Dieťa a dva psíky

lencuskapancuska
14. júl 2014

Dobrý deň,

síce ešte nie som matkou, ale za 3 mesiace sa ňou stanem a čím som bližšie pôrodu, tým začínam mať väčšie a väčšie obavy z chodu domácnosti a ako budem všetko zvládať. Opíšem Vám o čo ide:
bývame v dvojizbovom byte a máme dvoch psíkov. Jedného väčšieho psa a ešte malú fenku. Sú milí, dobrí k deťom, len sa bojím ako budem zvládať ich a ešte aj bábätko. Najhoršie na tom je to, že ten pes je neskutočne uštekaný. Keď prichádza partner domov, už keď len začuje naše auto, začne štekať a nie a nie ho zastaviť, keď niekto zazvoní, detto, keď príde návšteva, detto. A najhoršie, neviem ako budem s ním a bábom chodiť von, pretože dosť ťahá a má 30 kg, čože to nie je bohvie čo a už vôbec si neviem predstaviť, ako s ním pôjdem von večer, keď pôjde partner do nočnej. Vyštekáva, až kým von nejde, je celý rozrušený. Vôbec ale vôbec si to neviem predstaviť, aký spôsob mám nájsť, aby boli všetci spokojní a hlavne, aby som ja neprišla pri tom jeho štekaní o nervy. O malej psej slečne nepíšem, s ňou v tomto nie sú problémy, nešteká, neťahá na vodítku a keby aj potiahla, nie je to sila, keďže má len 10 kg, tú zvládnem aj jednou rukou. Najhoršie na tom je to, že pes je partnerov prvý, takže ho berie ako svoje dieťa, má ho veľmi rád a trošku túto moju obavu nadľahčuje, že to určite zvládnem, že som silná, že mi bude čo najviac pomáhať, lenže mám proste obavy, on to takto vôbec nepociťuje ako ja, pretože nebude celé dni doma so psami a dieťaťom. Navrhla som mu, že by sme psovi skúsili nájsť domov, kde bude mať veľký výbeh a kde bude na neho viac času a pôjde do rúk skúsenejším majiteľom, ale to zásadne odmieta, pretože je to jeho miláčik (čo chápem). Tohto psa sme mali ešte skôr, ako sme bývali sami v dvojizbáku a samozrejme, že keď sme sa sťahovali, tak sme ho zobrali so sebou, je to predsa náš (hlavne jeho) pes a malá psia slečna je bezproblémová, nenáročná a hlavne ľahšie zvládnuteľná. Viem, že sa tu už o psoch veľa písalo, viaceré ste písali, že pes a dieťa sa dá zvládnuť, lenže ani raz nepadla otázka ako sa to dá zvládnuť s uštekaným a na vodítku ťahajúcim veľkým psom, ktorý nemá rád cudzích psov, keby nejakého videl, ide ho roztrhnúť a toto si neviem predstaviť, pretože pes predsa nemôže byť zavretý celých 12 hodín doma, musím s ním ísť von a vôbec neviem ako, keď bude to dieťa. Tak mamky, prosím vás, ak je tu nejaká, ktorá má skúsenosti aj s takýmto niečím, tak mi poraďte, ako sa dá takáto situácia riešiť. Možno to teraz len zbytočne nafukujem, ale myslím, že ma viete pochopiť, že čím viac sa blíži deň pôrodu, tým mám z toho väčšie obavy. ďakujem za každú cennú radu

ganesh
14. júl 2014

@lencuskapancuska ak mam byt uprimna, novy domov bude pre vasho psika to najlepsie. Mam doma dvoch psov, dve macky a rocnu dcerku. Keby moji rodicia neboli taki dobri a nebrali by psov vzdy,ked som sama doma k sebe....tak si asi hodim maslu. Je to velmi narocne, budes mat, co robit sama so sebou a aj s dietatkom, cize neviem neviem. Ja sa o psov nestaram, venci ich manzel, alebo su u rodicov.

bosoriak
14. júl 2014

@lencuskapancuska Ahoj, dobre, ze to riesis teraz. V prvom rade, problem s tym psom bude, to je uz teraz jasne. Partner ma trochu alibisticky pristup - TY si silna?? 30kg pes je dost silny aj na velkeho chlapa a pockaj, nedajboze bude tvoje dieta v noci hore 13x a ty budes extremne vycerpana a este aj psa vlacit po vonku? Takze moje odporucania:
1.) Zaplatit si trening, chod tam ty, nech vidis co sa deje a naucis sa to a zaroven nech ta pes berie ako vodcu. Ty sa tiez musis prestavit v hlave - ty sa predsa nemozes obavat, co bude pes robit. Pes robi to, co sa mu dovoli, pretoze pes MUSI byt na poslednom mieste v hierarchii v rodine. Ziadne skakanie na gauc, spanie v posteli a tolerovanie zlozvykov.

2.) Stekanie sa tiez da odnaucit, len na to treba doslednost. Navodov je plny google, skusaj.

Sama som mala niekolko psov, takze nejake skusenosti mam. Mam aj dve deti a byvame sice v dome, ale na prechadzky so psom chodime za kazdeho pocasia (teda okrem pripadov, ked su deti chore, to je jasne). Pes je skvely spolocnik aj pre dieta, akurat treba, aby bol vzdy pod dozorom. Akokolvek vychovany pes je stale iba pes, so svojimi instiktami a pudmi. Na to treba mysliet vzdy. A pri menej vychovanych psoch obzvlast. (Ja sama som napr. riesila aj psiu ziarlivost, lebo bola intenzivnejsia nez surodenecka 😀 )

Takze urcite to treba riesit, rychlo, radikalne a dosledne, ziadne cakame, co sa udeje, pretoze na to budes sama.

Drzim palce.

lencuskapancuska
autor
14. júl 2014

bosoriak - zaujímavé na tom je to, že má výcvik, síce s ním chodil partner, ale všetko čo sa naučil, naučil aj mňa, viem ako mám s ním pracovať, lenže pri štekaní nepočúva ani svojho pána, čo je partner, vtedy akokeby klapky na očiach a ušiach a absolutne ho nezaujíma nič. A keď vidí vonku psa, neprejde okolo neho bez povšimnutia, ale začne štekať a ťahať sa. A čo sa toho štekania týka, vyskúšali sme toľko vecí a žiadna na neho neplatí. Jediné, čo na neho platí je celý deň sa poriadne vybehať, zaplávať si a vtedy je kľud, doteraz na to čas relatívne bol, ale keď bude dieťa, tak toho času bude menej. Ja som povedala partnerovi, že on to všetko sám zbadá, keď bude nevyspatý, príde po 12 hodinách domov z práce a tam bude pes, s ktorým bude musieť najprv na 2 hoďky von, aby sa akotak unormálnil a ešte sa bude musieť venovať aj mne a samozrejme bábatku. Naozaj si to neviem predstaviť 🤐

lencuskapancuska
autor
14. júl 2014

@ganesh zdieľam tvoj názor, ale partner by ho nedal preč, pretože hovorí, že to by sme ho rovno mohli dať utratiť, je strašne na nás, resp. na neho naviazaný a to zas nechcem, chcem aby sa mal lepšie ako u nás a nie aby trpel, preto mám takú strašnú dilemu 😒

d_anica
14. júl 2014

@lencuskapancuska Ahoj! Ja mám dvoch psov a dieťa. Máme 30kg vlčiaka (ktorý je pôvodne manželov) a malú jazvečíčku, tú sme si kupovali už spolu. Teraz bývame v dome so záhradou, ale roky sme bývali v meste v 2 izbovom byte. U nás je väčší živel skôr tá krpaňa, je dosť uštekaná a kým sme nemali syna, deti neznášala. Zvládli sme to, nevravím, že bez problémov, ale všetko sa dá naučiť, len treba trpezlivosť. S tými prechádzkami je to náročnejšie na koordináciu, ja som hodne využívala nosič (manducu) a to aj v zime. Dalo sa aj s kočíkom, držala som obe vodítka v jednej ruke, ale my teda nemáme problém, že by psy ťahali. Keď som venčila sama, na voľno som ich púšťala na striedačku, buď jednu alebo druhú.
Súhlasím s @bosoriak , treba sa čo najskôr zveriť do rúk s výcvikom skúsenému trénerovi. 3 mesiace nie je veľa času, ale dosť na to, aby ste si zabehli správny výcvik. Držím palce.

mimla
14. júl 2014

Poznám. Uštekaného psa sme dlho nemali prečo riešiť. Až keď to začalo byť nutné, inak by budil dieťa. A ver mi, pes pochopí, keď ide do tuhého. Chvíľu to trvalo. Základ bol úplne zrušiť ich systém vítania. Teraz vždy nabehnú, ja len ukážem na obývačku - veľmi rázne, aj keď niekedy viac krát. Tam sa relatívne v tichosti zvítame, ale až keď sa vyzujem a vyzlečiem. Ja som to zvládla za dva mesiace, môjmu drahému to trvalo dlhšie, je na psov mäkký a hlavne neveril, že sa to vôbec dá. Návštevy zatiaľ sú oštekané, ale až tak často k nám nikto nechodí. Ťahajúci pes...no jeden sa naučil, druhý je ešte stále "v zácviku", ale už to nie je to či bývalo. Jedna a tá najdôležitejšia vec bola poslať psa tam, kam patrí a to na úplný spodok hierarchie. Vyhodiť z postele, z gauča, z kresla. Pes je pes, nie človek. Pomohlo aj zrušenie "odmien". Žiadne mňamky za sadni, ľahni. Pochopili, že to nie je hra, ale jednoducho príkaz, ktorý majú vykonať automaticky a nie je to nejaký bonus, za ktorý dostanú chrumku. Naši psi majú ďaleko od tých vycvičených psov z cvičáku, ale to najnutnejšie zvládli. Bez práce to nepôjde.

ganesh
14. júl 2014

@lencuskapancuska tak potom nech sa manzel onho plnohodnotne stara, inak neviem fakt. Ano, da sa to riesit manducou a proste vencit a hotovo, lenze ak mas psa, ktory taha, tak to nie je teda bezpecne a fakt by si musela uz teraz vynalozit vela sil na jeho prevychovu. Ja ked som malu (obcas sa stalo) musela zobrat hned rano von so psami (v manduce).....prerevala mi cele vencenie, lebo nechcela byt vonku a to si nepomozes.... Ano, da sa to zvladnut, ako pisu baby....no zalezi od psa aj majitela. Hovorim, ja som stastna, ze sa ma kto o nich postarat, ked som sama s malou. Teraz uz sa to da s nou sklbit vencenie a tak....no ked sa narodila bolo to nemyslitelne. Takze drzim len palce.

lencuskapancuska
autor
14. júl 2014

@d_anica náš pes má výcvik u policajných kynológov, keď s ním cvičíme, je dokonalý, všetko ovláda, na prvýkraát, vie presne, čo od neho chceme, akonáhle prídeme do reality, teda príde ku situácie, keď chceme, aby to čo vie, aj zúžitkoval - nič! Hovorím, klapky na očiach, ušiach... 😒

qwerty81
14. júl 2014

Podla mna je na case, aby vacsinu zodpovednosti za toho vacsieho psa prevzal partner. Nech si to zariadi v robote a pod. Tak aby si ty musela s nim von len v nevyhnutnych pripadoch... Je to jeho milacik, tak nech sa stara - a to nemyslim v zlom. Najlahsie je zbalit svestky a zmiznut do roboty... Ja mam psa tiez, ale v prvom rade som ho chcela ja, tak sa o neho aj ja staram. 😉 Drzim palce.

lencuskapancuska
autor
14. júl 2014

@mimla na gauč, posteľ a podobné veci to nesmie, takisto sa s ním nevítame, keď je rozrušený a šteká, ani s ním vtedy nejdeme von, aby to nebral, že venčenie má za odmenu štekania, lenže minule sme pri jeho ukľudňovaní strávili skoro 40 minút, keď sme prišli domov štekal, chcel ísť von, tak sme ho jednoducho odignorovali, že snáď to pochopí, no nepochopil, celých 40 minút chodil po byte nervózny, dychčal a vyštekával, nie a nie skončiť. Pritom sme pri jeho výchove vždy boli dôslední, lenže on má dosť tvdohlavú povahu a pre nás, asi dosť náročnú na výchovu. Inak, je naozaj celý deň dobrý, leží, nič neničí, ale akonáhle dostane impulz, tak sa naozaj ťažko dá zastaviť. A pritom ovláda aj povel DOSť, čo sa naučil pri štekaní, ale hovorím, v realite to akokeby zabudol a on musím mať proste posledné slovo a to štekot 😨

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bosoriak
14. júl 2014

@lencuskapancuska Ale o to presne ide, nie ze nepocuva a nemam s tym co urobit. Za neuposluchnutie musi prist nejaka reakcia. Ja nemam ani ustekaneho ani tahaveho psa, takze presne vycvikove tipy nemam. Jednoducho pes musi posluchat, netvrdim, ze je to stroj, ale jednoducho musi v drvivej vacsine pripadov posluchnut. Pretoze naozaj ked bude dieta, bude dolezitejsie ono a pes bude akurat o to viac frustrovany. Pozor na to.
Skus sa poradit s nejakym trenerom, ci nema nejake specialne tipy na vase konkretne vychovne problemy.

lencuskapancuska
autor
14. júl 2014

@qwerty81 samozrejme, súhlasím, prevzal za neho veškerú starostlivosť, pred tým napríklad, než chodí do nočnej ide so psami na dlhšie von, aby som už ja nemusela, lenže to je sedem hodín a to je pre neho nič, on má taký režim, že okolo deviatej desiatej chodím pred spaním von, čiže keď už nastane tá hodina, on vie, že vtedy chodí von a jednoducho sa dožaduje, nemožem urobiť ani pohyb bez toho, aby to neokomentoval (jemným vyštekávaním)...

lencuskapancuska
autor
14. júl 2014

@bosoriak aj v tomto súhlasím, ja som povedala,že naozaj treba do príchodu dieťaťa urobiť maximum pre to, aby sa to zlepšilo, že sa treba poradiť so skúseným trénerom, nech ho vidí, ako reaguje v daných situáciách, takže skúsime ešte túto možnosť a ak to nepôjde, tak už neviem.

veriiii
14. júl 2014

@lencuskapancuska budes to mat tazke ,lahsie by bolo,keby ste byvali v rodinnom dome so zahradou, kam psov vypustis..a ja osobne by som sa nepokusala hrdinsky zatat zuby a zvladnut aj novorodenca aj psov..a hej, citis velmi spravne, ze partner to asi tak neciti alebo skor-neuvedomuje si ake to je narocne s cerstvym babatkom.. s velkym psom ist, fuuuho, v zime to bude peklo, este aj psa poumyvat po prechazke atd...asi prve mesiace to bude najtazsie s novorodencom.., takze ozaj to treba s partnerom prebrat,ty nemozes mat na starostlivosti novorodenca aj 2 psov-nemyslitelne..len sa nedaj balamutit takymi kecami,ze ty si silna, zvladnes to a on ti pomoze-pomoze ti asi tak tyzden...(ospravedlnujem sa ked mu krivdim)..
Spociatku novorodenci vela spinkaju a nezobudi ich len tak hocico,ale..ono sa inac da psa oducit od nadmerneho stekania, treba kontaktovat nejakeho dobreho cvicitela..ono to stekanie je u mnohych psov len zlozvyk..s tymi prechadzkami, bohuzial, bude ho musiet partner vyvencit rano, a vecer, a aby ta nevidel ze idete prec ho proste zavri do izby..a kolko rokov ma ten psik?ono, nenoze vam pomoct rodina,alebo znamy,zeby ho chodili vencit?ono, dat ho prec bude tazke pre vsetkych ☹ mozno docastne k rodine alebo tak?

simca06022011
14. júl 2014

@lencuskapancuska nemate niekoho znameho co sa na cas o psika postara? Urobila by sa mu voliera, pripadne nieco podobne a chodili by ste tam ho "pozerat", krmit, vencit atd... pripadne by vam ten znamy pomohol ked nebudete stihat? Vidam mamicky aj so psikami ale ja si to osobne neviem predstavit. Aj v roine kto mal vacsieho psa, tak mali "klietku" niekde v byte prave pre pripad, ze predsa pride nejaka navsteva co sa psikovi nie velmi paci ;) Ja osobne som mala iba malych psov, cize s tym by som problem nevidela... ale velkeho... to ani s kocikom len tak nevezmes von... Ja som takto strazila znamej zvieratko (sice zajac-no ale nechceli to pri babatku), bol u nas cca 1,5roka a isiel spat domov...urcite sa da najst riesenie. Ale partner to tiez musi takto vidiet, prestan teraz chodit so psom ty, nech chodi len on.. a uvidi, lebo ked budes mat na starosti babatko, vecer nebudes mat cas chodit na prechazdky a rano podla mna tiez nie...

lencuskapancuska
autor
14. júl 2014

@veriiii s tým zlozvykom máš pravdu, nadobúdam aj ja pocit, že to bude asi už len zlozvyk, ale v tom prípade nás čaká dlhá cesta, predstavujem si tuhého fajčiara, ako sa snaží zbaviť zlozvyku 😒 má tri a pol roka, ale to aby ma nevidel, to sa ozaj nedá, stačí, že len započuje dvere a už je oheň na streche, k rodine ho nemáme dať ku komu, to je na tom to najhoršie, máme susedov, ktorí povedali, že by nám ho aj vyvenčili aj všetko, lenže práve to, že je to náročná povaha a bála by som sa aby ho venčil niekto, kto ho úplne v určitých situáciách nepozná, chápeš čo myslím

vejula
14. júl 2014

@lencuskapancuska tak d 30 kg psom, ktorý ťaha by som sa určite von s malym dieťaťom nevybrala. JA mam sice psika ale ten ma 8kg a to sa neda porovnať, s tým si človek poradí ale s 30 kg psom???? JA by som jasne mužovi povedala, že v prvom rade som zodpovedná za dieťa a neohrozím ho tým, že budem venčiť velkého psa, ktorý neposlucha a skače po každom inom psovi, ktorého na ulici stretne a prechadzky prenecham na nom, alebo pôjdem ja ale len v čase, ked on bude stražiť babatko. V žiadnom prípade nie naraz ani v manduce. Nahodou potiahne a spadneš aj s drobcom. JEmi jasné že mať psíka je zodpovednosť.Ale tuto zodpovednosť by som proste prenechala na neho. Unava neunava... Toto by bola z mojej strany podmienka.

lencuskapancuska
autor
14. júl 2014

@simca06022011 ráno chodí vždy priateľ, a aj večer, ja chodím len cez deň, ak má náhodou 12- ku, pretože mi ho je zas ľúto, keď je doma 14 hodín, vieš. Najhoršie na tom je to, že nemáme nikoho s rodinným domom ani nikoho, kto by si ho vzal. Ja som navrhovala nájsť mu domov, kde bude mať výbeh a kde bude denno denne v pohybe a kde bude na neho viac času, ale dostala som po nose s tým, že to ho rovno môžme dať utratiť, pretože je na nás naviazaný a potom sa cítim ako taký idiot, že pošlem psa na hotovú smrť.... ☹

lenka1993
14. júl 2014

U nás bolo niečo podobné. Mala som dvoch psov španielskeho cavaliera a yorka. Čiže 8 kg a 1,5 kg a cavalier ( 8 kg) išiel na dedinu k babke. Ani náhodou by som to nezvládla. Mala som čo robiť z jedným psom nie to ešte dvaja. Uričite hľadajte lepšiu alternatívu. A to nepíšem o tom že sme museli dať psa vykastrovať lebo tiež štekal a budil mi malú.

veriiii
14. júl 2014

@lencuskapancuska hej, bude to narocne☹ ale 3.5 rocny pes sa este da nejakym kuskom naucit🙂
hej, pokial to nie je niekto kto vie ako na neho, tak asi by som si nebrala tu zodpovednost..priatel pracuje daleko od domu?asi najidelanejsie,ted aak sa rozhodnete si hi nechat je nech ho on poriadne vyvenci rano, unavy a vecer, snad vydrzi dovecera, nase psy vzdy spali cez den..spociatku vacsina novorodencov vacsinu dna prespia, budia sa len na krmenie.. neregistruju ine zvuky, moju do mesiaca ani tragace keby padali z neba by nezobudili..a dovtedy snad uz bude nejaky pokrok s vycvikom na to nadmerne stekanie..a vencenie musi byt zvacsa na partnerovy..az bude dietatko trosku starsie, tak bude to jendoduchsie, uz budete mat nejaky rezim a pod..

lencuskapancuska
autor
14. júl 2014

@vejula súhlasím, najhoršie na tom je to, že ten náš pes má už režim a keď priateľ pôjde náhodou do nočnej, on sa vyslovene dožaduje, aby o tej deviatej desiatej išiel ešte von, inak bude nervózny chodiť po byte alebo bude vyštekávať, vždy to tak priateľ robí, že pred nočnou s ním ide na dlhšie, nech je kľudný, lenže on sa ešte dožaduje. Samozrejme, aj keď sa dožaduje, nemusím s ním ísť, lenže predstav si, že chceš spať a nepočuješ nič iné iba psie "kotkodákanie". A to ťahanie, keby neťahal a nereagoval na iných psov, neriešim to, bezproblémov by som s ním šla von, lenže takto sa to nedá no...

bbarboraa
14. júl 2014

tiez nerozumie... pre mna su moje psy ako moje deti neviem si predstavit ich dat prec iba ak rodicom urcite nie cudziemu cloveku, a tvoj muz nech stava o pol hodku skor a ide ich vyvencit, a ptm ked pride z prace mozte ist spolu krasne na prechadzku a vyvencit 2x a vecer pred spanim moze zas vybehnut partnner.... a ked pojde na nacnu tak ích vyvenci a ptm aj rano... uplne jednoduche....

lencuskapancuska
autor
14. júl 2014

@veriiii bývame v Hviezdoslavove, priateľ robí v Bratislave, čiže cca 20 km, ráno vstáva o 5 a o 6 ide z domu, aby o 7 bol v práci. Inak naozaj pes cez deň spí, nie je zlý, len toto jeho štekanie a ťahanie a reagovanie na iných psov vonku. A keď náhodou niekto zazvoní, tak ho ide rozhodiť 😖

vejula
14. júl 2014

@lencuskapancuska tak je najvyšší čas ten režim prehodiť tak, aby si nebola nutená s ním chodiť. Ešte maš čaas, tak to skuste hned dnes. Žiadne že o deviatej, proste kedy pôjde vtedy, možno zo začiatku bude nervozny ale po čase to vzda a naučí sa, že sa proste musí prispôsobiť on vam a nie vy jemu. PRedstav si, že ti malé zaspí o 20.00 a o 21:00 si pes zmyslí, že s ním musíš von. Čo urobíš? NEchaš dieťa same v posteli a ty pjdeš so psom? Alebo zobudiš malé oblečieš hodiš do kočika a pôjdete von. Drobc nervozny, lebo ked dieťa nasilu zobudiš, to tiež nieje med lizať. Toto nepôjde. Nemôžte sa všetci prispôsobovať psovi a babatko nasilu držať hore do 21:00 len aby si mohla ešte psa s ním vyvenčiť. PRoste pes sa bude musieť prispôsobiť, a uvidiš, ked nebude mať inu možnosť tak sa nauči.....

sakura77
14. júl 2014

Ked pes taha nie je dobre vycviceny...daj za úlohu partnerovi ale ryyychlo ho to oducit-to mal vedieť uz davno..ja by som mu dala ultimatum...my mame teraz steniatko 3, 5 mesacne a snaxime sa tahanie oducit..ale tak je maly , uci sa a dufam ze sa to podarí. .lebo ked este dorastie a bude mat 40 kilov tak všetky kanaly by boli moje a to teda nechcem.a pes ked sa nudi vystekuje, chce uputat pozornosť. .s prechadzkami by som to tak tragicky nevidela-kebyze netaha..ved s babom.pojdes často von tak vezmes aj psa ale musel by sa riadne socializovat dovtedy .inak teda problem velky. ..a priatel rano ho na kolko berie von? Len vyslovene kvoli potrebe alebo sa aj poriadne stihne vybehat, aka je to rasa?

lencuskapancuska
autor
14. júl 2014

@bbarboraa písala som už vo viacerých komentároch že keby to bolo takto, je to super a nemám čo riešiť, lenže pes sa vyslovene dožaduje, aby ešte okolo deviatej desiatej večer išiel von a keď nejde, je nervózny a uštekaný, tam neexist , že proste sa s ním nejde, zavrieš sa do izby, on si ľahne a spí sa. Chceš spať? nemôžeš, lebo bude celý čas "brblať" a vyštekávať, že chce ísť von, hoci aj nepotrebuje, ale on to už má tak zaužívané

lencuskapancuska
autor
14. júl 2014

@vejula asi máš pravdu, veru, dnes ide priateľ na nočnú tak to tak s ním vyskúšam a von jednoducho už neskôr nepôjde a keď bude vyštekávať, musím to vydržať, zostáva mi len dúfať, že to pochopí a rýchlo. Nie je to predsa hlúpy pes, len je enormne tvrdohlavý 😨

vejula
14. júl 2014

@lencuskapancuska ja ti verim, že je to na nervy, ale radšej vydržať teraz ten štekot, ako potom štekot plus plač nevyspatého zobudeneho babatka. Držim palec 😉

luckymummy
14. júl 2014

@lencuskapancuska Možno by bolo pre Vás riešením, keby ste si našli niekoho na venčenie (v tých časoch, kedy nebudeš môcť Ty ani partner), nejakého študenta napríklad 🙂