviezdy kým zaspala. Potom ostalo už len držanie za ruku a to máme dodnes a má 4,5 roka. Ku spánku myslím,že veľa spi cez deň preto zaspáva neskoro. Skúsiť nenásilne posúvať spánky buď dva kratšie alebo jeden dlhší a najneskôr o 21 musí spat.

mirdze
7. okt 2021

@jarkan09 ako si to nastavis tak mas, moj spaval doobeda aj poobede do toho roku, po 3hod vzdy pospat, som bez chlapa, takze tiez kym som si vsetko porobila,zaspal aj o 23hod. No potom sa rano budil az kolo 10am a to mi nevyhovovalo, som si povedala ze radsej skor zaspat. Bolo to obtiazne, lebo som so zle rozplanovala, obed som varila az po prechadzke, takze obedovaval az po 14, neskor tym.padom siel spat po obede, vstal az o 18-19 a logicky vecer skor nezaspal. Obed som si vzdy pripravila vecer, ked sme chceli doobeda na dlhsiu prechadzku, po nom spanok (cca 13hod) a vecer po rozpravke pekne zaspi o 21 (chodi o 20:30), vstava 7-8am, ranajky, navarim obed a na prechadzku. Ako si nastavis tak mas, si uvedom ze pomaly uz potrebuje nastavit na rezim skolky, kedy bude vstavat o 7, neexistuje by o 23hod chodil spavat...

marilora
7. okt 2021

Kazde dieta je ine. Ak nechce sama zaspat, tak na to nie je este pripravená. A uspavat ju pol hodinu nie je az taka tragédia. Moja mala ma 2,5 a este ju uspavam kojenim. Tiez cakam na ten den kedy zaspi bez prsnika.

mirdze
7. okt 2021

@jarkan09 a od 4m spaval so.mnou na manzelskej, potreboval sa prevalovat, uspavala som ho aj do 9m na rukach lebo plavakal od narodenia dost kvoli nafukovaniu, no ruky mi odchadzali tak uz len na posteli pri mne. Mojkacika si vzdy hodil na tvar, uspavacia ovecka hrala alebo na mobile uspavanka jemna a do 30min vzdy zvykol zaspat. No musela som lezat pri nom, neskor som sedavala pri posteli v izbe- pripravovala som ho na novy byt kde ma v izbe dvojposchodovu postel, spava teraz hore a ja dole na vysuvacej- spavam s nim poobede, drzim ho za ruku, hladkam obcas, musim ta but. Teraz sme zacali s audio rozpravkou pred spankom poobednym, pocuva, zaspi. Bude mat v januari 3r, vtedy aj nastupi do skolky, ma odklad.

307alexandra
7. okt 2021

Naša 8 ročná dcéra spi s nami vo veľkej manželskej posteli a je to to najkrajšie puto aké môžme mat!!!milujem keď si svoje nohy vopcha medzi moje,zacíti ma a hneď zaspinka. robime to ako cítime všetci traja a jednoducho keď bude niekto z nás cítiť ze mu to nevyhovuje tak sa zariadime... deti nás potrebujú a my ich tiez❤️

katka5161
7. okt 2021

Neviem, moj 3,5 rocny zaspava len so mnou a takto mi to vyhovuje 😍pride chvíľa kedy ma uz nebude potrebovat

ouwecka
7. okt 2021

@jarkan09 je to este malé bábätko na to aby zaspavalo same,pokracuj v tom co robis,si super mama a asa nauci a dozrie na to zaspavat sama.. ak ju nechas vyplakať tak sa nenauci zaspavat sama ale prestane ta volat v najtazsiu chvíľu,ked je unavená a potrebuje pocit bezpečia,ten ma len pri tebe je to najprirodzenejšie pre nu,mat maminku,ostatne pocka,babatko je malicke lenr az

dager
7. okt 2021

@jarkan09 prepáč,len sa pripnem

anavipredam
7. okt 2021

@jarkan09 keď pri nej nestíhaš, tak si to urob keď zaspí. A nie ju týrať do 23:00 lebo ty ešte nemáš porobené. To keď nebudeš stíhať do 01:00 ráno tak malá ti pôjde tiež tak spať?

zuzka38
7. okt 2021

@jarkan09 moja takmer 5rocna ked povie ze potrebuje aby som zaspavala s nou, tak idem.. ja viem, ze niekedy je to narocne a clovek xce mat uz klud, ale raz ked je to potreba dietata tak sa snazim ju naplnit.. myslim, ze je prehnane ocakavat ze rocne dieta zaspi same s naplnenymi potrebami.. ano nauci sa to, ak ju nechas vyrevat, zaroven sa nauci, z enema ziadat o pomoc ci pytat si naplnenie potrieb od teba....