Ako prežiť s deťmi s malým vekovým rozdielom?

12. máj 2023

Mamičky, podeľte sa o tipy a triky ako "prežiť" s deťmi s vekovým rozdielom do 2 rokov.

My máme deti s 1,5 ročným rozdielom. Staršia má 17 mesiacov a doma máme mesačného syna. Do takéhoto rozdielu sme išli zámerne, aby som si materskú, nocne vstávanie a starostlivosť o malé deti odkrútila naraz.
Uvítam každú radu či skúsenosť ohľadom nastavovania režimu, spánkov a podobne. U nás staršia dcéra spí od narodenia super, aj je pokojné a dobre dieťa. Ale náš novorodenec vyzerá byť na nespokojné, uplakané bábätko. Noci máme dosť ťažké, zvyčajne skončím s ním o tej 4 ráno v detskej izbe, lebo je už vyspatý a aby sa v spálni dcéra a manžel vyspali. Cez deň behám okolo oboch a malý zaspí až okolo 22:00, čiže masaker. Cez deň toho malý veľa nenaspi. Manžel aj starí rodičia nesmierne pomáhajú, ale väčšinu času som s deťmi aj tak ja sama. Niekedy to je ozaj náročné a nezastavim sa. Rada by som si vytvorila nejaký systém, aby doma zavládol pokoj a pohoda. Zatiaľ fungujeme tak, že sa snažíme prežiť 😂

kacena4
12. máj 2023

drzim palce 1-2r bude masaker potom sa to zlepsi. ja som mala 13m rozdiel. mangel musel pomahat ked prisiel z prace

anita6666
12. máj 2023

A to ti bolo načo?

katka700
12. máj 2023

Univerzálny návod neexistuje, vydrž ešte 2-3 mesiace potom bude lepšie 😊

hederamonstera
12. máj 2023

Podla mna casom si najdete system a bude dobre. Je to len mesiac. Nosic alebo satku nepouzivas? Zeby babenko viacej spalo?

jaskolka
12. máj 2023

Potrebuješ čas. Postupne si nájdeš systém, a bude to lepšie. Ja mam cca 1,5 roka rozdiel a spočiatku to bolo ozaj ťažké, lebo obaja mali úplne iný režim. Vlastne zo zaciatku nebol nijaký režim, tetaz už to sa celkom dá.
Ale jednoducho tie prvé roky budú náročné, proste sú to dve malé deti s inými a odlišnými nárokmi. S tým aa nič nedá robiť len to prežiť. Postupne sa bude ten rozdiel akoby "dorovnavat" a stanú sa partakmi. Inak povedané, s 2 a 1 rok je to "o držku". S 4 a 3 lepšie, s 6 a 5 ešte lepšie a tak ďalej.

euka210
12. máj 2023

navod nie je, prvy rok to tak je...masaker proste...starsia spi 1x denne a malemu sa bude stale spanok po par meciacoch menit. My sme mali naopak...prvy narocne nespave dieta a druhy praveze spavec...naopak to musi byt fakt tazke. My sme mali 2r rozdiely a starsi teda siel do detskej a male do spalne...toto neviem preco tak mate, ze male je prave prec...ovela viac sa nachodis, unavis. starsiu prestahovat. K starsim chodil manzel a ja som mala male na starosti.
A novorodenec je to este, ten rezim este nema, to je stale ten yaciatok o preziti, tak od 3mes zacne byt lepsie. Ale u mna to tak bolo, ze ked sme konecne nabehli na nejaky rezim, tak malemu sa zmenil spanok a bolo po rezime.
Casom si najdete rezim, neboj.