Problémový spánok 4-týždňového bábätka.

graceyf
6. apr 2020

Ahoj,

mam 4 týždňové bábätko a spánok je u nás hrozne veľký problém. Často mam pocit, že je to aj kvôli tomu, že neviem ako mam malú uspať a cítim sa kvôli tomu úplne neschopná... Je napapana, plienku ma čistú, prechádzame sa po byte, nie je jej ani teplo ani zima, spievam jej, rozprávam sa s ňou, čítam jej proste snažím sa robiť hocičo , len aby spala, ale mala nie a nie zaspať. V noci spinka pekne, budí sa len o 2 a ráno o 6,no a odvtedy nemôže zaspať. Niekedy je hore aj od 6 do 13.00,zaspi na 20 minút a stále dokola.musím ju stále mat pri prsníku a kolisat ju, kedy sa jej podarí zaspať aspoň na 20 minút, no hneď ako cíti, že ju idem preložiť do postieľky alebo k nám do postele, je hore a celé to môžem opakovať odznova... Svoje bábätko veľmi ľúbim, no kvôli tomu, že cez deň nechce spinkať, nemám vôbec čas na ostatne veci v domácnosti a cítim sa niekedy ako hrozna matka že jej neviem nijako pomôcť zaspať... Prosím Vás o nejaké rady čo by nám pomohlo. Ďakujem.

majah212
6. apr 2020

Podla toho co pises spinka. Ano aj 20 minut+cas na prsniku je pre niektore deti spanok. Kazdie dieta je ine. Mnr prvy syn spal aj 3 hodiny vkuse na jeden spanok cez den a druha dcera spala cez den presne 45minut a to len na prsniku a takto dokola. Cize vsetko robis dobre. Babatko podla toho co pises je spokojne a ako bude rast tak sa bude menit aj jej rezim. Nie kazde dieta das niekam a zaspi alebo das do kocara a spinka.
Ostatne veci v domacnosti pockaju. Teraz mas babatko a ono nevie este zr mas aj umyt riady, navarit a pod.proste chce byt s tebou. Ak je muz doma moze ti pomoct 🙂 jedine co mne pomohlo bolo prijat to tak ako je a netlacit na pilu.

l222
6. apr 2020

@graceyf ahoj 🙂 viem ako sa cítiš, ale neboj nie si zlá matka. Niektoré babatka spia stále aj keby si vedľa nich robila diskotéku a niektoré potrebujú veľkú snahu a uspávanie do alelúja aby zaspali. Čo ti ale poviem na 100% je, že sa to bude stále meniť a možno už o mesiac ti bude spať oveľa lepšie. Domácnosť zatiaľ moc nerieš. Ja som nestíhala vôbec nič pri malom až kým nemal zhruba rok. Robila som iba keď ho snúbenec po práci zobral von v kočíku na 2 hoďky (inak nespal vôbec) a to mi nespal ani v noci poriadne. Alebo som sa vyprdla na domácnosť a išla som spať 😀. Ťažko sa mi zvyklo teda na taký spánkový deficit. A aj som si od únavy veľa krát poplakala. Ale pomohlo a časom sa to lepšilo. Niektoré bábätká sú proste také zvedavé už od malička 🙂 Mne napríklad zaspal pekne pri kojení ale tiež som ho nemohla vôbec položiť a spal iba 10-20 minút. Potom neskôr začal z ničoho nič spať 40 minútovky. Ale ani o minútku naviac. A aj to som s ním musela lietať po vonku v kočíku a iba po tichých uličkách 3 krát denne. Štekol pes niekde a spánku koniec 🤦‍♀️. No tiež som ja skúsila všetko možné, nemožné. Ajajaaaaj. Neviem či si skúšala, ale veľa bábätiek je rado v šatke alebo v nosiči. Bola by tak stále pri tebe, ty budeš mať voľné ruky a možno aj niečo porobíš a malá bude spokojná že je pri tebe. Bude ťa cítiť a tvoja chôdza a kolísanie ju možno aj uspí. Daj tomu ale čas. Zrejme ti nezaspí hneď a do minútky, ale ak si zvykne tak to bude určite veľká pomoc. Ak nie, tak skús byť s malou v tmavej izbe a pustiť jej biely šum, aj to veľmi pomáha. Málo ktoré babatko spí v postielke samé bez problémov. Nie sú zvyknuté na taký veľký priestor okolo seba. Alebo skús zavinúť malinkú, uspať na rukách a potom položiť. Ja som dávala napr. takú tú teplú termo fľašu s vodou do postielky kým som uspávala aby som ho potom dala do teplého a on sa nezobudil na to že je zrazu z tepla v studenej postielke. Pár krát aj to pomohlo :D Tiež hopkanie na fitlopte alebo kočík a čerstvý vzduch ak aspoň to funguje. No dúfam, že ti niečo z toho pomôže. Držím palce a hlavne neboj, bábätká sa veľmi rýchlo menia a aj ich spánok. Určite bude o chvíľu lepšie 😉. Si dobrá mama, nehaluz 😊. Keby si nebola, tak to dieťa neriešiš a bolo by ti jedno či spí alebo nie. Neboj nie si v tom sama. Je nás veľa čo majú také náročne uspatelné bábätká ☺️ Veľa zdaru a pevné nervy