Príliš aktívne 16-mesačné dieťa

26. sep 2023

Ahojte, rada by som sa poradila s mamičkami, ktoré majú rovnaké/podobné detičky. Mám 16 mesačného chlapčeka, mali sme ťažký štart, ale vyzerá to tak, že je všetko po zdravotnej stránke v poriadku. Je to veľmi vnímavý chlapček, na svoj vek veľmi pekne rozpráva, pomenúva veci, či už v priestore alebo v knižkách, psychomotoricky je na tom tiež výborne, napriek tomu, že sme dlho cvičili. Jediné, čo ma trápi je to, že sa nezastaví ani na sekundu, všetko ho zaujme asi na 5 sekúnd a lieta nonstop bez prestávky, treba sa mu naozaj NONSTOP venovať, hrať sa s nim, byť v pohybe od rana do večera. Je to náročnejšie, ale zvykli sme si, všetcia mi stále hovoria, že dve deti naraz nemali také aktívne ako je moje jedno. Dnes som s ním ale začala baby kurz, kde sme v skupinke s jeho rovesníkmi. Všetky deti pekne spolupracovali, to moje samozrejme nič iné nerobilo iba lietalo, hádzalo, rozoberalo...Ani by som to nejako moc neriešila, veď poznám svoje dieťa, ak by za mnou lektorka neprišla a nespýtal sa ma, či je moje dieťa "v poriadku". Ostala som ako obarená a povedala, že nie podla lekarov je všetko OK. Odvtedy mi to ale stale vŕta hlavou...Viem, že je na nejaké diagnózy priskoro a je to veľmi individuálne, chcem sa ale spýtať, či sa tu nájde mamina, ktorá mala podobne veľmi aktívne dieťa a časom sa potvrdilo nejaké ADHD alebo to bolo proste iba povahou? Ďakujem pekne ☺️

viestta
26. sep 2023

Boli ste tam prvy krat, on sa len potreboval zoznamit s novym prostredim, kazde dieta sa s novym prostredim zoznamuje inac, niektore su bojazlive, niektore zaskocene, niektore potrebuju vsetko oskusat. Myslim si, ze po necelej hodine polozit otazku ci "je v poriadku" nie je v poriadku.

any3108
26. sep 2023

@viestta ja mám také isté 18 mesačne dieťa -chlapca
Tiež chodíme na baby balance, ale už od zimy, vždy bol živší a spolupracuje len keď sa jemu to dané cvičenie páči
Lektorka to nerieši, mňa to tiez niekedy ubíja, keď vidím ako iné deti robia čo treba ( u nás sú samé dievčatá v kurze), ale môj syn je tiež zdravotne v poriadku a je proste len živý
Na nejaké diagnozy typu ADHD alebo ADD je v tomto veku ešte skoro
Ale plne vás chápem, kto nemá také dieťa, tak sa na vás pozerá divne
Zazivame to isté

nika23t
26. sep 2023

Mam takého synovca, už ma 8 rokov a stále je rovnako akčný. Neboj sa, nehľadaj ani nečakaj na žiadnu diagnózu, to je taky novodobý trendy hneď všetkým deťom, čo sú živšie a neposlednejsie ako ostatné odporučiť vyšetrenie. Lektorka by potrebovala školenie, ako sa ma spravat. Ako si napísala, poznáš si dieťa. Pokiaľ ostatným deťom neublížuje, nerobí zle, tak ho nechaj rast a teš sa, že prosperuje.

kandelabra
26. sep 2023

Ale vobec mu nic nemusi byt. O tom, ze budete chodit na baby kurz si sa rozhodla ty, jeho to napriklad vobec nemusi zaujimat a netusi, preco by sa mal zapajat, ked moze miesto toho behat a robit veci, ktore chce on. Bud teda pockaj, ci ho aspon nieco z toho kurzu zaujme a bude spolupracovat, alebo skus nieco ine, pri com si bude moct vybit energiu a bavilo by ho to viac.
Moj bol tiez taky, tak som taketo aktivity ani neskusala, radsej som vypustila deti v parku a vylietali sa tam. Teraz ma skoro 2 a uz ho zacinaju zaujimat aj ine veci, aj viac obsedi a sustredi sa.

4stanka4
26. sep 2023

Moja ma 3 a tiež bola taka a vlastne aj je. Druhé deti pekne robili co bolo treba, len moja lietala ako odtrhnuty vagón. Aj teraz v škôlke ju už vsetci poznajú lebo je taka mala raketka 😀 teraz je už upratanejsia, už si nechá aj dohovoriť , za ruku ma sama chyti takže snáď to bude aj u vás časom lepšie. Moja miluje chodiť na gymnastiku tak mi už aj sama povie ze musí robiť to čo povie pani trénerka lebo keď nebude počúvať tak nebude môcť chodiť.