Syn už mal 18 rokov a žije spôsobom života,ktorý ma veľmi trápi. Možno by mu vedel pomôcť psychológ,ale ako ho tam dostať, alebo aké kroky podniknúť, keďže on to odmieta. Má niekto podobnú skúsenosť a vedel by poradiť?
Mala si to zadat ako diskusiu a nie otazku, takto ti kazdy moze odpovedat len raz.
To, ze sa tebe nepaci jeho sposob zivota este neznamena, ze musi ist k psychologovi.
Neuvadzas ani aky ma problem? Drogy? Pije? Je gambler hra na automatoch? Rozhadzuje peniaze? Flaka skolu a prednejsi su kamarati? Alebo naopak sa prilis do seba uzatvara? Ublizuje sam sebe? Pokusil sa o samovrazdu?
Druha vec, pokial sam nebude chciet, tak ho tam nedostanes. Ak by sam chcel, moze napsiat do tejto internetovej poradne (je to anonymne, nemusi sa bat): http://ipcko.upside.sk/
nijako. jedine k psychiatrovi, a aj to len vtedy ak by sa ohrozoval na zivote, alebo ohrozoval na zivote ostatnych.
To, ze TEBA trapi jeho sposob zivota, je nepodstatny. Dolezite je, ci to trapi JEHO a ci chce s tym nieco spravit. Ak je spokojny - tak mas smolu, tvoj syn je plnolety a tebe ostava iba akceptovat ze je z neho clovek, akeho si ho vychovala, a ostava ti iba dufat, ze je vychovany dobre.
bohuzial je dospely, pokial neohrozuje svoje okolie a seba na zivote nijaky zakon ti neumoznuje ho dostat k odbornikom.. Moze pomoct jedine rozhovor /vedeny aj viackrat/..
Mam tak neter, zrejme ma maniodepresiu, je ale dospela - kazdy rok na jar jej zacinaju zle nalady a s tym spojene problemy v zivote.. Jednu dobu som ju mala u nas doma, ked sa zotavovala z operacie - pokusala som sa s nou rozpravat, aj uznala ze ma problem.. Ponukla som jej pomoc, niekolko krat som ju uistila.. Podla mna to ale stale neriesila a pokial si to sama neuvedomi, nic ju nedonuti vyhladat odbornu pomoc a dostat svoju poruchu pod kontrolu...
Skus napisat do ligy dusevneho zdravia, ako by si mala co najcitlivejsie postupovat..
V kazdom pripade odporucam vyhladat odbornu pomoc aj tebe - dobry psycholog ti pomoze vyrovnat sa aspon ciastocne so situaciou, mozno ukaze smer akym sa uberat pri rieseni problemov so synom.. Vela stastia..
@svano podľa toho, čo si napísala v diskusii, ktorú admin už aj uzamkol, si skôr myslím, že psychológa potrebujete vy ako rodičia, nie synáčik... vy sa musíte naučiť, ako reagovať na jeho správanie - pokiaľ on svojimi klamstvami a vydieraním dosiahne čo potrebuje, plus zaňho ešte aj riešite problémy, ktoré si narobí, tak samozrejme, že podľa neho je všetko v poriadku a nepotrebuje psychológa, on predsa nemá dôvod niečo meniť, keď sa o všetko postaráte...
svano Problémy s ním nastali už nástupom puberty. Už na základnej škole sa mu nechcelo učiť.Až v deviatom ročníku sa spamätal a začal na sebe pracovať. Úspešne napísal monitor a bez problémov sa dostal na strednú školu,ktorú si sám vybral. A tam to začalo odznova. Neučí sa, má absencie, často chodí nad ránom domov a viackrát už prišiel opitý.Klame a vydiera ma, keď potrebuje peniaze. Rozhovorov s ním už bolo veľa, veľa aj nasľuboval, ale nič nesplnil. Navrhovala som mu návštevu psychológa,ale nakoľko je presvedčený že je všetko ok,tak ho tam nedostanem. Museli sme aj školu zmeniť, ale situácia sa opakuje. Mám obavy o jeho budúcnosť.
Zmeň otázku na diskusiu. Toto je o ničom. nedá sa poradiť, keď nepopíšeš viac. 😒
podľa mňa to riešite dosť neskoro, ale nech sa s ním skúsi porozprávať niekto, kto má na neho vplyv, koho počúva a nechá si poradiť