Zlé spanie 27 mesačnej dcérky a 14 mesačného syna

qwer2019
25. nov 2021

Ahojte. Nikdy naše spanie nebolo ideálne, dcérka nikdy neprestala celú noc ale teraz je to ešte horšie. Denný spánok úplne vyradila, aj ju dám ľahnúť, aj tak sa zdvihne a nespí a to ju môžem opakovane uložiť. Vstáva medzi 8-9, závisí ako sa nám podarilo večer zaspať. Čakala by som, že po celom dni bude unavená a zaspí okolo 19tej, ale nie. Zaspí až medi 21-22nou.. Aj to pri nej niekto musí byť, pretože plače..Skúšam ju uspať pri rozprávke, alebo pri mne a hľadkaní aj keď väčšinou pri mne je najprv krik a plač, ze ona nechce spinkať... Čo mám ešte vyskúšať?
Synček, tiež nikdy nebol ukážkové dieťa co sa týka spánok. Ale poslednú dobu je to tiež zlé, je kojený hlavne v noci. Posledne dni z jeho zaspavanie obedneho co bývalo medzi 11-12 je 15ta.Dnes nespal vôbec. Večer zaspí okolo 19-19:30, avšak za hodinu sa zobudí na kojenie a neviem ho uspať. Keď aj zaspí, drží si prsnik a nemôžem odist lebo sa hneď zobudí... v noci je aj 3x hore a vstáva medzi 7-8... Dá sa mu nejak lepšie upraviť spánok? Ďakujem

andrea_prestastna
25. nov 2021

@qwer2019 prepac ale ja uplne mimo temy, dokedy budes pocitat mesiace u deti? Nechapem preco to nejak nezaokruhlis napr 1.5roka ,,,cca 2roky atc ved nikoho to nezaujima ci ma 568dni alebo 654dni

nwnw
25. nov 2021

@qwer2019 uspat na obed syna a venovat sa dcere. Vecer dat k sebe do postele oboch. Jednemu staci ku stastiu cecok a druha,kedze cely den nespi,sa uspokoji s tym,ze je pri maminke.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nwnw
25. nov 2021

@beata_k toto uz je co za doba? Si ludia flustraciu vybijaju na druhych za hluposti. 🥺

rebeka7501
25. nov 2021

@andrea_prestastna toto som nikdy nepochopila ani ja 🙈
Veď i ja mám 551 mesiacov....

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
matovicova
25. nov 2021

@qwer2019 Nočné kojenie by som zrušila. Ráno by som vstavala okolo 7mej - tak budete predsa aj do skolky. A treba ich aj fyzicky unaviť, moji keď sú len doma tiež majú problém zaspať

qwer2019
autor
25. nov 2021

@andrea_prestastna ja som tam dala normálne 2r 3m a ono mi to prepisalo po uverejnení príspevku. Takže neviem. Všimla som si ze nápisy príspevkov tu zvykne premenovať, takže ti neviem povedať, prečo tam nenechalo to čo som napísala.

qwer2019
autor
25. nov 2021

@matovicova a vieš mi poradiť prosím, ako ho uspať bez kojenia? Pár týždňov dozadu sme boli celá rodina chorá. So synom som skončila aj v nemocnici, a nechcel nič len kojiť. A to mu ostalo, momentálne s nim každý deň bojujem, ze nie nedám ti prsnik. Už bol cez deň na UM... takže momentálne mám problém nekojit cez deň, toľko plaču co je momentálne u nás nebolo asi nikdy a to mu dávam fľašku, poprípade sa mu snažím dať ovocie, chrumky, rožtek len aby zabudol ze chcel cicať... ale ak mi vieš poradiť, ako ho usoavat bez budem len a len rada.

qwer2019
autor
25. nov 2021

@matovicova dcérka má problém aj keď ideme von. Neviem čo sa jej stalo, že začala mať takéto problémy. Kiežby som to vedela zmeniť

qwer2019
autor
25. nov 2021

@nwnw keď ich mam oboch dcérka plače, ze sa jej nevenujem naplno, tým ze kojím syna. Začne hneď plakať.

luccija
25. nov 2021

@qwer2019 to 14 m nespal cez deň?treba ich doobeda unaviť vonku a nepopustit tak ukladať a ukladať ešte je malý aj syn aj dcéra, aby nespavali a večer išla dcéra tak neskoro spat.

qwer2019
autor
25. nov 2021

@andrea_prestastna a ešte jedna vec. Prosím ťa, sme matky, takže by sme sa mohli voči sebe správať s úctou a rešpektom a nie za každých okolností mútiť vodu. Verím, že ani ty nerobíš všetko ukážkovo, aby si mala právo kritizovať iných, bez ohľadu ci niekto píše v mesiacoch ci v rokoch. Je to každého osobná vec. Majme sakra troška rešpektu....

qwer2019
autor
25. nov 2021

@luccija nie, dnes vôbec. Ako som písala posledné dni začal chodiť neskoršie spávať na obed než obvykle a to vstávame ráno rovnako. Snažím sa ich unaviť, doma máme tiež všelijaké pohybové aktivity, ale nejak začali protestovať.. A uvedomujem si, že sú veľmi malý na to aby nespavali alebo chodili spať neskoro. Preto som sa obrátila na vás, ja už som v koncoch

andrea_prestastna
26. nov 2021

@beata_k ved teba som sa nic nepytala

andrea_prestastna
26. nov 2021

@qwer2019 dakujem za normalnu odpoved neviem ako niektore matky hned vedia podla textu usudit ton hlasu a nervozitu z mojej strany ale kto sa nic nepyta nic sa nedozvie

andrea_prestastna
26. nov 2021

@qwer2019 kde je kritika z mojej strany???

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nwnw
26. nov 2021

@qwer2019 tak posun vstavanie na 6:00 rano a mala Ti pojde spat vecer 20:00 po kupani. Stym odnaucenim zaspavat na mlieku neviem. U nas tofungovalo az v 2r aj to ako kedy bola nalada na rozpravky. Teraz uspavam tak, ze zhasnem lampu a pricucne sa na mna dojcene dieta a starsie je mi omotane okolo chrbata. 20 min a odfukuju

ivangeline
26. nov 2021

Flasa a postielka. Ignor starsieho. (Nastavit hranice). ;)

kokoska90
26. nov 2021

Ahoj, ja som mala tiež problémy so synom, pomohlo mi spankove poradenstvo. Normálne si zaplatis a dva týždne posielas report pani na email a ona ti dáva tipy co ako nastaviť. Pred poradenstvom mi vypracovala plan asi na 20 strán.. Ma na to vzdelanie. Mne to teda veľmi pomohlo. Ak chceš kontakt napíš mi, neviem ci to sem môžem dať lebo to bude asi ako reklama vyhodnotené.

kikavadi
26. nov 2021

Posunula by som v prvom rade ranné vstávanie na cca 6:30. To by mohli okolo obeda zaspať bez problémov. A večer okolo 19:30-20:00 prečítať rozprávku a dať spať.
Mladší sa mi zdá ešte malý, aby sa oducal od dojčenia. Mám vyše 2 ročného syna a stale dojčim hlavne v noci, cez deň už len raz pred spaním.
Zobrať deti každý deň von na 1-2 hod, nech sa viac unavia, aj moji vtedy lepsie spinkaju.
Skús ich naučiť na spoločné zaspávanie. To bol základ aj u nás. Chvíľku staršia skúšala, ale za pár nocí pochopila, že má potisku ležať, kým nakojim malého a buď zaspala ešte skôr ako jej brat a ak nie, tak ešte ju som škrabkala, hladkala chvíľku a zaspala.

lydiasabolova
26. nov 2021

ja mám tri malé detičky, mne pomáha prísne stanovený režim a jeho dôkladné dodržiavanie a naučiť to aj deti použitím opakovaných rituálov (mám pocit, že si v tom trochu nedôsledná, ale nepíšem ti to ako výčitku).
Poradila by som ti toto:
Obe zobuď ráno o 7.
Pred pol 1 povedz staršej, že ideš uspať bračeka, nech sa chvíľu tíško pohrá, pokreslí si (alebo čokoľvek iné) a že keď braček zaspinká, budeš s ňou robiť to a ono (doplň si, čo by ste robili).
Malého zober na ruky a ak používaš dudku, daj mu ju so slovami, že idete hajať. Uspi ho na rukách (neboj, dá sa od toho v pohode odučiť).
Vykonaj s dcérkou dohodnutú aktivitu, ale 10 minút pred 1 hodinou jej začni milo pripomínať, že aj ona si pôjde trochu oddýchnuť, keď dokreslíte aktuálny papier/dovaríte obedík (podľa toho, čo robíte).
U mňa to vyzeralo nejak takto: zlatíčko, už sme sa dnes veľa hrali, si unavený, pôjdeš si trošku oddýchnuť. Dokreslíme autíčku kolesá a pôjdeme. Choď si po dudku a ľažkaj si. A vieš, keď sa vyspinkáš, príde ocko/babka, to je super, že? A čo budete spolu robiť? Budete sa naháňať? Dobre, super. Tak spinkaj. (trošku týmto odvraciam pozornosť od spánku, keď sú protesty 🙂 )
Uspi ju tak, že pri nej seď, ale nerob nič, žiadny mobil, kniha, nič. Seď, prípadne spievaj, hmkaj.
Menší podľa môjho predpokladu by mal spať 2,5 hodiny do cca 3tej, dcérka 1,5 hodiny do cca pol 3.
Neviem, čo im zvykneš dávať na večeru, ale moji majú kašu, či sunar, či krupicu, ale toto zvyknú jesť (sem-tam samozrejme aj niečo iné). Ja to mám ako súčasť večerného rituálu, 1,5r syn mi behá po dudku, keď sa naje 🙂 už vie, že sa pôjde spať 🙂 toto je len taký pomocný tip 🙂 večera nech je cca o 7mej.
Neviem, koľko ti trvá večer ich vychystať, mne polhodina, tak podľa toho ti napíšem: o 8 zaveliť, že sa ide spinkať, staršiu zavolaj na čistenie zúbkov. Pri protestoch pomáha odkláňanie pozornosti, pri zuboch napr. aha, aké pekné zvieratko je na kefke a pod. To isté pri obliekaní pyžamka, aha, aké je tu veľké auto na pyžamku, aha a tu je bager, hlinu zbiera..
Vychystajte sa, stlmte svetlá, v prítmí nech si vypijú mliečko, rozlúčte sa s ockom, pomojkajte sa, popusinkujte a zaľahnite.
Tieto veci ech sa dennodenne opakujú v rovnakom poradí, dosť to pomáha.
V prípade protestov zasa zahovárať, už je nocka, mesiačik vyšiel, treba si oddýchnuť. Tu si ľahni na vankúšik/dečku, taký fajný na spinkanie je. Ty zatvoríš očká a ja ti budem spievať, dobre? Dobre, tak dobru nocku, spinkaj (a začneš spievať). Keď sa bude šantiť, treba upozorniť, dať ľahnúť, zopakovať, že je čas spinkania..
Ohľadne menšieho.. ja by som povedala, že dať dudku a nechať ho ležať pri sebe, ale neviem posúdiť, ako veľmi je fixovaný na kojenie, lebo ja som svoje deti kojila len do roka. Najstarší potrebuje k zaspaniu deky a donedávna aj dudku, stredné 1,5 roka zaspáva s dudkou a že mi žmolí ucho 🙂 a najmenšie 9m odkvecne po nakojení sa. Na synčeka prosto musíš individuálne, možno ho aj nakoj a nech ti zaspí na prsníku, hlavné teraz je zaviesť režim a tie individuálne požiadavky doňho zapracovať. A oni sa aj menia postupom času, čiže teraz možno zaspáva na prsníku, ale o dva mesiace už možno nebude 🙂

basska_b
26. nov 2021

@qwer2019 mam dve deti, ktoré budú mať vo februári 4 a 2 roky, čiže úplne poznám tie situácie. Moja v 27 mesiacoch tiež prestala spať poobede, nakoľko uspávať ju trvalo aj hodinu a ja som mala doma 3mesačne bábätko. Večer určite treba vylúčiť faktory, kvôli ktorým nevie zaspať: veľa cukrov na večeru, televízia, mobily, silné osvetlenie. Urob nejaký medovkový čaj, dodržuj večerný rituál a nedávaj inú možnosť ako že sa ide spať, lebo je už moc neskoro. Pri rozprávke ti nezaspí , lebo sa príliš sústredí na dej (dúfam teda, že rozprávka z knihy a nie televízie). A moja získala schopnosť zaspať sama až v 3.5 roku.

Čo sa týka toho 14 mesačného, to sme mávali tiež veľmi podobne. Poobedný spánok sa stále posúval na neskôr, ale treba asi možno hodinku po obede využiť, že je najedený a jednoducho ho uspať. 15:00 je už moc neskoro. A to že sa zobudí a musím byť blízko neho, to sme veru mali. Po odstavení v 17 mesiacoch prestalo.

@lydiasabolova Super na to ideš, že máš režim, u nás by nič iné nefungovalo, my čakáme tretie a prvé dve sú ešte malé, ale režim je jedine, čo ma drží nad vodou

andrea_prestastna
26. nov 2021

@beata_k z teba musi mat muz radost 😂😂😂😂😂

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andrea_prestastna
26. nov 2021

@beata_k lebo tvoje odpovede k niecomu vedu ,,, musis mat posledne slovo poznam take tipy,,, pekny dnik

matovicova
26. nov 2021

@qwer2019 na tej stránke spánkové poradenstvo je veľa rád aj zadarmo. Čo ti môžem povedať, základ je režim, naozaj to funguje. Aj keď spočiatku detičky možno budú protestovať, ale potom si zvyknú. Verím, že aj ty musíš pri nočnom kojeni a dvoch detoch padať na nos od unavy. (Vlastná skúsenosť)
Co keby skusil tatinko uspavat? Lebo z teba to mliecko cítiť. Ja ta samozrejme nechcem odhovarat od kojenia, koji sa do vtedy dokým je to dieťatku a mamičke príjemné. U niekoho kratšie u iných dlhšie. Detičky po jednom roku uz vedia dat poriadne najavo svoj nesuhlas, takze odstavenie je trošku ťažšie. Treba len vydrzat, maximálne za dva dni zabudne. Niektoré mamičky si napriklad daju leukoplast a vysvetluju, ze prsnik boli a ze sa nedá. Tiez si mozes odstriekat a dat do flasky, tak si zvykne na flasku. Kojene deti často krát nevedia z fľaše piť, lebo je to iný princíp pitia. Ale naozaj ak sa da skúsila by som to s tym mužom, nech ich uspi a ty si daj vaňu 🍀

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katie253
26. nov 2021

@qwer2019 určite zobudiť oboch okolo 6:30 ako písala vyššie, okolo obeda dať spať. U môjho synovca fungovalo, že si ide "oddýchnuť", že on nie je unavený, povedali sme mu, že nemusí spať, ale ležať bude v postieľke, a sranda, že vždy zaspal.
Večer rituál, o 19:00-19:30 okúpať, osprchovať, dať vypiť mlieko v postieľke, pohladkať, odísť. Ak plačú, zopakovať, prvé dni budú o držku, ale zvyknú si. My máme chlapcov, 2 ročný a 9 mesačný.
Preto chodí vaša malá spať tak neskoro, lebo ráno dlho spí.