Viazanie naširoko

martina374
3. jan 2015

Ahojte, chcem sa spytat dokedy ste pri babätku pouzivali viazanie na siroko? Moja mala ma 3 mesiace a chcela by som uz pouzivat iba plienku len neviem ci je to skoro uz nepouzivat viazanie. moze sa uz aj v 4. alebo 5.mesiaci stat ze sa budu nozky zle vyvijat alebo klby ak uz nebudem balit na siroko? Ake mate skusenosti?

pemizb
3. jan 2015

balis nasiroko? dnes to uz tak nepreferuju. co ti povedal lekar? ak ti vyslovene kazal, tak to iste rob, aby potom malinka nemusela nosit nejake ine pomocky.....ak ti nekazal, tak nie je potrebne. nasi neboli nasiroko viazani a vsetko bolo ok

siska53
3. jan 2015

@martina374 ja som nebalila..nekazali..boli sme na 2kontrolach klbikov,vsetko bolo ok u oboch deti.
Presne,dnes sa uz nebali nasiroko,resp.len ak je problem.

grossmann
3. jan 2015

my ked sme boli na kontrole klbov a bolo ok, prestala som viazat....ale uz aj pri prvom vysetreni klbov bolo povedane, ze je to ok, ale napisali, ze viazat nasiroko..viazala som len v noci...a po kontorle uz vobec....zavisi ale, ci ma klbiky ok, alebo mala nejaky nalez...

lusyke
3. jan 2015

My sme mali vsetko vporiadku ale aj tak nam preventivne kazali viazat do 5 mesiacov. Boli ale dni ked som malu nechala iba v plienke...to kvoli tomu ze boli obrovske letne horucavy...to predosle leto. Urcite si vela mamiciek pamata. Nevedeli sme kam sa s malou podiet aby sa neprehriala. Ale inak som balenie nasiroko dodrziavala.

katrinka8
3. jan 2015

@martina374 - ahoj, pokiaľ má bábätko prvý nález v poriadku, t.z. kĺbiky má správne vyvinuté, baliť naširoko nie je nutné. Nakoľko ak už raz niečo vyvinuté je, už sa to nedá vrátiť späť 😉 Naopak, ak je niečo zle vyvinuté, balenie naširoko nepomôže, tam treba nasadiť presnú liečbu pomocou iných pomôcok. Pre tieto detské kĺbiky je dôležité akurát to, aby neboli nožičky pri sebe, avšak takéto postavenie zabezpečí aj obyčajná jednorázová plienka, ktorá nedovolí bábätku mať nožičky pri sebe. Okrem iného, ak si všimneš, bábätko si prirodzene dáva nožičky od seba. Takže ak nemá dieťatko nejakú vývinovú vadu na kĺbikoch (čo by Ti iste ortopéd už dávno povedal), nie je nutné baliť naširoko. Takto nejako to vysvetľoval detský ortopéd, myslím že dokonca predseda komory detských ortopédov SR, svetová uznávaná kapacita.

ivetlo
3. jan 2015

Nech ti radí kto chce čo chce, bola si u doktora na sone bedrových kĺbov? Podľa toho sa zariaď. Ak ti povie všetko ok, ale preventívne viažte, tak neviaž ale ak ti povie že má B, alebo C tak určite počúvni.

katkatsakiri
3. jan 2015

Tak to je fakt iba lekar ti moze poradit....

lenorik
3. jan 2015

@martina374 ja som viazala malinku nasiroko, lebo mi to nakazali v porodnici, kedze bola v brusku v "neprirodzenej" polohe a bola som jedina mamicka na oddeleni, ktorej to kazali 🙂 prestala som az ked mi na kontrole povedal lekar (myslim, ze to bolo v 4. mesiaci), ze uz nemusim, ze je to v poriadku.

euka210
3. jan 2015

pokial lekar nepovedal, ze to treba, po 3m je to zbytocne.

ukulela
3. jan 2015

@martina374 3 mesiace - to ste uz mali mat kontrolu na ortopedii. nas mal mesiac, ked sme boli na sone bedrovych klbov - doktor povedal, ze vsetko OK, ze este do 6. tyzdna mam preventivne balit nasiroko.
pravda je, ze som ho nebalila nasiroko stale. nebol mi tak pokojny. ale zas striedam papierove plienky a latkove nohavickove plienky - a aj tie su dost siroke. takze bol "nasiroko" tak polovicu casu mozno ...

ak ti lekar vyslovene neprikazal balit nasiroko, uz by som na tvojom mieste nebalila.

dana_l
4. jan 2015

v zahranici sa nebali nasiroko pokial ti to lekar vyslovene nepovie, ze dieta ma problem s klbikmi. davaj len jednu plienku a ked by ti lekar povedal, ze tvoje dieta potrebuje balit nasiroko, tak potom davaj znova dve

simca06022011
4. jan 2015

A boli ste na sone? Ja som balila do cca 3mesiaca ked sme isli na sono k ortopedicke a ona povedala co a ako (konkretne nebol jeden klbik este ok)... Este sme chvilu balili a isli o mesiac na kontrolu a uz sme viac neviazali... ;) Porad sa s lekarkou a nie s konikom.. nikto stav klbov tvojho dietata nepozna a nevidi.. mudrych reci je tu dost vzdy 🙂))