Lieky Domperidon, Motilium, Costi. Akú s nimi máte skúsenosť?

martinaho1
12. jún 2010

Mate niekto pozitivnu skusenost?

martinaho1
autor
12. jún 2010

Doporucuje ho dr. Newmann v Kanade na zvysenie laktacie, tak uvitam akekolvek dobre aj zle skusenosti 🙂

gabulik007
14. jún 2010

Ahoj Martina,
ja mam skusenost s tabletkami Motilium. Moj drobec ma 1 rok a okolo 6tich mesiacov, ked sme zacali dokrmovat, som zacala stracat mlieko.. tak som rychlo zavolala lakt.poradkyni a ta mi poradila tieto tabletky. Objednala som si ich cez jednu pani, na ktoru mi dala kontakt lakt.poradkyna. Zacala som ich brat, prve 3 dni 3x3 tab., a potom som znizovala davku. Mojho drobca cez den nekojim, ale poctivo si kazde 3 hodiny odstriekavam mlieko a potom mu to davam vo flasticke. Kojim ho len v noci.. Niekedy aj 10x ale to je vedlajsie. 🙂 Ale vdaka tabletkam sa mi stale tvori vela mlieka. Teraz beriem 3x1 tab. denne. Mam v plane kojit co najdlhsie, kym bude maly chciet, tak uvidime. 🙂

katinam
14. jún 2010

ja ho tiez poznam pod nazvom motilium a funguje perfektne. Ked sme cestovali prvykrat s malym, mala som stresy pri baleni, aby som nic nezabudla a podpisalo sa mi to aj na produkcii mliecka. Nasadila som manzelove motilium (citala som o jeho ucinkoch na "dakujeme annag" a odporucila mi ho aj svagrinka pediatricka, original su to tabletky na reflux, ako vedlajsi ucinok je rychlejsie spustenie mliecka 🙂 ) a po tabletkach (3x1) som mala az nadprodukciu. Odporucam.

gabulik007
14. jún 2010

Katinam, to mas teda super svagrinku pediatricku. 🙂 Ja som poprosila moju doktorku, ci mi to nemoze predpisat, teda nie Motilium, ale Costi a ona mi povedala, ze ci si chcem nieco "vyrobit"... 😖 Tak som si to musela objednat z druheho konca Slovenska a cakat na to mesiac...

katinam
15. jún 2010

@gabulik007 , je to super, ale nanestastie mame konzultacie len po telefone, lebo nezijeme v jednej krajine. A tu v Bulgarsku sa v pohode motilium da kupit bez receptu, nebol problem ho zohnat.

martinaho1
autor
16. jún 2010

Tak u nas v Cechach je motilium volne prodejne v baleni 10tbl.

annag
18. jún 2010

áno, domperidon dokázateľne zvyšuje hladinu prolaktínu a tým i tvorbu mliečka. Ale nie je to všeliek - jeho účinok bude mať efekt, ak mamička zároveň odstráni chyby pri dojčení, pre ktoré sa laktácia utlmila. Napr. správne prisatie, dojčenie na požiadanie. ...

Neodporúča ho len Dr. Newman, je to osvedčený a bezpečný prostriedok na zvyšovanie tvorby mliečka všade na svete. pod názvom Motilum je takmer všade bez predpisu - aj na Slovensku. No u nás momentálne nie je na trhu, preto si ho mamičky musia dávať predpisovať pod názvom Costi. (každá firma si vylobuje iné podmienky)

Všetko má svoje vedľajšie účinky, aj domperidon, aj feniklový čaj či umelé mlieko. No vlastnosti domperidonu sú dobre preskúmané, má výhodu, že ťažko preniká z krvi do mozgu. Preto ho užívajú i bábätká s refluxom v ďaleko vyšších dávkach než aké sa cez matku koncentrujú do mliečka.

Podľa príbalového letáku Costi 10mg , celkové množstvo domperidonu vylúčeného do materského mlieka pri najvyššom odporučenom dávkovaní je menej ako 7 mikrogramov na deň. Teda 0.007 miligramu na deň, ak mamička užije 8 kusov tabletiek (pričom na podporu laktácie sa odporúčajú zvyčajne max 4 tabletky) . Pritom jedna tabletka obsahuje až 10 miligramov domperidonu. Bábätko teda cez mliečko dostane zanedbateľné množstvo domperidonu. I preto je považovaný aj vo svete za liek kompatibilný s dojčením. Jeho prínosy pre dieťa sú podstatne vyššie než riziká spojené s jeho užívaním. Dokáže totiž doslova zachrániť dojčenie , bábätko môže piť dlhodobo materské mlieko . Mlieko, ktoré má pre jeho zdravie obrovský význam. Veľmi dobre sa osvedčuje napr. i pri mamičkách, čo len odsávajú alebo pri adoptívnych mamičkách dojčiacich adoptované dieťa.
Dnes už obvodní lekári ústretoví voči dojčeniu nemajú problém Costi predpísať, najmä tí, ktorí si vlastnosti lieku prečítajú ...

Bábätká s refluxom, ktoré sú liečené domperidonom užívajú v porovnaní s koncentráciou v mliečku doslova obrovské dávky. Preto sa aj jeho vedľajšie účinky môžu u takýto detí objaviť podobne ako v odkaze, čo dala ella.

ak máte možnosť, dajte si ho smelo predpísať, no opakujem, zároveň treba urobiť aj ďalšie kroky na úpravu dojčenia 🙂

ella1980
19. jún 2010

Katka, vdaka za info. Ja som sa tiez zaujimala o ten liek a "vygooglilo" mi ten odkaz hore - to nebolo moc pozitivne, tak je super vediet ako to vlastne je 🙂)

gabulik007
19. jún 2010

anna, som Ti velmi vdacna za info, beriem motilium uz pol roka a bala som sa, ci nemoze uskodit drobcovi. Ale teraz uz budem pokojna. 🙂 Ale este by ma zaujimalo, ci budem musiet brat motiluim dovtedy, kym budem chciet dojcit, pretoze pred par mesiacmi som ho prestala brat a skoro som stratila mlieko... Myslela som si, ze ked sa mi zvysi tvorba mlieka, budem moct tabletky vysadit!?!

annag
21. jún 2010

@gabulik007

- to je to , o čom píšem - my by sme mali vždy urobiť i sprievodné opatrenia, aby jeho používanie bolo len dočasné. Kedže Tvoje bábo pozná fľašu, jeho prisatie už nie je také ideálne ako by sme si predstavovali. Už nedokáže tak dobre stimulovať a vyprázdňovať prsníky. Preto sa domperidonu nevieš zbaviť. Už by to zrejme ani nebolo jednoduché v jeho veku naprávať, pretože už pozná silný, okamžitý a plynulý tok mliečka z fľaše . nemám dosť informácií, na to, aby som to posúdila.... Každopádne,napr. aj niektoré adoptívne mamičky ho berú niekdy dlhé mesiace.

improvizacia
24. jún 2010

@annag Ahoj Annag, rada by som sa Ta spýtala, či je možné kombinovať More milk plus s Domperidon (Motilium). ???
Ide o to, že ideme s manželom do zahraničia a bojím sa straty mlieka. Bábatko má 2 mesiace (odchádzame, ked bude mať cez 3 mesiace) a s mliečkom mám problémy od začiatku. Navštívila ma aj laktačná poradkyna a ukázala mi spráne prikladanie - bolo to naozaj super, no aj napriek tomu mám hlavne poobede a večer problém s dostatkom miečka. Malá sa po chvíly (cca. po 70 až 130 hltoch) začne hnevať a púštať prsník a končí to plačom. V noci tieto problémy nemáme kludne papá a pokojne sa pustí po occa. 300 - 400 hltoch. Dojčím približne každé 3 hodinky (ako si malá povie) a povačšinou z obidvoch prsníkov, lebo jeden jej nestačí.
Zdá sa mi, že More Milk plus pomohol, dokonca mám pocit, že pomohol i maličkej s kolikami. (aj ked je dievčatko začali sme na ne trpiet), takže ho nechcem vysadiť. Môžem v prípade problému k nemu začať užívať aj Domperidon?
(čaje ani homeopatika na mna nezaberajú). Vopred ďakujem.

annag
24. jún 2010

@improvizacia

áno, môžeš ich kombinovať. More milk sú fajn, len sú príšerne drahé 😅 . Domperidon pod názvom Costi na predpis vyjde oveľa lacnejšie pri oveľa lepšom efekte.

- na vysvetlenie domperidon je účinná látka, ktorá sa predáva pod rôznymi názvami - každý výrobca má svoj názov. Motilium je názov originálneho lieku, preto je i drahší než Costi, ktoré je generikum. Ale je to stále to isté.

- bábätko sa má právo dojčiť rôzne. Má právo papať raz povedzme 400 hltov a inokedy len 70 hltov. Lebo dojčenie nie je len kŕmenie. Raz papá od smädu, inokedy od hladu, inokedy preto, lebo mu je smutno, je unavené, cíti sa nepohodlne či je choré. Okrem toho, nie je hlt ako hlt - bábo zakaždým pregĺga iné množstvo a pri rovnakom počte hltov vypije zakaždým iný objem mliečka. Preto sú i intervaly rôzne . Raz bábo pije každé 4 hodiny, inokedy každú hodinu alebo aj častejšie. Ak papá podvečer kratšie, pomôže jej častejšie dojčenie. Mliečko sa tvorí non stop, ak jej stačí cez deň či v noci, stačí jej i podvečer - skôr bude unavená či preťažená, ak menej spinká ...., Ty vyšťavená a už vopred "nastavená", že mliečko nebude ... potom sa mliečko ťažko spúšťa. Bábätku tečie pomaly, hnevá sa. Takéto bábätká potrebujú už od poobedia prípravu na večer - ideálne je, ak ten čas prespia, ak majú minimum podnetov, sú v prítmí spálne len s mamičkou, v šatke, v lete niekde na prechádzke....

Mliečko sa len tak nedá stratiť, ani keď má mamička stresy nezmizne úplne. Ženy vo vojnách dokážu svoje deti plne dojčiť. Ak budeš prsníky aktívne ponúkať - dojčiť na požiadanie - mliečka bude stále dosť. 🙂 Pozor na cumlík, práve on má často na svedomí hnev na prsníkoch. Ak bábo pozná cumeľ, už sa nedá hovoriť o úplnom dojčení na požiadanie .... Aktívne ponúkať znamená, že ak bábo nespí, tak prsníky ponúkneme vždy ako prvé, keď bábo začne mrnkať, plakať, cmúľať palčeky , v každej situácii, pri ktorej by sme mali potrebu ponúkať cumeľ.

Držím palce, ale deti väčšinou milo prekvapia a zmenu prostredia tolerujú veľmi dobre. Najmä ak je plne dojčená, je to len a len výhoda, už len vzhľadom na nízke riziko infekcie. 🙂

improvizacia
24. jún 2010

@annag Veľmi pekne Ti dakujem za odpoved. Máš pravdu s tým cumlom, ten máme, lebo som sa nedokázala pozerať na to ako si papa ručičky aj ked na nich sú rukavičky a sme niekde von,. Tak ja sa ho budem snažiť opat zrušiť aj ked to bude určite poriadny boj ! 🙂 Ešte raz dakujem.

denisocka
21. aug 2010

ako sa berie to costi???

michaela80
22. aug 2010

pozerala som tie lieky a pri kazdom je napisane ze sa nesmie kojit...tak ako to je...ja zajtra asi nabehnem predpisat si COSTI....

denisocka
22. aug 2010

miši pozri si o tom lieku, tu baby písali,že pre davke 7 tabletiek denne sa neviem ake mizive precento dostane do mlieka a navyše napriek negativam,sa to stale píše malým babatkam na reflux,alebo pozitiva prevyšuju negat. učinky
@michaela80

michaela80
22. aug 2010

@denisocka zajtra letim k lekarke...a potom uz len vyriesit aby sa prestala jedovat pri prsniku...

nelinqua
22. aug 2010

motilium spustili prednedavnom uz aj na nas trh..ako volnopredajnu verziu domperidonu...ale 10tbl za 4,85 😝 je to dost drahe...

denisocka
22. aug 2010

@nelinqua ako sa to berie? 3x3tbl

michaela80
24. aug 2010

idem sa pochvalit, po dvoch tabletkach vcera - na obed a vecer...mam prsia krasne naliate, mala sa konecne nejeduje...po nakojeni z jedneho kde vypije 50 ml tak odsajem dalsich 50 ml prudom...a mliecko az samo kvapka... super pocit po to co v nedelu som nevedela 10 vytlacit z obidvoch po kojeni , pri ktorom sa strasne jedovala...

denisocka
24. aug 2010

@michaela80 😉 super,maju sa brat 3x3 tbl , ja beriwm dnes už 3den ale zmena žiadna

monky1
8. sep 2010

aj ja sa pridavam k stastlivcom, ktorym tabletky Costi pomohli k plnym prsiam - beriem zatial len 3 dni, ale mliecka je dost - SUPER
...dakujem, annag 😵

len naozaj je potrebne uzivat 3x denne 3 tablety??? a ako dlho???

michaela80
8. sep 2010

@monky1 ja uzivam uz len 2 denne a aj v noci musim odsavat lebo nemozem spat s takymi balonmi a to pritom mala kazde 2 hodky je hore a pekne cuca 😀

monky1
8. sep 2010

@michaela80 jaaj, toto som chcela pocut ... krasna sprava 😵
a beries 1 rano a 1 vecer? alebo??? a ked si zacinala, tak kolko si brala?

michaela80
8. sep 2010

zacala som 25 .augusta..beriem jednu rano a jednu vecer...ale prsia mam fajne naliate

michaela80
8. sep 2010
monky1
8. sep 2010

@michaela80 cize od zaciatku beries 1 rano a 1 vecer .. ok, skusim to aj ja s dvomi, ale ja skor na obed a vecer - rano mam prsia plne este z noci, lebo som vyspata a oddychnuta

michaela80
8. sep 2010

@monky1 asi tri - styri dni som brala po3x 2 tabletky..