Montessori škola a škola v Trenčíne

blazalenka
11. máj 2023

Ahojte maminky, prosím o skúsenosti s montessori jaslami, školkou, základnou školou v Trenčíne.
Ako ste spokojné vy a, samozrejme, aj vaše deti. Aká je strava, školné - cennik zakladnej školy a tak… ďakujem🤗

svetlonos
11. máj 2023

@blazalenka
ahoj, tam nieco take aj je?? Preco si tam nezavolas priamo, nemaju ziadnu online stranku s informaciami o cenach a systeme akym funguju?
Ale dik za info, ja si to rada pozriem 🙂 a prajem ti, aby tam tvoj drobec bol spokojny ak vam to klapne.

babulkomale
11. máj 2023

@svetlonos uz niekolko rokov funguju👍

svetlonos
11. máj 2023

@babulkomale
a vies aj, ci potom deti bez problemov urobia skusky ba stredne skoly? To by ma celkom zaujimalo. Ja mam skusenost s touto montessory skolou v DE a tam to bolo ok.

simona082
11. máj 2023

@blazalenka katastrofa..vidím to denodenne, doobeda sa namiesto učenia šplhajú po stromoch a učiteľky sa prechádzajú

blazalenka
autor
12. máj 2023

@svetlonos cennik tej ZŠ (Rodinná škola) tam nie je. Chcela som informativne, preto sa pýtam tu. Lebo malá pojde este len do školky😄 a skusenosti rodicov.

blazalenka
autor
12. máj 2023

@simona082 a v ktorej MŠ? Lebo sú tu dve MŠ a jedny jasle. Tak šplhanie mi nevadí. Veď časť dňa je vždy vnútri a časť vonku. Vnútri majú tiché aktivity so sústredením na činnosť, teraz mi vravela jedna mamina, čo tam má dve deti.

zuzanaam
12. máj 2023

@simona082 katastrofa? Nič lepšie pre deti robiť nemôžu. Moja dcéra robila presne to isté prvé 4 roky na domaškole. (Plus mnoho iných vecí, ako plávanie, jazda na koni, učila sa len čo sa sama chcela - išli sme systémom unschoolingu). Od 5 ročníka išla do bežnej školy, chcela ísť viac medzi deti. Dnes je siedmačka a od začiatku patrí k najlepším v triede. Tento rok bola na súťažiach zo slovenčiny, Aj, geografie, cezpoľnom behu a atletike. Vždy získala veľmi pekné umiestnenie. Lezenie po stromoch rozvíja jemnú motoriku, nie hodiny sedenia nad zošitmi.

luxus10
12. máj 2023

@zuzanaam ucila sa len to co sama chcela,

...no tak taketo fantazmagorie asi ani nemozu v dnesnej dobe fungovat...par jedincov na homeschool mozno, ale 99% deti isto nie...

toto nefunguje pre vacsinu deti, ak toto das na vyber detom aj v montess. skole, tak sa radsej neucia nic, alebo idu cestou mensieho odporu...videla som, mam skusenost, za mna asi radsej nie, ano deti tam chodia ako na dovolenku, na vylet, a maloco sa naucia, potom maju polrocne a rocne skusky, a vysledky su mizerne...kto moze uteka kym je cas, zostanu tam len deti, s diagnozami, kt. nemozu, , nechcu, nevladzu byt v stat, skole a rodicia im vedia montes. sk. zaplatit....

skolka mozno, ale zs isto nie...

babulkomale
12. máj 2023

@svetlonos citala som o tom dalsom postupe na strednu nejake clanky, urcite najdes, deti tam nemam.
Len to evidujem uz dlhsie ze su tam fajn.

zuzanaam
12. máj 2023

@luxus10 deti z rodiny chodia do Montessori školy v Martine a máme úplne iné skúsenosti. A áno, pokiaľ si deti môžu vybrať, čo sa môžu učiť, učia sa omnoho efektívnejšie. Treba samozrejme vytvoriť podnetné prostredie, aby si dieťa malo z čoho vyberať. Nie sú to žiadne fantazmagórie. Som šťastná, že dcéra strávila celý prvý stupeň vonku obklopená prírodou a nie sedením v laviciach. A vôbec jej to nechýba, práve naopak.

luxus10
12. máj 2023

@zuzanaam no chcela by som vidiet ako sa samo dieta nauci to kvantum uciva a prac. uloh, a ako si to samo preopakuje a samo sa nauci na skusky...

videla som ako si deti vyberaju, nevedeli poriadne citat, ani pisat, a za cely sk. polrok po nich zostala len cca 7 cm hrba pocmaranych papierov, a skutek utek- nehovorim o homesch.

zuzanaam
12. máj 2023

@luxus10 tajomstvo spočíva v tom, že sa neučí žiadne kvantá úloh, ale prirodzene si zapamätá fakty z knižiek, dokumentov, rozprávania, prežívania priamo pri pozorovaní, skúšaní. Neviem, odkiaľ máte také skúsenosti, ale tam nemohlo byť všetko v poriadku. Pokiaľ by deti mali k dispozície "zdroje", odkiaľ by mohli čerpať, písať aj čítať by sa prirodzene naučili. Deti sú zvedavé, kým sa im to neznechutí drilom, učia sa ľahko.

luxus10
12. máj 2023

@zuzanaam ziadne tajomstvo, ale realita a poziadavky statneho vzdelavacieho programu...pretoze deti su skusane podla stat. vzelav. programu, nie podla toho , co sa same naucia...a ze tam nebolo nieco v poriadku, isteze nebolo , a skusenosti su z realneho zivota a nie zo vzdusnych zamkov...a nie zo slubov a rozpravok, ktore niekto narozprava rodicom..

svetlonos
13. máj 2023

@luxus10
ahoj, ja ine skusenosti. Islo o dvoch surodencov, obaja nadpriemerne inteligentni. Dievcatko bolo v montes skolke aj skole. 3 hodiny mali "volne"- mohli si vybrat, co sa chceli ucit. Vzdy tam vsak bola ucitelka a vysvetlila co treba.
Pokial mali deti uz dokoncene vsetko trebars z matiky, ucitelka ich pobadala dokoncit dalsi predmet. Teda deti nenechali len kreslit, lebo chceli. Oni sice mali na "vyber" ale kontrolovany. To zname, ze za ten rok vypracovali vsetko z ucebnych osnov. Len nie "poporiadku". Trebars sa najskor naucili pisat Z ako prve a az potom A.
Chapes, co myslim?
Potom mali 2h rozdelene po 30 minut na 4 predmety. Matematika, nemcina, pisanie, citanie. Vtedy sedeli vsetci pri stole a pocuvali ucitelov- normalne vyucovanie. Rozdiel bol len v tom, ze pokial nepisali, mohli sediet na koberci kto chcel. Takze mali kazdy den 4 najdilezitejsie predmety vysvetlovane ucitelmi.
Tie deti teda mali urcite osnovy a ucitelky ich nenechali pol roka len kreslit a ostatne predmety mohli ignorovat, ked sa im nechcelo.
Mala bola sikovna, nemala problem s prestupom na pokracujuce skoly. V DE je in skolsky system. Po prvych 4 rokoch ides do dalsej skoly. Dnes ma dievcina 24 rokov a doktorat. Pocas celeho skolskeho obdobia preskočila 3 rocniky.
Avsak na druhej strane- i jej brat bol velmi nadany, ten sa vsak na to spoliehal a nemal vyzrvalost a snahu robit viac. Zo zaciatku to fungovalo fanj, no so zvysujucimi sa narokmi uz nestacilo len spoliehat sa, ze vsetko pojde super bez dodatocnej domacej pripravy.
Aj on vystudoval VS, ma 26 a vlastnu firmu ako headhunter (dufam, ze som to nenapisala zle). Jeho sestra vsak aj vdaka svojmu extra usiliu, vytrvalost k svojej nadpriemernej inteligencii dosiahla toho viac.
Takze - montessori- pokial sa robi spravne- je super ale nie pre kazdeho.
Ten chalan by prave bol ten typ, ktory by mal najradsej len hudobnu vychovu ( hral krasne ba klavir). Preto ho tam rodicia nedali a zvolili radsej normalnu zs.

blazalenka
autor
13. máj 2023

@svetlonos ďakujem za krásnu odpoveď.

blazalenka
autor
13. máj 2023

@luxus10 ja som práve pozerala, že umiestnenie mávajú fajn. Ale samozrejme, viem, že existujú v Čr aj v SR zariadenia, kde sa rodičia spoliehali na to, že si platia a škola, školka je potom povinná urobiť to, čo treba aj doma - vychovávať. Ale základ vždy musí byť doma. Viem, že potom sa niektoré takéto zariadenia prispôsobili tlaku zo strany rodičov zo strachu o prežitie a úroveň potom išla dolu vodou…. Zovšeobecňovať nie je fér. Aj preto sa pýtam na konkrétne miesto, či náhodou nie je z Tn aj taká negatívna skúsenosť. A teda z MŠ J. Krala len pozitíva zatiaľ počúvam. Okrem ceny😄.

blazalenka
autor
13. máj 2023

@luxus10 štátny vzdelávací systém na Slovensku je opakovane kritizovaný. Obrovská časť učenia sa (okrem iného) prenecháva na doma a zaťažuje rodičov. Dbá sa priveľký dôraz na výkon a nie na to AKO ŽIŤ a ako sa v živote orientovať a spájať praktické potrebné veci s príjemnými a žiť s väčšou ľahkosťou. Tam ja práve vnímam potenciál súkromnej kvalitnej ZŠ. Či sa naplní ukáže čas.

luxus10
13. máj 2023

@blazalenka no pytat sa tu sice pytas, ale vidis nikto z tn ti neodpoveda...preco?

nazory mas super, idealizacia funguje aj u teba, tak ako u vsetkych rodicov, ktori chcu robit veci inak a lepsie, si idealny klient... s tvojim nazorom prezentovanym vyssie o 8,41 plne suhlasim, avsak pozor na realitu- ta byva vacsinou ina a hlavne ucelova---a to tu nepisem o dalsich odpornych praktikach takychto skol, ako si priputat klienta, a o dalsich...

avionka
14. máj 2023

Fiha tak moje deti presli montessori skolkou v TN a mame z toho cela rodina vyborne spomienky aj na detoch vysledky. Doteraz sme sucastou komunity, chodime spolu na vylety. Mladsi sa tam v 5 rokoch naucil citat, pocitat-jemu staci podnetne prostredie a ide sam. Starsi bol v statnej skole jeden rok-to bola katastrofa (ale hej covidovy prvak pol roka na distancnom) posledna kvalka bola ked mala ucitelka deti zobrat za celu tu namahu na zmrzlinu do mesta-jedina prilezitost aby deti vystrcili nos z budovy za cely rok. Syn sa vratil domov a doniesol naspat tie 2eura ze nikde neboli lebo im ucitelka vynadala ze su hrozni lebo tam mala dvoch chlapcov co sa nenaucili sediet na zadku ked ona rozprava (mam aj nejaku empatiu voci nej ale prislo mi to nemiestne-to ako to riesila aj ako posudila ,,vykon” prvakov po pol roku za obrazkovkou). Hodnotene bolo vsetko-od vytvarnej po to ako si prdli cez prestavku. Pracujem s detmi a prave ta vysadenost na vykon sa odraza v miere depresii u pubertiakov. Nejako to dorezane zapastie je uz uplna rutina. Inak starsi nemal v tom prvom rocniku ziadny ,,problem” iba to tam neznasal-mal same 1, spravanie bez tazkosti…ale postupne plakaval kazdy den ze tam nechce chodit, v noci mal migreny.
A hej on nie ej taky ,,samochod” ale aspon sa mu v Montessori skole vedia nejako prisposobit, vyzaduju od neho vysledky, musi splnat ciele a kriteria ale vedia mu poskytnut individualny pristup a neubijat ho tym ako mu co nejde (to bolo oblubene jeho paniucitelky v prvom rocniku-rozdavala jednotky A k tomu pridavala vety s vykricnikmi Zlepsi upravu!!! Dnes nestihal!!!. Jemu boli tie jednotky uplne v pazi-on bol nestatsny ze stale nebol dobry vykon.
Tak ja len ze na konci dna-budem rada ak moje deti budu ,,uspesne” ale pre mna to znamena ze budu spokojne, nebudu sa rezat a budu viest slusny zivot s hodnotami ktore im vstepujeme. Nemusia viest mikrobiologicke laboratorium v Kodani ak to nie je ich volanie aj keby na to intelektom mali.

svetlonos
15. máj 2023

@luxus10
ahoj, ake hnusne praktiky myslis? To ma celkom zaujima.

luxus10
15. máj 2023

@svetlonos to nie je na internet...

tiika
15. máj 2023

@avionka ďakujem za tvoj príspevok a zdielanie tvojej skúsenosti. Super, že sme sa dozvedeli niečo od mamy, ktorá tam ma reálne deti a ešte aj v meste, ktoré zaujimalo autorku 😁
Chodí tvoj syn stále do Montessori školy? Koľko je tam v triede deti? Máva pobskole aj nejaké domáce úlohy alebo pracuje na nejakom projekte? Baví ho učenie? A koľko sa tam mesačne platí? Tiež by ma zaujimalo, či vidíš i nejaké negatíva na tomto spôsobe výučby alebo máš s niečim i nejakú negatívnu skúsenosť?

svetlonos
15. máj 2023

@luxus10
oha, az take zle?? No teda, nikdy som nic take nepocula, to ale neznamená, že to neexistuje.

avionka
16. máj 2023

@svetlonos ja bybsom len dodala ze zle veci sa deju aj na normalnych skolach lebo to vychadza z ludi nie zo systemu vyucby. Mrzi ma ze u nas sa o tom ani nehovori potom raz za cas prenikne nejaky skandal ako o tom ako to dievca opili a zbili a vsetci sme sokovani a reagujeme extremne. Mnohe podobne pribehy sa odohravaju denne.

avionka
16. máj 2023

@tiika Montessori skola v nasom meste sa stale este len rozbieha.
Aj ja som po pociatocnom entuziazme pochopila ze tieto skoly vo vacsej miere vychytavaju ,,problemove deti” ktorym sa v nasom skolstve napriek sirokej inkluzii ku ktorej sme sa zaviazali nevedia absolutne vyjst v ustrety. A tak sa s tym v skukromnych skolach akehokolvek typu boria v omnoho vacsej miere. Aj v nasej skole je to tak. Aj nasi pedagogovia hladaju sposob ako to bude fungovat najlepsie pre konkretne deti, ostatnych aj pre ne same.

Takisto si myslim ze akakolvek skola je o uciteloch a az po tom o zvolenej metode vyucby a spolupraci s riaditelom skoly. To som pochopila z nasej negativnej skusenosti z normalnej zakladnej skoly. Pretoze aj ,,nase” ucitelku ucili v normalnej skole a verim tomu ze sice si tam nemohli dovolit montessori metodiku ale pristup mali rovnaki.
Ucitelky su v nasej skole uzasne. Hovorim skutocne za vsetky ktore tam aktualne su.
Kedze casto su tam deti nie z montessori prostredia a rodiny (co by bolo idealne) nejdu cisto montessori pristupom-maju normalne pracaky a knihy a dodrziavaju standardy. Ak sa im vsak nejake spracovanie nepaci zvolia inu metodu, pouzivaju vela vizualnych pomocok, mladsi syn bez ,,papiera” presiel na ucivo vyssich rocnikov ked videli ze sa nudi.

Ulohy zvycajne nemaju ale su v skole do 14 hodiny-maju to predelene obedom, rannym kruhom.
Do 16 je potom druzina.
Hmm negativa…ja by som napriklad sem tam brala ulohy ale ostatni rodicia su proti a tak sa vybral tento sposob. Stale v sebe hladam disciplinu aby sme si to my nastavili ako nam je to potrebne. Nemaju znamky co je super ale stale hladame nejaky sposob spatnej vazby pre nas rodicov-vacsinou si dohodneme osobny rozhovor a 3 mesiace.
No najvacsi problem nasej skoly je nas zriadovatel. Napriek tomu ze ma pod sebou 9 skol je velmi neobratny v komunikacii aj v ,,narabani” so zamestnancami. Nasi ucitelia ktorych naozaj obdivujem a som im vdacna sa tam momentalne necitia najlepsie a udiali sa mnohe zmeny aj na poste riaditela nasej pobocky…cakame ako to dopadne a verime ze skola s tymto presonalnym obsadenim bude fungovat nadalej.
Mam v tejto skole 2 deti obe tam chodia 2.rok. Mladsi syn je prvak ale casto pracuje s druhakmi a zaujma sa aj o ucivo tretieho rocnika. Druhy syn je tretiak a po skusenosti s normlanou zakladnou skolou to bolo s nim naozaj tazke, na zaciatku tam ani nechcel pracovat…myslim ze v tejto faze by schytaval v klasickej skole 4 a uz tazko by sa z toho vyhtabal. V tejto skole sa vyhrabal, ucitelky boli k nemu otvorene, trpezlive ale aj prisne. On potrebuje presne hranice a pravidla-nevyhovuje mu otvoreny system cielov. Poskytuju mu to co potrebuje. Chodi tam rad-tomu som uz nikdy ani neverila po nasej skusenosti s ,,normalnou”zakladkou
Moje deti su tam stastne a ja osm spokojna.

blazalenka
autor
16. máj 2023

@avionka veľmi pekne ďakujem za úžasné obrovské množstvo informácii❤️ potešila si ma otvorenosťou a úprimnosťou.
Verím, že ani zriaďovateľ to nemá jednoduché, ale holt s výzvami sa má pracovať, aby sme videli funkčné princípy montessori a vzájomného rešpektu u dospelých jedincov v praxi😄
Ešte Ťa veľmi pekne prosím o informáciu o cene školného. Viem, že sa dá aj mesačne. Ale počula som rozmedzie od 120€ do 450€ mesačne a to je veľký rozdiel…

avionka
16. máj 2023

@blazalenka skolne je 250 mesacne bez stravy

blazalenka
autor
17. máj 2023

@avionka ďakujem veľmi pekne💛

avionka
19. máj 2023

@blazalenka dobry den, citim este povinnost dopisat. Povodne som nechcela ani prispievat kedze to u nas bolo take turbulentne so zriadovatelom a nakoniec sa to ukazalo ako povodne dobry zamer (nevyjadrovat sa🙂. Ale kedze som uz napisala dobru recenziu tak chcem uviest na pravu mieru :ze aktualne nebol schopny zriadovatel sa dohodnut so svojimi Montessori vzdelanymi (uzasnymi) ucitelmi. Naopak jednanie ktore posledne dni vychadza najavo ma velmi daleko od respektujuceho montessori pristupu.
Takze sa cely pedagogicky zbor rozpadava a je to nesmierna skoda. Keby Slovenska republika poskytovala moznosti ako CR ze by sa ucitelia vedeli zaclenit v ramci montessori vetvy pod normalnu zakladnu skolu tak by sa vsetky tieto projekty stabilnejsie vyvijali a bolo by to prinosne pre deti aj pre system. Bohuzial takto vie ten dopyt zneuzit aj niekto kto je minimalne neschopny a neprofesionalny. Velmi ma to mrzi a idem hladat cesty co dalej (momentalne uz zvazujem az ze sa odstahujeme do krajiny kde sa ten respektujuci pristup vyskytuje viac ako v zlomku percentach v spolocnosti lebo je velmi ubijajuce sa s tym opakovane stretavat).
Pokladala som za povinnost uviest aktualnu skutocnost ak by sa niekto z vasho okruhu rozhodoval o tejto konkretnej moznosti v nadchadzajucom skolskom roku.

blazalenka
autor
23. máj 2023

@avionka ďakujem za doplňujúce informácie❤️ sú veľmi dôležité. Snáď sa zobudí aj zriaďovateľ, alebo sa poučí iný zriaďovateľ podobného školského systému a nenechá to zájsť tak ďaleko. Alebo nevytvorí priestor na podobné problémy vôbec…