Návšteva novorodenca

2. apr 2023

Ahojte, čítala som rôzne články a týchto názorov je strašne veľa, zaujimalo by ma preto, ako ste to konkrétne po pôrode mali vy.
Prišla vam návšteva už do porodnice pozrieť vás aj babatko ? Napríklad vaši rodičia teda babka a dedko babatka ? Alebo prišli na prvú návštevu až keď ste boli doma ? A ak až doma tak po akom čase? Vacsina článkov udáva že je to najvhodnejšie až po šestonedelí no príde mi to veľmi dlha doba a je mi luto aby moji rodičia nevideli svoje novorodene vnúča skôr, zároveň ale neviem či je úplne vhodne aby prichádzali už do nemocnice 🤷🏻‍♀️
Tak kedy je najvhodnejší čas ? 😄

abbey1
2. apr 2023

Aj do pôrodnice, aj domov hneď po príchode prišla sestra s rodinou a aj ďalšia blízka rodina.
Mladšia dcéra sa v pondelok narodila, v sobotu bola s nami zaviesť staršiu dcéru do tábora a v nedeľu som ju mala v náručí v práci.

pribinak
2. apr 2023

Do pôrodnice nie. Tam chodil len muž a sestra.
Naši a svokrovci Prišli až domov.
Mal cca 2 týždne keď prišli pozrieť a aj prespať lebo aj naši aj svokrovci bývajú ďaleko

Je rozdiel ak je to prvé dieťa okolo ktorého sa všetko točí, alebo už ďalšie dieťa v poradí ktoré musí naskočiť do rozbehnutého vlaku (starší súrodenci škôlka či škola, krúžky, …)

zorkahorka
2. apr 2023

Pri rodicoch mi to pride normalne,ze chcu vidiet vnuca. Svokra bola asi 2 h po porode, nasi na druhy den.
Ta prva navsteva mi prisla skoro. Bola som unavena z porodu. Radsej na druhy den

melanta
2. apr 2023

Rodila som takmer pred 26 rokmi. Do pôrodnice som nikoho nechcela. Po návrate prišli len rodičia a svokrovci. Aj to prišli vždy len na chvíľku na návštevu. Všetci ostatní až po šestonedelí. Dovtedy žiadna iná rodina a už vôbec nie nerodina. Ty si určuješ pravidlá.

zuzanockamt
2. apr 2023

Mama a sestra boli za mnou v pôrodnici. K svokrovcom sme išli na druhý deň po príchode z pôrodnice (dieťa malo 4 dni) a s dvojtýždňovým som cestovala k našim na pár dní.

gr3tch3n
2. apr 2023

Do pôrodnice prišli rodičia na tretí deň, na pár minút len. Chceli sme s manželom, aby aspoň prvé dva týždne k nám domov nikto nechodil ani z rodiny, ale nakoniec prišli rodičia aj sestra skôr, nakoľko mm bol v práci a mne veľmi dobre padla spoločnosť ☺️ Svokrovci sú z ďaleka, tí prídu až keď bude mať malý 2 mesiace.

mirka438
2. apr 2023

Svokrovci chceli pri prvom prist do porodnice uz pocas porodu, ze pockaju na chodbe 😁 nastastie to nesplnili, rodila som skroo rano, prisli potom normalne pocas navstevnych hodin s muzom aj s mojou mamou. Akurat svagrina sa stavila doobedu za mnou na izbu, je sestricka tak ju pustili. Akurat aj doniesli syna a hned si ho schmatla na ruky takze bola prva, co ho drzala 😒Dcera sa narodila o 12:20 takze v ten den ziadne navstevy neboli. Muz bol pri porode, teda dosiel neskoro no ale bol tam takze pocas navstenych uz nie. Prisli vsetci potom na dalsi den.

amonet
2. apr 2023

toto je extrem individualne a urcite sa to neda naplanovat, uvidis ako sa budes citit. aky bude porod a zotavovanie. ja som rodila pocas covidu cize nik nebol v nemocnici a mne to celkom vyhovovalo. mame spolocny dvor so svokrovcami takze ked som prisla domov boli tu a dosli aj moji rodicia a to bolo pre mna uz ok. lebo porod bol super, a ja som mala kusok pre seba a babo

bucko555
2. apr 2023

Aj naši ak svokrovcov boli v pôrodnici , dokonca aj teta zo sestranicami akurát boli na vyšetrení u ortopéda v tej istej nemocni tak nás došli pozrieť mne to vôbec nevadilo potešila som sa ....domov v priebehu prvého týždňa sa vystriedali všetci

zuzanaete
2. apr 2023

Ono zalezi aj od porodu. Pri jednom som niektorym z rodiny povedala, aby neprisli do porodnice, ze az neskor domov. Bol to kaatastrofalny porod a mala som urcite problemy. Druhy porod bol malina a s navstevami nebol problem. Ked mal maly 2 tyzdne, tak sme isli na rodinu oslavu. Jedine som cakala 6 tyzdnov na chodenie do herne do komunitneho centra.

autor
2. apr 2023

@abbey1
@pribinak
@zorkahorka
@melanta
@zuzanockamt
@gr3tch3n
@mirka438
@amonet
Ďakujem vam za odpovede a skúsenosti 🙂
Naši a tak isto svokra bývajú strašne ďaleko čiže u nás sa nedá riešiť nejaká pár minútová návšteva 🙄 ja som ešte tehotná a do pôrodu mam dosť času no minule na rodinnej oslave bolo spomenuté že sem príde rodina v case termínu pôrodu, neriesila som to vtedy absolútne ale zaskočilo ma to, za prvé veď ani nie je iste či nebudem prenasat pripadne možno porodim akor ako mam termin určený 😄 ale hlavne napriek tomu že som prvorodička a absolútne neviem ako sa po pôrode žena cíti tak si neviem predstaviť že by niekoľko hodín po pôrode už rodina nabehla za mnou do porodnice ten čas chcem stravit len so svojim bábätkom a manželom a len chcem vedieť či to nie je odomna blbe že ich tam nechcem hneď….ďalšia otázka čo sa tyka návštevy malých deti je vhodne aby prišli k novorodencovi ? Mam krsniatko a to by teda šlo na tu prvú návštevu tiež, je to skolkarka a celkovo je veľmi chorľavá stále niečo prinesie zo škôlky, určite by s nou neprišli keby bola práve chorá ale už môže prísť a mat v sebe nejaku chorobu ešte neprejavenu 🤷🏻‍♀️ Alebo toto už len ja preháňam ?
Áno viem že ak by bol súrodenec ten príde ale súrodenec je iné ako moje krsniatko

zorkahorka
2. apr 2023

@autorka kedy rodíš? Ja dom rodila v lete, prišli v den pororu i deti. Chorlave by som k sebe nepustala..aj ty budes mat po porode znizenu imunitu

jamimo
2. apr 2023

navhodnejší čas je vtedy, kedy TY uznáš za vhodné, ako sa budeš cítiť, aký budete mať režim (kŕmenie, spánok, tvoja rekovalescencia...) Vieš, ono sa hovorí, keď druhým hovoríte ÁNO, sebe hovorite NIE. Napr. budeš unavená, ubolená, tlak rodiny, budeš súhlasiť aby prišli, však aby nepovedali, aby sa neurazili, aby to nevyzeralo blbo, lebo sa to nepatrí... Im vyhovieš, ale ty budeš nespokojná, frustrovaná...Treba sa naučiť hovoriť nie a robiť tak, aby si ty bola spokojná, nie konať pre spokojnosť iných, a tak ako sa od teba očakáva 😉 Prajem všetko dobré.

autor
2. apr 2023

@zorkahorka termin mam 30. jún, verím teda že to bude pozitívne pochopené že nechcem prijať na návštevu k novorodencovi všeobecne veľmi chorľavé dieta, celkovo ale aj zvyšok rodiny neviem aký budem mat pôrod ale obzvlášť al bude ťažký, budem unavená pripadne ubolena-pozašívaná ešte s nejakým nacievkovanim pre vývod mocu (čo hádam nie🙏🏼🙄) v takom prípade už dupľom nechcem aby prišli, žiaľ toto vopred neviem

valeriakadarova
2. apr 2023

Do pôrodnice chodil len manžel, aj to mi len dal veci, bol zákaz návštev, 2x ho primárka pustila k inkubátoru, aby videl dcéru. Švagriná (je z BA) u nás bola keď mala malá 12 dní, to sme boli doma jeden deň ale len u nás prespala a šla domov, svokra aj moja babka tu boli nasledujúci týždeň ako nás pustili domov a moja mama (je z čiech) tu bola keď mala malá mesiac 🙂 btw moja babka tu bola veľmi často keďže som po pôrode bola nonstop chorá a pomáhala mi s malou 🙂

sono2
2. apr 2023

My sme v zahraničí a naši videli až 6 týždňovú prvú
5 týždňovú druhú. Ja som som si vyložene nepriala návštevy.

vkatush
2. apr 2023

Je to len na tebe, na tom ako sa budeš cítiť a je dôležité si to s partnerom prejsť, nech ste na rovnakej vlne,. nech sa dokáže postaviť za tvoje želania.

Ja som hneď od začiatku (už počas tehu) každému vravela, že poznám seba, svoje telo a teda nechcem nikoho pri sebe po pôrode, kým ja nepoviem. Zároveň si chcem užiť čas s malým, zistiť ako fungujeme, spoznať sa, prísť na nejaký režim,... Muž mal inštrukcie to pravidelne opakovať hlavne svokrovcom, aby boli na to pripravení. A či to bude týždeň, 6 týždňov alebo aj dlhšie, je to na mne.

Do pôrodnice som chcela len muža (bohužiaľ, v deň keď som išla rodiť, akurát zakázali návštevy kvôli chorobnosti). Ani by mi nenapadlo tam chcieť rodičov, svokrovcov, sestru,... bol to môj čas, už nikdy nebudeš s tým dieťaťom takto sama, prvé momenty, a pre mňa to boli úžasné dni, len ja a on. ❤️ Ale sú ženy, čo práve to vyhľadávajú, nech tam niekto príde, pozerá, kochá sa. No podľa mňa to má byť neskôr a doma, nie v nemocnici. Ten bonding nie je len prvé 2 hodiny,.ale naozaj tie prvé týždne a myslím si, že by to malo byť len o rodičoch a dieťati.

A keď som prišla domov, myslela som, že 600n nikoho nebudem chcieť vidieť, všetci čakali, kedy poviem, že môžu. Ale našťastie som mala veľmi rýchle zotavenie, takže svokrovcov sme zavolali asi keď mal malý 2t. A potom postupne zvyšok rodiny. Pričom jasné, keď sme cítili, že už je to dlho alebo malý mal deň blbec, jednoducho sme zrušili návštevu a každý to musel pochopiť.

h2
2. apr 2023

Najvhodnejší čas je vtedy, keď to tak budeš ty sama cítiť. A to nevieš dopredu. Ak budeš ty aj dieťatko v poriadku, nevidím dôvod čakať s návštevou najbližšej rodiny 6 týždňov. Moja mama bola pozrieť vnúčika už v pôrodnici, potom prišla, keď ma prepúšťali domov, tak sme ju zviezli k nám, chvíľku u nás pobudla. Druhá babka so švagrovcami prišli asi po týždni, odkedy sme boli doma. (Bývajú ďalej od nás, navyše, švagriná bola tiež po pôrode, medzi našimi deťmi sú necelé dva mesiace rozdiel.)

floki1994
2. apr 2023

Mňa to tiež ešte len čaká v lete, ale ja do pôrodnice nechcem nikoho okrem manžela...rodičia a svokrovci nech prídu po pár dňoch nás pozrieť ak budú zdraví ale ostatok súrodenci si budú musieť ten mesiac počkať..majú decká a nepotrebujem niečo vychytať..ale u nás to mali súrodenci rovnako a plne to chápu 🙂 tipujem, že budem mať aj tak iné starosti než riešit návštevy prvé dni 🙂

mirkava
2. apr 2023

@abbey1 si šťastná žena, ja som dva týždne po pôrode nemohla chodiť 😉

ivangeline
2. apr 2023

Ako sa budeš cítiť ty a bábo. :D :D Do pôrodnice prišla svokra, manzel....Doma len na skok svokrovci a svagrina...Žiadna taká návšteva, že koláčik a kávička a vykecávanie. :D Zvyčajne niečo priniesli, príp milé slovo... a nezdržali sa dlho. Iné návštevy až neskôr, po 6sto nedelí..

selena_luna
2. apr 2023

Prisli aj stari rodicia, aj kamosky, aj kamoska s detmi im ukazat novu partacku. Mama s muzom kazdy den chodili. Bola som celkom osamela, tesila som sa na nich, a navyse doniesli dobroty ( nemocnicna strava je hnus) a oprate pyzamo napriklad. Ale doma uz som chcela svoj pokoj a navstevy boli pre mna utrpenim. Najlepsie sa mi hojilo nahej a to teda sa neda spojit so svokrovcami 🤣

vkatush
2. apr 2023

@ivangeline ja som vždy vravela, keď niekto k nám išiel, že buď nech sa doma najedia alebo niečo prinesú, lebo nemám čas variť vypekať a ani sa mi nechce 😂

nikoleta1234
2. apr 2023

Ja keď som rodila mali sme zakaz návštev v nemocnici. Takže bábätko videli len doma. Svokra a mama boli u nás, nakoľko strážili staršie dcérky. Neviem si predstaviť, že by tam bol niekto iný. Ja ubolena, kojenie sme rozbiehali, nevyspata...to šestonedelie ženy aj babo potrebujú naozaj pre seba.

lucia147852
2. apr 2023

Ja som si so pôrodnice vyslovene nepriala okrem muža nikoho. Potom prišli len starí rodičia na chvíľku mrknut keď sme prišli z pôrodnice. Aj to so mnou už trhalo, chcela som mať kľud. Mala som ťažký pôrod, hormóny plieskali. A to máme inak dobre vzťahy všetci. Seriózne návštevy som riešila až keď mala dcéra cca 3 mes. Ona bola ešte aj januárové bábätko, narodila sa cez chripkovu epidémiu. Takže mala som viac dôvodov.

scorpionflower1
2. apr 2023

Ja som navstevy nechcela, bolo chripkove obdobie, vsetci prisli az po sestonedeli. Boli nahnevani, ale pre mna bolo dolezite moje sukromie a dcerou a manzelom, nie to, co chce rodina.

aduskatt
2. apr 2023

naši do porodnice, svokrovci až na krstiny, keď mal tri mesiace.........tri mesiace pred porodom som už bola v nemocnici, naši chodili takmer denne, svokrovci ani raz

janka1011
2. apr 2023

Do pôrodnice len najbližšia rodina - mama, svokra, sestry, potom už domov všetci. Je blbosť čakať s návštevami po šestonedelí, vôbec neni potrebné to dieťa nejako extra strániť od ľudí.

fizbo
2. apr 2023

Ahoj, ako vidis, kazda to mame inak, kazdemu vyhovuje nieco ine. Kedysi sa hovorilo ze navstevy a vobec vychadzat z domu az po sestonedeli, dnes uz to je celkom prezitok, kazdy si robi ako chce. Mozno skus vsetkych odsunut az na neskor, nech niekto nie je urazeny. Dieta co chodi do skolky by som ja osobne nepustila k novorodencovi. Sice ale bude jun, to uz nebude take obdobie chorob. Ale aj tak, take malo babo nema dokopy ziadnu imunitu, hovori sa ze do 3 kil keby ochorelo tak nemoze este ziadne lieky dostat, preto je to nebezpecne, hlavne ak sa narodi malicke, ale aj tak nechces do novorodenca pchat lieky ak netreba. Ale nejde len o choroby, ale aj o to ako sa budes TY citit po porode. To teraz netusis, tak ja by som vsetkym hovorila ze uvidi sa po porode, nic neplanuj. Aby sa uz teraz niekto k tebe chystal... to teda som este nepocula 🙂 Do porodnice za mnou chodil len muz, bola som nacisto hotova, nikoho ineho by som tam nechcela. A potom najblizsia rodina prisla o nejake 2 tyzdne k nam, to uz sme boli ako tak zabehnuti, jasne ze sa vsetci tesili a chceli prist cim skor, ale my sme to zabrzdili trosku. Potom sme stanovili datum od ktoreho prijimame navstevy, dovtedy ozaj nikto, len ja, moj muz a krpaty.

autor
3. apr 2023

@fizbo ďakujem…takto si to teda nejak ja predstavujem asi to pre nás bude takto aj najlepšie 🙂 ešte tým že naša rodina býva na opačnom konci Slovenska tým pádom by to neboli len chvíľkové návštevy ale aj s prespatim