Slobodná výchova a jej následky

maca505
23. apr 2015

Mozno...
No v dnesnom svete plnom moznosti je niekedy nie az take jednoduche sa orientovat nielen detom, no aj dospelym. Kazdy rodic chce svojmu dietatu to najlepsie, o tom som presvedcena.
Ak ma niekto chut ponorit sa do zaujimavych myslienok, odporucam: (v nemcine, prip. anglictine)

Jesper Juul: Grenzen, Nähe, Respekt: Wie Eltern und Kinder sich finden
Nein aus Liebe
Dein kompetentes Kind
a ine.

moni244
23. apr 2015

@zahumnie plne súhlasím s článkom

kiki68
23. apr 2015

no skor nekupovat detom tablety a nech sa hraju vonku tak ako sme sa hrali my. A nebolo treba ani urcovat hranice, snad len toho kedy ist domov na veceru. Ako ja osobne by som dietatu nedavala tieto smart veci do ruky, pretoze to skonci tak,ze smar bude vecicka a ne dieta. Tam je to v tom clanku jasne naznacene.

domak2
23. apr 2015

Nehnevaj sa, ale toto je nazor nejakej pani Blanky Poslovej, o ktorej nic neviem, mozno je svetova odbornicka na tuto problematiku mozno nie. Tazko sa teda vyjadrit. Pokial viem aj tolerantna vychova ma svoje pravidla co sa musia dodrziavat- toto co opisuje, je skor ziadna vychova. Inak napriklad v Indii maju aj typ vychovy, kedy deti nechaju robit uplne vsetko, kopat, skriekat, skakat po hlave, vraj si tak vybiju vsetku agresiu v detstve a potom su z nich kludni a prisposobivi dospelaci, tak si vyber. 😀

kiki68
23. apr 2015

@domak2 ved tolerantna vychova je od slova tolerovat, teda musia si vediet vyjst vzajomne dieta aj rodic 😉

m.i.r.i
23. apr 2015

podla mna je to trosku miesanie hrusiek z jablkami..lebo aj tolerantne a respektujuce sposoby vychovy maju svoje hranice...navzajom sa to nevylucuje..lebo ja mam pocit, ze teraz sa to berie extremne -- tolerantna/respektujuca vychova= ziadna vychova...vs vychova s hranicami = tresty, aj fyzicke...zakazy, policajny rezim...
Pritom to ide aj pekne spolu..aj bez toho aby sme deti fyzicky trestali a zaroven im stanovili hranice ale vychovavali s respektom.. Len to by sme sa aj my museli naucit.....a nie kazdemu z nas sa to dari..

alaguema
23. apr 2015

@zahumnie nejde mi link otvoriť...len som sa pozastavila nad tým, že ak nie je tolerancia súčasťou vzťahu rodič - dieťa, tak potom je niekde veľká chyba. To nevylučuje, že je tam aj vzájomný rešpekt a hranice. Tie byť musia. Tak ako aj každej tolerantnej komunite, tak v rodine.