Trojmesačný syn sa ťahá si sadnúť

2. sep 2020

Syn ma 3 mesiace a vždy keď ho mam položeného takto ako na fotke začne sa mi dvíhať ako by si chcel sadnúť ťahá sa dopredu hlavou aj trupom. Priznam sa, občas mu pomôžem a chytim ručky a taha sa az si sadne samozrejme ho držim a on pekne drži hlavičku po par sekundach ked už nevladze začne nou krútiť tak ho sqmozrejme opriem. Otázka je,mám ho v tom podporovať a pokračovať v tom alebo je to ešte velmi skoro? Začal sa mi už aj pretačať iba ručka mu tam zacadzia ale keď ho poposuniem tak je na brušku.

pribinak
2. sep 2020

Nie, vôbec ho nepodporuj, to je zlý vzorec vzpriamovania

Dieťa má ležať na brušku, vzoprieť sa na ruky, dať sa na bok a z tejto pozície sa posadiť
To čo skúša tvojej babo nie je ok

hermanoval
2. sep 2020

@pribinak podľa mňa to je ok, každé dieťa takto reaguje. Ale určite nie je ok, aby ho dávala do sedu, to určite nie.

pribinak
2. sep 2020

@hermanoval určite nie

ankare
2. sep 2020

Určite nie. Toto nie je pravý sed.

autor
2. sep 2020

Okej vďaka (:

veronikaszabova
2. sep 2020

Ak mu chces uskodit, tak ho tak davaj 🤦‍♀️

majamat
2. sep 2020

@pribinak je to OK, ved toto robi sam. deti to jednoducho robia, ale presne ako pise @hermanoval treba ho nechat tak a nedvihat ho dalej do sedu.

autor
2. sep 2020

@veronikaszabova normalne som sa opytala nemusiš byť arogantná 🙂 samozrejme že mu nechcem uškodiť ;)

ayanamirei
2. sep 2020

pokial ho nebudes dvihat do sedu, ale nechas ho len sameho "posilnovat", tak sa nic zle nestane, pretoze drobec zvladne len tolko co ho to pusti, pekne sa mu potrenuju brusne svaly a aj otacanie mu pojde rychlejsie. za mna uplne v pohode, moj syn to robil tiez (ako 3t uz udrzal par minut sam past ovecky) - su deti, ktore su motoricky proste rychlejsie ako ine 🙂

autor
2. sep 2020

A pytam sa teda hlavne preto že znama mi vravela že jej syn robil to iste podporovali ho a ma 9mesiacov a už chodí. Tak som chcela počuť viac názorov

tenerifka
2. sep 2020

nikam sa neponahlaj, tvoj syn sa posadi, ked sam bude vediet, zacne chodit, ked bude na to pripraveny....toto nie su preteky, mozes mu uskosit (chrbtica, klby, ploche nohy), kazde dieta je ine a treba ho hlavne nechat, nech sa sam hybe-na deke na zemi, na koberci....uzivaj si maleho, pokial je babetko, ako zacne behat, uz si neoddychnes

tenerifka
2. sep 2020

a nemozes vediet, ake problemy bude mat v buducnosti dieta tej tvojej znamej

andreatytler
2. sep 2020

Zlate pravidlo je nechat dieta robit co robi samo. Nepomahat mu.
To ze tvoj sa skusa dat do sedu a pretaca sa v 3 mesiacoch myslim znamena ze je vyvojovo popredu ale to je dobre. Nas syn dlho nic nerobil iba sa pohupoval a snazil sa dat do stoja uz od 2 mesiacov co sme nechapali ze musi byt prilis skoro. Az ked mal 5 mesiacov zacal sa davat do sedu z takehoto polosedu. Nedavala som mu ruku aby sa vytiahol, on sam sa tahal s pomocou brusnych svalov. Nechala som ho aby si ich trenoval. Ked bol uz v sede nechala som ho nech sedi tak dlho ako sam dokaze.
Potom o tyzden sa zacal pretacat na brusko a davat sa na vsetky 4 a z toho sa vytlacil do sedu. Rovnovahu udrziaval rukami medzi nohamia alebo mal nohy skrcene pod sebou ako v tureckom sede a rukami pred sebou sa udrziaval v sede. Nikdy sa nenaucil sadnut si z lahu na chrbte aj ked to povodne skusal.

Ak by si mu nechytila rucky ale mal by moznost sa chytit nejakej hrazdy, vytiahol by sa do sedu sam? Ak ano, tak to je podla mna OK. A ak si drzi hlavicku sam tak mi to pride ako velmi dobry cvik na posilovane sijovych svalov, pliec, ramien a trupu. A tiez ze sa zacal aj pretacat... Proste cvici vsetky svaly a snazi sa hybat vo vsetkych smeroch. Zevraj u chlapcov motorika napreduje velkymi skokmi. A ked sa mu zasekne rucka pri pretacani... to sa stane vsetkym na zaciatku. Ja som syna nechala ze nech si poradi sam, az ked zacal plakat, som mu pomohla. Oni babatka zo zaciatku su dost frustrovane ze sa im nedari a hnevaju sa. Ale skusanim sa to zlepsuje.

veronikaszabova
2. sep 2020

Anonym - ja nie som arogantna. Ale ved kazde dieta ma svoje tempo, postupnost, ako si ma sadnut, pretocit sa....

Mojim deckam sme nikdy nepomahali v nicom a chodili ako 10m.

andreatytler
2. sep 2020

Ja by som ho urcite podporovala tak ze ho budem povzbudzovat a tesit sa, tlieskat a vyskat ked to skusa... proste ako fanusik... to ho bude motivovat posilovat este viac a bude mat z toho naramnu radost.
Nasmu dobre robilo ked sme ho davali na rozne povrchy... nielen na rovnu zem. Mal velmi rad ked sa splhal po nasich telach... rucky na moje stehno a nohami klacal na zemi a tak sa pohupoval a snazil sa vyliezt na mna a to iste ked bol na gauci a ruky si oprel o operadlo ruk a snazil sa vytlacit nohami do stoja. Ina poloha tela mu davala moznost trenovat ine svaly.

andreatytler
2. sep 2020

Este dodam ze som sa pytala terapeutky ci je to OK ze sa syn vytahuje do sedu z polosedu a ona s tym nemala ziadny problem.

pribinak
2. sep 2020

@majamat nie je to ok, nepoužíva správny vzpriamovaci vzorec. Nechce sa mi doťahovať sa, skús si niečo prečítať na nete a tak

777januska777
2. sep 2020

@pribinak no tak ja mám asi nejaké čudne deti, ale obe mi to robili a samozrejme, že som im nepomáhal do sedu. 🙂

nikpa
2. sep 2020

Nie, v žiadnom pripade ak mu nechces zničiť chrbticu. Nijake tahanie za rúčky ani podopieranie. Musi si sadnut sam vlastnou silou bez opory, vtedy bude jeho telo, kostra a svaly na to pripravené prirodzene, tak aby mu to neublížilo.

majamat
2. sep 2020

@pribinak no dieta podla spravneho vzpriamovacieho vzorca nefunguje, dieta funguje uplne prirodzene tak ako ma.
nespravny vorec je, ked ho taha,a le nie ked sa dieta same dviha

pribinak
2. sep 2020

@majamat 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

majamat
2. sep 2020

@pribinak co? vari si konecne pochopila ? 😀
ja neviem, ale logika. ako moze mat take mmale babatko zly vzorec????? to je teda riadna hlupost, tak si mozes capnut po hlave.

carduelis
2. sep 2020

Ked sa sedi v pasivnom sede (teda v lehatkach, sikmo na kolenach, v autodesackach) tak vidia vsetko a nemusia preto nic robit. Ale su prirodzene zvedave a preto chcu vidiet viac a tahaju sa takto dopredu. Takisto ked su potom na chrbatiku tak sa uz nudia a tiez sa tahaju, zdvihaju hlavicku. Posadenie sa tymto sposobom nie je spravne. Takto si deti trenuju priame brusne svaly ale pre spravny sed a dalsie motoricke milniky je potrebne aby posilnovali sikme brusne svaly a to sa deje v polohe na brusku, ked tocia hlavickou, nacahuju sa za hrackami. Postupne sa bude vzpriamovat na laktoch, dlaniach, potom podsunie jedno kolienko az sa zvali na bok a to je sikmy sed. Z neho sa casom dopracuje k vzpriamenemu sedu. Je velmi dolezite nechat ho nech sam posilnuje, nepodkladat vankusmi, nevyvysovat ho do poloh, lebo ved place lebo chce vidiet. Treba ho motivovat na brusku aby posilnoval tie spravne svaly 🙂 velmi odporucam na fb - Fyziomama, pridava videa o vyvoji deti

sono2
2. sep 2020

Tak moja sa napínala tiež veľmi skoro 6 mesačná sedela a má 15 a nechce za pána sama chodiť. Lenivá je. Ale už už to bude.
Moja trénovala tak že keď sme ju mali alebo pred sebou tak akoby sama sa, už neviem ako to presne bolo ale bolo krásne vedieť ako brucho posilňuje presne tretím mesiacom sa točila. Nechaj ju samu robiť určite nepomáhaj. Netreba aby 9 mesačná chodila. Načo podľa mňa by to tým nebolo ako si opísala známu

pribinak
2. sep 2020

@majamat ty tak hlúpa, že ja sa čudujem sama sebe, že ti vôbec odpisujem
Počula si už niekedy o hypotonickych či hypertonickych deťoch? Asi nie
Už mi nepíš, s tebou diskutovať je strata času

A nepíš o logike, lebo ty žiadnu jednoducho nemáš

stanislavicenka
2. sep 2020

Ako ti napisali osattne maminky, nepodporovat, nedvihat. Uz v prvom prispevku to napisala, ako sa ma dietatko posadit

yoxinka
2. sep 2020

Jasné, že sa ťahá, je to preňho mega zaujímavé a páči sa mu to, ale keď budeš pokračovať v podporovaní tohto pohybového vzorca, zarábaš mu na veľké problémy s chrbticou a pohybovým aparátom v budúcnosti. Mám tri deti, hento robilo každé, že sa z tej polohy dvíhali, je to normálne, ale je to zle. Hento nie je sed. Sed je najťazšia vec, ktorú dieťa spraví a preto ju robí poslednú. Na to, aby sedelo, musí mať dostatočne silné svaly brucha a chrbta. Brucho posilňuje napríklad dvíhaním nožičiek a chytaním si ich, keď leži na chrbte. Keď zosilnie pretáča sa, keď zosilnie, začne sa dvíhať od zeme na vzpriamené ručičky. Keď mu zosilnia brušné svaly, začne priťahovať nohy pod seba a dávať a na 4 a potom je tu lozenie, to je pre také malé dieťa hotové fitko, posilňuje brucho a chrbát. Z tejto polohy sa potom dáva do tzv. šikmého sedu, je opreté rukami na zemi a riťku šuchne nabok vedľa nôh a keď je chrbát a brušku pripravené, dieťa si samé sadne do vzpriameného sedu s nohami pred sebou. A až toto je sed!!! Dieťa to musí spraviť celé SAMÉ, nie že ho ty posadíš na zadok. Hento ťahanie za ruky a tešenie sa, že sedí je veeeeľmi kontrapruduktívne, lebo jemu sa to páči, vidí svet z inej perspektívy a potom to robí stále, ale sedenie to nie je, ani dobré to nie je. Ako, videla som aj ja 6 mesačné dieťa na nohách postavené, ale viem, že jeho rodičia ho určite za ruky neťahali ani nič podobné, takže môže byť, že sú bábatká, ktoré sú v tomto rýchlejšie. No na tvojom mieste by som si niečo počítala o zdravom vývoji pohybového aparátu u detí a hento by som okamžite prestala podporovať. Deti netreba učiť ani sedieť, ani chodiť ani nič, oni sú vybavené tak, že všetko dokážu, keď príde ich čas.

stanislavicenka
2. sep 2020

@andreatytler vazne? Baabtku, ktore ma 3 mesiace? Vazne? Trosku ma to pobavilo, a trosku vystrasilo, hlavne to, ze v zapla e informaciu dnesnej doby say este najde niekto, kto je asi hluchy, slepy, ci dokonca hlupy🤦

majamat
2. sep 2020

@pribinak podla seba sudim teba. asi sa toho hesla drzis. mudri clovek urcite takto nesudi a je dost podradne niekoho takto urazat, sa zamysli nad sebou, co pises. hlupost je verit comukolvek, bez pouzitia stipky logiky. treba trosku aj rozmyslat nad informaciami, co sa ku mne dostanu a nie vsetkemu hned uverit.,

majamat
2. sep 2020

@pribinak a s logikou som na tom velmi dobre. ak ja ju nemam, tyk ty si potom v minuse.